Synkkiä pilviä taivaalla – mitä tekee hallitus?
-Pystymme toimittamaan sisällä olevat tilaukset. Sen jälkeen emme voi ottaa uusia tilauksia tai joudumme kertomaan, että toimitus menee vähintään kahden kuukauden päähän, ystävä kirjoitti.
Ystäväni on elektroniikka-alan kasvuyrittäjä, joka rakennuttaa laitteet Latviassa. Komponentit tulevat pääosin Kiinasta ja yhtiön pääkonttori on Suomessa. Kiinalainen tehdas ilmoitti pari viikkoa sitten pysyvänsä koronaviruksen takia kiinni maaliskuulle, mahdollisesti pidempään. Suomalaisyhtiölle Kiinasta tulevat välituotteet ovat elinehto; kyse ei ole edes hinnasta, sillä muualla maailmassa ei kyseistä komponenttia valmisteta.
-Jos emme pian saa uusia tuotteita valmistukseen, joudumme lomauttamaan yhtiömme työntekijät, ystävä kertoi.
On epäselvää kuinka moni yhtiö Suomessa tai muualla – Kiinan ulkopuolella – kamppailee vastaavien ongelmien kanssa. Lapissa moni matkailuyritys on joutunut jo sopeuttamaan toimintaansa, sillä Kiina lopetti muutama viikko sitten ryhmämatkat. Jos tilanne jatkuu, ongelmissa on eritoten moni pieni ja keskisuuri yritys, joilla ei ole pitkiksi ajoiksi pääomapuskuria. Pandemian leviämistä seurataan herkeämättä, ja sen talousvaikutukset yltävät meille jo nyt.
Kuluneella viikolla on puhuttu koronaviruksen vaikutuksista lääkehuoltoon. Merkittävä osa maailman antibiooteista valmistetaan Kiinassa. Paitsi että koronavirus on jo levinnyt laajemmalle kuin Sars-virus aikanaan – mikä on jo nyt inhimillinen tragedia – on Kiinassa leviävän epidemian vaikutus maailmantalouteen myös suurempi kuin 20 vuotta sitten.
Sarsin aikoihin Kiinan osuus maailmantaloudesta oli 4,5 %. Nykyisin se on 17,7 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Kiina on yksin vastannut puolesta kaikista teollisuusmaiden pääomainvestoinneista. Kansainväliset arvoketjut ovat nykyisin huomattavasti vahvemmassa roolissa kuin 20 vuotta sitten. Aniharvaa tuotetta valmistetaan enää kokonaan yhdessä maantieteellisessä paikassa. Kiina vastaa myös jo melkein viidenneksestä kaikesta maailman matkailusta.
Koronaviruksen aiheuttamat toimituskatkokset osuvat Eurooppaan huonoon aikaan. Saksan talous on pyörinyt jo kuukausia lähellä taantumaa, kauppasota ja Brexit ovat jo ennestään lisänneet epävarmuutta ja vähentäneet investointeja. Rahtiliikenne on pudonnut alhaisimmilleen sitten vuoden 2016.
Osakemarkkinoilla on juhlittu taas ennätystuloksia, mikä johtuu pikemmin keskuspankkien elvytyksestä kuin reaalitalouden piristymisestä. Erityisesti Kiinan talous on viime vuosina rakennettu velan päälle; pankkien taseet ovat nyt yli 400 % maan bruttokansantuotteesta, mikä vastaa samaa tasoa kuin Euroopassa finanssikriisin aikana. Tässä arviossa ei ole mukana niin kutsuttua varjopankkisektoria. Ongelma Kiinan julkaisemissa virallisissa numeroissa on se, ettei niihin voi luottaa. Esimerkiksi syksyllä julkaistua kuuden prosentin kasvulukua on pidetty lännessä vahvasti liioiteltuna. Siinä ei luonnollisesti ole vielä koronavirusta sisällä.
Suomen valtiovarainministeriön laatimaan julkisen talouden suunnitelmaan sen sijaan voi luottaa. Se puhuu karua kieltä. Tämän hallituskauden lopussa ylitetään 60 % velkaraja ja matka jatkuu samaan suuntaan (80 % ylittyy 15 vuoden sisään), vaikkei Marinin hallituksen kulutusjuhlan jälkeen tehtäisi enää ainuttakaan uutta menolisäystä. Samalla huoltosuhteemme heikkenee voimakkaasti juuri tämän vuosikymmenen aikana. Julkiset takausvastuut ovat ennätyskorkealla ja vastaavat kokoluokaltaan valtion budjettia.
Talouspolitiikan arviointineuvosto on ollut huolissaan hallituksen talouspolitiikasta, erityisesti riittämättömästä puuttumisesta kestävyysvajeeseen. Perjantaina julkaistun tiedon mukaan Suomen talous kääntyi joulukuussa pakkaselle edelliskuukauteen nähden. Mitä tapahtuu, jos talouskasvu muuttuukin lähiaikoina laskuksi?
Hallitus on sopinut poikkeusolojen mekanismista, jonka mukaan se aikoo toimia, jos suhdannetaantuma iskee. Hallitus aikoo taantumassa elvyttää lisää, niin sanottujen automaattisten vakauttajien yli. Epäilen vahvasti, että hallitus pystyy tuossa tilanteessa pitäytymään 500 miljoonan euron menokatossa, jonka se on itselleen asettanut.
Suomen ongelmat ovat kertaluokkaa suuremmat, jos pienikin taantuma iskee. Valtiovarainministeriön laskelmissa talouskasvun ei pidä laskea kuin prosenttiyksikön verran, nollan tuntumaan, kun alijäämä repeää neljä miljardia suuremmaksi. Valtion, kuntien ja työllisyysrahaston alijäämä on hallituskauden lopussa jo valmiiksi viisi miljardia euroa. Suomen ongelmat ovat rakenteellisia eikä niihin auta lähivuosina minkäänlainen suhdannepaketti.
Hallitus on myös viivytellyt infrastruktuuri-investointien aloittamisessa, mikä tarkoittaa sitä, että elvytyskanavat ovat taantuman iskiessä vaatimattomat. Kotimaisen kulutuksen ylläpitäminen valtion rahalla ei kovin pitkälle auta, olkoonkin, että ihmislähtöisen sosiaaliturvan merkitys on kriisissä erinomaisen tärkeä.
Kehysriihen aikaan maalis-huhtikuussa olemme koronaviruksen osalta viisaampia, mutta riskien nyt ilmiselvästi kasautuessa olisi hallituksen ryhdyttävä toimiin ennaltaehkäisevästi. Rakenneuudistusten läpivienti, kuten paikallisen sopimisen edistäminen kaikilla työpaikoilla, sekä pidättäytyminen veronkorotuksista, olisivat parasta kasvupolitiikkaa juuri nyt. Hallituksen tulisi myös arvioida, kannattaisiko sen muuntaa osa tulevaisuusinvestoinneista oikeiksi investoinneiksi (menolisäysten sijaan) tai luopua niistä. Lisäksi toivon hallitukselta nopeaa suunnitelmaa sen varalle, että yritykset ajautuvat ennakoimattomiin maksuvaikeuksiin lähiviikkojen aikana ja/tai että alamme kärsiä vientitakauksien luottotappioita.
Eduskunnalle olisi hyvä toimittaa laaja selvitys varautumissuunnitelmasta, niin ihmisten terveyden, turvallisuuden kuin myös talouden näkökulmasta.
Toistuukoo pahimmassa tapauksessa vuosi 2009:
→Vuoden 2009 valtion budjetti oli syyskuussa 2008 eduskunnalle annettaessa tasapainossa, mutta ei ollut vuoden päästä → vuoden 2009 valtion budjettia jouduttiin lisäbudjetteilla tasapainottamaan yhteensä n. 10,4 miljardin lainanotolla.
https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&lang=fi&maindoc=/2009/LTAE2/he/he.xml&opennode=0:1:71:161:163:
Poiketen vuodesta 2009, nyt on vain budjetti on jo valmiiksi miljardotolkulla alijäämäinen.
*****
Vajaa 30 vuotta sitten 1990 luvulla Suomen joutuminen IMF:n ohjaukseen
oli enää muutamista päivistä kiinni, kun julkistalouden rahoituspohja petti.
Vuona 2009 se voitiin hoitaa, ottamalla kaikki menojen rahoituksesta puuttuva velanotolla.
–milloin aletetaan puhua Suomen julistalouden rahoituksesta oikealla nimellä: julkistalouden rahoituskriisi.
——–
P.s. Ruotsissa valtion budjetti on tasapainossa
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-i-siffror/
——
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa Elinalta – kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin huolenaiheena on ilmeisesti mahdollinen kansainvälinen lama, joka voi johtua korona-viruksesta, tai jostain muista asoista, typeristä kauppasodista ja kansallisen itsekkyyden politiikasta eri puolilla maailmaa, sekä Suomen valtion budjetin tasapainosta ja Suomen valtion velkatilanteesta, joka uhkaa pahentua jos kansainvälinen lama hyydyttää talouselämää.
Huolenaiheet ovat oikeutettuja.
Ainut asia mihin Suomessa pystytään vaikuttamaan on kuitenkin omien asioiden hoito, valtion budjetin tasapainosta huolehtiminen ja lainan määrän kurissa pitäminen myös kansainvälisen laman oloissa.
Kun katsotaan mennyttä aikaa, edellisten hallitusten politiikkaa, niin edelliset hallitukset, kokoomusjohtoiset ja keskustajohtoiset, eivät ole onnistuneet budjettitasapainon ylläpidossa ja velanoton hillinnässä kovinkaan hyvin, velkaa on otettu runsaasti lisää.
Velalla on ylläpidetty hyvinvointiyhteiskuntaa ja sillä on rahoitettu hallituksen tekemät veronalennukset, lähinnä rikkaille.
Kokoomus- ja keskustahallitukset eivät siis ole lisänneet valtion tuloja budjettitasapainon ylläpitämiseksi, vaan populistisesti vähentäneet verotusta, eivätkä ole myöskään suorittaneet tarvittavia menoleikkauksia, köyhää ei ole kuritettu tarpeeksi. Se on syy siihen ettei valtion budjettia ole pidetty tasapainossa, vaan se on ollut jatkuvasti alijäämäinen, mistä syystä valtion on pitänyt kasvattaa velkaa.
Nytkään blogistilla ei ole tarjota kuin yksi keino, veronalennukset, mikä edelleen kasvattaa valtion budjettitasapainoa ja lisää velanoton tarvetta. Blogisti puhuu lisäksi investoinneista tulevaisuuteen, mikä edelleen kasvattaa budjettialijäämää ja velanoton tarvetta.
Miksi blogisti ei puhu mitään menoleikkauksista, sellaisten menojen leikkauksista mitkä eivät ole tulevaisuusinvestointeja?
-Koulutukseen panostaminen on tulevaisuusinvestointi
-Työllisyyspalveluiden parantaminen, jotta työ ja tekijä kohtaisivat, on tulevaisuusinvestointl.
-Työelämän uudelleenjärjestely siten että osatyökykyiset voivat työllistyä valtion tuella on tulevaisuusinvestointi sekin.
-Kannustinloukkujen purkaminen yhdistämällä sosiaalipalvelut ja työelämän tarpeet on tulevaisuusinvestointi sekin.
-Terveysdenhoitopalvelujen uudistaminen, edellisillä hallituskausilla tunaroitu SOTE- uudistus, on tulevaisuus-investointi sekin.
-Infrastruktuurin rakentaminen on investointia tulevaisuuteen.
Mitä ovat ne leikkaukset jotka eivät ole tulevaisuusinvestointeja ja joilla voidaan kustantaa veronalennukset ilman että valtio ottaa lisää velkaa?
Mieleeni tulee vain yksi asia. Vanhustenhoitopalvelut.
Ilmoita asiaton viesti
100 miljoonaa lisää luonnonsuojeluun, kyseenalainen kohde rahoille.
Ilmoita asiaton viesti
Titanicin varustamon mielestä pelastusveneisiin investointi oli kyseenalainen investointokohde.
Minun mielestäni pelastusveneet olisivat olleet varustamolle tulevaisuusinvestointi, kuten luonnonsuojeluinvestoinnit ovat nykyhallitukselle.
Pitää muistaa että hallituksen päättäjät ovat nyt itsekin sellaisia joilla on henkilökohtaista tulevaisuutta, jos ympäristö sen sallii, toisin kiuin minulla ja vaikkapa Paavo Väyrysellä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. On erikoista että oikeistolaiset pitävät vain velkaa sellaisena, jonka tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan.
Nähtävästi oikeistolla ei ole käsitystä muusta kuin rahasta.
Säästäminen siihen tapaan kuin Sipilän hallitus teki, tulee todella kalliiksi tuleville sukupolville. Ja myös rahassa, mikä tiedoksi oikeistolle.
Sipilä näet säästi nimenomaan pelastusveneissä.
Ilmoita asiaton viesti
Peukku tähän kommenttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Arto Vihavainen:
Ymmärsinkö oikein, että et pidä koulutukseen tehdyistä leikkauksista? Sipilän hallitus joutui leikkaamaan myös koulutuksesta.
Onhan sitä ”virttä” saatu kuulla aina siitä alkaen, että se syö tulevaisuutta, kun leikattiin koulutuksesta.
Mutta niin jouduttiin tekemään myös 1995 Lipposen hallituksen toimesta. Ahon hallituksen leikkaukset eivät olleet riittävät.
HS 24.8.1994: ”Sosiaali- ja koulutusmenojen osuus budjetista on 40 prosenttia, eikä valtiontaloutta voida Lipposen mielestä hoitaa kuntoon puuttumatta niihin.
Koulutusmenoihin on kajottava uudistamalla hallintoa, keventämällä ”liian raskasta haja-asutusalueita palvelevaa rakennetta” sekä tehostamalla koulujen ja korkeakoulujen toimintaa, Lipponen luetteli.”
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003360114.html
– Tämä uutinen on ennen vaaleja, mutta muistan lukeneeni Mitä-Missä-Milloin -kirjasta Taloudellisesta katsauksesta, että koulutus oli myös yksi leikkausten kohteista. Tai kyse oli lukukausimaksuista.
Mielestäni tänä päivänä ei ole järkeä, että kun yksi hallitus tekee tarpeellisia leikkauksia, seuraava purkaa niitä. Purkamisen edellytys pitäisi olla ylijäämäinen budjetti tai leikkauksen siirtäminen kohdistumaan johonkin muuhin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ymmärsinkö oikein, että et pidä koulutukseen tehdyistä leikkauksista?”
En ole ilmaissut kantaani koulutusleikkauksiin tässä yhteydessä, mutta se onkin vähän monimutkaisempi juttu.
Periaatteessahan leikkaus koulutuksesta olisi kuin laittaisi lehmävasikat lihoiksi ennenkuin ne alkavat poikimaan ja lypsämään. Liha on kyllä hyvää ravintoa, mutta siinä kun pannaan vasikka pataan, leikataan tulevaisuuden tuotoista.
Mutta kuten sanoin, koulutusleikkaukset on paljon monimutkaisempi juttu. Käsitykseni on se että vaikka suomessa koululaitos olisi kansainvälisesti miten korkeatasoista tahansa, se elää vanhaa aikaa, eikä ole pysynyt ajan hengessä mukana.
Tänä päivänä tieto on helposti saatavissa netistä, eikä sitä tarvitse koulussa päntätä päähän. Tänä päivänä opetusmenetelmien pitäisi olla täysin erilaiset kuin silloin kun minä kävin koulua. Jotta opetus uudistuisi, leikkaukset koulutuksesta voivat hyvinkin kiihdyttää opetustoimen kehitystä, kun vähemmillä resursseilla pitäisi saada aikaan sama tulos.
Voi olla että mitään kehitystä opetuksessa ei tapahdu jos aina on tarjolla mittaamattomat resurssit, eli opetus tapahtuu siten että opettaja kirjoittaa asiota liitutaululle, josta oppilaat sitten kopioivat asiat vihkoihinsa. Näin opiskelu tapahtui ennen, mutta näkisin että nykyään se voisi tapahtua paljonkin tehokkaammin tietokoneiden ja netin avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä muuten leikkauksiin tulee, niin eihän siinä auta muu kuin leikata, jos rahaa ei kerran ole. Hyviä leikkauskohteita ei ole. Jos leikata pitää niin koulutus ei ole se kaikkein huonoin vaihtoehto, koska opetusmenetelmiä kehittämällä voidaan pienemmällä budjetilla saada enemmän aikaan, jos toimeen ryhdytään.
Ilmoita asiaton viesti
Ikäluokat pienenevät, joten koulutusmenoista pitäisi tulla säästöä.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus miettinyt onko Kiinan strategia tehdä uusavuttomia länsimaalaisista . Miljardöörit rikastuessaan Kiinassa ottavat sensuroidussa yhteiskunnassaan lisää tehoja sadoista miljoonista köyhtyvistä kansalaisistaan .
Nyt kun länsimaalaiset kädettömät addiktoitunut kerskakuluttaa made in china tuotteita .
Niin kas kun tavara napanuora katkeaa . Kädetön jää kait kannon nokkaan yskimään korona aallon pyyhkäissessä yli ..
Ilmoita asiaton viesti
Elina ei näe rahamaailmansa läpi missä maailmassa todellisuudessa mennään. Vielä talousromahduksen kynnykselläkin hän jaksaa uskoa ”kasvupolitiikkaan”, vaikka nyt jo kipuillaan väistämättömän kierrosten vähentämisen edessä.
Sen sijaan viimeinen kappale on asiaa. Kasvun ja siihen liittyvän kaupungistumisen huumassa ihmisten ensisijaiset tarpeet huoltovarmuuden, terveyden ja turvallisuuden suhteen ovat jääneet tyystin syrjään. Kaiken kukkuraksi ajetaan keskittämispolitiikkaa, joka heikentää niitä ratkaisevasti.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan Unioni ei ole samanlainen sisämarkkina kuin USA. Täällä ei kyetä tekemään edes yksinkertaisimpia elektronisia laitteita ilman Kiinaa, koska ilmeisesti niitä ei voida ympäristönsuojelun tai energiaverotuksen vuoksi täällä valmistaa. Ja Latviassa varmaan tehdään se loppusilaus, että voidaan väittää tuotetta eurooppalaiseksi.
Miksi EU on ryssinyt elektroniikkateollisuutensa tähän tilaan? Eikö tämä ole ollut EU:ssa millään tavalla hanskassa?
Ilmoita asiaton viesti
”Lisäksi toivon hallitukselta nopeaa suunnitelmaa sen varalle, että yritykset ajautuvat ennakoimattomiin maksuvaikeuksiin lähiviikkojen aikana ja/tai että alamme kärsiä vientitakauksien luottotappioita.”
Finnair aloitti YT:t lomauttamisesta.
Lomauttaminen on keino reagoida puuttuviin matkailijoihin tai komponentteihin.
Jos valtio rientää apuun, avuntarvitsijoita (apuun yhtäläisesti oikeutettuja) voi pian olla monia, alkaen siitä, että sellun hinta on ollut alhainen.
Valtio auttanee rakennemuutoksen kohteeksi joutuneita kuntia, kuten Salo oli.
Olihan Puheenvuorossa muuten paljon akuuttia asiaa.
Olen samaa mieltä, että todellista rohkeutta ja joustavuutta osoittaisi hallitukselta investointien kohteen muuttaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo velkaantumisrajat (60 tai 80 %) eivät olisi sinänsä pahoja, jos se olisi kokonaisuudessaan velkaa omalle keskuspankille. Mutta mukana on entistä enemmän ”yksityistä velkaa”, ja vapaat suitset muille määräillä meitä poliittisesti.
Velkaantuminen itsessään on vain osoitus siitä, että materiaalinen (tai ”reaalinen”) kasvu on loppunut, vaikka järjestelmä on rakennettu jatkuvan kasvun periaatteelle. Tulee mieleen ne nuorempana tehdyt jakautuneiden järjestelmien numeeriset simulaatiot, joissa oli jokin vika, ja joissa muutama dynamiikan kuvaaja ampaisi kohti äärettömyyttä.
Järjestelmässä itsessään (maailmantalous) on jokin vakava perusvika, jota sen enempää kapitalismi, kommunismi kuin mikään ohjattu kulttuurinen muutoskaan eivät pysty korjaamaan. Tarvitaan historiallinen megahärötapahtuma, ja sitten täysin uusi alku. Ehkä alamme taas käyttää pykäläpuita:
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2009/07/miten-rahaa-lainattiin-1600-luvun.html
Ilmoita asiaton viesti
Opposition päällimmäinen rooli onkin aina arvostella hallitusta.
Vaaleissa roolit yleensä vaihtuvat, ja aiemmat puheet unohdetaan, sillä vaalikarjan muisti on tunnetusti lyhyt.
Politiikan ikiliikkuja on keksitty.
Ilmoita asiaton viesti
Investoinnilla koulutukseen ei ole merkitystä, jos vain läski lisääntyy. Koulutusta voisi tehostaa ilman menonlisäyksiä, mm. muuttamalla koulujen valtasuhteita, ottamalla valtaa pois häirikköoppilailta ja palauttamalla sitä opettajille.
Yliopiston heikko tila on nähtävissä mm. Helsingin yliopiston kohdalla. Ainoa naula joka siinä porukassa vetää on ilmastonmuutos, tuo äärimmäisen heikko ilmu-oppi, joka viedään kaikille tasoille ja kaikkiin tiedekuntiin.
On kyseenalaista, mikä osa raideliikenteeseen panostamisesta todella tehostaa Suomen kykyä kilpailla. Uskon ettei juuri mikään.
Uskon, ettei mitään asiallista parannusta oloihin saada tehtyä tässä maassa ennen suurta kriisiä. Näin se on mennyt tässä maassa ennenkin, vasta kriisissä voidaan tehdä vaikuttavia päätöksiä. Näin mm. ennen talvisotaa, jolloin ei saatu edes henkseleitä hankittua tarpeellista määrää sotilaille.
Työelämän uudistus jäi kesken 90-luvulla, kun Nokia pelasti kaiken kesken Suomen eikä tarpeellisia muutoksia tarvinnutkaan tehdä.
Mitä myöhempään välttämättömät muutokset jätetään sitä kovemmat seuraukset. Mm. talvisodassa henkensä menettäneiden määrä olisi ollut paljon pienempi, mikäli panssarintorjuntavälineitä olisi ollut hankittuna ennen sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Varautuminen pahimpaan – on aina viisasta tehdä riittävän ajoissa ennen kuin koko laiva uppoaa. Optimismi ei myrskyn uhatessa nyt auta.
Ilmoita asiaton viesti
Laitappa oma/Kokoomuksen ehdotuksesi tälle, niin ihmetellään: ”Lisäksi toivon hallitukselta nopeaa suunnitelmaa sen varalle, että yritykset ajautuvat ennakoimattomiin maksuvaikeuksiin lähiviikkojen aikana ja/tai että alamme kärsiä vientitakauksien luottotappioita.”
Toivottavasti ette tavoittele perinteistä ratkaisua, jossa voitot menevät yksityisille ja tappiot puolestaan sosialisoidaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli valtio (veronmaksajat) antaa rahaa yrityksille, pitää valtion saada osan yrityksen osakekannasta. Tämä on todellista markkinataloutta. Eikö vain? Yllä mainitsemat säännöt pitäisi saada globaalisti voimaan, jotta ei synny vääristymiä.
Euroopan pitää saada takaisin myös menetettyä teollisuutta. Olemme liian riippuvaisia esim. Kiinasta.
Ilmoita asiaton viesti
👍👍
Ilmoita asiaton viesti
Hear hear! (Poislukien paikallinen sopiminen: palkansaaja ei ole osingonsaaja.)
Ilmoita asiaton viesti
Tuleeko mieleen sellaisia kannattavia infraan kohdistuvia investointeja, jotka olisivat riittävän pitkälle valmisteltuja ja jotka voitaisiin laittaa välittömästi toteutukseen. Edelliseltä hallitukselta ei tainnut jäädä sellaista perintöä, jota voisi hyödyntää. Loppuaika pyrittiin vain ajamaan sotea maaliin toteuttamiskelvottomana tulonsiirtona veronmaksajilta yksityisille terveydenhoitofirmoille. Muut työt tulevaisuutta varten jäivät tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuleeko mieleen sellaisia kannattavia infraan kohdistuvia investointeja, jotka olisivat riittävän pitkälle valmisteltuja ja jotka voitaisiin laittaa välittömästi toteutukseen.”
Korjausvelan hoitamista eripuolilta kai voi tehdä koska vain. Lähinnä kartoitusta että mitä kannattaa huoltaa, mitä kannattaa tehdä uusiksi ja mitkä kannattaa jättää näivettymään kun jäävät tarpeettomaksi.
Ehkä semmoisen kartoituksen tekeminen eri asioihin ja kerääminen johonkin tietokantaan voisi olla hyvä idea.
Ilmoita asiaton viesti
Elina esiintyi jälleen tänään 17.2. aamuna Ykkösaamussa erinomaisen hyvin ja asiantuntevasti. Kepuli sen sijaan oli vaan opetellut ulkoa yhden julistuksen, eikä ymmärtänyt mitään koko keskustelusta.
Ykkösaamu noin kello 8.10-8.30 – suosittelen kuuntelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen oppositio on yhtä mieltä siitä, että Marinin hallituksen politiikka on viemässä Suomen julkisen talouden perikatoon. Miksi kokoomus – ainakin sen vapaavuorelainen pääkaupunkisiipi – keskittyy kuitenkin parussuomalaisten moittimiseen eikä porvariyhteistyön rakentamiseen? Myös keskustassa on hyvin paljon tyytymättömyyttä punavihreään hallitusyhteistyöhän, joten kokoomuksen kannattaisi lähentyä myös keskustan suuntaan.
Kokoomuksesta Elina Lepomäki ja Petteri Orpo voisivat ryhtyä tuon uuden porvaririntaman puuhaihmisiksi. Keskustasta ja perussuomalaisista hengenheimolaisia löytyy kyllä varmasti, joten ongelmana tuolle yhteistyölle on nyt vain kokoomus ja erityisesti sen ylimielinen pääkaupunkilaissiipi, jonka puheet tyhmistä persuista ja junteista kepulaisista ovat taatusti kiirineet myös ko. ihmisten korviin.
Jotta tämän suurempia vaurioita ei enää tule, Elina Lepomäen pitää nyt ottaa nuo vapaavuorelaiset äidilliseen keskusteluun. Muussa tapauksessa punavihreät virheet satavat vain perussuomalaisten laariin.
Ilmoita asiaton viesti