Euroalueella vastuunkannon aika
Euroopan keskuspankki (EKP) nosti eilen ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä. Oli odotettavissa, että EKP nostaa korkoa, mutta säilyttää osto-ohjelmansa, nyt nimellä TPI. Sillä keskuspankki pystyy varmistamaan kaikkien euromaiden markkinoillepääsyn ja edelleen pitämään ylivelkaantuneiden maiden pitkät korot kurissa.
Kuluttajajahintoja koronnosto hillitsee todennäköisesti vain maltillisesti, sillä hintojen nousu johtuu pitkälti energiasta ja toimitusketjujen ongelmista, joihin rahapolitiikalla voi vaikuttaa vain rajallisesti. Lyhyen koron nosto voi kuitenkin huonontaa Euroopan voimakkaasti heikkeneviä talousnäkymiä ja toki se vähentää velallisten kotitalouksien ostovoimaa.
Pidän EKP:n osto-ohjelmaa ja varsinkin sen yhä suurempaa politisoitumista edelleen suurena ongelmana rahaliiton kannalta. Avokätinen rahan printtaus on mahdollistanut ongelmien lakaisemisen maton alle: ylivelkaantumisen ja pankkien sekä niiden isäntävaltioiden kohtalonyhteyden syvenemisen. Italian Target2-velka (628 mrd) vastaa jo 30% maan BKT:sta. Tämä velka tulee jo muutenkin mittavan valtionvelan (150% BKT:sta) päälle. Markkinakuria ei ole; velkaa saa niin paljon kuin mikäkin hallitus haluaa ottaa. Uudistuksilla ei ole kiire.
Elpymisvälineestä on Suomessa riittänyt keskustelua, mutta sen merkitys tässä mittakaavassa on hyvin rajallinen. Sen puitteissa varojen käyttö on sentään auttavasti ehdollista, siinä missä keskuspankin kultaisella visalla saa varoja käytännössä rajattomasti mihin tahansa käyttöön: esim. venäläisen kaasun ostoon. Näin ei voida jatkaa.
Italia on muiden euromaiden tavoin demokratia, jossa kansa valitsee johtajansa. Demokratiaan kuuluvat myös poliittiset kriisit eikä niissä pitäisi maan ulkopuolella olla mitään jännitettävää, jos ne eivät vaikuttaisi niin vahvasti koko euroalueen tulevaisuuteen. Moraalikadosta ei kuitenkaan kannata syyttää Italiaa tai muita yksittäisiä jäsenmaita, vaan rahaliiton epäonnistumista pitää kiinni sen omista säännöistä ja markkinakurista. Johtajien talouspolitiikan mandaattiin kuuluu vapauden lisäksi myös vastuu. Sitä ei pidä voida ulkoistaa muille.
Euroalue on uudistettava niin, että markkinakuri ja no bailout -sääntö tosiasiallisesti palautetaan. Euroopan vakausmekanismin yhteyteen on tuotava uskottava velkajärjestelymekanismi ja velat on saneerattava – toki nyt inflaation avittamana – kestäville tasoille.
Markkinakurin etu suhteessa poliittisesti asetettuun ehdollisuuteen on se, että ylivelkaantuneen maan hallitus ei joudu miekkailemaan ystäviä kuten Euroopan komissiota vastaan, vaan kasvottomia pääomamarkkinoita. Käytännössä ylivelkaantumista ei silloin pääse tapahtumaan. Yhdysvalloissa no bailout -periaatteesta kiinnipitäminen on johtanut siihen, ettei yksikään osavaltio ole ajautunut maksukyvyttömyyteen yli 150 vuoden aikana.
No bailout -sääntö on ulotettava myös keskuspankin toimintaan – näin on myös Yhdysvalloissa. Tämän rinnalla yhteismarkkinoita on syvennettävä ja purettava esteitä pääoman liikkeiltä euroalueen sisällä. Pankkien valtionvelkaomistuksiin on tuotava riskipainot, mikä kannustaa purkamaan riskikeskittymiä ja vähentämään pankkien roolia pääomamarkkinoilla.
Tämän lisäksi tarvitsemme mittavia panoksia euroalueen kilpailukykyyn – ei lisäämällä julkista kulutusta vaan ensisijaisesti päinvastoin, tekemällä tilaa kestävälle markkinataloudelle ja kuluttajan valinnalle. Julkiset varat on ohjattava tutkimukseen ja kestävään innovaatiotoimintaan sekä toimivaan infrastruktuuriin. Pakotteista ei tule peruuttaa tuumaakaan, vaan niitä on tiukennettava. Ukrainaa on autettava yhä voimakkaammin erityisesti asetoimituksin. Se on lyhyellä tähtäimellä paras ja ainoa tapa puolustaa inhimillisyyttä ja Euroopan tulevaisuutta.
Pitkällä tähtäimellä eurooppalainen elämäntapa, demokratia ja ihmisoikeudet pitävät pintansa vain, jos saamme oman taloutemme kuntoon. Pikavippien pyörittäminen keskuspankin laskuun ei sitä ole. Kun Euroopassa on sota, vihoviimeinen asia mitä tarvitsemme olisi se, että käännymme toisiamme vastaan talousromahduksen vuoksi, jossa riski kaatuu muiden kuin riskinottajien syliin. Nyt on vastuunkannon aika.
https://areena.yle.fi/audio/1-62208093
Ilmoita asiaton viesti
Jäin kaipaamaan selkosuomista vastausta siihen, miten velkapommi puretaan. Johtuisiko siitä, ettei velkapommia pystytä purkamaan? Vaikea keksiä miten ei päädyttäisi jälleen pelastamaan Saksan ja Ranskan pankkeja. Pelastetaan vain, mutta tällä kertaa ei suomalaisten veroilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Jäin kaipaamaan selkosuomista vastausta siihen, miten velkapommi puretaan.”
Itsestäänselvä asia. Velkapommi puretaan inflaation kautta, mitään muuta tietä ei ole. Kuluttajat maksavat velat pois kohonneinan kustannuksina ja se uhraus korvataan palkansaajille ja eläkeläisille kohonneina palkkoina ja eläkkeinä.
Pitäisi vain huolehtia siitä ettei Suomessa palkkoja nosteta enemmän kuin muualla, jotta kilpailukyky säilyy ja työllisyys pysyy hyvänä.
Ainut keino velkapommin purkamiseen muuten kuin inflaation kautta olisi verjojen nosti.
Ei Elinakaan kannata verojen nostoa, se olisi hänen puolueensa ideologian vastaista ja se myös romuttaisi Elinan toiveet päästä puolueensa puheenjohtajaksi ja sitä kautta valtakunnan pääministeriksi.
Ei Elina voi sellaista sanoa, se olisi typerintä mitä opportunistinen eteenpäin pyrkivä politikko voisi sanoa.
Eivät edes EKP:n pankkiirit varmaankaan suosi muuta vaihtoehtoa kuin sitä että homma hoidetaan inflaation kautta. Jos veroja nostettaisiin, se merkitsisi poliittista myllerrystä, populistien nousemista valtaan, vastuutonta politiikkaa ja kaikkea pahaa mitä siitä voi seurata.
Ilmoita asiaton viesti
USA on liittovaltio, jonka alijäämäinen kulutus on riittävän suuri pitämään osavaltioiden budjetit liki tasapainossa. Osavaltioiden velkakirjojen sijaan käytössä yhteisvelka, eli Treasury-valtionvelkakirjat.
Tähän suuntaan olisi mentävä myös EU/euroalueella, mikä on luonnollisesti poliittisesti mahdotonta. Myöskään euroalueen purkaminen ei ole mahdollista.
Eli EU/euroalueen kituminen tulee jatkumaan jopa vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, olisiko EU;n hallinnon kehittämisessä paikallaan mysö bench-markata USA:n hallintoa. Se on pyörinyt jo melkein 250 vuotta ja taitaa edelleenkin jollain tavalla toimia. Pääsivät aikoinaan jopa kuuhunkin ja nytkin tuntuvat olevan kehityksen ja talouden kärjessä. USA:n liittovaltiossa jokainen jokainen osavaltio vastaa omasta taloudestaan ja veloistaan. Bench-markkaushan ei tarkoita kopiointia.
Ilmoita asiaton viesti
Aina voi vertailla. USA:n budjettivaje kutistuu tänä vuonna 1000 miljardiin. Viime vuonna se oli 2800 miljardia eli noin 14 % bkt:sta siis selvästi Italian vajetta korkeampi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, USA:n liittovaltiolla eikä myöskään osavaltioilla ei taida olla ketään johonka voisi taloutensa vaikeuksissa nojata, toisin kuin Italialla. USA:ssa on kulttuuriperinne, että itse on pärjättävä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä inflaation ja energian hintojen taustalla on Venäjän lisäksi myös EKPn holtiton rahanjako ja valtionlainojen haaliminen. Se, että ongelmamaat saavat edelleen edullista tarkoittaa että kupla vaan paisuu entisestään ja että hyvin taloutensa hoitaneet maat joutuvat ottamaan suurempaa vastuuta. Veikkaan että esim. Italia toimii näin ihan tietoisesti ja omien kansalaistensa etua ajatellen. Maksimoivat tulonsiirrot omilleen. Nostradamus muuten ennustaa tälle vuodelle että kullan ja hopean korvikkeet paisuvat ja velat annetaan anteeksi… onko se se great reset?
Ilmoita asiaton viesti
No johan tuolla uutisten puolella oli juttua Italian tukemisesta muiden maiden toimesta. Voi kumpa Elina puoluetovereineen olisi äänestänyt elvytyspaketin nurin, eipä olisi tullut tämä(kin) kriisi samaan aikaan energiakriisin kanssa. Kokoomus ei kylläkään tule sanomaan ei yhdellekään tukipaketille, kaikki hyväksytään mitä Brysselissä ikinä keksitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ta-daa… velkajärjestely! Olen vuosien varrella yrittänyt selvittää, mitä kokoomus tällä tarkoittaa. Siteeraan Paavo Väyrysen tavoin itseäni blogistani 7.5.2021:
”Mistä on kysymys? Velkajärjestelyssä ei voi olla kysymys muusta kuin että ylivelkaisiksi todettujen jäsenvaltioiden suvereniteettia kavennetaan ja niiden toimintaa asetetaan valvomaan joku kyseisestä jäsenvaltiosta riippumaton ulkopuolinen elin, konkurssihallinto. Konkurssivelallisen toimintaa rajoitetaan tilapäisesti ja käytännössä pysyvästi. Konkurssin ja velkajärjestelyn ero on nimittäin häilyvä. En väitä tuntevani Yhdysvaltain Chapter 11-lainsäädäntöä, mutta olen ymmärtänyt, että konkurssi ja velkajärjestely ovat siinä käytännössä sama asia.
Jonkinlainen velkajärjestely tehtiin jo Kreikalle muutama vuosi sitten. Velkojat kerääntyivät yhteen ja tekivät Kreikan asemaan vaikuttavia päätöksiä velkojen määrään ja muihinkin oikeussuhteisiin. Tämä on ilmeisesti tehty Englannin lakia tai Chapter 11:a luovasti soveltaen tai minkä lakien mukaan kansainväliset pankit ja sijoittajat yleensä toimivatkaan. Velkojien tasavertainen kohtelu ja velkajärjestelyissä tärkeä konkurssivelallisen suojaaminen perintätoimilta on tuossa tuskin toteutunut, vaan on menty improvisoiden ja viime kädessä ”vahvemman oikeudella.” Siinä mielessä uusi eurooppalainen valtioiden velkajärjestelylainsäädäntö olisi kyllä tervetullut.”
Ja:
”Minusta Kokoomus ajaa tässä ”liittovaltiota” tai vielä syvempää integraatiota, Etelä-Euroopan talouksien haltuunottoa EU:n keskusvallan valvontaan ja ohjaukseen. Ehkä ajatellaan, että ”vähemmän” velkaantuneet maat kuten Suomi saisivat velkajärjestelyjen myötä lisää sananvaltaa EU:ssa. Mutta todennäköisempää on se, että velkajärjestelystä tehdään kaikkien EU-maiden yhteinen eli kaikki jäsenvaltiot luovuttavat tärkeän osan suvereniteetistaan EU:n keskushallinnolle. Tuskin esimerkiksi Italian hallitus hyväksyy omaa toimivaltaansa kaventavaa ylikansallista lainsäädäntöä, jos muut maat eivät seuraa perässä.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jounisnellman/kokoomus-ajaa-euhun-velkajarjestelymekanismia-mita-se-tarkoittaa/
Olisi hyvä Valtonen, jos vihdoin avaisit, mitä kokoomus tarkoittaa tällä velkajärjestelyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein Elina!
Ilmoita asiaton viesti
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2022/html/ecb.mp220721~53e5bdd317.fi.html
”Nyt hyväksytty uusi rahapolitiikan väline (TPI) voidaan ottaa käyttöön, jos perusteeton tai hallitsematon markkinakehitys uhkaa muuttaa vakavanlaatuisesti rahapolitiikan vaikutusta euroalueen eri maissa. Tehtävien ostojen suuruus riippuu siitä, kuinka vakavasti kehitys uhkaa muuttaa vaikutusta. Ostojen suuruutta ei siis rajoiteta etukäteen.”
Eli piikki on auki tarpeen mukaan. Kai tässä jotain kriteerejä on? Noh tuolla twitterissä on kyllä tälle jo kauhunsekaisesti naureskeltu.
https://twitter.com/HannoLustig/status/1550149240164433923
”
Hanno Lustig
@HannoLustig
The ECB will only deploy TPI if the country’s public finances are on a **sustainable path**, but if they are on a sustainable path, then there is no reason to deploy the TPI. Do they mean `sustainable conditional on bond prices dictated by the ECB’?”
Sinänsä tämä meidän vassarihallitus siis voi olla oikeassakin siinä, että aivan sama kuinka paljon sitä velkaa nyt onkaan tai sitä otetaan, kun muualla on vielä enemmän, ja rahaa tulee aina tarpeen mukaan automaatista Euroopan Keskuspankin luomana kun aina vain hullumpia instrumentteja siihen luovat. Vielä kun samalla metodilla sähköä tulisi töpselistä ….
Ilmoita asiaton viesti
Jos jne,
EU on todella hukassa kiristyvän taloutensa kanssa.
On pelattu vuosia yhden kortin varaan saksa etunenässä ja siinä vanavedessä joukkouskovaiset suomi mukaan lukinen.
Taloutemme oli nuorallatanssia kikyloikkineen jo ennen sodan häivää valtion omaisuutta myyden.
Nyt ei ole myytävää on tulossa vain velkaa velan päälle.
Meillä on ollut huono politiikka- ja päättäjäonni.
Kokoomus vielä äsken on lupaillut verojen alentamista ja velanoton kauhistelua niillä puheillako kannatus pysyy tapissa?
Ilmoita asiaton viesti
”Euroalueella vastuunkannon aika”
Mitä merkitystä on piskuisesta Suomesta käsin konsultoida ja penätä ”vastuunkantoa” ? Keneltä ?
Vuosikymmeniä ylijäämäiseltä saksalta jotka ovat surutta vetämässä fortuminkin konkurssiin ?
Italialaisilta mafiosoiltako ?
Ottakaa vaan italian ja espanjan malliin lisää ekp velkaa.
Ei nekään aio maksaa eurookaan takas.
Ilmoita asiaton viesti
Likaiset ja epäselvät järjestelmät on nuijittava matalaksi ennen kuin uutta ja parempaa voi niiden tilalle syntyä.
– Euro tunnustetaan yleisesti epäonnistuneeksi kokeiluksi.
Miksi Elina Valtonen puolustaa taantumusta?
Ps. 1. Kysymys on provakatorinen. Ja kun eurojärjestelmä ja valtiot omaavat itsepetoksen kulttuurin, eikö olisi parempi että romahdus tulisi. Ja likaisen ja epäselvän tilalle nousisi sellainen rakenne, joka on luonnollisesti tullakseen.
Ilmoita asiaton viesti
”…vähentämään pankkien roolia pääomamarkkinoilla.”
Tätä olen ihmetellyt vuosia. Palkitsemisjärjestelmissä on yksi syy holtittomiin riskien ottoihin. Toki muitakin epäkohtia on.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen, että kun valtakunnan taloudenpidon sekä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan johtamisesta on kyse, niin kaksi naista kahdesta puolueesta olisi tulevassa hallituksessa hyvä yhdistelmä: Valtonen ja Tuppurainen. Molemmat ovat jalat maassa olevia loogisesti ajattelevia tolkkuja. Kepun suunnasta löytyy sitten yksi tolkku presidentiksi jollan jo melkoisesti kokemusta mm. talouspolitiikan kuvioista, kuten nykyiselläkin TP:lla oli jo tehtäväänsä ryhtyessään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat tolkun miehen presidentiksi, unohda Rehn. ”Menisin hattu kourassa Pekan luo”, Ville Niinistö sanoo.
Eurooppalaisista 85 % haluaa katkaista riippuvuuden Venäjän energiasta. Eurooppalaisista 27 % on valmis matkustamaan junalla lentokoneen sijaan. (Lähde: Eurobarometri)
Vihreästä ajattelusta on tulossa valtavirtaa.
Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala varoitti Venäjän energia-aseesta jo kauan sitten. ”Kuinka voi olla lapsenusko siihen, että Rosatomilla ei olisi niin mitään turvallisuuspoliittista merkitystä, sehän on Kremlin alainen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka hoitaa paitsi siviiliydinenergiaa myös ydinaseita”, Hautala sanoi Turun sanomien haastattelussa sunnuntaina 10.4.2022.
Hautala näki varhaisessa vaiheessa Venäjän opposition tukahduttamisen ja sai tuestaan ihmisoikeuspuolustajille porttikiellon Putinilta 2015. Europarlamentin vastuutehtävien lomassa Hautala kritisoi kotimaan politiikan suomettumisen hetkiä: Fortumia ja Fennovoimaa, Lipposta ja Ahoa sekä poliittisen eliitin pitkäaikaista väärää tilannekuvaa Venäjän energia-aseesta.
Kun Suomen poliittinen huippu Alexander Stubbia, Olli Rehniä ja nykyistä komissaari Jutta Urpilaista myöten sitoutettiin Rosatomin ydinvoimalahankkeeseen, Hautala oli ehtinyt pois ministerinpestistä 2013 ja tulla uudelleen mepiksi 2014. Hän ei ehtinyt olla päättämässä Fennovoimasta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/naton-ja-ruokakriisin-kynnyksella/
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän saataisiin eteläisen EU -maiden hallinnot ja kansalaiset sekä poliittiset puolueet ymmärtämään, että verot pitää jokaisen osaltaan maksaa jotta valtion rattaat pyörisivät. Korruption kitkeminen katollisesta kulttuurista lienee toinen suuri haaste. Voisiko Paavi siinä auttaa ? Tarvitseeko tässä katollinen kirkko reformaation ?
Ilmoita asiaton viesti
Elina olet oikeassa!!
!yllä tämä on saatava
niiden kalloon.
Ilmoita asiaton viesti
Elina Valtonen osuu asian ytimeen kun hän vaatii no-bail-outin herättämistä henkiin.
Hän on perusteellisesti oikeassa myös siinä, että ylivelkaantuneiden ja kaikkien muidenkin rahan kanssa tekemisissä olevien on oltava markkinakurin varassa. Onhan koko raha-käsite markkinoiden kehittämä vaihdon väline yhdessä lainan, koron ja takaisinmaksun kanssa.
Sosialistiset operaatiot, kuten EKP:n pelastus-aktivointi-tuki-säätely rahanjako-ohjelmat ovat taas kerran luoneet tyhjän rahan voimalla kysyntää, joka ylittää tarjonnan. Tulvivan rahan paineessa äärimmilleen kiristynyt tarjontapuoli ei kestä enää, rahalla ei saa tavaraa entisillä hinnoilla, raju inflaatio raivoaa. Historiassa sellainen on johtanut suuriinkin mullistuksiin.
Enpä muista kokoomuksen pitäneen meteliä asiasta niihin aikoihin, kun Draghi esikuntineen mellasti. Suomi olisi yksinkin pystynyt estämään hölmöilyä, mutta ei. Sosialistit keksivät takuutukset ja menivät piiloon niiden taakse.
Kohtuuden nimessä voi olla, että silloinen Lepomäki oli puolueessaan huutavan ääni erämaassa, en pysty tarkistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vastuunkanto ja vienti on sitä helpompaa, mitä alemmaksi euro valuu. Jospa vaikka 0.7 USD per 1 € joku päivä? (Tässä toiveessa on ongelmallista se, että dollarikin vajoaa…)
Ilmoita asiaton viesti
Elina Valtosesta on muutaman vuoden sisällä kuoriutunut ulos puhdasoppinen federalisti, jonka markkinatalous on sekin tukevasti eurososialismin sävyttämää. Toiveet hänestä Kokoomuksen uutena, ryhdikkäänä johtajana ovat omalta osaltani hiipuneet samassa tahdissa.
Kun kirjoittajan rationaalinen puoli aivoista selkeästi ymmärtää, että euroalue on jo kauan sitten (jo startissa) tullut tiensä päähän ja että kauniista puheista huolimatta, EUn syventyvä liittovaltiokehitys on Suomelle vain haitaksi. Ja että enää edes turvallisuus ei ole peruste roikkua mukana, jos tarjolla on vain ”maksuhenkilön” osa. Silti eetos ja paatos on EUn pääkonttorin hölynpölyn värittämää.
Tämä tekstin täydellinen oxymoron kuvastaa hyvin Valtosen dilemmaa suhteessa unioniin ja jäsenvaltioiden omaa vastuuta sen jäseninä ja palasina:
”Moraalikadosta ei kuitenkaan kannata syyttää Italiaa tai muita yksittäisiä jäsenmaita, vaan rahaliiton epäonnistumista pitää kiinni sen omista säännöistä ja markkinakurista. Johtajien talouspolitiikan mandaattiin kuuluu vapauden lisäksi myös vastuu. Sitä ei pidä voida ulkoistaa muille.”
Että kukaan ei vastaa, mutta me maksamme.
Ilmoita asiaton viesti
Missä , kuka ja miten on EU:n liittovaltiokäsite määritelty ? Maailmassa on 27 liittovaltiota ja jokainen omanlaisensa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_liittovaltioista
Olisi hyvä, jos aluksi määriteltäisiin mistä ollaan puhumassa, kun puhutaan EU:n liittovaltiosta.
Ilmoita asiaton viesti
EU itse polkaisi inflaation käyntiin euroalueella lisäämällä toistuvasti rahakantaa.
Eli EU:n ylin johto ei ymmärrä rahatalouden perusteita,
Ilmoita asiaton viesti
EU on kansallisvaltioiden liitto ja sen Länsimaisessa Demokratiassa elävät valtiot käyttävät Valtiota ja sen varallisuutta puskuria, eli omia ja aivan itseltä kerättyjä varoja, aivan kuten Suomalaisille vielä tuntemattomassa Länsimaisessa ”Valtio olemme me”- mallissa kuuluukin tehdä.
Länsi-Saksa on käyttänyt ja myös käyttää viisaasti aikaa puskurina Kaasukriisissä, ilman että sen talouden rattaat pysähtyvät.
Italian varallisuus on niin suuri, että sen talouden ongelmat ovat lähinnä kosmeettisia, kun valta ja omaisuus ovat kansalla. Kuka nyt omia kiinteistöjä aivan itse ja ensimmäisenä olisi Uhri Alttarille asettamassa kun on IMF:kin olemassa?
Sellun keittoon takaisin siirtynyt -Suomi saa olla onnellinen, että Talouden päätöksiä ei tehdä täällä itsekeksityn ja toimimattomaksi todetun Suomalaisen Sovelletun Devalvaatio Markkinatalouden oppien mukaan, vaan Vastuullisen Länsimaisen Markkinatalouden ehdoin.
EU-Periferian Köyhien, mutta yhä uudestaan itseään Rikkaampina esiintyvien Suomalaisten tulisi vain oppia käyttämään EU:ta hyväksi, tai kuten Eestiläiset sanovat:
EU sinänsä ei ole ongelma, (muille kuin Suomalaisille?) kun olemme kerran oppineet Neuvostoliittoa hyväksikäyttämään, niin kyllä se EU:kin menee siinä sivussa, aivan kuin vanhasta muistista.
Neuvostosuomalaisessa Ympäristössään kasvanut uljas Suomalainen Raatteenhampaan harvahammas Politiikko, kuitenkin yhä uudestaan ja uudestaan mieluummin kerää omilta veroina 10M€, ettei tarvitsisi 50M€ tukipakettia pyytä ja sitä vastaan ottaa.
Liikenne yms. Polttonesteiden hinnoittelu -vitkuttelun köyhdyttämä kansantalous, siitä hyvänä esimerkkinä, Iki-Volgan Lauttureiden Renkien ja Piikojen Hallitusten ja Oppositionkin toimimattomuudesta.
Lopputuloksena vain entisestään harventunut pienyrityskenttä, maassa joka panosti 30v. palveluun pää elinkeinona.
Ilmoita asiaton viesti