Tehdään rokotusstrategiasta Suomen ihme!

Katsoin illalla Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedotustilaisuuden. Mukana olivat myös Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder ja Berliinin pormestari Michael Müller. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin liittovaltio- ja osavaltiotasolla sovituista rajoitustoimista.

Samoin kuin Suomessa, Saksassakin on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua rokotustahdista, joka on jättänyt toivomisen varaa.

Kaksi asiaa kiinnitti huomioni. Ensinnäkin, Merkel ei puheessaan missään kohtaa “toivonut” kireämpää rokotustahtia tai siirtänyt vastuuta alaisilleen, vaan päinvastoin, hän siirsi vastuun itselleen. Rokotusstrategia on tästä eteenpäin “Chefsache”, mikä tarkoittaa sitä, että siitä ei ainoastaan vastaa liittovaltion hallitus, vaan liittokansleri itse.

Toisekseen, niin tiedotustilaisuudessa kuin itse korona-huippukokouksessakin olivat mukana kaikki keskeiset osavaltiotason toimijat, ennen muuta poliitikot. Vaikka yksikään poliitikko ei pistä itse yhtään rokotetta, on vastuu operaation johtamisesta demokratiassa aina vaaleilla valitulla henkilöllä.

Suomessakin oli eilen iltapäivällä tiedotustilaisuus. Sen pitivät viranomaiset. Hyvä, että edes näin. Olen varma, että hallitus tekee pääministerin johdolla par’aikaa täydellä tahdilla töitä sekä rajoitustoimien että rokotusohjelman parissa, ja asioista tiedotetaan sitten, kun päätöksiä on. Ehkä jonain päivänä näemme myös yhteistiedotustilaisuuden, jossa mukana ovat pääministeri ja mm. suurten kaupunkien edustus? Onnistunut prosessi edellyttää laajaa yhteistyötä. Yhteistyö taas tarkoittaa osallistamista eikä pallon vierittämistä alaspäin.

Ei voi kyllin korostaa sitä, kuinka tärkeää rokotusstrategian onnistuminen on Suomen lähitulevaisuuden kannalta. Jokainen päivä, jolla tahtia voidaan kiriä, säästää ihmishenkiä, hyvinvointia ja samalla myös elinkeinoja. Ei tässä turhaan länkytetä! Siksi kannustaisin pääministeriä ottamaan ohjat käsiinsä ja tekemään kaikkensa, että THL:n ennakoimaa vuoden kestävää rokotustahtia voitaisiin kiristää. Merkel puhui rokotustoimien ulottuvan kolmanteen neljännekseen. Saksan liittotasavallassa on 83 miljoonaa asukasta; meillä 5,5 miljoonaa ja tautitilanne toistaiseksi paremmin hallinnassa.

Hallitus onnistui erityisesti keväällä valmiuslain käyttöönoton jälkeen nopeasti saamaan tautitilanteen Suomessa kuriin. Kiitos siitä! Nyt kannustan hallitusta tekemään toimivasta rokotusstrategiasta Suomen ihmeen.

Lopuksi. Vaikka EU:n rokotetilausten onnistumisesta on hyvä käydä laajaa, kriittistäkin keskustelua, kannattaa muistaa, että on kaikkien – ennen muuta pienen maan kuten Suomen – etu, että EU on ollut aktiivinen rokotehankinnoissa. Epävarmuuden keskellä jättihankkeissa on virheiltä mahdoton välttyä, mutta leveämmät hartiat ja koordinoitu hankinta takaavat mm. sen, että rokotetta tosiaan on kaikkialla saatavilla ja todennäköisesti edullisemmin kuin muuten. Itse rokotusstrategia on silti kunkin jäsenmaan vastuulla, ja tarvittaessa rokotehankintoja pitää täydentää. Kannattaa muistaa, ettei Suomi keväällä aluksi lähtenyt lainkaan mukaan EU:n yhteisiin maskihankintoihin…

EU-tason hankintojen arviointia ei kannata sotkea EU-vastaisuuteen (joillakin se on toki sitäkin ja siitä voidaan käydä eri keskustelu), vaan samanlaista aktiivista kansalaisyhteiskunnan osallistumista kuin meillä se, että oppositio, media ja kansalaiset arvioivat hallituksen onnistumista. EU:n vastustajat varmaan kertovat, miten tämä pieni köyhtyvä kansantalous olisi hoitanut rokotetilaukset paremmin kokonaan itse? Suomessa ei toistaiseksi omaa rokotetta ole, joten olemme joka tapauksessa muiden varassa. Kiitos tiede, kansainvälinen yhteistyö ja markkinatalous!

elina-valtonen
Kokoomus Helsinki

Kansanedustaja (2014-) ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Euroopan neuvoston varajäsen. Entinen koodari, työskennellyt 10 vuotta rahoitusalalla, asunut neljässä eri maassa. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu