Köyhän naisen monopoli
Moni meistä on pelannut lapsuudessaan tai lastensa kanssa monopolia. Sen sääntöjä on hauska varioida. Yksi kokeilemisen arvoinen kikka on moninkertaistaa lähtöruudun kohdalla saatava lisärahan määrä.
Idea on sama kuin keskuspankilla, joka printtaa lisää rahaa. Myös vaikutukset ovat samat. Monopolissa kasvanut rahan määrä keskittyy ennen pitkää niille pelaajille, joilla on eniten kiinteistöjä. Pelin loppuessa voitto jää sille suurkapitalistille, joka on kerännyt suurimman määrän tontteja ja kiinteistöjä.
Tätä monopolipelin mekanismia olemme nyt todistamassa reaalielämässä. Ihmisten kannalta se tarkoittaa heikompaa tulevaisuutta kuin voisi olla. Tämän kehityskulun voi kuitenkin kääntää. Se edellyttää rohkeita toimenpiteitä Euroopan unionin uudistamiseksi, mutta ensin on ymmärrettävä reaalielämän monopolipelin mekanismi.
Tarvitsemme lisää omistajia, emme vähemmän
Monopolissa on se ero todelliseen yhteiskuntaan, että pelissä kaikki aloittavat samalta viivalta. Kaikilla on sama alkupääoma. Ei ole perittyä omaisuutta, ei ole hyväkaverikerhoja tai hallintoneuvostojäsenyyksiä, joiden avulla järjestyy tontteja tiskin alta. Silti peli johtaa tilanteeseen, jossa joku pelaajista nousee hallitsevaksi kiinteistömoguliksi.
Niin monopolipelissä kuin reaalielämässäkin enemmistö on lähinnä vuokranmaksajan roolissa, eikä pysty oleellisesti kohentamaan asemaansa.
Keskeinen ero oikeaan maailmaan on se, että toisin kuin 300 vuoden takaisessa feodaaliyhteiskunnassa, arvokkaiden asioiden määrä ei oikeassa elämässä ole vakio. Esimerkiksi maailman arvokkain yhtiö Apple ei syntynyt peritystä peltomaasta, vaan perustajien luovuudesta ja tinkimättömästä työnteosta. On onni, ettei yksin maanomistus määrää ihmisen taloudellista kohtaloa
Jos pelissä päätyy vuokranmaksajaksi, saattaa hyvinkin pärjätä pitkään sillä, että lähtöruudun kohdalla saa käteistä. Peli kestää pidempään, jos tuota rahamäärää säännöllisesti kasvatetaan, siis reaalielämän termein: inflaatiokorjataan. Omistajaksi sillä ei kuitenkaan pääse.
Entä sitten?
Omistamisella on väliä muillekin kuin pelkästään omistajille itselleen. Omistajat tekevät investointeja ja määräävät tulevaisuuden kehityskuluista. Viime kädessä kuluttaja päättää, mitä haluaa ostaa, mutta mitä vähemmän on omistajien välistä kilpailua, sitä vähemmän kuluttajilla on vaihtoehtoja. Ongelma on se, jos omistajia on liian vähän. Silloin ei synny kilpailua.
Kun moni nyt haaveilee varallisuusveron säätämisestä rikkaiden ”osallistamiseksi talkoisiin”, tosiasiassa saattaa tahtomattaan vaikuttaa ongelman syventämiseen. Jos Suomi säätäisi varallisuusveron yksin, varakkaimmat ihmiset todennäköisesti siirtyisivät täältä kiireen vilkkaa pois. Varallisuusveroa jäisivät maksamaan he, joilla omaisuutta on suhteessa vain vähän. Kilpailua olisi vähemmän. Suomen rooli tytäryhtiötaloutena korostuisi: olisimme kansakuntana torppareita muun maailman omistavalle luokalle.
Hieman suuremmassa mittakaavassa sama uhkaa käydä Euroopalle. Heikko talousnäkymä, alhainen tuottavuus ja vanheneva väestö yhdistettynä euron rakenteellisiin ongelmiin uhkaavat tehdä meistä erittäin haavoittuvaisen maailmantalouden “uusjaossa”. Olimme jo ennen koronakriisiä teknologisella takamatkalla Aasiaan ja Yhdysvaltoihin nähden.
Rahan saanti ei ole nyt ongelma Suomelle
Moni puhuu nyt siitä, kuinka 1990-luvun laman virheet pitää jättää toistamatta. Olen samaa mieltä. Meidän tulee pyrkiä välttämään massatyöttömyys, perheiden taloudellinen ja sosiaalinen ahdinko, itsemurhat, mielenterveysongelmat ja lasten synkät kasvuolosuhteet kaikin mahdollisin keinoin. Tilanteemme eroaa kuitenkin merkittävästi 30 vuoden takaisesta ja oikeiden ratkaisujen löytämiseksi on kyettävä analysoimaan, mikä on nyt toisin.
Myös 1990-luvun alussa poliitikot pyrkivät toimimaan isänmaan ja kansalaisten eduksi, mutta olosuhteet rahoituksen saannin suhteen olivat hankalammat.
1990-luvun alussa Suomella oli vielä budjettirajoite. Hallituksella ei ollut mahdollisuutta kasvattaa menojaan samalla, kun maan talousnäkymät ja verotulot romahtivat. Velkaa ei saanut negatiivisella korolla eikä sitä ollut saatavilla rajatta. Päinvastoin, valtiokonttori joutui valtiovarainministerin avustuksella tekemään hartiavoimin töitä, että Suomen valtio yleensä sai lainaa kansainvälisiltä sijoittajilta. Iiro Viinanen juoksi Japanissa hattu kourassa pyytämässä paikallisilta eläkeyhtiöiltä lainaa pienelle eurooppalaiselle reunavaltiolle.
Suomen valtion viisivuotinen korko oli vuoden 1992 syyskuussa 14,7 prosenttia. Vaikka Suomi saikin lainaa, vastuullinen valtiovarainministeri joutui murehtimaan, miten korkomaksuista selvitään.
Nyt tilanne on eri. Suomi kuuluu yhteisvaluutta euroon. Suomi saa lainaa markkinoilta ja korkomme on alhainen. Keskuspankit ovat lisänneet rahan määrää viime vuosina siinä mittakaavassa, ettei korolla ole käytännössä minkäänlaista merkitystä. Velkaa saa (toistaiseksi) niin paljon kuin haluaa.
Suomenkin hallitus voi lyhyellä tähtäimellä (esimerkiksi yhden vaalikauden aikana) lisätä menojaan surutta, sillä sen ainoa vastus on räksyttävä oppositio. Se on paljon heikompi vastus kuin lainanantaja, joka vaatii korkeampaa korkoa jos lainaa ylipäänsä.
Kilpailukykyerot luovat painetta
Yhteisvaluutassa euroalueen jäsenmaat noudattavat yhteistä rahapolitiikkaa ja omaa maakohtaista talouspolitiikkaa. Jäsenmaiden valuutat on sidottu kiinteällä kurssilla yhteisvaluuttaan, jonka arvo kelluu vapaasti markkinoilla. Jos yksittäinen valtio ajautuu talousvaikeuksiin, se ei saa vetoapua viennilleen heikentyneestä omasta valuutasta.
Euron arvo seurailee pitkälti euron mahtimaan eli Saksan talouskehitystä, joka on ollut vahvaa. Heikomman talouskehityksen maille kehittyy niin sanottu deflatorinen paine. Kun valuutta ei jousta alaspäin, hintojen ja palkkojen pitäisi joustaa. Se edellyttäisi esimerkiksi merkittävää sisäistä devalvaatiota eli palkkojen alentamista. Silloin kilpailukykynsä menettänyt maa voisi palauttaa osan kilpailukyvystään. Se on usein hankalaa, kuten viime kaudella Suomessakin nähtiin.
Jos jäsenmaiden valuutat olisi kytketty ulkoiseen valuuttaan (kuten historiassa usein Yhdysvaltain dollariin) ilman poliittista kytkentää, seuraus olisi todennäköisesti tämän kiinteän valuuttakurssin purkautuminen.
Euroalue on kuitenkin muutakin kuin pelkkä yhteisvaluutta. Siksi keskuspankki tekee kaikkensa, ettei yksittäinen jäsenmaa joudu siitä irtoamaan. Euroopan keskuspankki muun muassa rahoittaa jäsenmaita kansallisten keskuspankkien osto-ohjelmien kautta sekä tukemalla pankkien velkakirjaostoja. Pankit saavat edullista lainaa ostaakseen isäntämaidensa joukkolainoja.
Inflaatio ja takajeejee
Viime aikoina julkisessa keskustelussa on yleistynyt käsitys, jonka mukaan velkaantumisella ole väliä, koska inflaatiota ei näy eikä kuulu. Vuodesta 1999 euroalueen M1-rahan määrä on noussut vuosittain noin 7,5 prosentin tahtia, siinä missä vuosi-inflaatio on ollut vain 1,7 prosenttia.
Inflaatio on has-been, vähän niin kuin trumpettihousut ja entisen kamreerin takajeejee. Maailmanlaajuisesti korot on pidetty jo vuosien ajan ennätysalhaalla, minkä lisäksi keskuspankit ovat suoraan ostaneet valtioiden (ja yritysten) liikkeelle laskemia velkakirjoja. Siitä huolimatta kuluttajahintojen nousu on ollut vaatimatonta.
Alhaisen inflaation trendi on johtunut ennen muuta lisääntyneestä maailmankaupasta (tuotantoa on siirretty alhaisemman kustannustason maihin), teknologiasta (eurolla saa enemmän prosessoritehoa tänään kuin eilen) sekä pääoman alhaisesta kustannuksesta (alhaiset korot). Viimeaikainen öljyn hinnan romahdus saattaa pitää kuluttajahinnat alhaisina pitkään.
Kuluttajahintojen sijaan viime vuosina ovatkin nousseet omaisuuserien arvot: kiinteistöt ja osakekurssit. Autuaita ovat he, jotka kymmenen vuotta sitten ostivat kantakaupungista asunnon ja hyvin hajautetun osakesalkun! Halpa raha voimistaa trendejä. Mutta entä he, jotka 10 vuotta sitten aloittelivat työelämässä ja ovat pinnistelleet viime vuodet saadakseen alkupääoman kasaan ensimmäistä asuntolainaa varten? Tai he, jotka säästivät ensimmäiset 20 vuotta työurastaan omakotitaloon, joka on nyt menettänyt arvonsa? On vaikeampi muuttaa kaupunkiin ja aloittaa alusta.
Viime kädessä rahan painaminen saattaa johtaa euron ulkoisen arvon romahtamiseen. Se on kuitenkin spekulaatiota, koska kaikki muutkin suuret valuutta-alueet printtaavat nyt rahaa kuin huomista ei olisi. Tässä valuuttahipassa kannattaa kuitenkin pysyä nöyränä: usein suuret muutokset tapahtuvat hetkessä, odottamatta ja yllättäen.
Karlsruhen kamreerit
Olemmeko siis tilanteessa, jossa velalla ei ole mitään väliä, inflaatiohuolia ei ole ja keskuspankki voi ostaa markkinoilta pois kuleksimasta kaiken sellaisen, joka ei muuten mene kaupaksi?
Saksan perustuslakituomioistuin (sijaitsee Karlsruhessa) teki toukokuun alussa päätöksen, jonka mukaan Euroopan keskuspankin vuonna 2015 aloitettu velkakirjojen osto-ohjelma ylittää osin EU-sopimuksen keskuspankille antamat valtuudet. Valtioiden menoja ei saisi rahoittaa suoraan keskuspankista.
Helikopterirahalla ja EKP:n velkojen osto-ohjelmalla on lopulta vain vähän eroa. Perinteisesti rahapolitiikka kanavoidaan reaalitalouteen pankkien kautta: ne lainaavat keskuspankista rahaa ja lainaavat sen edelleen yksityishenkilöille ja yrityksille (tai toisinpäin). Keskuspankki säätelee rahan määrää asettamalla sille hinnan: koron. Helikopterirahalla tarkoitetaan tilannetta, jossa keskuspankki printtaa seteleitä ja jakaa ne suoraan ihmisille ohittaen pankkijärjestelmän välikätenä.
EKP aloitti 2015 arvopaperien osto-ohjelmansa. Senkin puitteissa ohitetaan pankit. Rahaa ei kuitenkaan suoraan jaeta ihmisille, vaan eurojärjestelmään kuuluvat kansalliset keskuspankit helpottavat eurovaltioiden lainansaantia ostamalla niiden velkapapereita. Ne saavat velkakirjansa helpommin kaupaksi ja niiden korko laskee. Nämä valtiot voivat sitten jakaa “helikopterirahaa” kansalaisilleen tulonsiirtojen ja palveluiden muodossa; siten kuin kussakin hyvinvointivaltiossa kansa on päättänyt.
Jos (ja kun) nämä velat jätetään keskuspankkien taseeseen ilman että valtioiden niitä käytännössä tarvitsee maksaa takaisin, on luotu jokaisen valtiovarainministerin unelma: valtion tulopuoli nousee automaagisesti sitä mukaa kun menopuoli kasvaa. Nyt ei ole tarvetta juosta Japanissa tai yhtään missään kaupittelemassa pienen reunavaltion velkakirjoja! Mikä voisi mennä pieleen?
Lyhyellä tähtäimellä ei mikään. Pidemmällä tähtäimellä ongelmia voi ilmaantua niinkin tylsistä kysymyksistä kuin juridiikasta ja siitä, että joidenkin maiden intresseissä olisi pitää kiinni säännöistä. Siitä oli kyse myös Saksan perustuslakituomioistuimen päätöksessä.
Tuomioistuin edellytti päätöksessään, ettei keskuspankin osto-ohjelman puitteissa ostettuja velkakirjoja “unohdettaisi” keskuspankkien taseisiin makaamaan ikuisiksi ajoiksi. Tämä on itse asiassa ollut markkinoilla vaiettu odotusarvo: joko keskuspankki ostaisi tulevaisuudessa lisävelat pois tai osa velasta muutettaisiin perpetuaaleiksi eli ikuisiksi kuten muun muassa Vesa Vihriälä on ehdottanut.
Velkakirjat siis pitäisi kuin pitäisikin aikanaan myydä takaisin markkinoille. Tällä hetkellä tuollainen tilanne näyttää mahdottomalta, kun valtiot velkaantuvat koko ajan lisää. Ehkä tuokin edellytys jollain tavalla ohitetaan.
Pääoman ja rahan ero
Kuinka kauan keskuspankit voivat jatkaa rahan painamista?
Raha on perinteisesti ollut vaihdon väline ja arvon säilyttäjä. Mitä enemmän ihmiset alkavat epäillä jälkimmäisen ominaisuuden toteutumista, sitä enemmän rahan ja pääoman tiet eroavat. Keskuspankki voi viime kädessä printata vain rahaa, ei pääomaa. Näiden ero on se, että pääoma tuottaa, raha ei.
Kun raha menettää merkityksensä, eikä riskillä ole hintaa, arvo kertyy asioihin, joita ei ole rajattomasti: esimerkiksi kiinteistöihin, Applen osakkeisiin ja jossain määrin kultaan ja lohkoketjupohjaisiin valuuttoihin kuten vaikkapa stablecoiniin. Ne ihmiset, joilla on jo valmiiksi varallisuutta, voivat helposti vivuttaa omaisuuttaan ottamalla sitä vastaan edullista lainaa. Tuolla lainalla saa ostettua lisää omaisuutta.
Tapahtuu sama asia kuin monopolipelissä: lähtöruudussa jaettu lisäraha kertyy vähitellen sille, jolla on ennestäänkin eniten omistuksia.
Rahan ja pääoman ero näkyy myös säästäjän dilemmassa. Alhainen korkopolitiikka on johtanut viime vuosina siihen, että säästämisaste on kasvanut. Esimerkiksi eläkesäästäminen vaatii annetulla riskitasolla nykyisin enemmän pääomaa saman euromääräisen tuoton saavuttamiseksi kuin aiemmin.
Voi olla, ettei koronakriisi taivu myöskään lähiaikoina suureen kulutuseuforiaan, vaan lisää säästämistä. Siinä koronakriisi poikkeaa sodista. Niiden jälkeen yleensä seuraa jälleenrakennusvaihe ja reipas inflaatio, kun tuhottua tuotantokapasiteettia ja rakennuksia korvataan uusilla.
Koronakriisi on siitä viheliäinen, että se saattaa pahimmillaan johtaa pitkäaikaiseen epävarmuuteen, joka saa ihmisiä mieluummin säästämään sukanvarteen entistä pahempia aikoja varten kuin kuluttamaan. Sodat päättyvät rauhansopimukseen. Mihin pandemiat päättyvät? Toivottavasti rokotteeseen. Joskus.
Vahvan Euroopan puolustus
Euroopan talouskasvu oli vajonnut nollaan jo ennen koronan aiheuttamia rajoitustoimia. Se oli koko 2010-luvun ajan heikompaa kuin Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Monissa euroalueen maissa, kuten Suomessa ja Italiassa, asukaskohtainen talouskasvu oli finanssikriisin jälkeisenä aikana negatiivinen. Asukaskohtainen bruttokansantuote oli siis näissä maissa jo ennen koronakriisiä alhaisemmalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä.
Tällaista eurooppalaisen boheemin ja yksilöllisen elämäntavan, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien vaalijaa kuten minua ahdistaa valtavasti se, ettemme saa maanosamme talousasioita kuntoon. Ilman tervettä taloutta on vaikeampi ylläpitää rauhaa. Sitä varten Euroopan unioni aikanaan perustettiin ja sen vuoksi me haluamme siihen sitoutua.
Jos haluamme nousta tästä, Euroopassa pitää tehdä kattava velkajärjestely valtioille ja pankeille. Poliittisesti helpoin tapa on haudata vanhaa velka keskuspankkeihin – jos inflaatiota ei kuulu. Niin tai näin, vanhasta taakasta on luovuttava, jos haluaa lähteä rakentamaan uutta ja kestävää.
Velkajärjestelyn jälkeen on mahdollista palata no bailout -periaatteen noudattamiseen, jossa jäsenvaltiot eivät ota huolehtiakseen toisten maiden velkavastuita. Velan ja siihen liittyvän vastuun on oltava siellä, missä rahan käytöstä päätetään. Tämä mahdollistaa liikkumisen kohti laajempaa, demokraattisesti määriteltyä, yhteiseurooppalaista politiikkaa. Kannatan sydämestäni Euroopan liittovaltiota.
Suomessa EU-tason liittovaltiota pelätään kuin mörköä. Liittovaltio ei kuitenkaan ole sama asia kuin laaja yhteisvastuu tai sosialismi. Olemme nyt jo syvällä yhteisvastuussa. EU ei ole liittovaltio, Yhdysvallat on. Sveitsissä ihmisten vaikutusvalta omaan elämään, omaisuudensuoja ja yksityisyys ovat vahvoja. Siellä sovelletaan suoraa demokratiaa ja puhutaan eri kieliä. Sveitsi on liittovaltio, EU ei. Toimiva liittovaltio ei lisää ihmisten taloudellista yhteisvastuuta rahoitusjärjestelmästä tai poliitikkojen aikaansaamista vaikeuksista, vaan pikemmin pienentää sitä nykyisestä. Myös Saksa – Euroopan talousveturi – on menestynyt liittovaltio, jonka osavaltiokohtaiset erot taloudessa ovat huimat.
Suurin osa rahaliiton yhteisvastuusta toteutuu nykyisellään keskuspankkien tasolla, mistä mahdolliset tappiot aikanaan virtaavat veronmaksajien syliin. Vaikkei keskuspankkeja jouduttaisikaan pääomittamaan, näin käy heikon tuottavuuden kautta: omistus keskittyy, yrityskenttä ei uusiudu, konkurssikypsät pankit tekohengitetään jaloilleen ja valtioiden rooli kasvaa. On realistista olettaa, että kriisin keskellä tartutaan aina sovittua laajempiin pelastustoimenpiteisiin, mikä on omiaan lisäämään moraalikatoa. Keskuspankkien luoma yhteisvastuu on epädemokraattista.
Euron pankkisektorin ongelmien pienentäminen ja kriisinratkaisun kehittäminen eivät vielä ratkaise rahaliiton kohtaloa. Ainoastaan palaamalla markkinakuriin voidaan ennaltaehkäistä kaikkien toimijoiden ylivelkaantumista. Vain näin voidaan kestävästi peruuttaa kroonisesta moraalikadon tilasta.
Siksi kannatan vahvaa ihmisten liittovaltiota EU-tasolla ja rinnalla syrjimätöntä ja sosiaalista markkinataloutta yhteisillä sisämarkkinoilla.
Velkaa kannattaa luoda vasta budjettia vastaan
Rahaliitto ei edellytä täydellistä taloudellista integraatiota. Sitä on hankala edistää pelkästään sääntöperusteisesti, kuten EMU on karvaasti kokenut. Kestävä integraatio tapahtuu ajan myötä markkinoiden ja ihmisten kautta.
Rinnalle tarvitaan liittovaltion budjetti, joka käyttää varoja yhteisesti päätettyihin asioihin kuten ulkoiseen ja sisäiseen turvallisuuteen, tutkimukseen ja infrastruktuuriin sekä ennen pitkää myös sosiaaliturvaan kuten euroopanlaajuiseen perustiliin. Tuota budjettia vastaan voisi myös ottaa velkaa. Olisi kaikin puolin tärkeää lähteä luomaan EU-tasoista velkaa vasta, kun sitä vastaan on osoittaa yhteistä veronkantoa.
Toimivalla valuutta-alueella liikkuvat ihmiset, pääomat, tuotteet ja palvelut. Listatut neljä liikkuvuutta johtavat ajan myötä myös taloudelliseen integraatioon. Ihmislähtöinen EU-liittovaltioajatus edistää näistä kaikkia. Päätöksenteossa nojataan läheisyysperiaatteeseen: vapaus ja vastuu ovat aina mahdollisimman lähellä ihmistä.
Kriisejä varten ei tarvita muita erillisiä järjestelyitä kuin viimesijainen sokkivakuutus, joka ottaa velallisesta kopin maksukyvyttömyyden uhatessa. Kriisienhallinta on rahaliiton ongelmista itse asiassa kaikista pienin, vaikka finanssikriisistä lähtien keskeiset EU:n kehittämistoimenpiteet ovatkin keskittyneet pitkälti siihen. Jos mietitään euroa vain kriisien kautta ja tehdään rakenteesta kestävä kriisin koittaessa, on selvää, että kävelemme vain kriisistä kriisiin.
Rahaliitto on nykyisellään kuin köyhän naisen monopoli, jossa järjestelmä pysyy kasassa painamalla lisää rahaa. Se on omiaan luomaan poliittisia jännitteitä. EU:n pitäisi hyödyttää kaikkia kansalaisiaan ja mahdollistaa heille paremman elämän tavoittelu.
Rakenteelliset uudistukset tähtäävät siihen, ettei kriisiin päädytä. Vain siten pelastamme Euroopassa sen mikä on tärkeintä: rauhan, eurooppalaisen elämäntavan ja ihmisoikeudet.
Kirjoitan Eurooppa-visiostani lisää tulevaisuudessa. Alkupaloja on tarjolla kirjassani Vapauden voitto (Otava 2018).
Ihan asiaa vaikka en kaikkea allekirjoita koska olen tyhmä. Uskon kuitenkin että Lepomäessä löytyy järjen ääni mitä kokkareissa kaivataan.
Ilmoita asiaton viesti
Pelastetaan valtiot ja pankit (paitsi Suomi) ja unohdetaan niiden velat (Italia). Ja ihmisistä viis. Voi toki väittää että näin toimialla ihmisetkin menestyvät mutta joopajoo valtioiden ja pankkien pelastamisellekin olisi vaihtoehto, eurosta pois ja uudenlainen eu, vapaakauppa-alue, pystyyn. Miten ihmeessä Suomesta tuli planeetan super-solidaarisin alue joka halaa koko ajan ties mihin suuntaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Jos haluamme nousta tästä, Euroopassa pitää tehdä kattava velkajärjestely valtioille ja pankeille. Poliittisesti helpoin tapa on haudata vanhaa velka keskuspankkeihin – jos inflaatiota ei kuulu. Niin tai näin, vanhasta taakasta on luovuttava, jos haluaa lähteä rakentamaan uutta ja kestävää.”
Juuri näin. Saneeraus – tai – konkurssimenettelyt pitäisi aloittaa mahdollisimman pian Italian valtiosta. Konkurssimenettelyä hallinnoisivat komissio ja IMF. Näin avattaisiin peli velkojen ”hautaamiseen” myös muissa ylivelkaantuneissa maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän aletaan pitkästä aikaa lähestyä Mooseksen lakia: ”Pyhittäkää viideskymmenes vuosi ja julistakaa maanne kaikille asukkaille yleinen omistusoikeuksien palautus. Se vuosi on riemuvuosi… Älä peri korkoa lainaamastasi rahasta.” (3. Moos. 25:10, 37)
Ilmoita asiaton viesti
Wikpediasta lainaus:”Moosesta ei yleisesti pidetä historiallisena henkilönä: Hänestä ei ole mainintoja ajankohtaa koskevissa lähteissä. Egyptiläisissä lähteissä ei ole viitettä Moosekseen tai Viidennessä Mooseksen kirjassa kuvattuun Exodukseen. Myöskään kertomusta tukevia arkeologisia löytöjä ei ole.”
Myöskään Koraani ei julkaise Mooseksen lakeja.
Itse pidän kuitenkin tärkeinä Mooseksen 10-käskyn kokoelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan Suomeen saataisiin henkilökohtaisen konkurssin mahdollistava laki, niin monelta itsemurhalta säästyttäisiin. Ne (itsemurhat)ovat tästä hysteriasta aiheutuneista toimenpiteistä johtuen jo lisääntyneet 15%.
Ilmoita asiaton viesti
Konkurssimenettely oli kirjattu 5. Mooseksen kirjaan: ”Joka seitsemäs vuosi teidän tulee julistaa velkojen anteeksianto. Jokainen, joka on antanut toiselle lainan, luopukoon sen takaisin perimisestä” (5. Moos. 15:1,2) Tämä säädös koski israelilaisia. Jos EU olisi liittovaltio, se koskisi euroalueen valtioita.
Ilmoita asiaton viesti
Aika älykkäitä ihmiset ovat olleet jo yli pari tuhatta vuotta sitten:
talouskasvu ja velkaantuneisuuden kasvu kulkevat aina käsikädessä.
Paradoksaalisesti Elina Lepomäkikin haluaa talouskasvua, mutta ei huomaa, että talouskasvuun vaaditaan velanottoa! Tämä velka tulee osaksi (keskuspankki)rahana keskuspankilta. Joku tässä koronkorkopelissä aina saa sitten jossain vaiheessa Pekka -kortin käteen.
Julkisen sektorin on velkaannuttava myös, jos halutaan talouskasvua: julkinenkin sektori on samassa asemassa rahamarkkinoilla yksityisen kanssa: ”investoida” pitää, jotta talous kasvaisi. -Siis velaksi.
Mitä enemmän velkaa otetaan, sitä enemmän talous kasvaa. Velka kulkee aina karkuun talouskasvua, eli kyseessä on oravanpyörä. Päämäärää, velkojen lyhentämistä, ei koskaan saavuteta eurosysteemissä globaalisti. Keskuspankki ostelee velkoja pois aina tarpeen tullen.
Euromaat kilpailevat toisiaan vastaan julkisen velan määrässä. Valtiot käyttäytyvät, kuin ne olisivat yksityisiä yrityksiä: nousukaudella niiden on voitava lyhentää velkaa. Mutta ei kuitenkaan ymmärretä sitä, että julkinen velanotto on talouskasvun yksi aiheuttaja, ja jos julkista velanottoa pienennetään, joko yksityinen sektori ja kansalaiset ylivelkaantuvat tai talous sakkaa. Siis julkisen sektorin on velkaannuttava yksityisen tahdissa, jotta tasapaino velanotossa säilyisi. Velka juoksee talouskasvua karkuun, eli kokonaisvelkaa ei pystytä koskaan lyhentämään. Pitää yrittää pitää tuo suhteellinen velka velka/BKT sopivissa rajoissa. Suurempi huoli on Suomen vaihtotase. Pysyykö se tasapainossa? Jos vaihtotase menee pahasti negatiiviseksi, on sitten tehtävä sisäisen devalvaation suuntaisia operaatioita.
Jotta talous kasvaisi, tarvitaan lisää investointeja, eli rahaa.
Jos iso osa taloudesta pysähtyy sulkutoimien takia, luulisi että rahaa tarvittaisiin vähemmän. Mutta toisin kävi. Vaikka talous ei pyöri tarvitaan silti runsaasti lisää rahoitusta. Eikö sii rahaa tarvita tässä tapauksessa vain välttämättömiin toimintoihin? Mihin kaikki nämä miljardit päätyvät? Tulevatko pankit vakavaraisemmiksi, kun valtio velkaantuu lisää? Vaihtotasekaan ei enää näytä negatiivista, koska ulkomaanmatkailu on estetty, ja öljynkin hinta on laskenut runsaasti?
Wikipedian määritelmän mukaan talouskasvua mitataan realisena BKT:n muutoksena. Miten mitataan palvelujen tuotantomäärää?
Kasvatettujen banaanien määrää on taas helpompi mitata. Mataloudessa iskee hyvinä vuosina deflaatio ja inflaatio huonoina kysynnän ja tarjonnan lain mukasesti. Tällä määritelmällä on siis aika pahat mittausteknilliset ongelmat. Ollaan Määritelty käsite ”talouskasvu”, jota ei pystytä mittaamaan!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Elina!
Kaikesta en ole samaa mieltä, mutta järkipuhetta kuitenkin Elinalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Suomi säätäisi varallisuusveron yksin, varakkaimmat ihmiset todennäköisesti siirtyisivät täältä kiireen vilkkaa pois.”
Tuota voisi miettiä myös toisesta näkökulmasta. Saattaisi olla yhteiskuntaa tervehdyttävää, jos kaikkein ahneimmat tosiaan lähtisivät maasta. Tilanne tuskin kovin paljon muuttuisi, koska ahneet ovat jo nykyisinkin siirtäneet pääomiaan maasta ulos. Lisäksi globalisaation myötä me olemme käytännössä jo nyt muun maailman omistavan luokan torppareita tyyliin Caruna.
Ilmoita asiaton viesti
”Saattaisi olla yhteiskuntaa tervehdyttävää, jos kaikkein ahneimmat tosiaan lähtisivät maasta.”
En ole varakas ihminen , eikä minulla ole mitään syytä heitä puollustella, mutta tuo yllä oleva jotenkin tökkäsi – mielenkiintoisella- logiikallaan.
Onko siis näin :
Varakas => Ahne ?
Köyhä => Antelias ?
Ilmoita asiaton viesti
Varakas ei ole välttämättä ahne, mutta jos rahanahneuden takia haluaa lähteä maasta, niin terve menoa. Minä ainakin maksan mielelläni veroa enemmän kuin minua köyhemmät. Ovathan minulla joka tapauksessa asiat taloudellisesti heitä paremmin. Minusta ihmisten pitää tuntea vastuullisuutta olivatpa he sitten köyhiä tai rikkaita.
Köyhäkin voi tietenkin olla ahne, mutta hän tuskin pyrkii Suomesta pois.
Ilmoita asiaton viesti
FYI:
Rahan tarkoituksesta lyhyesti ja yksinkertaisesti, köyhillekin
”SECTION 1: FUNCTIONS OF MONEY
Is Money the Root of All Evil?
Is money (or the love of money) the root of all evil? Some people claim this to be true. Would people still commit crimes in an economy without money? The answer is “yes”. Some crimes involve no money (relationship abuse, control issues, power struggles, etc.). Or in the case of theft, people would steal things instead of money.
… jne”
http://inflateyourmind.com/macroeconomics/unit-9/section-3-united-states-federal-government-expenditures-16/
” M-1 includes all coins and currency in circulation with the public + money in checking or transactions accounts (demand deposits, NOW accounts, and other checkable deposits) + traveler’s checks and money orders.”
http://inflateyourmind.com/macroeconomics/unit-9/section-3-united-states-federal-government-expenditures-17/
Jne
Ilmoita asiaton viesti
Valtiot eivät lainaa (keskuspankki)rahaa mistään/keneltäkään (kuten ”japanialaisilta”), vaan luovat sitä tyhjästä ja kuluttavat sitten talouteen budjetin mukaisesti, kuten tästä prof. Stephanie Keltonin NYTimesin artikkelista selviää:
”
Fed doles out money using nothing more than a computer. To buy financial assets, or lend to a bank, the Fed simply keystrokes “digital dollars,” formally known as bank reserves (keskuspankkirahaa), into existence. It does this not just in an emergency but each and every day.
..
This is as good a moment as any for the American people to learn where money comes from and why the federal government, and only the federal government, has the means to step up and save the economy. Congress has all the firepower it needs. It just needs to send instructions to the Fed — and the money will go out.
”
https://www.nytimes.com/2020/03/21/opinion/-coronavirus-stimulus-trillion.html
—
Liikepankkien reservejä ei lainata pankkien asiakkaille, kuten ilmenee tästä Standard&Poorsin raportista:
”
Many talk as if banks can “lend out” their reserves, raising concerns that massive excess reserves created by QE could fuel runaway credit creation and inflation in the future. But banks cannot lend their reserves directly to commercial borrowers, so this concern is misplaced.
”
https://positivemoney.org/2013/08/repeat-after-me-banks-can-not-and-do-not-lend-out-reserves-sp-report/
—
Euroalue tulisi purkaa hallitusti ennenkuin joudumme hallitsemattomaan kriisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö homma mene kuitenkin niin, että luominen kirjataan valtion velaksi keskuspankille? Miksi se ei siten ole lainaa?
Ilmoita asiaton viesti
Valtionvelka on taloudessa pysyvästi olevan keskuspankkirahan yhteissumma. Ko. raha on syntynyt vuosien saatossa valtion alijäämäisen kulutuksen seurauksena. Sitä ei ole siis lainattu ”japanialaisilta” eikä muiltakaan tahoilta.
Em rahamäärä on pääosin talletettu valtionvelkakirjoihin ja niistä maksetaan (täysin tarpeettomasti) korkotuloa yks.sektorille,kuten mm. tässä prof Wrayn artikkelissa todetaan:
”
Treasury bond sales are not a borrowing operation; rather, they are used to keep interest rates up. This basic fact is well understood when it comes to the Fed, which itself has said that bond purchases are an interest-rate maintenance operation. And because the Fed now pays interest on reserves, its reserve accounts can act as a substitute for bond issuances, at least as far as interest-rate maintenance is concerned. There may still be good reasons for the Treasury to issue bonds, such as to provide households and financial institutions with safe interest-bearing assets, but financing the Treasury’s spending is not one of them.
”
https://www.japantimes.co.jp/opinion/2020/04/22/commentary/world-commentary/debunking-myth-helicopter-money/?fbclid=IwAR1AZyjXkwxARpV7vKHMfFKpGpkYmrljGl4MLFWTLl7rkd3G9I4pOnbT_bY#.Xr_c2XUzY5n
—
Valtio ja pankit ylläpitävät tarkoituksellisesti illuusiota, että ne ovat rahanvälittäjiä, vaikka molemmat ovat rahan luojia.
Tästä syystä esim. Suomesta ei löydy yhtään poliitikkoa, joka tietäisi miten valtion ”lainaama” keskuspankkiraha on syntynyt.
Edes Elina ei tiedä sitä.
Vain kuinka Elina?
Ilmoita asiaton viesti
Pitää vieläkin vähän inttää. Kyllä, keskuspankki ja liikepankit luovat rahaa, mutta velkakirjoja vastaan ja hiukan eri tavalla. Rahaa ei siten synny omana pääomana vaan velkana.
”Valtionvelka on taloudessa pysyvästi olevan keskuspankkirahan yhteissumma.”
Sinä käsittelet keskuspankkia ja valtiota samana asiana, mutta eihän se näin ole. Eihän tuo voi pitää paikkaansa, kun liikepankitkin voivat lainata keskuspankkirahaa suoraan keskuspankista. Lauseen pitää kuulua näin, keskuspankin velka on taloudessa olevan keskuspankkirahan yhteissumma. Keskuspankkirahaa saa haltuunsa vain velkakirjaa vastaan lainana tai myymällä sille jotain, usein liikepankin hallussa olevan valtion velkakirjan.
Liikepankit voivat myös ”luoda” rahaa lainaamalla sitä tarvitsijalle velkakirjaa vastaan. Pankki asettuu itse myös tässä velalliseksi hyväksymällä lainan. Mikäli luotu raha pysyy luovan pankin tileillä eikä koskaan lähde sieltä eteenpäin, niin rahaa voi luoda lähes rajattomasti. Tosiasiassa yleensä lainanottaja maksaa lainallaan jotain toisen pankin tilille, jolloin maksavan pankin on siirrettävä keskuspankkirahaa toiseen pankkiin. Tässä rajoittavaksi tekijäksi tulee pankin hallussa oleva keskuspankkiraha tai sen mahdollisuus hankkia keskuspankkirahaa. Nykyisin ei käytännössä ole mitään muuta rajaa, kuin halukkaiden ja potentiaalisten lainaajien määrä, koska keskuspankkirahaa suorastaan tyrkytetään pankeille.
Vaikka rahaa luodaan talouteen keskuspankkien ja liikepankkien toimesta, niin luodun rahan vastineena on velkakirja (+mahdolliset vakuudet), jossa jokin taho lupaa myös maksaa velan pois, usein jollakin korolla ryyditettynä. Tämä ilmeisesti on se tapa, jolla luottamus rahaan saadaan pidettyä.
Käytännön elämässä rahasta puhuttaessa tarkoitetaan yleisön hallussa olevia seteleitä ja kolikoita sekä heidän tileillään olevia talletuksia. Keskuspankkirahaa ei muuten lasketa rahaksi, mutta onhan se varallisuutta liikepankkien ja valtioiden keskuspankkitileillä.
Valtio voi toki verottaa ja verot pitääkin liikepankkien välittää keskuspankkirahana valtion tilille. Keskuspankkirahalla on näin päärooli kaikessa.
Ilmoita asiaton viesti
Em. lainaukset on siis MMT:tä, joka on täysin ristiriidassa nykyisin vallitsevien käsitysten kanssa.
Valtionvelkakirjat on tarkoitettu pankkijärjestelmää varten, valtiolla itsellään ei ole niille mitään käyttöä. Valtionvelkakirjat on korollisia, määräaikaisia talletustilejä keskuspankissa, joissa yks.sektorin tallettama keskuspankkiraha on turvassa pankkijärjestelmän ulkopuolella.
Valtionvelkakirjat tulisi korvata kaikille yks.sektorin toimijoille avattavilla korottomilla keskuspankkitileillä.
—
Raha- ja pankkijärjestelmän kuvaus mmt:n mukaisesti:
https://gimms.org.uk/2019/02/10/uk-government-spending-taxation-bank-lending/
Ilmoita asiaton viesti
Raha sinänsä on velkakirja, joten ei raha voi olla muuta kuin velkaa. Rikas omistaa köyhää enemmän velkakirjoja. Keskuspankki antaa velkakirjoja velkakirjoja vastaan. Aika hassua. Tämä siis jos mitataan rikkautta rahassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki raha syntyy velkakirjaa vastaan, mutta eihän se velkakirja lähde mihinkään liikkeelle kansan keskuuteen. Tuota velkakirjaa vastaan pankki ottaa velan itselleen luoden kansalaisille rahaa, joka näyttäytyy sen hallussapitäjälle saamisena. Vaikka olisit tehnyt kuinka monta velkakirjaa hyvänsä, niin mikäli saat rahaa käteen tai tilille, niin voit käyttää sitä ostoihisi. Velalliset joutuvat hankkimaan takaisinmaksurahansa markkinoilta, mutta velattomat voivat vain kuluttaa. Minä väitän, että ei rikkailla ole enemmän velkakirjoja vaan saamisia yhteiskunnalta.
Keskuspankki antaa liikepankeille keskuspankkirahaa velkakirjoja vastaan, mutta ei keskuspankkirahaa käytetä markkinoilla maksuvälineenä vaan keskuspankkiraha pitää muuttaa seteleiksi tai siirtää liikepankkien tileille käytettäväksi ennen kuin sitä voidaan käyttää rahana. Keskuspankkiraha on liikepankkeja ja valtioita varten luotu järjestelmä, joka siis mahdollistaa kansalaisten rahaliikenteen, kun se muuttuu rahaksi.
Rahan vastineena on velkakirja, joka ”synnyttää” rahaa kansalaisten käyttöön pankkien takaamana.
Ilmoita asiaton viesti
MMT:n mukaan valtionvelkakirjat on tarpeettomia ja valtion tulisi vain kuluttaa sopivaksi katsomansa määrä rahaa talouteen.
Valtionvelka on oikeasti yks.sektorin verovelkaa valtiolle: eli taloudessa pysyvästi oleva keskuspankkiraha on valtion myöntämä veroluotto yks.sektorille, jota ei koskaan makseta pois, sillä se romahduttaisi koko talouden.
Valtionvelkakirjoilla poistetaan keskuspankkirahaa pankkien ylijäämäreserveistä mm ohjauskoron asettamiseksi. Tämä on kuitenkin tarpeetona ja olisi parempi jättää reservit pysyvästi pankkijärjestelmään, jolloin ohjauskorko-ohjailua ei enää ole.
Keskuspankin toiminnoiksi riittää siis pelkkä keskuspankkitilien avaaminen kaikille yks.sektorin toimijoille.
MMT on siis marginaalinäkemys ja tulee niin olemaan vielä hyvin pitkään.
—
Enivei, major-ongelma on se, ettei ole konsensusnäkemystä raha- ja pankkijärjestelmän toiminnasta. Sen vuoksi talouspolitiikka tulee jatkossakin olemaan törmäilyä pimeässä huoneessa.
Kohtapuolin edessä oleva eurokriisi toivottavasti kuitenkin laittaa potkua tarvittaviin muutoksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat siis sitä, että valtio kuluttaisi oman keskuspankinsa kautta yhteiskuntaan rahaa, mutta se ei olekaan kenenkään velkaa, vaan keskuspankin luomaa omaa pääomaa, eli velatonta rahaa. Kansalaiset saisivat sitten työskentelynsä kautta tätä rahaa omaan käyttöönsä.
Sitten todellakin oltaisiin tilanteessa, että mitään rajaa rahanluonnille ei olisi, kun ihan sitä riihikuivaa voitaisiin luoda painokoneen nopeudesta riippuen. No todellisuudessa tietenkin olisi, koska rahan ”arvo” heikkenisi, jos tuotanto ei pysy perässä. Tässä mukaan tulisi se verotus. Rahaa kerättäisiin pois markkinoilta, jos inflaatio alkaa ryöstäytymään käsistä?
Itse en usko, että kyseinen menetelmä ymmärrettäisiin kansalaisten keskuudessa. Ihmiset tulisivat vain huutamaan hallituksilta lisää rahaa ja vähemmän veroja, ymmärtämättä, että todelliset arvot syntyvät työskentelyn ja siitä syntyvän tuotannon kautta.
Velkavetoisella järjestelmällä tuntuisi näin ajateltuna olevan paremmat edellytykset säilyttää työskentelymotivaatio. Järjestelmää pitää edelleen kehittää niin, jotta varat eivät keräänny harvojen käsiin ja velat isoimmalle osalle.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, siis valtion kulutuksen raja on muotoiltu mmt:ssä niin, että: ”vaihtuvaa valuuttakurssia käyttävä valtio ei ole rahoitusriippuvainen,vaan ainoastaan resurssiriippuvainen”.
Itse kylläkin täydentäisin väittämää niin, että alijäämäinen kulutus on käytettävä yhteiskunnallisesti tuottaviin investointeihin.
—
Mm. Kanadan parlamentti myöntää Kandan rahoitusriippumattomuuden:
”
There is no external limit to the total amount of money that the Bank of Canada may create for the federal government….The Bank of Canada’s money creation for the Government of Canada is an internal government process. This means that external factors, such as financial markets dysfunction, cannot cause the federal government to run out of money.
”
https://lop.parl.ca/sites/PublicWebsite/default/en_CA/ResearchPublications/201551E
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kyllä vaikuttaa hankalalta sikäli, että viime kädessä valtio tuossa määrittää kaiken, kuten eri tuotteiden ja palveluiden hinnat markkinoilla. Ei taida kaukana siten olla, että myös koneet ja laitteet otetaan valtion haltuun.
Ilmoita asiaton viesti
Monopolissa pelaajilla joilla hyvät hankitut vivutettavat omaisuudet kannattavat pelikentän laajentamista toki .
Mutta uusien rutiköyhien pelaajien tulo pelipöydälle . Jossa heidät suoraan kilpailutetaan 450 miljoonaisen Eu väestön kanssa . Ei ole hääviä .
Ilmoita asiaton viesti
Perpetuaalinen velkakirja: Olemme keksineet ikiliikkujan!
Ilmoita asiaton viesti
En ole EUn liittovaltioksi tekemisen kannattaja – Eun pitäisi mielestäni olla löyhä talousliitto, vapaakauppa-alue.
EUn jäsenmaat ovat aivan liian erilaisia sopiakseen samaan liittovaltioon. ”Pohjoisen” työteliäät ja rehelliset – ”Etelän” laiskat ja epärehelliset.
Jo nyt pelkästään Suomen sisällä otetaan ahkerilta ja rehellisiltä – ja jaetaan laiskoille ja epärehellisille. Jo nyt EUn sisällä otetaan ahkerilta ja rehellisiltä – ja jaetaan laiskoille ja epärehellisille. Nyt se EUn sisällä jakaminen tapahtuu kuitenkin lähestulkoon siedettävällä tasolla – yhdeltä jäsenmaalta otetaan noin 1% bruttokansantuotteesta. Jos tehtäisiin liittovaltio, niin tosiaankin rehelliset suomalaiset joutuisivat maksamaan epärehellisten ”italialaisten” tolkuttomat lainat.
Suomi voisi ehkä olla liittovaltiossa Saksan ja Viron kanssa, mutta sekään ei olisi ongelmatonta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, EU:n pitäisi olla joko löyhä talousliitto, tai sitten hyvin johdettu liittovaltio.
Nyt se on huonosti johdettu, syvenevässä riippuvuussuhteessa ilman kunnon pelisääntöjä oleva, hajanainen valtioiden yhteisö.
Historiallis-dialektinen keskipakoisvoima ajaa EU:n jompaan kumpaan ensin mainittuun päätyyn, väistämättä ennen pitkää.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä
Ilmoita asiaton viesti
Monopoli on tylsä peli. Jos siitä opettelee taloudenpidon elämästä tylee tylsä. Sitävastoin Afrikan tähden pelaaminen opettaa toisenlaisen suhtautumisen rahaan, sen tienaamisen ja käyttämiseen. Afrikan tähdestä oppinsa saanut EU-peluri ottaa lainaa niin paljon kuin saa ja luottaa siihen, että lopulta sattuma korjaa tilanteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomusjohdon kannattaisi kuunnella talousasioissa Elinaa. Ja ympäristö- ja energia asioissa Eija-Riittaa.
”Myös 1990-luvun alussa poliitikot pyrkivät toimimaan isänmaan ja kansalaisten eduksi”
Tuosta rohkenen olla erimieltä. Vahvan markan poliitikasta pidettiin kiinni lähinnä kasvojen menettämisen pelossa, sen vuoksi että ”mitä ne kollegat ulkomailla meistä ajattelevat”.
Suomi hoitaa velvoitteensa ja pitää kiinni sovitusta aina viimeiseen veronmaksajaan saakka. Täällä kuolemakaan ei pelasta veron maksamiselta. Sen sijaan etelä-euroopan maat antavat valtioidensa velkaantua ja kansalaisten vaurastua. Kumpiko tapa ajaa paremmin kansalaistensa etua ja kumpiko mainetta kansainvälisissä pöydissä?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Elina, mutta liittovaltioihannointiasi en ymmärrä.
Valtiosääntöoikeudellisesti Suomi ei ole EU:n (euro-alueen) jäsen.
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%3F
Ilmoita asiaton viesti
Lue viimeinen virke:
1 luku
Valtiojärjestyksen perusteet
1 §
Valtiosääntö
Suomi on täysivaltainen tasavalta.
Suomen valtiosääntö on vahvistettu tässä perustuslaissa. Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.
Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskunnan kehittämiseksi. Suomi on Euroopan unionin jäsen. (4.11.2011/1112)
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän, tuota IPUlaisetkin höpöttivät.
Suomen perustuslakia kuitenkin EY-mukaistettiin karsimalla eduskunnan päätösvalta jo vuosina 1992-94.
Vuonna 1992 tehtyjen valtiopetosten vuoksi EY-mukaistaminen ei kuitenkaan ole validi.
http://jormajaakkola.fi/EY-mukautuksen%20historia
http://jormajaakkola.fi/perustuslain%20EY-mukautus
Ilmoita asiaton viesti
Tuota perustuslain kohtaa kannattaisi muuttaa muotoon:
” Suomi on Euroopan Unionin ja Pohjois-Atlantin puolustusliiton jäsen. Suomen rahayksikkö on euro. ”
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki on ehdottomasti yhteiskunnallisen keskustelun eliittiä nyky-Suomessa, mutta.. ..sittenkin on lapsellista ajatella moraalikadon katoamista ihmisestä. Tsiikaa, Elina, historiaan! Ihanko oikeasti uskot ihmiseen… Olet toki hyvällä asialla. Populaatiot horjuvat sodan ja rauhan rajaamassa tilassa, jossa välillä ollaan trendin yläpuolella ja pahimmillaan sodassa. EU on aika hyvin onnistunut välttämään konflikteja, great! Mitä nyt Baskit, Eta, Brigate Rosse, mutta paikallisia. Muuten harjoitus on alkanut hajota, niin mihin.. ..moraalikatoon. Alppien eteläpuolella elää kokonaan eri ihmislaji. Mutta sama itsekkyys ja ahneus riehuu pohjoisessakin. Jep, on vain huonoja vaihtoehtoja, siitä olemme yhtä mieltä. Jos palikat ovat palikoita, ei ole paljon tehtävissä. Linkolalaisuus olisi yksi, mutta ei mene läpi. En minäkään halua kuolla!
Kun arvostelee, niin pitäisi tarjotakin jotain. Hah, ei ole mitään esittää. Siellä sodan ja rauhan rajaamassa rämeikössä rämmitään, katkeraan loppuun. No, koitetaan kuitenkin. Läpimätää taloa ei kannata remontoida. Nykymuotoinen EU on lopullisesti rikki. Antaa tsunamin tulla. Kaatukoon Italia naapureineen ja maailmantalous joksikin aikaa. Sieltä voi sitten nousta jotain parempaa tai ei. Ei pysty sanomaan! Diskuteeraaminen jatkuu. Lepomäki on siinä yksi parhaista.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta blogistin looginen ajatuskulku ei ole kaikilta osin oikein selkeää, vaan mukana näyttäisi olevan jotain ”naisen logiikkaan” perustuvia ajatusketjuja, monet päättelyketjut ovat ristiriitaisia joko sisäisesti, tai sitten ristiriitaisia faktoihin nähden.
Blogistin näkemys ja tavoitteet eivät sinänsä ole kovia, eivätkä kapitalistisia tai luokkajakoon tähtääviä, vaikka bogisti edustaakin puoluetta jonka periaatteet perustuvat joko vanhaan perinteiseen luokkajakoon, tai omistajuuden mukanaan tuomaan luokkajakoon.
———————–
Esimerkiksi.
En ole vakuuttunut siitä että valtioiden velkojen hautaaminen keskuspankkeihin, eli käytännössä niiden anteeksiantaminen, olisi niin hyvä ratkaisu kuin mitä blogisti esittää, vaikka esitetyt perusteet ovat toki pitävän tuntuiset.
Blogisti ei ota huomioon sitä että eri valtioissa äänestäjillä on tapana valita hallitusvaltaa hoitamaan erilaisia populistisia ryhmiä, tai sitten hallituksien on taivuttava populismiin pitääkseen oman kansansuosionsa ja valtansa ja estääkseen vastuuttomien populistien valtaanpääsyn.
Populisimi voi merkitä muutakin kuin ääri-isänmaallista kansakiihotusta, johon liittyy etnonationalistisia ja rasistisia piirteitä. Useimmiten populismi ilmenee vain vastuuttomana valtion varojen käyttönä, eli menojen annetaan nousta tuloja suuremmiksi. Valtio ei uskalla verottaa kansalaisiaan koska se on epäsuosittua, mutta jakaa silti kansalaisille auliisti kaikkea hyvää, kuten nyt korona-aikana yrittäjille.
Jos näyttää siltä, kuten nyt näyttää, ettei valtion tarvitse koskaan maksaa velkojaan, vaikka inflaatio ei niitä velkoja syö, kuten menneinä aikoina, se johtaa populistiseen ja vastuuttomaan valtion rahojen käyttämiseen. Se näyttää hyvältä ja tuntuu hyvältä, kuten housuihin pissaaminen pakkasella, mutta pitemmän päälle se ei saa aikaan mitään hyvää.
Olen sitä mieltä että valtion ei pitäisi kuluttaa enempää kuin mitä se kansalaisiltaan verottaa ja poikkeusaikojen, kuten tämän korona- ajan velat, pitäisi maksaa takaisin sillä tavalla että valtio verottaa kansalaisiaan ja yrityksiä hyvinä aikoina enemmän, eikä niitä velkoja pitäisi haudata keskuspankkien taseisiin.
———————
Omaisuuden kertyminen tietyille tahoille yhteiskunnassa, kuten monopolipelissäkin, on ongelma, kuten blogisti esittää. Ongelma johtuu siitä että toimiakseen kunnolla yhteiskunnan pitää antaa kansalaistensa toimia vapaasti, yrittää ja hyötyä toisista ihmisistä. Näin omaisuudet kertyvät luonnollisella tavalla niille yritteliäimmille, ahneimmille ja fiksuimmille, jotka pitäävät monopolista ja pelaamisesta.
Kehitys on kuitenkin pidemmän päälle epäoikeudenmukainen niille kansalaisille joiden harrastukset ovat muualla kuin monopolin pelaamisessa ja omaisuuden keräämisessä. Yhteiskunnan pitäisi toimia niin että se antaa parhaille pelureille tyydyttävät pelivoitot, mutta ne(me) muutkin, ne(me) monipolin häviäjät, pidetään pelissä mukana, vaikkakaan heille(mrolle) ei voida taata samaa voiton tuoman riemun tunnetta kuin niille voittajille.
Pohjoismaiset hyvinvointivaltiot toimivat aika hyvin, joskaan eivät täydellisesti ja peliä voidaan varmaan kehittää niin että niin ne pelimiehet, kuten ne(me) häviäjätkin, olemme tyytyväisiä ja tunnemme kuuluvamme yhteiskuntaan ja toimimme sen hyväksi mahdollisimman tehokkaalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ennen vanhaan niillä joilla oli paljon&yllinkyllin suhteessa muihin . Joutuivat asua linnoituksissa ja turvallisissa ympäristöissä pois köyhien keskuudesta .
Nykyäänhän verorahoilla toimivat tahot kuten poliisi turvaa . Ja niin kauan kuin sosiaalitoimisto hoitaa väliin putoajien kuluja kaikki on ok .
Ilmoita asiaton viesti
Eittämättä Elina Lepomäki joka bisnespuolue Kokoomuksen kansanedustaja on monopolipelillä leikkien jo lapsuudestaan saakka kun taas maanviljelijän penskana kasvaneena leikittiin jousipyssyillä rosvoa ja poliisia.
Kun ei ole najua (äly) Applen kaltaisten yrityksen perustamiseen on tyydyttävä perinteisiin agraari ammatteiheihin jopa perintöpelloilla.
Viime vuosisadan 90 luvun laman selvittäjänä oli pääministeri Esko Aho ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen jotka estivät maamme joutumisen IMF kurimukseen siitä kiitos heille. Taasen viime vaalikaudella taloutemme nostajina oli pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo
Tuleeko tulevaisuus toistamaan historiaa se jää nähtäväksi muuten oikeesti kun tämä Ruotsista sosiaalidemokraatti valtiotieteen tohtori Pekka Kuusen plagioima hyvinvointiyhteiskunnan tiekarttaa kuljetaan kunnes pää tulee vetäjän käteen sitten onkin hyvät neuvot tarpeen kun veroja ei voi lisätä vaan on turvauduttava yksitytyisiin markkinavoimiin se lienee valtiontalouden selvittämiselle elinehto.
Ilmoita asiaton viesti
Koska oikeistopuolue on Suomessa yhtä välttämätön kuin vasemmistokin, jottei maamme luisu niin pyhään konsensukseen, että se tukehtuu – kuten persut haikailevat – sen johtoon toivoisi jollain tavalla fiksua, jopa sivistynyttä henkilöä. Lepomäki saattaisi olla sellainen.
Verrattuna täydellisen historiantajuttomaan kanssakilpailijaansa Antti Häkkäseen Lepomäellä saattaa olla ihan rehtejäkin tavoitteita – vaikkakin tietysti tyhmiä ja pääosin matemaattiseen logiikkaan perustuvia.
Ilmoita asiaton viesti
Monopoli on erittäin huono peli, koska siihen vaikuttaa paljon tuuri: minkä noppaluvun saa. Pelistä pitäisi tehdä parempi versio. Toisin elämäänkin vaikuttaa tuuri, esim. Bill Gates on myöntänyt olleensa poikkeuksellisen onnekas.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kaikkien multimiljardöörien tausta on tuurissa…… ja järjestelmässä itsessään.
Gatesin tuuri oli IBM:n sisäiset ristiriidat…..ja johtajien näköalattomuus.
Jobin tuuri oli se, ettei USA:n liittovaltio voi patentoida omia keksintöjään. Iphone on koottu sotateknologiaan kehitetyistä komponenteista. jne…
Nuo herrat ovat vain kauppamiehiä….. mutta niinhän se sanonta menee: ”Kauppa on se mikä kannattaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Kirjoituksesi on todella hyvä oppitunti rahasta ja taloudesta. Harvoin näkee näin selkeästi eriteltyä ja perusteltua mielipidettä. Hyvin uskottava kuvaus mitä on tapahtumassa ja mihin sen toivoisi johtavan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos jotain haluaa ymmärtää rahataloudesta ja siten kansantalouden toiminnasta, niin ei kannata tosiaankaan kuunnella Elinaa tai muita talouseliitin lobbareita vaan:
Suosittelen kaikille tutustumista rahatalouden mekaniikkaan eli moderniin rahateoriaan (MMT). Näistä videoista selviää talouspuheen onttous ja velkapuheen virheet:
Rahan historiaa ja perusmekanismit:
https://m.youtube.com/watch?reload=9&v=E5JTn7GS4oA
Lyhyempi ja yksinkertaisempi esittely:
https://m.youtube.com/watch?v=5baKgv7Zl5g
Pidempi ja perusteellisempi esittely. Myös tylympää tarinaa yhteisvaluutta eurosta:
https://m.youtube.com/watch?v=M9Hcyq1SIvQ
Lisää:
https://m.youtube.com/watch?v=vqDbtijvXFg
https://m.youtube.com/watch?v=ymcKtdnR3fg
…..ja huomautan, ettei näitä kavereita argumenteilla voi voittaa. Kyseessä ei ole edes teoria, vaan toteamus siitä miten rahan mekaniikka toimii valtion, keskuspankkien, pankkien ja kansantalouden osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Monopolivertaus on ehkä hiukan ajattelematon. Perustelen tätä siten, että monopolissa peli päätyy tilanteeseen, jossa yksi henkilö omistaa kaiken, jonka lisäksi hänellä on kaikki rahat. Yhteiskunnassa tilanne johtaisi todennäköisesti vallankumoukseen, jotka yleensä ovat verisiä. Ilman vallankumoustakin tilanne olisi kestämätön myös omistajan kannalta, koska kellään ei olisi varaa maksaa vuokria. Tästä puolestaan on seurauksena pääoman tuoton romahtaminen ja omaisuuksien arvojen romahtaminen. Ei kovinkaan valoisa tilanne missään tapauksessa.
EU:N liittovaltiosta:
EU:n liittovaltio voi kuulostaa noilla perusteluilla mainiolta. Mutta. Kuten mainitsetkin, että Saksa ja Yhdysvallat ovat liittovaltioita. Jos tarkastellaan köyhyysastetta yhdysvaltojen eri osavaltiossa niin manner US osavaltioiden osavaltion heikoimman osavaltion Missisipin asukkaista 19.8% lasketaan köyhäksi. New Hampshire puolestaan on suoran toisessa päässä niin, että vain 7.7% asukkaista on köyhiä. Ero on melkoinen.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_and_territories_by_poverty_rate
Liittovaltio ei siis kykene takaamaan osavaltioiden elintasoa. Asiaa toki helpottaa jonkin verran se, että dollarin ostovoima eri osavaltioissa on erilainen. Elinkustannukset kun ovat erilaiset osavaltiokohtaisesti.
https://eu.usatoday.com/story/money/economy/2018/05/10/cost-of-living-value-of-dollar-in-every-state/34567549/
Ihmiset saattavat siis voida paikallisesti OK, mutta erilainen talouskehitys osavaltiottain aiheuttaa saman ilmiön kuin tämän päivän Suomessa, jossa muuttaminen maalta kaupunkiin voi olla hankalaa tai mahdotonta, jos omistaa talon / asunnon maaseudulla. Sen vaihtoarvo verrattuna suuriin asutuskeskuksiin nähden on heikko.
Yhdysvallat on kuitenkin kielellisesti ja kulttuurisesti melko homogeninen ainakin euroopan maihin verrattuna. Jos edes tuollaisessa yhteiskunnassa ei taloudellista kehitystä voida harmonisoida, niin rohkenen epäillä, että tilanteessa, jossa EU:lla on yhteinen valuutta, pienillä reunavaltioilla olisi juurikaan vaikutusvaltaa EU:n budjettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tällä hetkellä kahdeksan (8) maailman rikkainta ihmistä omistaa enemmän varallisuutta kuin 3,7 miljardia köyhintä. Monopoli -peli loppusuoralla.
ps. Miksiköhän Obama heikensi lakia, joka estää armeijaa toimimasta omaa kansaa vastaan ?!?!?! Miksi 97% vankilassa olijoista USA:ssa ovat siellä ilman oikeudenkäyntiä ?!?! Miksi Dodd & Frank eikä Glass&Steagall meni läpi kongressissa?!?!?! Miksi tuhansia miljardeja meni talouseliitille samalla kun 1,5 miljoonaa perhettä menettää kotina USA:ssa?!?!? ….ja taas tuhansia miljardeja menee talouseliitille.
Loppupeli käynnissä !
Ilmoita asiaton viesti
Toisin kuin vasemmistolaisissa medioissa mielellään uskotellaan, vain 8.5% maailman ultrarikkaista on perinyt omaisuutensa.
https://www.cnbc.com/2019/09/26/majority-of-the-worlds-richest-people-are-self-made-says-new-report.html
Monopolipeli ei ole loppusuoralla.
Ilmoita asiaton viesti
Pääomien kerääntyminen ei ole yksilön ominaisuus vaan järjestelmän ominaisuus.
Ihmiset tuntuvat kuvittelevan, että kaikki tulee ihmisen omista ansioista. Jos tarkastelemme minkä tahansa multimiljardöörin taustaa on heidän rikkautensa kotoisin järjestelmän ominaisuuksista, tuurista ja riistosta eri muodoissaan. Samoin köyhyy tulee tuurilla, eli pääosin siitä minkälaiset vanhemmat ole valinnut itsellesi 🙂
Järjestelmän ominaisuuksia ovat erilaiset tekijänoikeudet, parentit ja sopimukset ym. markkinoiden toimintaan kuulumattomat erioikeudet. Lisäksi yhteisö tarjoaa koulutetun työvoiman, infrastuktuurin, sosiaalipolitiikan ja oikeusvaltion markkinapaikkojen mahdollistamiseksi.
Tuuria on esimerkiksi se, että Bill Gates osti käyttöjärjestelmän rungon joltakin toiselta (muistaakseni joku professori). IBM ei valinnut tietokoneidensa käyttöjärjestelmäksi omaa käyttöjärjestelmää (OS) sisäisien ristiriitojen takia, vaan juuri Bill Gatesin käyttöjärjestelmän. Gatesin tuuri johtui siis IBM:n johtajien näköalattomuudesta.
Jobsin tuuri oli sitä ettei Yhdysvaltojen liittovaltio voi patentoida. Iphone koostuu siis sotaan kehitetystä teknologiasta. Prosessorit kehitettiin ballististen ohjuksien ohjailuun, digi-kamera vakoilusateelliitteihin, gps risteilyohjuksien ohjailuun, internet ydinlaboratorioiden väliseen tiedonsiirtoon ym… ja Nokia hylkää kosketusnäyttöteknologian kehityksen 2004. Yhteisön tuottama tieto ja teknologia on kaikkien multimiljonäärien varallisuuden taustalla.
Riisto on eri muodoissaan kaikkialla. En nyt mene karmeimpiin esimerkkeihin, vaan otan esille yhden vaikeasti hahmotettavan mekanismin, jota voidaan kutsua esimerkiksi ”hölmön hyväksikäytöksi”. Varallisuutta keskittää asiakkaiden oma ymmärtämättömyys.
Jos kuvitteellisessa vaihdantataloudessa joku hölmö saatiin vaihtamaan hevosensa kanaan, pidettiin sitä petoksena, petkuttaja pieksettiin ja vaihto peruttiin. Tämän päivän maailmassa me olemme valmiit maksamaan 800 euroa Iphonesta, jonka valmistuskustannukset (juuri ilman omistajien ja välikäsien osuutta) ovat alle 100 euroa. Me kaikki olemme niitä hölmöjä, jotka maksamme valtavaa ylihintaa, kun emme ymmärrä mikä olisi tasasuhtaisen vaihdannan taso. Monimutkaistunut maailma on hävittänyt meiltä suhteellisuuden tajun. Petos on nykyaikaisessa taloustieteessä nimetty lisäarvoksi. Taloudellinen asemasi riippuu siitä onko sinulla pääsy tuohon ”lisäarvoon”.
Pääomien kerääntyminen johtuu pääosin siitä, että meidän kuluttajien omaa ymmärtämättömyyttä käytetään hyväksi. On kapitalistiset erioikeudet ja kuluttajien kyvyttömyys arvioida tuotteen hinta tasasuhtaisessa vahdannassa…….. joka on siis markkinoiden toiminnann edellytys.
Onko omaa ansiota käyttää muita hyväkseen? Onko se riistoa? Joka tapauksessa rikkauksiin pääsee käsiksi vain käyttämällä hyväkseen joko omia työntekijöitään tai asiakkaitaan.
Lisäksi meidän on ymmärrettävä, että rahatalous on maksujärjestelmän lisäksi vain tulonjakoväline. Raha talous ei tuota mitään, reaalitaloudessa tuotetaan kaikki, koko ”kakku”. Rahatalous on se mekanismi, jolla tuo kakku jaetaan. Rahatalous on hallinnollinen järjestelmä, joka voidaan järjestää äärettömällä määrällä eri tapoja. Nykyinen tapa johtaa pääomien keskittymiseen.
Lisäys: Eli siis rahataloudessa ei ole win-win tilannetta. Se mikä on toiselle lisää on toiselta pois. Kyse on vain tulonjaosta, ”kakun” jaosta.
Ilmoita asiaton viesti
”…Myös 1990-luvun alussa poliitikot pyrkivät toimimaan isänmaan ja kansalaisten eduksi, mutta olosuhteet rahoituksen saannin suhteen olivat hankalammat…”
Elina, miksi levittelet tällaista kuraa!!!
En jaksanut lukea enempää, kun silmiini sattui tällainen väite tekstissä.
90-luvun lamasta levitellää älytöntä tarinaa, ja sinä Elina jatkat samalla linjalla.
90-luvun lamassa meillä oli käytössä oma valuutta, markka eli valtiolla oli monopoli valuutan suhteen. Oma valuutta merkitsee sitä ettei valtio voi joutua maksuvalmius kriisiin. Mikä 90-luvun lama sitten oli jos ei maksuvalmius-kriisi?
Suomessa harjoitettiin 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa ns. ”vahvan markan” -politiikkaa. Käytännössä tuo politiikka johti markan yliarvostukseen, mikä tarkoittaa sitä että poliitikkomme halusi ostaa suomalaisille halvempia ulkomaan tuotteita kuin oman vientituotannon arvo olisi sallinut. Puolustaessaan Suomen markan kiinteää kurssia, Suomi menetti ulkomaan valuuttavarantonsa. Kun markka päästettiin kellumaan oli kriisi ohi, ja korot laskivat Saksan tasolle.
90-luvun lamaan johti poliitikkojen ymmärtämättömyys ja tyhmyys sekä sellaisien talousviisaiden puute, jotka olisivat ymmärtäneet rahatalouden mekaniikkaa.
90-luvun lamassa Suomella oli oma valuutta ja kellutuksen myötä Suomi muuttui suvereeniksi. Kellutuksen myötä Suomella oli mahdollisuus nousta lamasta finanssipoliittisen elvytyksen kautta…….. mutta kuten ymmärrämme poliitikot olivat ja ovat edelleen käytännössä tampioita talousasioissa, ja jatkoimmekin talouden kiristyspolitiikkaa. 90-luvun laman venyminen oli typerän talouspolitiikan syytä.
Valtaeliitti on tottunut syyttämään 90-luvun lamasta ”omaa pientä valuuttaa” tai idän kaupan romahdusta (jonka vaikutus oli 2% bkt:hen) tai muita taloudellisia olosuhteita, sen sijaan että olisivat pyytäneet anteeksi omia talouspoliittisia virheitään.
2010 -luvun lama, joka on jatkunut siis jo 10 vuotta, on kotoisin tuosta samasta talouden paradigmasta, jolla loimme 90-luvun lamankin. Poliitikkomme eivät ole oppineet yhtään mitään 90-luvun lamasta. Nyt meillä on yhteisvaluutta Euro. 90-luvun lamaan johti ”vahvan markan politiikka” ja Ecu -kytkentä, joka vastaa yhteisvaluuttaa, sillä erotuksella ettei meillä ole enää mahdollisuutta kelluttaa valuuttaa tarvittaessa.
90-luvun lamassa meillä oli mahdollisuus finanssipoliittiseen elvytykseen aivan oman mielemme mukaan. Emme toki toimineet niin.
Nyt yhteisvaluutassa meillä ei ole mahdollista toimia oman mielemme mukaan, koska emme ole rahapoliittisesti suvereeneja, eli emme luo omaa valuuttaamme. Tällä hetkellä meillä on huomattavasti heikommat mahdollisuudet nousta lamasta kuin 90-luvulla !
TOISTAN: Nyt meillä on huomattavasti heikommat mahdollisuudet nousta lamasta kuin 90-luvulla, koska meillä ei ole omaa kelluvaa valuuttaa suhteessa kauppakumppaneihimme.
Ps. Raha on ykkösiä ja nollia tietokoneen muistissa, joten siitä ei voi olla koskaan oikeasti puutetta.
Yhteisvaluutta Euro ja Emu -säännöt ovat luotu nimenomaan rajoittamaan keinotekoisesti demokraattista päätöksentekoa EU:ssa. Tätä rahapoliittista rakennelmaa on puolusteltu sillä, että rahapoliittinen vapaus politiikassa johtaa rahan ylettömään levittelyyn, inflaatioon ja talouden tuhoutumiseen. Noille väitteille ei löydy todisteita, ne ovat siis suomeksi sanottuna meille syötettyä p..kaa. Toisen Maailma Sodan jälkeen inflaatio oli korkealla, talous kehittyi ja kukoisti ja työttömyys oli alhaalla. Nykyisessä talouden paradigmassa Japani on yrittänyt aiheuttaa rahaa jakamalla inflaatiota ja talouden kasvua jo yli 20 vuotta. USA on yrittänyt aiheuttaa inflaatiota rahaa jakamalla jo yli 10 vuotta ja EU ja Ekp kohta 10 vuotta. Nykyisessä talouden paradigmassa rahaa jaetaan finanssisektorille ja suurkorporaatioille eli talouseliitille, ja talous ei nouse taantumasta. Miksikö? Koska tuo talouden paradigma on kuraa, ja tarkoitettu hyödyttämään vain talouseliittiä.
Elina on talouseliitin asialla, ei sinun asiallasi kansalainen !
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen summaus Pasi Pulkkiselta!
—
Elinan jutussa on hämmästyttävän paljon virheitä mm.:
Elina ei erota QE:tä ja valtion elvyttävää kulutusta toisistaan. Elina luulee, että pankkien reservejä lainataan pankkien asiakkaille. Euroalueen rahoitusriippumattomuus on tuntematon käsite Elinalle. Euromaiden no-bailout-sääntö ei ole mahdollinen, sillä kriisitilanteessa rahat pakenee Target2-kautta vahvoihin euromaihin.
Liittovaltion budjetti on järkevä idea, mutta poliittisesti mahdoton, kuten muutkin järkevät/toimivat ratkaisut euroalueen ongelmiin ja siksipä euroalueen hallitsematon hajoaminen on todennäköistä.
—
All in all: Ilman raha- ja pankkijärjestelmän toiminnan ymmärrystä, järkevä talouspolitiikka on täysi mahdottomuus.
Eli näin se siis toimii:
https://gimms.org.uk/2019/02/10/uk-government-spending-taxation-bank-lending/
Ilmoita asiaton viesti
EMU ei ole läheskään valmis niihin saappaisiin, mitä siltä alunperin perustamissopimuksen yhteydessä odotettiin.
Katsokaa nyt hyvänen aika edes Ranskaa ja Espanjaa.
Britit halusivat pesäeron fiksuina taloudesta viime vuonna.
Unionista on tulossa liittovaltiohaaveineen vasemmistomollivoittoinen kokeilu, jolla ei ole mahdollisesti mitään tulevaisuutta, koska missään maassa ei tunnusteta sitä, mikä on oma yhteisen tekemisen ja verotuksen laatu.
Ilmoita asiaton viesti
”Britit halusivat pesäeron fiksuina taloudesta viime vuonna.”
Brittien ”pesäerossa” EU:sta ei ole järjen hiventä minkään osapuolen näkökulmasta katsottuna, se on pelkkää populistista kansallismielistä vouhotusta, samaa mitä Hitler harrasti ennenkuin hänen haaveensa romahtivat 75 vuotta sitten.
”Unionista on tulossa liittovaltiohaaveineen vasemmistomollivoittoinen kokeilu”
Liittovaltiossa ei ole mitään vasemmistolaista, ei Saksan, ei USA:n, ei Sveitsin, eikä myöskään Euroopan tulevassa liittovaltiossa.
Vasemmistolaisuutta on se että yrityksiä joilla ei ole toimintaedellytyksiä tuetaan, kuten nyt koronna-aikana tehdään. Kapitalismia on että jos yrityksellä ei ole toimintaedellytyksiä, kuten ravintoloilla ei nykyisin ole, niiden toiminta on syytä lopettaa.
Sitten kun ravintoloita taas tarvitaan, niin sieltä veroparatiisesista löytyvät kyllä ne tarpeelliset rahat joilla toiminta uudestaan käynnistetään. Sinne veroparatiiseihin ne rahat on kerääntyneet hyvinä aikana hyvän bisneksen ja veronkierron avulla säästetyistä rahoista. Se että näitä turhia yrityksiä nyt pidetään pystyssä veronmaksajien varoilla, kun yritysten vararahastot on siellä veroparatiiseissa turvassa, on sekä sosialismia että sulaa hulluutta.
———-
Muuten olen sitä mieltä että nämä kommentit tässä blogissa edustavat yleensä lähes täydellistä asiantuntemattomuutta talousasioiden suhteen, itse blogi edustaa vähemmän täydellistä asiantuntemattomuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Huh noita Vihavaisen päätelmiä.
Yhteisvastuuko ei olisi sosialismia ?
Mieti vielä päivä pari uuninpankolla kauemmin. Ei EMU:sta alkujaankaan pitänyt tulla pyhine tavoitteineen EKP:n kaatopaikkaa Suomi sen surkeimpana jäsenenä.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteisvastuuko ei olisi sosialismia ?”
Ei yhteisvastuu ole sosialismia, mutta se on sosialismia kun valtio pitää verovaron pystyssä kannattamattomia yrityksiä, sellaisia yrityksiä joiden tuotteille ei ole kysyntää, kuten nyt vaikkapa ravintoloita, joilla ei ole asiakkaita.
Liittovaltio ei ole yhteisvastuuta, eikä sosialismia, vaan se on sitä kun liittovaltion alueella asiat järjestetään toimimaan mahdollisimman hyvin, niin että vältetään turha ja haitallinen kansallismielinen kilpailu. Yritysten välinen kilpailu sen sijaan on tervettä, eikä siihen kuulu kannattamattomien yritysten tukeminen verovaroin, mikä on sosialismia.
Ilmoita asiaton viesti
EU on toiminut aivan kuten oli tarkoituskin niissä maissa, jotka liittyivät yhteisvaluuttaa. Mitterrand, joka oli harvoista jotka ymmärsivät joten kuten yhteisvaluutan merkityksen, sanoi että yhteisvaluutta tulee aiheuttamaan kärsimystä Euroopassa, mutta hänen mielestään tuo kärsimys tuo eurooppalaisia yhteen…. eli liittovaltioon. Hänkin oli siis täysi sosiopaatti. Yhteisvaluutan tuoma kärsimys on kuin 30-luvun alun talouspolitiikka, joka mahdollisti Hitlerin valtaan nousun.
EU:n tarkoitus on hävittää demokratia rajoitamalla demokraattisien päätöksentekoelimien valtaa ja luomalla ylikansallinen päätöksentekoelin, johon valitaan ihmisiä vain niiden joukosta, jotka ovat saaneet riittävästi vaalirahoitusta liike-elämästä tullakseen valituksi.
Mussolinen määritelmä fasismille oli: ”Valtion ja korporaatioiden (suuryrityksien) yhteenliittymä ja niiden valta.”
EU:n vaikuttaa juuri Mussoliinin unelmavaltajärjestelmänä.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko alunperin tarkoitus kasvattaa EKP: n tasetta esim. 6 biljoonalla eurolla, kuten nyt on käymässä alkaen v. 2015 osto-ohjelmien seurauksena. Nyt coronan myötä osto-ohjelmat tuskin jäävät edes tähän. Mitään muuta rahapoliittista instrumenttia EKP:lla ei enää todellisuudessa ole eikä tule.
EMU: sta on tullut halvaannuttava tekijä siinä mielessä, että esim. Suomi ja Ranska ovat voineet jatkaa edelleen ilman tarvittavia rakenneuudistuksia jo yli vuosikymmenen ajan vailla mitään omaa poliittista vastuuta.
Sitten on lähimuistissa näitä muitakin tapauksia Kreikka, Espanja, Portugali, Italia, Irlanti …
Vihavainen ei näe rahaliiton toimissa sosialistisia piirteitä ? Helkkari vieköön, mitä välimerenmaiden esittämät yhteisvastuulliset eurobondit sitten olisivat ?
Vihavaiselta voisi kysyä vielä, miten ihmeessä mm. Suomessa on tuettu kannattamattomia yrityksiä verovaroin ja miten ihmeessä koko väite liittyy rahaliiton olemukseen ?
Vakaus ja kasvusopimuksen piti olla se perustuslaki euromaiden ohjaukseen ja siihen, etteivät yksittäiset jäsenmaat aiheuta omilla poliittisin päätöksin tehdyin tuhlailuin ongelmia muille jäsenvaltioille. Miten sitten kävikään ? Taisivat olla Ranska ja Saksa, jotka paperilla ensimmäisenä pyyhkivät hanureitaan. Myöhemmin Kreikka hyötyi muista suorastaan rikollisin tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Sosialismia rikkaille, kuten oli tarkoituskin. Tuo sosialismi ei toki ole sosialismia sanan alkuperäisessä merkityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Vakaus ja kasvusopimuksen piti olla se perustuslaki euromaiden ohjaukseen ja siihen, etteivät yksittäiset jäsenmaat aiheuta omilla poliittisin päätöksin tehdyin tuhlailuin ongelmia muille jäsenvaltioille. Miten sitten kävikään ? Taisivat olla Ranska ja Saksa, jotka paperilla ensimmäisenä pyyhkivät hanureitaan. Myöhemmin Kreikka hyötyi muista suorastaan rikollisin tavoin.”
Ajatuksenkulkusi ei ole johdonmukaista, kuten ei useimpien muidenkaan kirjoittajien. En tietenkään väitä että minä pystyisin olemaan olematta ristiriidassa itseni kanssa, mutta toisten ajatukselliset ristiriitaisuudet on helpompi haivaita kuin ne omat.
En nyt muista mikä olisi sinun oma käsityksesi siitä miten itsenäisesti kunkin jäsenmaan tulisi hoitaa omia raha-asioitaan, mutta jokatapauksessa sinunkin pitäisi muistaa ja tunnustaa että kansallisella itsemääräämisoikeudella on vahvaa kannatusta eri jäsenmaissa, eikä sitä milelipidettä voi sivuuttaa.
Jos kansallista itsemääräämisoikeutta erityisesti talousasioissa alettaisiin voimakkaasti rajoittamaan, siitä seuraisi populismin kasvua ja ehkä populistisia kansannousuja eri puolilla Eurooppaa, eivätlkä politikot, eivät ainakaan viisaat politikot, sellaista halua. Sen takia juuri yksikään politikko ei uskalla esittää tiiviimpää integraatiota ja siis osavaltioiden itsenäisyyden rajoittamista muuten kuin korkeintaan ympäripyörein sanakääntein.
Liittovaltio- ajatusta tuskin kukaan vallasta haaveileva tai vallassa pysymistä tavoitteleva politikko uskaltaa ääneen sanoa ja se onkin viisasta, niin vahvaa on kansallismielisyys väestön keskuudessa.
Kun kansakunnat äänestävät keskuudestaan johtajia populismin perusteella, niin seuraus on mikä on, eli taloutta ei hallita ja maat velkaantuvat, varsinkin kun velkarahaa on halvalla saatavissa. Otetaan syömävelkaa, jota ei koskaan pystyttäisi maksamaan ilman inflaatiota ja kun inflaatiota ei saada aikaan, keskuspankit joutuvat lunastamaan valtioiden velkakirjoja pois markkinoilta kuljeksimasta, etteivät valtiot joutuisi vaikeuksiin velkojensa kanssa ja jotta rahan arvo saataisiin pysymään, tai oikeastaan luottamus rahan arvoon, sillä siitähän siinä on kyse.
Näin ollen mitään laajemppa integraatiota ei näissä oloissa voida toteuttaa ja on pakko selvitä tällä systeemillä ja yrittää kehitellä erilaisia keinoja erilaisista pulmatilanteista selviämiseksi.
Sitäpaitsi, jos olisikin se liittovaltio, se ei takaa sitä etteivätkö ihmiset äänestäisi populistisia politikkoja liittovaltion johtoon, kuten on tapahtunut USA:ssa, niin että liittovaltio ei ole mikään pelastus populismilta ja huonolta taloudenpidolta, eteläisen Euroopan tapaan.
Se olisi kyllä hyvä jos kansallismielisyyttä pystyttäisiin heikentämään. Kansallismielisyys on uhka kansainväliselle rauhalle ja se on vielä paljon pahempi uhka kuin sellainen populismi joka johtaa vain huonoon taloudenpitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Unioni on italialaisen ei-kansallismielisen, vaan mafiamielisen politiikan uhri ja orja.
Mafioosoilla on erittäin luja moraali, siitä onnittelumme – mutta se on rosvomoraalia, joka taas on vähän pahempi juttu.
Unionin tulevaisuus ei näytä hyvältä, ellei se pysty edes Italian mafiaa kukistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihavainen ei näe rahaliiton toimissa sosialistisia piirteitä ? Helkkari vieköön, mitä välimerenmaiden esittämät yhteisvastuulliset eurobondit sitten olisivat ?”
Sellaista ei voi nähdä mitä ei ole. Se että jotkut näkevät sosialismia vähän kaikessa mitä EU tekee tai mitä EU on, johtuu vain kansallismielisen värisistä silmälaseista, jotka väärentävät näkökenttää. Kansallismielisyyden näkökulmasta EU on kansallismielisyyden vihollinen, joka on uhka maailmankuvalle ja jota pitää sen takia yrittää mollata millä termeillä tahansa.
”Vihavaiselta voisi kysyä vielä, miten ihmeessä mm. Suomessa on tuettu kannattamattomia yrityksiä verovaroin ja miten ihmeessä koko väite liittyy rahaliiton olemukseen ?”
Suomessa tuetaan kannattamattomia yrityksiä, yrityksiä joiden tuotteille ei ole kysyntää, eikä se ole kapitalismia, vaan sosialismia.
Tämä ei liity millään tavalla rahaliiton olemukseen, mutta on esimerkki sosialismista, mitä rahaliitossa ei esiinny, mutta mitä Suomessa harrastetaan, etenkin nyt korona-aikana.
Kannattamatonta yritystoimintaa ei pitäisi tukea. Jos yritykset kaatuvat, niin antaa kaatua. Kun ja jos esimerkiksi ravintoloiden palveluille löytyy jälleen kysyntää ja toiminta muuttuu kannattavaksi, sille toiminnalle löytyy kyllä rahoitusta ja rahoittajia.
En millään pysty käsittämään että esimerkiksi terassitoimi olisi kansallisesti niin merkittävää että valtion pitäisi uhrata terassiyrittäjien yrityksen pystyssä pitämiseen veronmaksajien rahoja, jos ei ole edes terassilla notkuvia asiakkaitakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Merkel on nyt kovin sanoin todennut, että EU- lainsäädäntö on aina kansallisien lainsäädäntöjen yläpuolella. Tämä tarkoittanee nyt sitten yhteisvastuun hyväksymistä ja coronabondien käyttöönottoa välimerenmaiden vaatimusten mukaisesti.
Saksan projektille euro on ehdottoman tärkeä kaupankäynnin kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Mukava lukea ajatuksella harkittua ja valistavaa tekstiä. Paljon on yhteistä Tuure Parkkisen ennen miinuskorkoja esittämässä Root bug -teesissä. Kirjassaan hän näki talousjärjestelmän olevan väistämättä kaatumassa, koska korot eivät voi mennä negatiivisiksi. No sitten sovittiin, että kyllä ne voivat sittenkin. Kaikella todennäköisyydellä nykyistä järjestelmää tuetaan ja jatketaan vastaavilla mahdottomilla vipstaakeilla niin pitkään kuin se mitenkään on mahdollista, sillä kukaan ei uskalla lähteä toteuttamaan sitä velkajärjestelyä, jolla talous saataisiin jälleen terveelle pohjalle. Toisaalta velkajärjestelyn mahdollisuus joskus tulevaisuudessa kannustaa nyt sijoittamaan mahdollisimman paljon lainarahaa infraan, jota ei voida velkajärjestelyssä ulosmitata.
Ilmoita asiaton viesti
”Toisaalta velkajärjestelyn mahdollisuus joskus tulevaisuudessa kannustaa nyt sijoittamaan mahdollisimman paljon lainarahaa infraan, jota ei voida velkajärjestelyssä ulosmitata.”
Tämä lause osoittaa miten ”velkatalous” ei voi olla terveen talouden perusta. Velkaa tehdään siksi että ajatellaan että se annetaan anteeksi. Tämä antaa röyhkeimmille mahdollisuuden hyötyä toisten kustannuksella. Ne jotka tekevät velkaa hyötyvät niiden kustannuksella jota yrittävät pärjätä omillaan.
Avainkysymys on siinä miten sada valtiot ja valtiojärjestelmät olemaan spekuloimatta velalla. Tavalliset ihmiset ja yritykset voivat toki nekin hyötyä velasta, jos osaavat arvata oikein päättäjien aikomukset, inflaation, korot ja muut asiat.
Valtioiden ei pitäisi velalla keplotella koska valtiolla on valtaa päättää asioista, vaikka keskuspankit ovatkin nimellisesti itsenäisiä. Valtioiden pitäisi kuluttaa vain sen verran mitä saavat koottua verotuloja ja jos hätätilanteessa, kuten korona- epidemian takia, kannattaa velkaantua, velka pitäisi maksaa pois sitten kun on sen aika.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tietää ja hallitsee asian, josta puhuu, pystyy kiihkottomasti kertomaan arvomaailmastaan ja lisäksi omaa kansainvälistä poliittista pelisilmää, syntyy tällainen bloki. Harvinaista herkkua Puheenvuoron blokimaailmassa. Riippumatta siitä onko samaa vai erimieltä. Hyvin kiteytetty syvällisen pohdinnan ilmaisu. Laittoi miettimään muutamaksi päiväksi. Jää nähtäväksi, muuttuuko oma näkemykseni johonkin suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen talouspolitiikan oppitunti. Minusta on ilahduttavaa, että kokoomuspoliitikko on huolestunut ökyrikkaiden rikastumisesta ja köyhien köyhtymisestä ja kurjistumisesta. Eihän se ole edes kapitalistien etu. Jos tilanne kärjistyy oikein pahaksi, seurauksena voi olla vaikka vallankumous. Eihän se ole kokoomuksenkaan etu…
Ilmoita asiaton viesti
”Kannatan sydämestäni Euroopan liittovaltiota.”
Kiitos rehellisyydestä. Lopetin lukemisen tähän kohtaan. Toivoisin, että Suomessa olisi vain kansanedustajia ja valtiomiehiä, jotka rakastavat tätä maata, eivätkä ole valmiita sitä luovuttamaan pois.
Ilmoita asiaton viesti
Siis perustetaan euroalueesta oma valtio, jolla on yhteinen raha, yhteiset verot, yhteiset tulot,yhteiset velat. Tämä merkitsee Suomen elintason laskemista tasolle Espanja+. Tässä toinen vaihtoehto:
https://www.youtube.com/watch?v=cHx00oF8cPU.
Ilmoita asiaton viesti
En usko että Euroopassa sotaan asti päädytään. Mutta jos emme pysty parantamaan kilpailu- ja uusiutumiskykyämme koko Unionin alueella, niin jäämme edelleen jälkeen muun maailman kehityksestä. Euron arvo sulaa ja Euroopan omaisuuserien arvo suhteessa muuhun maailmaan laskee.
Näin ollen ulkomaiset toimijat voivat pala palalta lunastaa Euroopan eri omaisuusluokat. Jo nyt kun vertailee Yhdysvaltain ja Euroopan pörssien kokonaisarvoja, on surkuhupaisaa miten paljon enemmän arvoa on rapakon takana.
Vitsihän on Aasiassa ollut jo pitkään, että Euroopasta tulee maailman suurin ulkoilmamuseo. Rikkaiden ihmisten Disneyland, jossa Aasian, Venäjän, Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen raharikkaat ostavat palatseja, jalkapallojoukkueita ja yrityksiä sekä markkinoita.
Eurooppalaisista tulee heidän alamaisiaan.
Ilmoita asiaton viesti