Elpymispaketti: äänestän Jaa
Suomen liittyminen Euroopan unioniin vuonna 1994 oli ennen muuta turvallisuusratkaisu. Kylmän sodan vuodet arvaamattoman itänaapurin kainalossa olivat jättäneet jäljen, josta kansa halusi eroon heti, kun siihen tarjoutui mahdollisuus. Natoon emme liittyneet, mutta Euroopan yhteisöstä tuli uusi poliittinen kotimme, jonka kaikissa päättävissä pöydissä Suomi halusi olla mukana.
27 vuodessa EU on muuttunut. Niin on Suomikin. EU:ssa oli 1995 15 jäsenmaata; nyt niitä on 27. Vuonna 1999 otettiin käyttöön yhteisvaluutta euro, jonka ensimmäisen 12 jäsenmaan joukossa Suomi oli. Euroopan talous- ja rahaliitto EMU oli kunnianhimoinen ratkaisu taloudellisesti erilaisten kansantalouksien kesken, ilman yhteistä finanssipolitiikkaa. Suomen taloudella – erityisesti työmarkkinoilla – on tähän päivään asti ollut vaikeuksia sopeutua euroon.
Moni ekonomisti on pitänyt valuvikaisen euron luomista virheenä tai vähintäänkin väärin ajoitettuna: siihen liityttiin, vaikka jäsenmaiden taloudet olivat vielä kaukana toisistaan. Analyysillä on vahvat perusteensa. Ilman keskuspankin mittavaa osallistumista valtioiden velkakirjamarkkinoihin, euron olemassaolo olisi finanssikriisin jälkeisinä vuosina joutunut vaakalaudalle.
On vahvaa eurooppalaisuutta edellyttää rahaliitolta ja sen jäsenmailta uudistuksia. Siihen liittyy myös jokaisen maan velvollisuus vastata omista veloistaan. No-bailoutiin ja vahvaan markkinatalouteen on palattava tulevaisuudessa, riippumatta siitä, mikä yhteisen finanssipolitiikan viritys on. Vain taloudellisesti vakaa EU voi tulevaisuudessa vastata maailmanpolitiikan haasteisiin. Niitä riittää lähivuosina.
Menneitä virheitä ei auta jäädä surkuttelemaan. On katsottava eteenpäin. Koronakriisin jäljiltä Eurooppa tuntuu nyt olevan poliittisesti yhtenäisempi kuin koskaan. Yhteinen finanssipolitiikka näyttää tulleen jäädäkseen.
Vielä muutama vuosi sitten Suomessa penättiin Lissabonin sopimuksen turvallisuuspoliittisen yhteisvastuulausekkeen merkitystä. Mitä se pitää sisällään? Tulisiko EU Suomen avuksi, jos tilanne sitä edellyttäisi? Nyt EU kysyy Suomelta samaa. Olemmeko mukana?
Löysän keskuspankkipolitiikan aikana elpymisvälineen taloudellinen vaikutus Euroopalle on erittäin rajallinen, ja se jakautuu usealle vuosikymmenelle. (Tästä lisää: Elpymisväline: menikö yhteisvastuun juna jo?) Sovun poliittinen merkitys onkin paljon suurempi. Elpymisväline on yhtenäisen päätöksenteon rakenne, jonka pohjalta Euroopan on määrä ponnahtaa uudelle vuosikymmenelle.
Toki voidaan kyseenalaistaa elvytyksen mielekkyyttä nyt, kun talous on lähdössä kasvuun. Digitalisaatioon, vihreään siirtymään ja infraan on järkevä panostaa joka tapauksessa. Suomen omassa päätösvallassa olisi myös se, että laskisimme ennätyskorkeaa veroastettamme, ja tekisimme myös muita välttämättömiä uudistuksia, jotka tekisivät Suomen taloudesta eurokuntoisen.
Euroopassa suunta on valittu. Jos ja kun jäsenmaiden ylivoimainen enemmistö on yhteisen finanssipolitiikan takana, Suomi voi korkeintaan hidastaa – ei kaataa – vääjäämätöntä kehitystä. Sitäkin enemmän Suomi voi vaikuttaa omaan asemaansa Euroopan tulevaisuudessa. Pieni maa ei valtavirtaa koskaan käännä, ei varsinkaan, jos sillä ei ole kavereita.
Visioni on, että rakennamme Euroopasta yhä inhimillisemmän ja vauraamman unionin, joka hajauttaa päätösvaltaa mahdollisimman paljon: ensisijaisesti ihmisille itselleen. Yhteisin voimin panostamme turvallisuuteen, puolustukseen, tutkimukseen, kehitykseen, koulutukseen, työmarkkinoihin, sosiaaliturvaan ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Suomella on näissä kaikissa vain voitettavaa.
Olen tottunut kansanedustajana kertomaan avoimesti, minkä puolesta teen töitä. Vapaassa yhteiskunnassa jokainen tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Minä aion äänestää elpymisvälineen ja samalla valtiovarainvaliokunnan asettamien tärkeiden ponsien puolesta. Äänestän jaa. Aion vastakin tehdä kaikkeni osallistuakseni eurooppalaiseen keskusteluun ja tuodakseni yhteiseen tulevaisuuteemme ratkaisuja, jotka edesauttavat niiden länsimaisten arvojen toteutumista, jotka minulle suomalaisena ja Euroopan kansalaisena ovat erinomaisen tärkeitä: rauha, eurooppalaiset arvot, ihmisoikeudet ja sosiaalinen markkinatalous. (Lisää Eurooppa-visiostani kirjassani Vapauden voitto, Otava 2018.)
Lopuksi. Pysähdytään hetki pohtimaan tilannetta muun Euroopan näkökulmasta. Itävalta liittyi unioniin samana vuonna kuin Suomi. Se kuuluu myös pienten jäsenmaiden joukkoon, eikä ole Naton jäsen. Itävalta oli viime kesänä nuukan nelikon joukossa neuvottelemassa elpymisvälineestä nuukempaa; osa toiveista meni läpi. Itävalta maksaa pakettiin kuitenkin nettona enemmän kuin Suomi. Nyt maassa ei syntynyttä ratkaisua kritisoida; päinvastoin, poliittinen keskustelu on keskittynyt lähes kokonaan koronan jälkeiseen uudelleenrakennukseen.
Wienistä on reilun 500 kilometrin matka Venetsiaan. Helsinkiin kilometrejä kertyy 1750 tai yli. Eurojäsenyyden aikana Suomi on velkaantunut suhteessa nopeammin kuin Italia. Harva sitä Itävallassa tietää, koska Suomi esiintyy uutisissa usein vain anekdoottina. Italialaiset sen sijaan tunnetaan Itävallassa paljon paremmin yhteisen rajan, lähihistorian, turismin sekä tiiviiden ihmis-, kulttuuri- ja kauppasuhteiden johdosta. Koronakriisissä maat olivat pitkään samaa epidemian leviämisvyöhykettä, eikä tilannekuvan vaikeudesta ollut epäselvyyttä. Suomi pääsi reunavaltiona tästä kriisistä vähemmällä, mutta jossain toisessa kriisissä tilanne saattaa olla toinen. Silloin eurooppalaisten ystäviemme apu saattaa osoittautua kultaakin arvokkaammaksi.
Elina!
Oletko yhä sitä mieltä, että äänestät Jaa?
Lähetin Kokoomuksen eduskuntaryhmälle aamulla sähköpostia Iltalehden uutisesta
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7fd43a15-b005-4c03-a1cc-dc1f8ad1ff2c
Elina, lue sähköpostini.
Lähetin päivällä toisenkin.
Totuusterveisin, salaisen EMU-varaumapöytäkirjaotteen jo 1.12.1999 saaneena
Jorma Jaakkola, Kokemäki
Kokemäen Kokoomus ry, jäsennumero 69267
044-230 2707
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Minäkin olen lähettänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Dima, onko sulla kaksoiskansalaisuus? Tuli vaan mieleen…
Ilmoita asiaton viesti
Ad hominem.
Ilmoita asiaton viesti
En mä sulta mitään kysynyt, kysyin Dimalta.
Ilmoita asiaton viesti
Elina Valtonen: ”Suomi ei voi kaataa EU:n elvytyspakettia.”
Fantastista. Sittenhän eduskunta voi ja kannattaa tietenkin äänestää Velkastoliittoa vastaan, koska Suomen äänellä ei kerran ole mitään merkitystä lopputulokseen. Vaan vain Suomelle itselleen – 7 mrd säästöt!
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnassa esitettävä näytelmä ei kiinnosta ketään muita kuin korkeintaan sen näyttelijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin tehnyt Iltalehden uutisesta blogin, mutta onneksi Jaakko Kaarala ehti ensin.
Lue kommenttini
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jaakkokaarala1/eun-talousasiantuntijat-ilmoittavat-eun-paketti-ei-ole-kertaluonteinen/
Ilmoita asiaton viesti
Elina on suoraselkäinen tässäkin asiassa. Itse olen kuitenkin toista mieltä. Toki Suomi voi ja joskus varmasti tarvitsee apua, mutta se tapa miten EU:ssa tätä asiaa on viety eteenpäin, ei nosta luottamusta näihin kavereihin. Kuulostaa paremminkin suojelurahan maksamiselta. Eikä laittomuuksia kannata mennä tekemään vaikka olisi miten hyvä syy (viittaan EU:n perussopimukseen). Kumpi on lopulta parempi ratkaisu, mennä virran mukana (ajopuu teoria) vai pitää suoraselkäisesti kiinni sopimuksista. Ja by the way, Marin neuvotteli paketin vastoin PeV: n kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Elina. Olen samaa mieltä melkein kaikessa, paitsi siinä mihin verohelpotukset pitäisi kohdistaa.
Yksityisten kansalaisten verohelpotukset eivät piristä Suomen taloutta, vaan tuontimaiden talouksia, sillä kulutuskysynnän kasvu kohdistuu ulkomailla tehtyihin tuontitarvikkeisiin.
Jos Suomeen halutaan lisää investointeja ja lisää töitä, pitää vientiyritysten verotusta helpottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toki kansalaisten verohelpotukset auttavat omaa kansantaloutta. Palveluiden merkitys on kasvanut vuosi vuodelta ja myös monissa tuontituotteissa on kohtuullinen kotimaisuusaste: kotimainen maahantuoja ja jakelukanava.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mutta mitäs sitä on sanottukaan siitä toinen toistemme paidan pesemisestä?
Sillä ei eletä, tarvitaan parempia tienistejä.
Mutta toki niitä paitojakin voi pestä, jos ei ole muuta tekemistä. Onhan puhtaassa paidassa kivempi olla kuin likaisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityisten kansalaisten verohelpotukset vähentää palkankorotuspaineita, joka auttaa tietenkin vientiä.
Tulonsiirtopaketti tosin auttaa kilpailijamaitamme ja niiden vientikilpailukykyä enemmän ja kun olemme nettomaksupuolella, niin veroihin tulee ennemmin korotuspainetta ja saajamaissa vähenee veronkiristyspaine. Tulonsiirtopaketti siis heikentää kilpailukykyämme, mutta kun tämä laiton paketti pakotetaan meille virheellisillä argumenteille perussopimusten vastaisesti, niin toki sillä nyt pitää pyrkiä minimoimaan tappiot.
Itseasiassa näin ajateltuna veronkevennys ihan mihin tahansa kohtaan auttaa, mutta kuinka pitkään onkin sit toinen juttu.
Viennin logistiikkaa parantavat investoinnit, kuten esimerkiksi satamien kustannustehokkuuden parantaminen, tai kulkuyhteyksienjoustavoittaminen, tai energiankulutusta pienentävät uudistukset on mielestäni sellaisia, millä parhaiten voidaan minimoida tämän laittoman tulonsiirtopaketin meille tuomat tappiot.
Mun mielestä euromaiden verokilpailu ei ole kestävä tie. Monet talousihmiset, kuten Juhana Vartiainen on nähnyt sen ”race to bottom” tieksi, eli johtaa nollaan.
Jos saamme etua keventämällä yritysveroa, niin muut vastaavat siihen ja ketjureaktio on loputon. Virolla on tässä erilainen tie.
”Yksityisten kansalaisten verohelpotukset eivät piristä Suomen taloutta, vaan tuontimaiden talouksia, sillä kulutuskysynnän kasvu kohdistuu ulkomailla tehtyihin tuontitarvikkeisiin.”
Nyt kun ennen entteriä luin vielä kertaalleen Arton kommentin, niin oliko siis tämä logiikka tässä se, että kansalaistemme ostovoimaa ei kannata parantaa, ettei meillä olisi enemmän rahaa käytettävissä, kun ostaisimme sillä rahalla kuitenkin jotain halvemman tuotannon maista, kuten Italiasta?
Ilmoita asiaton viesti
”Itseasiassa näin ajateltuna veronkevennys ihan mihin tahansa kohtaan auttaa.”
Veronkevennys suomen kuluttajille ei auta Suomen teollisuutta eikä teollisuuden työntekijöitä, koska Suomessa ei valmisteta kulutustuotteita. Kulutustuotteet tehdään jossain kauko-idässä ja sinne ne menee ne veroelvytykset, ei siitä tule Suomen teollisuudelle tilauksia eikä töitä Suomen kansalaisille.
EU:n elvytyspaketti sen sijaan, joka siis on satakertainen Suomen maksuosuuteen nähden, elvyttää Suomen teollisuuden päämarkkina-aluetta ja se raha suunnataan lähinnä uuden teknologian investointikohteisiin, jossa Suomen teollisuudella on vahva asema.
EU;n elvytyspaketilla on siten vahvasti Suomea ja Suomen teollisuutta elvyttävä vaikutus ja se auttaa luomaan uusia työpaikkoja Suomeen. Suomen osuus tästä elvytyksestä on mitätön ja on suorastaan rikollista että yksi suomalainen puolue yrittää jarruttamalla estämään demokratian toteutumisen ja Suomelle edullisen elvytyspaketin hyväksymisen.
”oliko siis tämä logiikka tässä se, että kansalaistemme ostovoimaa ei kannata parantaa, ettei meillä olisi enemmän rahaa käytettävissä, kun ostaisimme sillä rahalla kuitenkin jotain halvemman tuotannon maista, kuten Italiasta?”
Tämä lausuntosi osoittaa että jotain heikkoa kipinöintiä siellä on nyt havaittavissa mutta sytykkeet taitavat olla sen verran märkiä ettei mitään kuitenkaan tapahdu. 🙂
Kansalaisten ostovoimaa voidaan kyllä parantaa, mutta se ei auta Suomalaista teollisuutta, joka on vientivetoista, sillä on globaali markkina, päämarkkina-alueen ollessa EU ja se on investointitavaroihin keskittyvää tuotantoa. Suomalainen kuluttaja ei investoi, vaan sijoittaa saamansa rahat kulutukseen ja kulutustavarat tuodaan Suomeen kauko-idästä. Olisi tietenkin hyvä jos kulutustavaroita tuotaisiin Italiasta, silloin suomalaisten kuluttajien panos elvyttäisi Italian taloutta, näin ei kuitenkaan ole. Suomalainen kuluttaja käyttää rahaa Italiaan lähinnä lomakohteena, mutta nyt siihenkään ei kuluttaja voi rahojaan käyttää.
Kun Italiassa elvytysrahat kohdistetaan uuteen hiilineutraaliin tekniikkaan, niin siinä Suomessa tehdyt investointituotteet ovat kova sana.
Ilmoita asiaton viesti
Toistan itseäni. Suomen palkansaajan veronkevennys vähentää esimerkiksi vientiyrityksen tarvetta nostaa palkkaa, joka siis autta Suomen vientikilpailukykyä.
Ja jos Suomessa ostovoima paranee niin kai sillä nyt jotain Suomessakin tuotettua ostetaan ja se tietenkin auttaa Suomessa tuotetun kehitystä, joka voi suuntautua myös vientiin.
”Alkoholijuomat, liha, maitovalmisteita, suklaa ja makeiset ja viljatuotteet, Viljat, kahvi, tuore kala, kananmunat”
Tässä esimerkiksi ryhmä sellaisia vientituotteita, mitä ostetaan enemmän jos ostovoima paranee esimerkiksi palkansaajan tuloveron kevennyksellä.
Sillä olisi vaikutusta näiden vientituotteiden kykyyn parantaa viennin edellytyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Pysyvä systeemi tulee.
Me maksetaan ja muut juhlii
Kiitos vaan Elina
Ilmoita asiaton viesti
> Silloin eurooppalaisten ystäviemme apu saattaa osoittautua kultaakin arvokkaammaksi.
Vaan voiko siihen apuun luottaa? Kuka sen takaa, että tässä saavutetaan mitään joka on realisoitavissa eduksi myöhemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Erinomaisen hyvin perusteltu, Elina. Hieno juttu, että meiltä löytyy näin suoraselkäisiä kokoomuslaisia.
Kansalliset sivistysporvarit tukee pakettia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos muuttaa mielipiteena ja maailmankuvansa totaalisesti 10 vuodessa, ne seko on suoraselkäisyyttä?
Ilmoita asiaton viesti
Valtonen on päässyt eroon Tuomas Malisen taustapiruilusta ja ajattelee nyt asiasta omana itsenään.Tästä on syytä nostaa hattua.
Ilmoita asiaton viesti
Vai olisiko löytynyt uusi mentori, jolla on parempi tarjous?
Ilmoita asiaton viesti
Mentori, joka pystyy selittämään asian paremmin ja huomaamaan Malisen teesien valuvirheet? Ehkä on parempi kuunnella sellaista…
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko se joku heistä – tai he kaikki: https://www.iltalehti.fi/talous/a/7cf0cd90-e6b4-484f-9b00-0a929d1c106a
Ilmoita asiaton viesti
Niin, heistä jokaisella on kokemusta ja ymmärrystä, miten persupolitiikka vaikuttaisi talouteemme ja yritystemme kilpailukykyyn. Heitä kannattaa kuunnella.
Viren, jos (kun) olet heidän näkemyksensä kanssa eri mieltä, kaipaamme kovasti perustelujasi. Tai no, emme ehkä kaipaa. Sanasi jäävät joka tapauksessa tuon ryhmän jalkoihin. Heillä on juurikin kokemusta näkemyksensä takana.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, että on löytynyt oikeat asiantuntijat. Seuraa visusti heidän ohjeitaan myös tulo, vero- ja tulonjakopolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Valtioneuvos K.A Fageholm totesi aikoiaan, että ainoastaan typerykset eivät uskalla muuttaa mielipidettään.
Ilmoita asiaton viesti
”Euroopassa suunta on valittu. Jos ja kun jäsenmaiden ylivoimainen enemmistö on yhteisen finanssipolitiikan takana, Suomi voi korkeintaan hidastaa – ei kaataa – vääjäämätöntä kehitystä. ”
Jep, eli kun isot maat on päättänyt, että EU:sta tehdään liittovaltio, niin siitä silloin tehdään.
Suomessa kun vaan asiaanne ei kannata kuin muutamat yksittäiset edustajat, kuten Valtonen hyvin avoimesti.
https://yle.fi/uutiset/3-11100485
Itsekin uskon, että yhteisellä finanssipolitiikalla, eli tulonsiirroilla rikkailta köyhemmille (huonosti talouttaan hoitaville) maille voisi korjata tuhoon tuomitun ja vaarallisen epävakaan kriisieuron tilannetta, mutta kun olemme tämä pieni syrjäinen maa tällä reunassa, niin vaikka Euroalueen talous hieman paranisi välillä, niin siinä vaiheessa, kun taas tarvitaan kiristyksiä, niin meillä ei olisi lainkaan sananvaltaa pitää puoliamme.
On täysin selvää, että tämä Valtosen mainitsema ylivoimainen enemmistö leikkaisi ensin meiltä, kun omiltaan.
Asia on rinnastettavissa kuntaliitokseen.
https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/tutkimus-kuntaliitoksilla-ei-ole-saavutettu-toivottuja-elinkeinovaikutuksia/
Ymmärrän täysin syyn miksi Valtonen kannattaa liittovaltiota ja tienenkin riemuitsee, kun nyt siihen suuntaan otetaan valtava harppaus, kun sopimusten vastaiset tulonsiirrot ja yhteisvelka saadaan käyttöön, mutta olen eri mieltä sen kannattavuudesta nimen omaan Suomelle.
Jos olisin aikeissa muuttaa keskieurooppaan, kannattaisin varmaan itsekin sitä, kun tietäisin, että rahat ei lopu, kun sitä voi aina kerätä pieniltä reunamailta lisää, mutta sellaisia aikeita kun ei ole, niin pitäytyisin alkuperäisissä sopimuksissa, toisin, kun Valton ja muut liittovaltion piuolesta puhujat.
Ilmoita asiaton viesti
Jos muutkin Euroopan maat ovat vikuroimatta paketin puolesta. Ja Suomen eniten työllistäneet yritys johtajat on paketin puolesta . Niin on tämä outo maa kun siviili ammatiltaan mitättömät populistit vedättää kansaa sekaisin ja pakettia vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/uutiset/3-11100485
Sekin on kumma, kun valtaansa päästyään nämä poliitikot kääntävät täysin kelkkansa kun päätöksiä tekevät.
”– Emme tarvitse lisää euroalueen jäsenten välisiä tulonsiirtoja. Jos euroalueen budjettiin mukaan lähteminen olisi vapaaehtoista ja siihen liittyisivät vain ne maat, jotka haluavat, se olisi ok, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.”
Pidän kummana sitä, että Orpo on tätä mieltä ja äänestää päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrykseni ei riitä näkemään, mitä tästä pakestista lopulta tulee, mutta jo EU:n taholta venkoilu ”jatkoa seuraa” / ”ei seuraakaan” herättää epäilyjä, ettei tässä Suomen parasta ajeta. En kannattaisi sitäkään, että Suomesta ajettaisiin rekkalasteittain rahaa Etelä-Venäjälle sillä perusteella, että kun saavat meiltä rahaa, niin ostavat Violaa.
Vaan Kokoomuksen ilmoitus tyhjää äänestämisestä oli ehkä taktisesti ovela veto, mutta julkiskuvallisesti tod. näk. epäonnistuminen. Lukemattomia vitsejä voi keksiä siitä teemasta, tässä nyt yksi:
– Äänestäisinkö tyhjää vaiko Kokoomusta?
– Eikö se ole sama asia?
Niin tähän suhteutettuna kansanedustaja Valtosen ilmoitus on ihan selkeä. Vaikka itse uskon enemmän ERK:aan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei aito osallistuminen ole sitä,
että vain se jees-jees, ja kaikki hyvä ees.
On varmaan totta, että joillekin tilanne voi näyttäytyä näin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tästä Elina!
Minusta on tärkeää, että Suomi on mukana EUssa ja kantaa vastuuta koko Euroopan elpymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno sana tuo vastuunkantaminen. Kerroppa esimerkki poliittisesta vastuunkantamisesta.
Urpilainen ja kreikan tukipaketti: ”Tienasimme 1 000 000 e / tunti!”
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni…jos tarkastelutasoksi Suomen osalta ei oteta maailmanlaajuista näkökulmaa ja visiota…ollaan riskien hallinnassa ohitettu tärkein. Mitä on tapahtunut ja tapahtumassa mm. Etelä-Amerikassa? Aasian eri kolkissa? Afrikassa? Venäjällä ”liittolaisineen”? Euroopassa (ihmisillä yli 50%) on käsittääkseni vielä kohtuullinen usko yhteistyöhön perustuviin arvoihin. Siihen kuuluu ensimmäisenä turvallisuus ja toisena kehitys. Seuraava pohdinta meneekin strategisen valinnan puolelle. Miten (siis miten?) turvallisuutta alueella ylläpidetään ja kehitetään ajassa. Miten (siis miten?) kehityksestä (tutkimus, koulutus, oppiminen jne.) ja sen kilpailukyvystä pidetään huolta? Edellisiin tarvitaan taloudellisia panoksia ja toimiva rahoitusjärjestelmä. Viisautta kohdistaa panokset oikein, niin että tuloksia syntyy. Tuloksien tärkein mittari on työ ja toimeentulo. Kansalaisten tyytyväisyys.
Maailman kehityksen vetureita eivät ole enää yksittäiset yritykset, alueet ja valtiot vaan yrityksien/tutkimuslaitoksien laajat verkostot, joitten ”liimana” ovat toimiva logistiikka ja muutosherkkyys vs. markkinat. Jopa Yhdysvaltojen ja Japanin vaikutusvalta on dramaattisesti ohentunut viimeisen 30 vuoden aikana. Niin on käynyt myös EU:lle. Kiinakaan ei tule enää toimeen ilman naapurivaltioiden osaamista ja tuotannollisia resursseja. EU:kin joutuu liittoutumaan yhä tiiviimmin.
Pandemia laittoi alueet polvilleen. Ylösnousun nopeus määrittelee sen, missä suhteessa vuoden ..parin päästä ollaan eri alueiden välillä.
Mielestäni tilanne on myös suuri mahdollisuus kokeilla isoilla panoksilla, mitä saadaan aikaiseksi. Panoksilla luodaan luottamusta mm. elinkeinoelämän verkostoihin. Jos verkostojen kehitys-ja toimintakyky hyytyy…ollaan nopeasti tilassa, missä tulevaisuus ei näytä miltään.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pitkään pitänyt Elina Valtosta kokoomuksen fiksuimpana naispoliitikkona. En pidä enää. Tämä kirjoitus ja Elinan muutkin viimeaikaiset puheenvuorot elpymispaketista ja sen siunauksellisuudesta ovat asiantilan muuttaneet. Nyt kokoomuksen fiskuimman naispoliitikon tittelin on ansainnut Eija-Riitta Korhola.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin kuin EU-erosta tai ainakin eurosta irrottautumista haaveilevat ”persut”, Korhola on ollut ja on edelleenkin Suomen EU-jäsenyyden kannattaja. Muitakin isoja eroja on, kuten Mika itsekin toki tietää.
Lamminpää sortuu vihreille aika tyypilliseen poliittiseen virheeseen, sillä kaiken mittaaminen ”persujen” kautta korostaa aivan liikaa PS-puolueen asemaa suomalaisessa politiikassa ja antaa sille sellaistakin painoarvoa, jota puolue ei ole ansainnut. Työntämällä ”persuiksi” kaikki hallituksen esityksiä tai EU:n liittovaltiokehitystä vastustavat poliitikot palvelemme toki ”persujen” tarkoitusperiä, mutta samalla kaivamme maata asiallisen poliittisen keskustelun alta.
PS-puolueen jatkuva gallup-menestys johtuukin mielestäni paljolti niistä ei-perussuomalaisista, jotka käyvät yhteiskunnallista keskustelua vain ja ainoastaan ”persujen” näkemysten kautta: jos joku ”persu” on kanssasi samaa mieltä, kuulut automaattisesti itsekin heihin.
Vihreät ja PS-puolue ovat nykypolitiikkamme ääripäät, koska ovat lähes kaikesta vastakkaista mieltä. Niinpä kun äänestät vihreätä tai perussuomalaista, annat kaksi ääntä: toinen menee plussaäänenä omille – ja se toinen miinusäänenä poliittiselle päävastustajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Korhola on antanut jo sen verran EU-myönteisyydestään periksi, että hänkin on väläyttänyt rahaliitosta irtautumista. Tämä väyrysläinen asennoituminen on Kokoomukselle vieras.
Itse en siis laske tätä EU-politiikkaa persupolitikoinniksi, vaan pidän malisia, korholoita ja persuja väyrysläisinä. Persut on siis vallanneet Väyrysen poliittisen agendan.
Mutta olen kyllä Lamminpään kanssa samaa mieltä siitä, ettei tuollainen poliittinen tahtotila sovi Kokoomukseen. Korholan olisi hyvä miettiä, missä puolueessa voisi agendaansa paremmin ajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös EU-vastaisuus ole ollut perussuomalaisten peruslinjaa alusta saakka? Kuuluisimpia soinismeja lienee tämä iskulause ”Missä EU, siellä ongelma.” Se on kaikin puolin tyypillinen soinismi: iskevä lause joka sujahtaa niin helposti otsikkoon ettei toimittaja pysähdy edes miettimään mitä se oikeasti tarkoittaa vai tarkoittaako mitään. Vihreitten vastustaminen oli myös Soinin agendalla alusta asti, olihan sillä näitä ”plokeja” kasvishomofillareista sun muista kummajaisista. Maahanmuuton vastustaminen tuli pääasiaksi vasta myöhemmin kun H-linja marssi sisään: Halme, halla-aho, Hakkarainen, Huhtasaari, Hankamäki. Yksi on jo joukosta poissa mutta linja pitää ja pahenee vanhetessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ad hominem, samoinkuin #3410466
Ilmoita asiaton viesti
Olet näköjään oppinut uuden sanan. Vielä kun oppisit sen merkityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Minäpä kerron: Henkilöä vastaan esitetty lausuma, jolla ei ole mitään tekemistä varsinaisen asian kanssa.
Tyypillistä taistolais- ja stalinistikommunisteille (vihreät), jotka Sirolaoppien mukaisesti pyrkivät siirtämään keskustelun pois itse asiasta, sen käytyä kommunisminvastaiseksi, saavuttaakseen keskustelun siirtyvän heidän toivomalleen, ylimieliselle, vastustajaa halveksivalle tasolle.
Tyypillistä äärivasemmistolle, jonka valheeseen perustuva propaganda ei kestä, eikä hyväksy arvostelua.
Tuliko Tämä Lamminpäälle selväksi?
Ilmoita asiaton viesti
Minä esitin Dimalle kysymyksen. En pyytänyt Räihää esittelemään tietämättömyytensä koko laajuutta. Kommunismin alalajit ovat moninaiset. Soinismeistaan kuuluisa entinen persupomo Timo Soini lanseerasi vuonna 2018 termin ”fillarikommunisti”. Tästä hän jalosti myöhempien aikojen pyhissä kirjoituksissaan vielä ”kasvishomofillarikommunistin”.
Sana ”kommunisti” alkoi esiintyä Twitterissä tihenevään tahtiin syksyllä 2019. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston Mohawk-tietokannasta joka kerää sosiaalisen median sisältöjä. Tammikuussa 2018 kommunistiosumia löytyi viitisensataa, helmikuussa 2019 yli seitsemäntuhatta ja tämän vuoden tammikuussa lähes saman verran.
Valtaosa suomalaisista, myös minä, kuuli termin ”kulttuurimarxilainen” ensimmäisen kerran heinäkuun 22. päivän jälkeen vuonna 2011. Silloin norjalainen terroristi Anders Breivik surmasi Oulun keskustassa autopommilla kahdeksan ihmistä. Myöhemmin samana päivänä hän saapui poliisiksi naamioituneena Utøyan saarelle ja tappoi 69 nuorta.
Ennen hyökkäystä hän oli ladannut internettiin yli tuhatsivuisen manifestin ”Euroopan itsenäisyysjulistus 2083”. Siinä hän kirjoitti muun muassa näin: ”Vallankumous alkaa kulttruurimarxilaisuuden yhteiskunnallisen monopolin murtamisella”.
Iskun jälkeen Jussi Halla-aho, joka tuohon aikaan oli jo kansanedustaja, kommentoi tapahtumaa Facebookissa näin: ”(…) huono maahanmuutto on huonoa ja monikulttuurisuus hanurista Breivikin teosta riippumatta ja huolimatta.” Lausunnon typeryyden ylitti ainoastaan ajoituksen ajattelemattomuus.
Ilmoita asiaton viesti
Ad hominem.
Tyypillistä stalinistikommunisteille.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama kuka vihreisiin loikkaisi, äo nousisi siellä. Tai jos Lamminpää lähtisi sieltä, tulos olisi sama.
Ilmoita asiaton viesti
Teuvo Ahjokangas antoi sitten kouluesimerkin siitä mitä ad hominem typerimmillään on. Ehkä Räihällekin tuli nyt selväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lämminpää ei ole vieläkään oppinut oikeinkirjoitusta, vaikka on kuullut fiksuimmiltaan muutaman latinankielisen sanan.
Ilmoita asiaton viesti
Sori, kirjoitin nimesi vahingossa väärin. Sinä kirjoitit tahallasi väärin, mikä on lapsellista, mutta tuskin kenenkään mielestä yllättävää. Onhan asialla Teuvo, maanteiden kuningas.
Ilmoita asiaton viesti
Ad hominem, kuten taistolaisilla tapana.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Teuvokin taistolainen? Kylläpä niitä kommunisteja vilisee täällä melkein yhtä paljon kuin Hankamäen hupaelmassa. Kesäkuussa 2020 ilmestyi (?) Jukka Hankamäen manifesti Totuus kiihottaa – Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä. Manifestin naisvihamielinen törky sai julkisuudessa paljon kritiikkiä. Vähemmälle huomiolle jäi teoksen näkemys lähes kaikkialle levinneestä kommunismista. Kommunismia on Hankamäen mukaan muun muassa ilmastonsuojelu, identiteettipolitiikka, Wikipedia, Suomen Akatemia, globaali kapitalismi, kehitysapu, musliminaisten pukeutuminen ja EU. Tieteentekijät ovat ”kiilusilmäisiä kommunisteja”, ja EU on kommunismia, koska Marx ja Engels kirjoittivat Kommunistisen manifestin Brysselissä. Tämä on melkein vielä villimpi analogia kuin se hourulan väen hokema, että vihreät ovat natseja, koska Hitler oli kasvissyöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Pidin Elinaa varteen otettavana Kokoomuksen puheenjohtajana – en pidä enää. Kokoomus ui syvissä vesissä.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän papukaijatte eivät kovaksi keitetyt munat kelpaa.Mitenkä teilläpäin?
Ilmoita asiaton viesti
? Kryptistä.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että kokoomus ryhdistäytyi tässä asiassa. Hienoa myös että Vanhanen sanoi suoraan mistä persujen perseilyssä on kyse: ne haluaa eroon EU:sta hinnalla millä hyvänsä. Britanniallekin brexit oli onnettomuus joka saattaa johtaa kuningaskunnan hajoamiseen kun Skotlanti itsenäistyyy ja liittyy Euroopan unioniin, ja Suomi on Pikku-Britanniaakin pienempi eikä meidän ja itäisen roistovaltion välissä ole merta ja mannerta vaan vain Euroopan pisin itäraja.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että uskallat kertoa avoimesti mitä aiot äänestää.
Mutta on sinisilmäistä kuvitella että muut EU-maat tulisivat Suomen avuksi jos kohtaamme esim. turvallisuuteen liittyviä ongelmia.
Eivätkö edes viime viikkojen epätoivoiset vaikuttamisyritykset, kiristys ja uhkailu, EU:n taholta ole saanut silmiäsi auki? Lahjonta varmaan kuuluu myös keinovalikoimaan, veikkaan että jollekulle on lupailtu EU-virkoja jos Suomi vaan hyväksyy paketin.
Etkö näe että muut EU-maat ajavat omia kansallisia (ja pankkisektorinsa) intressejään?
Ilmoita asiaton viesti
”Etkö näe että muut EU-maat ajavat omia kansallisia (ja pankkisektorinsa) intressejään?”
Niin Suomenkin kuuluu tehdä. EU-elpymispaketin hyväksyminen edistää juuri tätä intressiä. Luitko, miten elinkeinoelämämme keskeiset vaikuttajat näkevät asian?
Turvallisuuskysymyksen nostaminen esiin tässä kontekstissa on tarpeetonta. Kyse on taloudellisesta turvaamisesta. Jos Suomi ajautuu velkojensa kanssa vastaaviin vaikeuksiin kuin Etelä-Eurooppa on koronan myötä ajautunut, on hyvä, että EU:ssa on yhteinen tahtotila tukea vaikeuksiin ajautuneita.
Ilmoita asiaton viesti