Hävettääkö?
Pääministeri Sanna Marin kysyi tiistain välikysymyskeskustelussa kokoomuslaisilta: ”Eikö teitä hävetä?”.
Kokoomuksen kansanedustajana haluan antaa suoran vastauksen suoraan kysymykseen, mutta se edellyttää hieman perusteluita.
Kokoomus allekirjoitti viime viikolla välikysymyksen hallituksen toimintatavasta al-Hol -kysymyksessä. Toisin kuin julkinen keskustelu on antanut ymmärtää, kyse ei ollut opposition yhteisestä reseptikirjasta hallitukselle leirillä olevien Suomen kansalaisten asian hoitamiseksi, vaan kysymyslista hallitukselle epäselvyyksien oikaisemiseksi. Kansalla on oikeus tietää.
Samalla se oli kehotus hallitukselle viimein tehdä ratkaisu. Avoimesti, oikeusvaltioperiaatetta ja kansainvälisiä sopimuksia kunnioittaen. Tähän kädenojennukseen hallitus tämän viikon maanantaina tarttui. Hyvä niin.
Opposition ei tarvitse olla yhtenäinen. Tällä kertaa oppositiopuolueet yhdisti tiedonjano hallituksen toimista, harhaanjohtavista puheista ja päättämättömyydestä.
Oppositiolla saa olla omia ehdotuksia ratkaisuiksi, mutta se ei voi tehdä päätöksiä hallituksen puolesta. Hallituksen tehtävä on kertoa ratkaisut ja kantaa niistä vastuu. Opposition rooli on haastaa ja tarkastella hallituksen toimia kriittisesti. Hallitus on vastuussa, ei oppositio.
Tässä kysymyksessä oppositiolla ei myöskään ole käytettävissään kaikkea informaatiota ja tiedustelutietoa, joka hallituksella on käytettävissään.
Siksi on outoa, että hallituksen taktiikkana on ollut kyseenalaistaa opposition rooli välikysymyksen laatijana. Ihan kuin hallitus olisi tarvinnut mielikuvitusmörköä ampumaan omat rivinsä suoriksi.
Hallitus teki periaatelinjauksen vasta maanantaina, vaikka sillä olisi ollut koko syksy aikaa toimia.
Muissa Pohjoismaissa ja esimerkiksi Saksassa hallitukset ovat tehneet periaatetason toimintalinjauksia jo kuukausia sitten, ja mikä tärkeintä, ne ovat myös toimineet. Orpolapsia on kotiutettu pitkin syksyä. Saksa toi jo elokuussa neljä lasta maahan. Tämän lisäksi joissain maissa on vireillä lakimuutoksia, jotka jatkossa selkiyttävät toimintaa vastaavissa tilanteissa.
Miksi Suomi ei siis edelleen ole tehnyt mitään, vaikka hallitus niin kovasti puhuu lasten- ja ihmisoikeuksien puolesta? Leirillä on tiettävästi kaksi suomalaista orpolasta. Heidän kohdallaan toimintalinjan muodostaminen on kaikista helpointa. Silti mitään ei ole tehty. Miksi? Tämä on se kysymys, joka minua edelleen askarruttaa.
Jos hallitus olisi tehnyt päätöksensä ajallaan, viime päivien ja viikkojen sakealta huutokuorolta olisi vältytty.
Ennen kaikkea hallitus on pelannut melkoista pokeria, sillä leirin olosuhteet ovat olleet haastavat, jopa hengenvaaralliset lapsille. Nyt, talven koittaessa, olosuhteet leirillä huononevat entisestään.
Haluan todeta hallituksen puolustukseksi, että tähän ongelmaan ei ole olemassa oikeaa ratkaisua eikä sitä ratkaista kerralla. Vääriä ratkaisuja sen sijaan on, kuten päättämättömyys. Ajelehtiminen, luova tarinankerronta ja varsinkaan salailu eivät kuulu minun arvostamani Suomen toimintakulttuuriin, varsinkaan ihmisoikeuksia koskevassa asiassa. Toivon hallitukselle viisautta toteuttaa toimintalinjaustaan, nyt kun se viimein on saatu aikaiseksi.
Vastaus Sanna Marinin kysymykseen on: ”Ei hävetä”.
Et kuitenkaan allekirjoittanut välikysymystä. Se on hyvä, koska myös sinun tehtävänäsi on estää kokoomuksen vajoaminen persujen ruskeisiin pohjamutiin.
Ilmoita asiaton viesti
Toistan tämän. Se että joku ei allekirjoita välikysymystä, ei tarkoita yhtään mitään.
Kuten toisaalla esitin, mm. 2016 SDP:n tekemän välikysymyksen allekirjoitti 27 kansanedustajaa + aloittaja Rinne.
Kun SDP:llä oli 35 kansanedustajaa.
Nuo muut saattoivat olla matkalla tai muutoin heillä ei ollut mahdollisuutta allekirjoittaa.
Välikysymykseen riittää 20 allekirjoittajaa.
Vai väitätkö että nuo ”puuttuvat” eiväötallekirjoittaneet koska olivat eri mieltä puolueen kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Parempi, että Lepomäki itse vastaa tähän. Puolueen puheenjohtaja Orpo ei myöskään allekirjoittanut, vaikka oli kaiketi paikalla.
Ilmoita asiaton viesti
2 demaria ei painanut jaa, katsoivat siis paremmaksi olla ”saikulla” kuin puolustaa valehtelijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on asetettu SDP:n kansanedustajien toiminnasta, ei Kokoomuksen.
Missä paikalla, koska?
Välikysymys täytyy allekirjoittaa ennen kuin se jätetään. Ja se jätettiin jo viime viikolla.
Vai väitätkö että nuo ”puuttuvat” 7 SDP:n kansanedustajaa eivät allekirjoittaneet koska olivat eri mieltä puolueen kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Orpo onkin tolkun mies. Yhteen blokkiin ryhmittyvät oikeistopopulistit myötäilijöineen ja matkijoineen, toiseen oikeistopopulistien vastavoimat. Näiden blokkien välissä jauhautuvat tuusan nuuskaksi ne, jotka eivät valitse selkeästi puoltaan. Suurimmassa vaarassa on keskusta. Kokoomus selvinnee vähemmällä, sillä maltilliset sivistysporvarit – heitäkin vielä on – pelastanevat jälleen puolueensa niin kuin 1930-luvullakin.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitukselta meni paljon aikaa, koska sen piti keksiä tapa jolla saadaan virkamiehet vastuullisiksi ratkaisuihin joista hallituksen pitäisi itse pystyä vastaamaan. Meillä on vastuitaan pakoileva hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Uskovat, että tuolla tempulla voidaan sahata silmään äänestäjiä. Ainakin jos sitä höystetään runsailla selittelyillä ja närkästymisillä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin jotkut kokoomuslaiset näköjään uskovat tosissaan, että persujen kanssa flirttailusta voisi seurata muutakin kuin maineen menetys ja vanhojen sivistysporvareitten joukkopako. Sinisten kohtalon pitäisi olla selkeä signaali siitä minkä verran kysyntää kevytpersuille on: ei yhtään. Harmittaa kyllä että Sipilä ei hajottanut hallitusta silloin kun olisi pitänyt. Ottaa nyt kolmanneksi hallituspuolueeksi uusi porukka jonka kannatusta ei ole mitattu yksissäkään vaaleissa. Perseilyssä persuille ei pärjää kukaan joten turha edes yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyshän oli siitä, että Marin kehui ensin kokoomusta sivistyspuolueeksi, joka lausahdus on tietoisesti jätetty niin mediasta kuin kommenteistakin pois.
Kokoomus tietää, että supon ollessa mukana valmistelemassa asioita, niin kuin tässäkin oli, siis mahdollista al- Holin leirin yllätyksellistä purkautumista, asiat ovat valmistelussa salaisia.
Disinformaatiota levitettiin Halla-ahon välityksellä, joka antoi välikysymykselle pohjan. Toisaalta Haaviston epäilty painostus virkamiestä kohtaan tässä salaisessa asiassa.
Kokoomus tuli kylkikärpäseksi persujen välikysymykseen ihan vain siksi, että punamultahallitus kaikkineen ärsyttää valtavasti ja, että Marin on saanut ylenpalttisen huomion julkisuudessa sivistyspuolueen jäädessä soittelemaan lehtereille.
Kokoomuksella; Häkkäsellä, Risikolla, Mykkäsellä ja Orvolla on ollut paikkansa panna asiat kuntoon, mutta kykypuolueella petti osaaminen ja rohkeus.
Siksi Marinin ilmaisu ”ettekö edes häpeä” olla persujen rinnalla moisessa poliittisessa teatterissa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, vähän oudolta näyttää se että kokoomus ja persut ovat yhtäkkiä olevinaan niin kiireisiä tämän asian kanssa. Ulkoministeriössä valmisteltiin lasten hakemista al-Holin leiriltä jo vuonna 2017 kun persut ja kokoomus olivat keskustavetoisessa hallituksessa. Silloinen ulkoministeri (pers) vain sattui olemaan sellainen mies, jota lasten oikeudet eivät kiinnostaneet, ellei kyse ollut syntymättömistä lapsista.
Ilmoita asiaton viesti
… ja nyt ne eivät sitten kiinnosta, ellei kysymys ole syntyneistä lapsista.
Ilmoita asiaton viesti
Minua rehellisesti sanoen pelotti ja pelottaa edelleen.Syy pelkoon on kuva tilaisuudesta, missä esiintyivät Mykkänen, Halla-aho, Sarkomaa ja Tavio.Minua ei juurikaan pelottanut senhetkinen aihe vaan tulevaisuus.Äänestin kokoomusta liki 50 vuotta .En kestänyt edes Soinin ja Stubbin liittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se on ikävää katsottavaa kun vanhat sivistysporvarit flirttailevat mölyapinoiden kanssa. Tai no onhan niitten epäpyhässä allianssissa myös jokunen jeesustelija ja nimeltä mainitsematon yhden tähden liike jonka tähti ei tiedä mitä nappia piti painaa. Jaa vai ei, siinä pulma, pohti tämä viiden pennin Hamlet.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä al-Holilin leirillä olevien suomalaisten lasten tilanne oli selvillä jo vuosi takaperin, mutta mitä Sipilän hallitus tälle ongelmalle teki, ei yhtään mitään, ei reakoinut mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Tänäkään päivänä ei ole selvinnyt ovatko ne lapset siellä suomalaisia, toiveita tästä toki on.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä välikysymyskeskustelussakin on nähtävissä, että kun jokin asia ei toimi, niin pitäisi etsiä ratkaisuja. Mutta kun toimintahäiriön syynä ovat ne, jotka joutuvat etsimään ratkaisuja, niin meillä on ongelma!
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marinilta todellinen riman alitus. Näitä tulee varmasti lisää.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006346588.html
Ilmoita asiaton viesti
Petteri Orpo 12.9.2019 eduskunnassa:
”Ministeri Kiuru, ministeri Andersson, pääministeri Rinne, eikö teitä hävetä? Te lupasitte, että hoitajamitoitus saadaan aikaan. Muutaman tunnin työ. Keskeinen lupaus. Ja tämäkin lupaus on petetty samalla tavalla kuin eläkelupaus. Voiko teidän ohjelmaanne ja lupauksiinne luottaa? Orpo kyseli.”
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006236564.html?fbclid=IwAR0hdTwybCygBPWeJzPMbfHYU96xJoZC9voQ–BhYUHLn_GKxE_QLUnQLB8
Talouselämän mukaan tänään:
”Kokoomuksesta vaaditaan jo anteeksipyyntöä pääministerin ”Eikö teitä hävetä” -kommentoinnista eduskunnassa.”
https://www.talouselama.fi/uutiset/paaministeri-sanna-marinilta-vaaditaan-nyt-anteeksipyyntoa-nama-sanat-tyrmistyttavat-kokoomuksessa/8ed4cb89-5b7f-4a36-9faf-3e73d49de3ab?fbclid=IwAR3CIhgW7nAqUVLGxD-0WjY92zFu4-YD9qbU54UTSAqcKP6gGzmmLd15idE
Kokoomus, miten meni noin omasta mielestänne?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä käsittääkseni ole kysymys siitä, mitä sanoja eduskunnassa saa tai ei saa käyttää, vaan siitä, miten ja missä asiayhteydessä niitä käytetään. On perusteltua ajatella, että ministerien vaalien alla antamien keskeisten lupausten pettäminen olisi tai että sen pitäisi olla hävettävää. Ei ole perusteltua ajatella, että oppositiopuolueen osallistuminen välikysymyksiin ilman hallituksen lupaa olisi tai että sen pitäisi olla hävettävää. Yritys haukkua oppositio hiljaiseksi tai syyllistää se sisäisesti eripuraiseksi välikysymyskäsittelyssä taas saattaisi hyvinkin sitä olla.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on ollut itse hallituksessa, kun tämä kysymys oli jo pöydällä eikä saanut mitään aikaan. Kokoomus puhuu lasten oikeuksista korulauseita. Sen jälkeen tätä on syytä hävetä ihan yhtä lailla.
Jos käyttää samanlaista retoriikkaa puheenjohtajansa Orpon johdolla, niin aika surkeaa on vinkua siitä ja vaatia oikein anteeksipyyntöä.
Mistä hemmetistä olet keksinyt, että kyse olisi jostain ”hallituksen luvasta” väliysymykseen? Kehittelet aivan omia tulkintojasi Marinin tarkoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi ensinnäkin ymmärtää, mistä välikysymyksessä on kysymys: hallitukselta kysytään tiettyjä asioita, ja sen kuuluisi asiallisesti ja totuudenmukaisesti vastata sille tehtyihin kysymyksiin. Tämä on yksi keskeinen tapa toteuttaa perustuslain hallitukselta edellyttämää eduskunnan luottamuksen nauttimista. Pelkkä hallituspuolueiden kansanedustajamäärien laskeminen ei siihen riitä.
Oppositiopuolueilla on niin sanoakseni subjektiivinen oikeus välikysymysten tekemiseen eikä ministereillä ole oikeutta tähän puuttua. ”Joka käyttää oikeuttaan, se ei tee vääryyttä.”
Pääministerin tässä puheena oleva käyttäytyminen synnytti vaikutelman kuin hänen mielestään tällaista subjektiivista oikeutta ei (tässä tapauksessa) Kokoomuksella olisi ollutkaan, siis ikään kuin olisi oltu tekemässä jotain luvatonta. Tähän edellistekstini siis ”ilman hallituksen lupaa” -kohdassa viittasi.
Ilmoita asiaton viesti
Synnytti vaikutelman… Jep, voihan se synnytellä kaikenlaisia vaikutelmia.
Jos kyseessä olisi ollut ainoa asia, mitä hallitus vastasi, eikä se olisi muutoin vastannut välikysymykseen, niin kritiikki olisi nykyistä oikeutetumpaa. Nyt kyseessä on pari lausetta jossain välissä, ei muuta.
Hallitus vastasi ja sai luottamuksen eduskunnalta. Jos Marinin toteamus iski jonkun herkkään hipiään, niin voivoi. Siitä kannattaa päästä yli..
Jos avaa omalla retoriikallaan oven kuten Orpo, niin ei auta parkua, kun joku käyttää samaa ovea.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä kerran, lyhyesti: Ongelman ytimessä ei ole mikään ”kielletty tai sallittu retoriikka” vaan hallitusmuodollemme keskeisen tärkeän välikysymysvastausasiayhteyden (väärin)käyttäminen räikeään puoluepolitikointiin. Siihen tarkoitukseen sopivan retoriikan harjoittamiseen on kyllä olemassa oikeitakin tilaisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Al-Hol-case.Yleensä, kun jokin asia on erittäin epäselvä ja ristiriitainen ja joka aiheuttaa vain lisää riitoja ja riskejä, siihen ei pitäisi koskea eden 5 metriä pitkällä tikullakaan. Hallituksen olisi pitänyt jo hyvissä ajoin ottaa etäisyyttä koko asiaan ja antaa sen elää ja olla omalla painollaan siellä missä se on.
Muka inhimillisistä syistä pitäisi tehdä jotain. Paskan marjat, äänten kalastusten vuoksi vain kuunnellaan tarkalla korvalla mitä kannattaisi tehdä. Suomessa on 100 000 lasta ja nuorta, jotka voivat huonosti ja ovat hallituksen puolesta täysin heitteillä ja omillaan. Jos halutaan jotain lastenhoidollisessa asiassa saada hyvää aikaan tai ehkäistä nuorten syrjäytymistä, niin ei varmasti tarvitse rajojen ulkopuolelle lähteä seikkailemaan.
Ilmoita asiaton viesti
al-Hol on esimerkki some-julkisuuden osuudesta politiikan teossa sekä hyvässä että pahassa. Ojaniemi laittaa asiat mittasuhteisiin, joten tässä on kyse erittäin mitättömästä asiasta, mutta sillä on valtava julkisuusarvo mediasta johtuen.
Kyllä tämä osoittaa Haaviston kyvyttömyyden ja vastuuttomuden ministerinä. Merkille pantavaa välikysymyskeskustelussa oli, että hallitus ei vastannut Haavistoa koskeviin kysymyksiin. Ei kansa aivan tyhmä ole. Kyllä se näkyy seuraavassa puolueiden kannatuskyselyssä. On aina syyllisyyden merkki, jos kysymys laistetaan. Eniten sekaisin on kepu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti.
Ihmetyttää kyllä 10 äidin noin 30 lapsen uutisarvo kun he ovat muuttaneet terrorismipesään Suomesta muualle. Samaa ikäluokkaa olevia autettavia lapsia löytyy kyllä Suomesta ehkä tuhansia nytkin, kun vertaa n. 100000 syrjäytyneiden nuorten määrään. Heille pitäisi apua keksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan enemmän suhteellisuudentajua. Suomessa ei ole lapsia vankileireillä hengenvaarassa. Jos nuo suomalaiset lapset saadaan tuoduksi Suomeen, niin sitten he ovat samalla viivalla niiden täällä ”kärsivien” suomalaislapsien kanssa ja he saavat samat edut ja kohtelun.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin uutisarvosta. En siis vastusta näiden lasten tuomista Suomeen, mutta siinä on vaikeuksia, kuten näkyy. Leirille joutuminen on ollut alunperin oma valinta Isiksen puolesta.
Keskimäärin Suomessa on hoidettu lapset hyvin lähi-itään verrattuna. Monissa lastenkodeissa on kuitenkin ongelmia. Myös perheissä jotka elävät tukien varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Huostaanotetut lapset syrjäytyvät pääsääntöisesti ja elävät varsin lyhyen elämän. Siitäpä ei julkaista tilastoja eikä sitä isommasti tutkita, koska se on kansakunnan häpeäpilkku. Ja lisäksi sillä tekevät erinomaista tulosta pääsääntöisesti ulkomaisessa omistuksessa olevat yhtiöt.
Ilmoita asiaton viesti
Ilta-Sanomien vouhotus ei sitten riittänytkään Haaviston kampittamiseen. Harmittaako?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa on 100 000 lasta ja nuorta, jotka voivat huonosti ja ovat hallituksen puolesta täysin heitteillä ja omillaan”
Stalinin sanontaan lainaten: kaksi lasta on tragedia, 100 000 lasta on tilasto.
Jos noista 100 000 lapsesta saadaan esimerkiksi 10 miljoonan satsauksella (kuvitteellinen summa) pari tuhatta käännettyä hyvän elämän alkuun, se ei ole uutinen, sitä ei edes huomata eikä sillä kerätä poliittisia pisteitä. Jos samalla satsauksella saadaan tuotua Syyriasta tänne parikymmentä lasta, se on suuri uutinen ja sankariteko jota hehkutetaan ympäri maita ja mantuja.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin kesyä on keskustelu Arkadianmäen alahuoneessa. Muuten: mistä syntyi se naksahteleva ääniefekti edustajakohtaisen puheajan täyttyessä?
Pääministeri Marin pysyi todella ilmeettömänä oikeastaan koko keskustelun ajan. Mielestäni se kertoo paineensietokyvystä. Kysymys häpeämisestä aiheutti salissa tiettyä hälinää, mutta juuri sen draaman uutislähetykset leikkasivat omista raporteistaan pois. Miltä suomalaista mediayleisöä suojeltiin, vai miten se äkkikatkaisu tulkitaan?
Ilmoita asiaton viesti
Puhemies naputtaa kynällä pöytään.
PM Marin tietää tasan tarkkaan että koksuilla ei ole syytä hävetä.
Lepomäki onnistui mainiosti blogissa kuvaamaan ajatukset joita itsekkin olen pohtinut.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen ei olisi pitänyt puolueena asettua välikysymyksen taakse, vaan kertoa, että antaa edustajilleen vapaat kädet äänestää omantuntonsa mukaisesti.
Silloin ei olisi ollut mitään hävettävää.
Muutoin tässä kirjoituksessasi oli ihan oikeanlainen peruslinja.
Välikysymyksen julki sanomaton pointtihan oli, että ei sieltä ketään ole syytä tuoda, kärsikööt nahoissaan. Ei kokoomuksen tähän olisi ollut syytä mukaan mennä, vaikka olisitkin sitä mieltä, että päätösten teko on ollut hidasta ja informaation jako putteellista.
Vaikka ei olisi ollut tarkoitus, niin kansan syvien rivien keskuudessa tämä tulkitaan nyt niin, että kokoomus on siirtymässä persujen linjoille. Kun näin on tapahtunut, puoluejohdon tulee myöntää, että on tehnyt arviointivirheen.
Se ei ole sinun syysi, vaikka lojaalisuuden vuoksi et haluakaan puoluejohtoa näin julkisesti kritisoida.
Ilmoita asiaton viesti
”Välikysymyksen julki sanomaton pointti” riippuu tulkitsijasta.
Sen julki sanottuihin pointteihin hallitus sen sijaan olisi velvollinen asiallisesti, informatiivisesti ja rehellisesti vastaamaan. Näin pääministeri Marin ei kuitenkaan suostunut johdonmukaisesti menettelemään vaan sortui vastauksessaan juuri tuollaiseen edelliskirjoittajan Kokoomuksellekin suosittelemaan mielikuvapolitikointiin; tämän pääministeritason ”irrottelun” hintana oleva, hallitusmuodollemme keskeisen parlamentarismin edellyttämän hallituksen luottamuksen koettelumenetelmän (välikysymysmenettelyn) ja sitä kautta koko hallitusmuotomme halventaminen on nähdäkseni koko asian ”pihvi”.
Ilmoita asiaton viesti
Elina Lepomäki on Suomen ehkä älykkäin naispoliitikko. Vaikken hänen kanssaan ihan kaikesta samaa mieltä olekaan, DI Lepomäki kykenee perustelemaan monet näkemyksensä todella hyvin. Tällaisia naisia maa tarvitsisi, joten ehdotan välitöntä pesäeron ottamista Suomelle vahingollisesta vapaavuorelaisesta Helsinki-keskeisyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen on vailla vastausta se, mitä ulkoministerin antamaa toimeksiantoa Pasi Tuominen kieltäytyi toteuttamasta ja miksi ministeri siirsi hänet toisiin tehtäviin. Mikä salaisuus tähän toimeksiantoon liittyy? Miksi Haavisto ei avoimesti kerro mistä oli kyse ja mikä oli Toivosen hyllyttämisen syy. Liittyykö toimeksianto jotenkin Al-Holin suomalaisten kotiuttamiseen?
Vaikuttaa vahvasti siltä, että Haavisto ei ole puhunut monista tähän asiaan liittyvistä asioista totta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän se oli koko välikysymyksen oleellisin osa, jonka hallitus väisti. Välikysymyskeskustelu on pelkkä näytelmä, koska hallituksen ei tarvitse vastata kysymyksiin, vaan he voivat valita mistä puhuvat. Hallituksen vastauksissa puhuttiin aidan seipäistä, kun olisi pitänyt puhua aidasta eli Haaviston toiminnasta. Ei se minua yllättänyt.
Mutta tämähän onnistuu poliitikoilta. Olen nähnyt videon Kanadan parlamentista, jossa pääministeri Trudeau vastasi yli kymmenen kertaa tyyliin ”hyvää päivää kirvesvartta”, kun parlamentaarikot kysyivät yksi toisensa jälkeen saman kysymyksen. Muistaakseni Trudeulle ei käynyt kovin hyvin viime vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hällävälikysymykset ovat jo piiiitkään olleet teatteria.
Ilmoita asiaton viesti
”Välikysymyskeskustelu on pelkkä näytelmä, koska hallituksen ei tarvitse vastata kysymyksiin, vaan he voivat valita mistä puhuvat”.
Näin tämä toimii.
Oppositio tekee välikysymyksen.
Hallitus vastaa, mitä vastaa.
Eduskunta päättää, hyväksyykö se vastauksen vai antaako epäluottamuslauseen.
Jos hallitus saa pidettyä takanaan olevien puolueiden rivit kasassa, se saa luottamuslauseen, vaikka olisi vastannut ”Hyvää päivää, kirvesvartta, kylläpä nyt ramasee”.
Äänestäjä sitten tekee omat johtopäätöksensä ja muistaa ne seuraavissa vaaleissa jos muistaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Välikysymyskeskustelu on pelkkä näytelmä, koska hallituksen ei tarvitse vastata kysymyksiin, vaan he voivat valita mistä puhuvat.”
Käytännössä tämä on valitettavan osuva kuvaus tilanteesta, jossa liian moni kansanedustaja kokee edustavansa pikemminkin puoluettaan (ja omaa urakehitystään) kuin äänestäjäkuntaansa ja kansanvaltaista hallitusmuotoamme. Muistuu mieleen historioitsija Grimbergin kuvaus antiikin Rooman tasavallan loppuajoista (ennen keisarivaltaan siirtymistä), jolloin ylin päättävä elin, Rooman senaatti, olisi vajonnut niin alas, että senaattorit saattoivat yrittää toistensa fyysistä kampittamista näiden pyrkiessä vuorollaan puhujanpaikalle.
En tiedä, auttaisiko asiaa ainakin jonkin verran sellaiseen äänestysmenettelyyn siirtyminen, että ennen varsinaista luottamusäänestystä kansanedustajille varattaisiin vaikkapa suljetussa lippuäänestyksessä tilaisuus vaatia hallitusta vastaamaan välikysymystekstin siihen mennessä avoimiksi jääneisiin kohtiin (äänestyslippuna voisi olla välikysymysteksti, johon edustajat saisivat merkitä puutteellisesti käsitellyiksi mieltämänsä kohdat). Näin he ehkä voisivat siinä kohdassa ajatella edustavansakin nyt eduskunnan yhteistä oikeutta hallitustoimien valvontaan eikä oman puolueensa hallituspuolueasemaetuja. Sehän koko välikysymysmenettelyn tarkoituksena itse asiassa onkin.
Tällöin hallituksella olisi pienempi kiusaus kuitata koko asia liirumlaarumilla, kun luottamusäänestystä (saati äänestysluottamusta) ei kuitenkaan olisi luvassa ennen kuin kysymyksiin olisi riittävästi vastattu.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin toisiin tehtäviin Tuominen on siirretty?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, sain sen käsityksen Tuomisen ja hänen alaistensa puheista. Ehkä valehtelevat?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä. https://um.fi/konsulipalveluiden-johto
Ilmoita asiaton viesti
Ok, yhteystiedot ovat edelleen paikallaan. Ehkä yhdeystiedot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Toivottavasti se, mikä on ollut toimeksianto ja onko tehtäviä virkamiehen tehtäviä muutettu, kuullaan 14.01.2020.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi kokoomusta hävettävän, kun ovat kokoomuslaisen ministerin johdolla kotiuttamista valmistelleet.
”Ylen tietojen mukaan laaja sisäministeriön koordinoima virkamiestyöryhmä on selvittänyt tilannetta ja erilaisia toimintavaihtoehtoja siitä lähtien, kun Isis-taistelijoiden perheenjäsenet siirrettiin leirille. Tämä tapahtui vuoden alussa, kun terroristijärjestö menetti taisteluissa viimeiset alueensa Syyriassa.
Mukana on virkamiehiä sisäministeriöstä, ulkoministeriöstä sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä. Työhön osallistuu myös Suojelupoliisi, Keskusrikospoliisi ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Raportin arvioidaan valmistuvan kahden viikon sisällä. Siinä viranomaiset esittävät vaihtoehtoja, joiden pohjalta hallitus voi tehdä päätöksen jatkotoimista.
Mikäli uutta hallitusta ei ole kuitenkaan nimitetty ja viranomaiset arvioivat tilanteen kiireelliseksi, voi myös toimitusministeristö tehdä päätöksiä asiaan liittyen. Ylen lähteen mukaan toimintatavalle on haettu hyväksyntä oikeuskanslerilta.”
https://yle.fi/uutiset/3-10804759
Ilmoita asiaton viesti
Mitä hävettävää näet tilanteisiin varautumisessa sinänsä?
Ilmoita asiaton viesti
”Hallitus teki periaatelinjauksen vasta maanantaina, vaikka sillä olisi ollut koko syksy aikaa toimia.”
Sipilän hallitus, se missä Kokoomus ja siis Lepomäki itsekin oli, olisi voinut tehdä ratkaisun jo keväällä. Asiasta vastasi sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) vetämä työryhmä. Lepomäki sen enempää kuin Kokoomus kuin hallituskaan ei kuitenkaan kantanut vastuutaan alaikäisien Suomen kansalaisten pelastamisesta al-Holin sotavankileiriltä. Myös ne Lepomäen mainitsemat kaksi orpolasta olisi voitu lennättää kotiin Suomeen jo keväällä. Miksi Lepomäki ei silloin maininnut heitä sanallakaan?
Pääministeri Marinin hallitus sen sijaan teki poliittisen päätöksen viikossa nimittämisestään. Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja KD:n tekemä välikysymys oli arvoton näytelmä, johon yhdistyi oikeistolaisen median lietsoma paniikki ja kiihko Suomalaisen oikeusvaltion periaatteiden romuttamisesta
Siksi Pääministeri Sanna Marin kysyi Kokoomukselta: Eikö teitä hävetä.
Ja Elina Lepomäki tietää sen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ministerinä Lepomäki oli Sipilän hallituksessa, kun ei tahdo juolahtaa mieleeni?
Ilmoita asiaton viesti
Ei minään ministerinä. Miksi kysyt sitä tässä, ei liity minun kommenttiini mitenkään?
Ilmoita asiaton viesti
Teillä, Elina Lepomäki, henkilökohtaisesti ei olekaan syytä hävetä. Te ette allekirjoittaneet Perssuomalaisten välikysymystä.
Sen sijaan teillä on vastuuta siinä, että suurin osa Kokoomuksen eduskuntaryhmästä allekirjoitti tuon paperin. Perussuomalaisten kelkkaan hyppääminen ihmisoikeuskysymyksessä on asia, jota ette pysty valkopesemään. Kokoomus vajoaa näillä näkymin Persujen apupuolueeksi. Ehkä seuraavalla eduskuntakaudella tälläkin tavalla hallituspaikka irtoaa. Kunnioitusta tai ylpeyden aihetta sillä ei saavuteta.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko tutustunut välikysymystekstiin?
Ilmoita asiaton viesti
Katsos Elina, niinkuin voit uutisista lukea, orpolapsia tuodaan kotiin.
Hallitus on siis koko ajan toiminut oikein, eikä sillä ole tarvetta kertoa näistä asioista oppositiolle.
Elämä on joskus kovaa, kun ei asioista mitään tiedä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Edellisen hallituksen ulkoministeriä (pers) kiiinnostivat vain syntymättömien lasten oikeudet.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs kaverini kommentoi Facessa osuvasti: ”Marin näytti napakkuutensa ja valtansa. Minä puhkesi taputtamaan, kun tuon puheen näin. Se oli niin oikein, kokoomuksesta on tullut persujen kylkimyyryläinen.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kaverikommenttisi kuvaa hyvin sitä tasoa, jolle pääministeri Marin koko asian halusi ilmeisesti vajottaakin. Tällainen ei ennakoi demokraattiselle järjestelmällemme hyvää tulevaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Persuna en puhuisi tasokkaasta kommentoinnista mitään. ”Pelon valtaan joutuneet poliitikot kuvittelevat pelastuvansa matkimalla ja tukemalla perussuomalaisia. Siinä kilvassa he eivät voita ikinä. He vain jouduttavat omaa tuhoaan. Omat periaatteet, itsekunnioitus ja muiden arvostus menevät, samoin valistuneimmat ja aatteellisimmat kannattajat. Tilalle ei tule mitään eikä ketään. Blokkien välissä jauhautuvat tuusan nuuskaksi ne, jotka eivät valitse selkeästi puoltaan.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006349385.html?share=a795cace10760bfbc6bc545f92275e26&fbclid=IwAR3EpSUr-2x4oDismTwMbLKWy5ykpcpY_PtrSS7Se2FOOn3YpE80GDAbQ9E
Ilmoita asiaton viesti
Voisi sinänsä olla kiintoisaakin kuulla, millaiseksi persuksi sinussa oman käsityksesi mukaan voisi olla ainesta.
Toisekseen en kyllä tämän hetken puoluepolitiikasta tiedä ketään puheenjohtaja Halla-Ahoa tasokkaampaa argumentoijaa (ja argumentointitaito on kommentoijallekin keskeinen).
Kolmanneksi tämä Kansan Uutisten entisen päätoimittajan tänne linkittämäsi kolumni kompastuu omiin jalkoihinsa heti lähtökuopissaan: ”Kolmisenkymmentä pikkulasta eivät maata kaada, tuotiin heidät Suomeen tai ei, äiteineen tai ilman äitejään.” Tähänhän Halla-Aho oli jo vastannut: ”Parikymmentä ihmistä ei ole suuri määrä, edes suhteutettuna Suomessa jo nyt oleviin islamisteihin ja Isisin kannattajiin. Tapauksella on kuitenkin suuri periaatteellinen merkitys ja kauaskantoisia seurauksia. Isis ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kansainvälinen terroristijärjestö. Suomi ei voi viestittää olevansa turvasatama, josta voi lähteä ulkomaille tekemään silmittömiä rikoksia ja jonne voi muina miehinä ja naisina palata jäähdyttelemään, kun olot konfliktialueella käyvät epämukaviksi.” Käsittääkseni olennaisesti samaan asiaan oli presidenttimmekin omasta näkökulmastaan kiinnittänyt huomiota: ”Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntömme väljempää kuin verrokkimaissa.” (https://www.presidentti.fi/uutinen/presidentin-kynasta-al-hol-viela-kerran/)
Nuo seikat noin niin kuin oheiskommentteina. Pääasiana tämän keskusteluhaaran edelliskommentissani oli pääministeri Marinin trollausmenettelyn menestys: kalikkakalistelullaan hän onnistui siirtämään julkisen keskustelun painopistettä hallituksensa ulkoministerin kyseenalaisista ja poikkeuksellisista edesottamuksista puolueiden väliseen ”tavanomaiseen” riitelyyn ja moraaliposeeraajien persuhyljeksintäkilpailuun.
Tällä tavalla keskeisten valtioelintemme arvovaltaa huipulta käsin pikkuhiljaa syövytetään päivänpoliittisten etujen metsästämiseksi. Osa kansasta tätä menoa (kaverisi tavoin) totta kai ihastelee, kuten oli epäilemättä tarkoituskin. Mutta valtiolaivamme merikelpoisuutta moinen ei voi olla vaurioittamatta. Tämä vaurioituminen on sitä vakavampaa, mitä pahempia myrskyjä tässä joudutaan vielä kohtaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minusta tule persua, älä pelkää. Halla-ahon retorinen temppuilu jättää minut kylmäksi. Nykyään se puhuu kieli keskellä suuta mutta se paljasti todellisen karvansa vuosia sitten:
”Tiedoksi, että en kadu mitään kirjoittamaani, enkä ota minkäänlaista vastuuta Breivikin teosta, ja aion jatkaa samalla linjalla, koska huono maahanmuutto on huonoa ja monikulttuurisuus hanurista Breivikin teosta riippumatta ja huolimatta.”
”Länsimaisen sivilisaation osaksi ei ole tullut tehdä valintaa sodan ja rauhan välillä. Sen on valittava sodan ja tuhoutumisensa välillä. Jumalaa monikultturisteilla ei ole, mutta mitä Rosa Meriläinen, Heidi Hautala ja Mikko Puumalainen sanovat lapsilleen sitten, kun pimeys on laskeutunut? Ainakaan minä en vuodattanut verta? Ainakin minä olin eettinen?”
”Mitä kala tekee? Ui. Miten kalan uiminen lopetetaan? Pannaan kala päiviltä. Mitä vasemmistohuligaani tekee? Heittää kiviä. Miten vasemmistohuligaanin kivenheitto lopetetaan?” ”Pelottavaa on vain se, että poliisi ei vallitsevassa mediailmapiirissä voi ampua luotia päähän kiviä nakkelevalle ihmissaastalle.”
”Minun on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti. Tämän reptiilin erityisen limainen alalaji on ruotsalainen sosiaalidemokraatti.”
”Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassaoleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo. Yksilöt voidaan perustellusti asettaa arvohierarkiaan sen mukaan, miten paljon heidän kykyjensä tai osaamisensa poistaminen yhteisön käytöstä heikentäisi yhteisöä.”
”Jokelan tapauksesta huolimatta meillä ei ole aseongelmaa.”
”Merkityksellistä on vain se, kenellä niitä on.”
Hävettääkö? Toivottavasti. Minua hävettäisi jos olisin joskus ihaillut Halla-ahoa.
Ilmoita asiaton viesti
(Nyt siis ollaan eri asiassa kuin mistä lähdettiin liikkeelle. Niin voi käydä, ei se mitään, mutta on tärkeää panna siirtymä merkille.)
Tällainen moraaliposeeraus, jota tuossa nyt itsekin harrastat, on minusta kiinnostavaa. Halla-aho on käyttänyt sananvapauttaan ja ilmaissut mielipiteensä. Vapaassa maassa sellainen on aivan sallittua. Teikäläiset ette kannata sananvapautta ja haluatte maailman, jossa vain ”oikeiden” mielipiteiden julkinen ilmaiseminen olisi sallittua. Ettekö koskaan tule ajatelleeksi, että tätä samaa tietä ovat kulkeneet kaikki totalitarismit tähänkin asti? Kauniita sanoja on kyllä osattu panna itsestä puhuttaessa peräkkäin ja rumia vastustajista puhuttaessa, mutta näille ei ole suotu suunvuoroa. Jos löydät valmiista varastoistasi sellaisenkin Halla-aho-sitaatin, jossa tämä (konteksti huomioon otettuna) selvästi ilmaisee käänteisen poliittisen tavoitteen viedä klassinen länsimainen sananvapaus omilta toisinajattelijoiltaan, niin sitten joudun varmaan tarkistamaan käsitystäni hänestä.
Todettakoon vielä, että nykykäsitykseni on muodostunut nimenomaan seuraamalla Halla-ahon omaa poliittista toimintaa, ei lillumalla jossain moraalifariseusten keskinäisen kehumisen kerhon ehtoisissa some-maailmoissa. Tavallani lienee tehnyt yksi ja toinen muukin suomalainen; muutoin gallupien persunousu ei käsittääkseni olisi selitettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet näemmä lillunut jossain äärioikeistolaisten keskinäisen kehumisen kerhon ehtoisissa some-maailmoissa. Sieltä tarttuu kieleen tuollaisia sanoja kuin moraaliposeeraus, hyvesignalointi ja mitä näitä onkaan.
Halla-aho on nyttemmin siistinyt kielenkäyttöään, mutta kyllä ne muut persut yhä näyttää mistä kana kusee.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4807191/Mynamaen+kunnanvaltuutettu+ehdotti+alHolin+leirilla+olevien+ihmisten+lahtaamistaEiko+niita+ihmisia+nyt+vaan+voisi+ampua?
Verenhimoinen kaimani on persu. Ullatus ullatus.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen historiasta ei löytyne Pentti Linkolaa verenhimoisempaa julkista ajattelijaa. Sata tai tuhatkaan Breivikiä tai kymmenenkään al-Holin leirin väestön ampuminen ei olisi ollut hänen tavoitteisiinsa kylliksi, ja sama se, mikä näitä ampujia olisi motivoinut, kunhan vain väkeä olisi saatu vainaiksi; Hitlerkin oli ihailtava vähentäessään ”liikaväestöä” Euroopasta, ja länteen suunnatut islamistiset terrori-iskut olivat tuhoiltaan ”aivan riittämättömiä”. Tämmöinen ajattelu on noussut vihreästä ideologiasta. Sitä varten kenelläkään vihreällä ei ole oikeutta sanoa mitään julkisesti irtisanoutumatta joka puheenvuoronsa alussa Linkolan ajattelusta eikä kukaan poliitikko eikä mikään poliittinen puolue saa häpeää tuntematta olla missään yhteistyössä Vihreiden kanssa.
Näinkin voitaisiin ajatella, ja some-raivokin voitaisiin kenties nostattaa.
Tällaisessa otteessa on vain se vika, että kun kukaan ei saa olla yhteistyössä kenenkään kanssa, yhteisiä asioita ei voida monipuoluedemokratiassa hoitaa. Jos niitä taas aiotaan hoitaa, on keskityttävä ongelmiin ja niiden ratkaisuvaihtoehtoihin eikä syyttelyihin, vahingoniloihin ja pöyristymisiin.
Tiedän hyvin, että moraaliposeeraus ja hyvesignalointi ovat Halla-ahon viljelemiä ilmaisuja. Minusta ne ovat osuvia ilmaisuja, niillä on todelliset kohteet ja ne ilmaisevat olennaisia asioita kohteistaan. Siitä syystä voin niitä itsekin sopivassa asiayhteydessä häpeilemättä käyttää. Poliitikon pitäisi pystyä esittämään järkiargumentteja oman politiikkansa puolesta. Niitä ei pitäisi voida korvata tunneargumenteilla oman kilven kiillottamiseksi ja poliittisten vastustajien mustamaalaamiseksi (vaikka sananvapaus antaa siihenkin mahdollisuuksia, mutta äänestäjäkunnan tulisi valintatilanteessa osata erottaa jyvät akanoista, niin ettei moinen menettely käytännön poliittisessa toiminnassa kannattaisi).
Juuri tuollainen tapa kaivaa esiin ties mitä ties kenen lausuntoja, joilla leimata kokonaisia puolueita kannattajakuntineen, on osaltaan estämässä klassisen länsimaisen demokratian ehtoista poliittista asiakeskustelua. Puheenjohtaja Halla-aholla oli tarpeeksi ymmärrystä todetakseen, että itse asiakysymykseen ei ole hyviä ratkaisuja vaan ainoastaan ratkaisuja, joilla on erilaisia hyviä ja huonoja puolia. Tämä on mielestäni sellainen tosiasia, jonka yhteinen tunnustaminen olisi järkevän päätöksenteon välttämätön edellytys. Poseeraus tai signalointi ei ratkaise mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäen blogi on hyvä, ottaen huomioon että se on oppositiopuolueen ja persujen apupuolueen edustajan kannanotto.
Keskusteluosuus on turhaa pölinää jota ei tarvittaisi, mutta joka on sananvapauden nimissä sallittua.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus arvioi, että hallitus ei saa kasaan toimintalinjauasta ja että Haavisto ei saa eduskunnan luottamusta. Ihan turha hurskstella millään tiedonsaannilla, kun välikysymyksen ainoa tarkoitus on aina päästä äänestämään hallituksen luottamuksesta.
Lepomäen perustelu välikysymyksen jättämiselle olisi relevantti, jos se olisi kirjoitettu silloin kun välikysymys jätettiin. Nyt se on pelkkää löyhää selittelyä asiassa, jonka kokoomus munasi. Ainoa isompi vaikutus asialla on nyt se, että Orpon asema heikkeni, kokoomus kärsi arvovaltatappion liityttyään perussuomalaisten apupuolueeksi ja lisäksi osa sivistysporvareista siirtyy nyt muiden puolueiden kannattajiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Al-Holin leirillä kuolee koko ajan lapsia, luultavasti myös suomalaisia. Jo kesällä oli valmius kuljettaa heidät kotiin. Ainoa mistä Rinteen hallitusta voi moittia on se että mölymystön pelko esti toimimasta ripeämmin. En tiedä kummalla on enemmän verta käsissään, poliitikoilla vai medialla.
Ilmoita asiaton viesti