Tehdään rokotusstrategiasta Suomen ihme!
Katsoin illalla Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedotustilaisuuden. Mukana olivat myös Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder ja Berliinin pormestari Michael Müller. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin liittovaltio- ja osavaltiotasolla sovituista rajoitustoimista.
Samoin kuin Suomessa, Saksassakin on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua rokotustahdista, joka on jättänyt toivomisen varaa.
Kaksi asiaa kiinnitti huomioni. Ensinnäkin, Merkel ei puheessaan missään kohtaa “toivonut” kireämpää rokotustahtia tai siirtänyt vastuuta alaisilleen, vaan päinvastoin, hän siirsi vastuun itselleen. Rokotusstrategia on tästä eteenpäin “Chefsache”, mikä tarkoittaa sitä, että siitä ei ainoastaan vastaa liittovaltion hallitus, vaan liittokansleri itse.
Toisekseen, niin tiedotustilaisuudessa kuin itse korona-huippukokouksessakin olivat mukana kaikki keskeiset osavaltiotason toimijat, ennen muuta poliitikot. Vaikka yksikään poliitikko ei pistä itse yhtään rokotetta, on vastuu operaation johtamisesta demokratiassa aina vaaleilla valitulla henkilöllä.
Suomessakin oli eilen iltapäivällä tiedotustilaisuus. Sen pitivät viranomaiset. Hyvä, että edes näin. Olen varma, että hallitus tekee pääministerin johdolla par’aikaa täydellä tahdilla töitä sekä rajoitustoimien että rokotusohjelman parissa, ja asioista tiedotetaan sitten, kun päätöksiä on. Ehkä jonain päivänä näemme myös yhteistiedotustilaisuuden, jossa mukana ovat pääministeri ja mm. suurten kaupunkien edustus? Onnistunut prosessi edellyttää laajaa yhteistyötä. Yhteistyö taas tarkoittaa osallistamista eikä pallon vierittämistä alaspäin.
Ei voi kyllin korostaa sitä, kuinka tärkeää rokotusstrategian onnistuminen on Suomen lähitulevaisuuden kannalta. Jokainen päivä, jolla tahtia voidaan kiriä, säästää ihmishenkiä, hyvinvointia ja samalla myös elinkeinoja. Ei tässä turhaan länkytetä! Siksi kannustaisin pääministeriä ottamaan ohjat käsiinsä ja tekemään kaikkensa, että THL:n ennakoimaa vuoden kestävää rokotustahtia voitaisiin kiristää. Merkel puhui rokotustoimien ulottuvan kolmanteen neljännekseen. Saksan liittotasavallassa on 83 miljoonaa asukasta; meillä 5,5 miljoonaa ja tautitilanne toistaiseksi paremmin hallinnassa.
Hallitus onnistui erityisesti keväällä valmiuslain käyttöönoton jälkeen nopeasti saamaan tautitilanteen Suomessa kuriin. Kiitos siitä! Nyt kannustan hallitusta tekemään toimivasta rokotusstrategiasta Suomen ihmeen.
Lopuksi. Vaikka EU:n rokotetilausten onnistumisesta on hyvä käydä laajaa, kriittistäkin keskustelua, kannattaa muistaa, että on kaikkien – ennen muuta pienen maan kuten Suomen – etu, että EU on ollut aktiivinen rokotehankinnoissa. Epävarmuuden keskellä jättihankkeissa on virheiltä mahdoton välttyä, mutta leveämmät hartiat ja koordinoitu hankinta takaavat mm. sen, että rokotetta tosiaan on kaikkialla saatavilla ja todennäköisesti edullisemmin kuin muuten. Itse rokotusstrategia on silti kunkin jäsenmaan vastuulla, ja tarvittaessa rokotehankintoja pitää täydentää. Kannattaa muistaa, ettei Suomi keväällä aluksi lähtenyt lainkaan mukaan EU:n yhteisiin maskihankintoihin…
EU-tason hankintojen arviointia ei kannata sotkea EU-vastaisuuteen (joillakin se on toki sitäkin ja siitä voidaan käydä eri keskustelu), vaan samanlaista aktiivista kansalaisyhteiskunnan osallistumista kuin meillä se, että oppositio, media ja kansalaiset arvioivat hallituksen onnistumista. EU:n vastustajat varmaan kertovat, miten tämä pieni köyhtyvä kansantalous olisi hoitanut rokotetilaukset paremmin kokonaan itse? Suomessa ei toistaiseksi omaa rokotetta ole, joten olemme joka tapauksessa muiden varassa. Kiitos tiede, kansainvälinen yhteistyö ja markkinatalous!
Kokoomuksella on hankala paikka taas. Hallitus on epäonnistunut koronarokote asiassa eikä ota siitä vastuuta. Hallitus luotti sokeasti unionin hoitavan asiat ja eu odotetusti mokasi jälleen koko homman. EU taas on kokoomukselle ja Elina Lepomäelle pyhä, joten mitään todellista oppositiopolitiikkaa ei saada aikaiseksi.
Hallitus on onnistunut pysyvien julkisten menojen nostamisessa. Työllisyyden ja työpaikkojen synnyttämisen se taas on mokannut pahasti. Asia on jäänyt koronan varjoon. Eikä sellä ole oikeastaan merkitystä, kun se ei näy, kuin työttömien arjessa. Mahtava velanotto hoitaa asiat toistaiseksi ja ilmeisesti pitkälle eteenpäin. Näinhän ne italiankin jättivelat aikanaan syntyivät. Ei sopeutusta. Ei rakeenteellisia uudistuksia. Julkinen sektori vähätöisine työntekijöineen on pyhä. Voitontavoittelu on paha, vaikka se tekisi asiat halvemmin ja tehokkaammin. Sekä on ainoa asia, joka koko valtavan julkisen sektorin mahdolllistaa. Jos sitten eu ei olekkaan se sampo, kuten näyttää ettei ole, niin velka ja velanotto sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin, että tässä on tiivistetty paljon. Myös kok. suhteen:
”Kokoomuksella on hankala paikka taas. Hallitus on epäonnistunut koronarokote asiassa eikä ota siitä vastuuta. Hallitus luotti sokeasti unionin hoitavan asiat ja eu odotetusti mokasi jälleen koko homman. EU taas on kokoomukselle ja Elina Lepomäelle pyhä, joten mitään todellista oppositiopolitiikkaa ei saada aikaiseksi.”
Elina Lepomäen blogi on sinänsä asiaa, mutta tämä ”kipupiste” näkyy siinäkin! Nyt on opposition paikka toimia, mutta näyttää jäävän pelkäksi pihinäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ihme, että monissa maissa ollaan hermostuneita rokotusten viivästymisestä ja epäselvyyksistä sen toteuttamisaikataulusta.
Monissa maissa Suomi ml uhkaa laaja konkurssiaalto, kun valtion tukema
tekohengitys etenkin palvelualan yritysten pystyssä pitämisestä päättyy.
Suomessa hallitus on kokoajan lykkäämässä välttämättömiä työllisyys- ja talouspäätöksiä puhumattakaan koko julkistalouden vakauttamisohjelmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri nyt Suomessa on tärkeintä saada koronatartunnat vähenemään. Siihen ei mikään rokotusohjelma auta, vaan kansalaisten omatoiminen itsensä ja muiden suojaaminen noudattamalla annettuja ohjeita. Rokotukset vaikuttavat nopeimmillaan vasta parin kuukauden päästä rokotuksen saannista. Täysin varmaa ei sekään ole.
Taudin hallinta on samalla parasta mahdollista talous-ja työllisyyspolitiikkaa. Tämä vuosi menee vielä pitkälle elvytykseen ja koronalaskujen maksuun. Vasta sen jälkeen, kun tilanne on rauhoittunut, on vakautuksen ja varsinaisten työllistämistoimien aika. Seppo-Juha Pietikäinen on oikealla asialla, mutta ennen aikojaan. Mitä muutakaan hän voi edes yrittää, kun tuollainen mantra kuuluu Kokoomuksen ohjelmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan se Viljo hyvä, jos hallituskin ottaisi vastuuta edes jostakin ?
Missä ovat SDP: n mustat lesket nyt juhlapuvuissaan keekoilemassa ja kehumassa itseään YLE: n ylimääräisissä tiedotustilaisuuksissa rokotusvalmistelujen mentyä täysin päin mäntyä kaikin puolin ?
Näiden SDP : n naisministerien ja STM: n Varhilan takia Suomessa leviää nyt corona-aalto lähiviikkoina ja rokotteita vain EHKÄ saadaan maahan jos edes saadaan.
Mitä lie Marin sopinut Komission kanssa – jos edes sopinut mitään.
Tässä tarvittaan nyt ryhdikkyyttä, avoimuutta ja totuutta – sekä sitä kuuluisaa johtamista vastuun pakoilun sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo Heinonen
Pääministeri Sanna Marin sanoi sunnuntaina (03.01.2021) pääministerin haastattelutunnilla, ettei hallitusohjelman muuttamiseen ole tarvetta. Pääministerin mukaan yksikään hallituspuolue ei vaadi hallitusohjelman muuttamista. Että sillä tavalla.
Kysyn taas uudestaan, että onko perustuslain 62 § (tiedonanto hallitusohjelmasta) nykyiselle hallitukselle yhtä tyhjän kanssa vallitsevan todellisuuden kanssa.
Hallitusohjelman pohja petti jo kättelyssä talous- ja työllisyyspolitiikan (työllisyysaste 75 % ja valtion budjetti tasapainoissa vuonna 2023) osalta. Vielä enemmän talouspohja on pettänyt koronapandemian iskiessä myös Suomeen muitten maitten tavoin.
Suomea uhkaa tammikuun jälkeen massiivinen konkurssiaalto, kun koronapandemian takia tehty suojakausi päättyy. Konkurssiaalto tulee kohtamaan myös monia muitakin maita ja koskettaa ketjuilmiönä seurauksiltaan laajalti monia palvelualoja.
Eduskunta hyväksyi päättyneelle vuodelle 2020 yhteensä n. 19,7 mrd:n ja alkaneelle vuodelle 2021 n. 11,7 mrd:n lainanottovaltuudelle. Mitään konkreettisia uusia työllisyyspolitiikan toimia nykyinen hallitus ei ole pystynyt esittämään puhumattakaan tiekarttaa koko julkisen talouden rahoituksen korjausliikkeestä.
Uskallan ennustaa, että herätys tulee hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikalle ja laaja vasta-aalto
Paluuta entiseen ei ole sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuhessaan. Mitä tämä koronapandemia vaikuttaa esim. maailmantalouden rakenteisiin (ml. rahoitus) , ei kukaan osaa varmuudella sanoa.
Kotimaan ennustelaitokset ennakoivat alkaneelle vuodelle 2,2-4 %:n talouskasvua. Toivottavasti menee noin, mutta mitään varmuutta talouden toipumisesta ja koronapandemian hallintaan saamisesta meillä ja muualla ei ole. Pitkittyessään koronapandemia alkaa vaikuttaa maailmanlaajuisesti rakenteisiin kaikilla elämänaloilla arvaamattomin seurauksin myös kansainväliseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
****
Hallitus lykkäsi puoliväliriihen käytäväksi vasta kuntavaalien jälkeen (vrt. mitä samat tahot sanoivat vuonna 2017 ). Asioiden lykkäämisessä nykyinen hallitus on ollut johdonmukainen (työllisyystavoite ja julkisen talouden tasapainottaminen kipattiin 10-vuodella eteenpäin hallitusohjelmassa mainitusta vuodesta 2023).
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on helppoa politisointia vakavalla asialla. Kukaan ei ennen viime vuoden maaliskuuta tiennyt, millainen vuosi on edessä. Emme aivan tarkkaan tiedä vieläkään. Tarkempi tilannekuva saadaan valmiiksi vasta tämän tammikuun lopulla. Sitä en lähde ennustamaan, mitä päätöksiä hallitus tulevan tarkemman tilannekuvan perusteella tekee.
On kovasti helppoa vaatia uutta hallitusohjelmaa, uutta tilanteeseen sopeutettua talouspolitiikkaa ja työllisyystoimia, kun ei määritä mitenkään toimien sisältöä. Seppo-Juha Pietikäisen mukaan: ”Mitään konkreettisia uusia työllisyyspolitiikan toimia nykyinen hallitus ei ole pystynyt esittämään puhumattakaan tiekarttaa koko julkisen talouden rahoituksen korjausliikkeestä.”
Onhan tuo tottakin, mutta mitä järkeä on ohjelmien teossa, kun tarkkaa tilannekuvaa ei ole olema ssa. Suomi on samoin kuin muutkin maat ajautunut koronan myötä tilanteeseen, josta nyt on selvittävä. Tähän asti Suomi on selvinnyt ehkä Euroopan maista parhaiten ja voi selvitä edelleen, kun ei ryhdytä hötkyilemään olemattoman tiedon varassa.
Erilaisia skenaarioita varmasti on laadittu, mutta päätösten aika on vasta sen jälkeen, kun olemme koronan osalta jokseenkin selvillä vesillä. Oletan, että syyskuu on sopiva tavoite aikatauluksi. Juuri nyt onnistuminen koronan leviämisen estossa on parasta talous- ja työllisyyspolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Elinalta ihan asiallinen artikkeli.
Ilmoita asiaton viesti
Jos päättäjät ovat tärkeä ryhmä, yhteiskunnan toiminnan kannalta, miksi heitä ei rokoteta priorisoidusti, jos rokostusta tarvitsee tärkeänä toimena tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Ajatellut asiasta skeptisesti, koska kyseessä talous, ja sen iso merkitys.
Rokotteiden niukkuus voi olla sitä markkinointia, jota muutenkin nähty, ja priorisoitu paljon.
Jos olot suotuisemmat, voi rokotetta puskea hyvinkin kivasti läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Jännä muuten että tullin bicoin rahoilla saataisiin rokotettua 4 miljoonaa suomalaista.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tepposyvril/tulli-nyt-on-aika-laittaa-bitcoinit-rokotteeseen/
Ilmoita asiaton viesti
Israel olisi hyvä vertailukohta Suomelle mutta Suomelta puuttuu se jokin joka Israelilla on.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta Israel on Jumalan valittu kansa! Voisiko olla ettei vasemmistolaiset kuulu Jumalan valittuihin?
Ilmoita asiaton viesti
”Israel olisi hyvä vertailukohta Suomelle mutta Suomelta puuttuu se jokin joka Israelilla on.
”
Ydinaseet? USAn tuki? Onhan näitä puuttuvia tekijöitä vaikka kuinka mikäli jaksaisi listata.
Mutta Israel nyt se ja tämä ja tuo. Enemmän ihmetyttää se, että Suomi ei saisi ”sooloilla” rokotehankintojen kanssa, mutta muiden EU-maiden kohdalla ongelmaa ei ole, vaikka niin tekisivätkin. En ole ihan kai kartalla tuosta logiikasta. No ainakin vahvistamme asemaamme kiltissä kerhossa ja kai se jotain on – eri asia onko se sitten erityisen hyvä juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on paljolti pahoinvoiva hyvinvointivaltio. SOTE-vastuulliset kuvaavat Suomea hyvinvointialueeksikin. Paljolti koronan vaatimia toimia on tekemässä samat henkilöt, kuin sotesta vastuulliset virkahenkilöt.
Sen sijaan Israelille on sille tyypillinen toimintatapa. Siellä tehdään suunnitelma, tehdään päätökset ja suoraviivaisesti toimitaan sunnitellulla tavalla. Suomessa koronan suhteen toimitaan siten, että ensimmäiseksi kitkutellen tehdään nihkeitä päätöksiä ns. mutulla arpoen minimitavoittein, epäonnistutaan toimeen panemisesta ja lopuksi selitellään floppia. Rokotusten hitaus ja pieleen meneminen on luonnollisesti aina jonkun muun tahon toiminnan seurausta kuin selittävän tahon tekemisestä johtuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu siltä, että kunnallisvaalien kiilto silmäkulmassa ollaan politisoimassa koko korona-pandemia. Varsinkin vasemmisto pyrkii kritisoimaan opposition arvostelua toimenpiteiden ajoituksesta ja kohdistamisista. Heidän mielestään kaikki hallituksen arvostelu on väärin. Mitään kritiikkiä ei saisi esittää.
Kun katselee gallup-tuloksia näyttää siltä, että vasemmisto on saanut ansiotonta arvonnousua hallitusasemastaan. Tämä varmaankin johtuu jatkuvasta TV-esiintymisestä.
Kuitenkin korona-pandemian torjuminen on koko kansan yhteinen hanke. Hallituksen toimet eivät tehoaisi jollei kaikki suomalaiset olisi yhtenä rintamana toteuttamassa niitä. Joskus tulee mieleen, että virkamieshallitus olisi ollut tähän tilanteeseen parempi toimija kuin nykyinen vasemmistohallitus.
Nyt käydään kovaa keskustelua rokotteen saatavuudesta. Onko niin, että samat henkilöt jotka nyt kritisoivat rokotteen vähyyttä, arvostelevat syksyllä sitä, että kaikki terveyskeskuksien jääkaapit ovat täynnä koronarokotteita.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko niin, että samat henkilöt jotka nyt kritisoivat rokotteen vähyyttä, arvostelevat syksyllä sitä, että kaikki terveyskeskuksien jääkaapit ovat täynnä koronarokotteita.”
Juu, jos ei kyetä organisoimaan sitä, että nämä rokotteet spruutataan ihmisten olkavarsiin, vaan ne jäävät terveyskeskusten jääkaappeihin pilaantumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa!
Johtovastuu ja johtajan vastuu!
Suomessa tulee vaatia juuri tätä – Nyt!
Ilmoita asiaton viesti
Sehän voi toteutua, paraikaa, tosin tavalla, joka ei ole niin pop.
En tiedä asiasta enempää. Kiinnostaa enemmän iso linja.
Ilmoita asiaton viesti
En jaksa enää. Odotan oikeaa koronarokotetta ja nämä eivät ole. Media tässä haluaa luoda mielikuvaa, että siinä olisi koronarokote, suurin syy siinä on varmaan maailmantalous, jota ei haluta romahduttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”En jaksa enää. Odotan oikeaa koronarokotetta ja nämä eivät ole.
”
Olet tuota sanonut moneen otteeseen eri ketjuissa, mutten oikein tiedä mitä ihmeen rokotetta sitten odotat. Ne uudet mRNA-tyyliset käsittääkseni eivät kelpaa sinulle… ja mikä ettei, jos on tarkempaa tietoa… en sitten tiedä mitä se tieto on – pitänee vaivautua tuokin ”googlettamaan”. Ihan perinteiseen mediaan asti ei tietoa ole vuotanut eikä kiinnostus asiaan ole niin suurta, että jaksaisin jokaisen huhun lukemaan… onhan noita meinaan loputtomiin ja toinen toistaan hassumpia salaliittoteorioitakin.
Lähinnä mielenkiintoisemmaksi menee mikäli nykyiset rokotteet eivät toimi tuleviin mutaatioihin – Etelä-Afrikan versiosta on hieman ristiriitaisia tietoja. Tosin joissakin teksteissä mitä olen lukenut, mutaatioihin muokattu rokoteversiokin veisi about kuusi viikkoa aikaa tehdä. Mutta pirunmoinen rokoterumbahan siitä tulisi mikäli pitäisi alkaa useitakin erilaisia koronarokotuksia antaa, kun tässäkin ensimmäisessä versiossa menee jokseenkin aikaa. Eli jo rokotetut pitäisi rokottaa sitten taas erikseen uusille versioille. En sitten tiedä voisiko pari erilaista korona-rokotetta ottaa samalla kertaa, ettei päivitystahdista tule ihan älytöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Ne mRNA antavat vain hetkellisen suojaa käyttäjän keholle mutta eivät estä tartuttamasta toisiin ihmisiin. Katso vaikka se uutinen sisilialaisesta lääkäristä. Olipa tehokas rokote.
Tämäkö on sitten se koronarokote? Ei ole. Olen kuukausikaupalla lukenut eri tutkimuksia ja paras rokote on sellainen, joka kestää pitkään, antaa suojan käyttäjälle ja ettei tartuta toisia ihmisiä.
Nyt on saatu luulemaan, että tässä mRNA olisi se pelastava rokote. Noh, lopetan tämän tässä ja katsotaan sitten parin viikon aikana, että miten tilanne on?
Ilmoita asiaton viesti
Lääketehtaat eivät kehitä parantavia lääkkeitä vaan oireet kurissa pitäviä joita napsitaan päivästä toiseen. Samalla logiikalla rokotus on otettava joka vuosi uudelleen. Omalla kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
” Katso vaikka se uutinen sisilialaisesta lääkäristä. Olipa tehokas rokote.
”
Katsoin päiviä sitten ja kyse oli kai siitäkin, ettei muutamassa päivässä rokotteesta ehdi saada suojaa ( eikä minkään rokotteen suoja taida ihan 100% olla tietenkään ). Taitaa olla vielä niitä rokotteita, joista saa suojaa enemmän parin otoksen jälkeen.
” paras rokote on sellainen, joka kestää pitkään, antaa suojan käyttäjälle ja ettei tartuta toisia ihmisiä.
”
No ei tuosta erimielisyyksiä tietenkään. Parasta vain ei aina saa, ja pitää tyytyä vähemmän parhaisiin mikäli se paras on vielä jopa löytymättäkin. En tietenkään liikaa ala kiistellä henkilön kanssa, joka on omien sanomisiensa mukaan kuukausia lukenut tarkoin eri rokotteista. En nyt vain kai tajunnut omaa vaihtoehtoasi.
Ja mikäli koronakin mutatoituu kuten monet virukset tekevät, niin noita uusiakin rokoteversioita sitten tulee. Monet epäilevät että jo Etelä-Afrikan versio koronasta osaa kiertää nykyiset koronarokotteet ja tuskin ne eri versiot siihen jäävät. Ottavat rokotteen ne sitten tietenkin ketkä haluavat, ja käsittääkseni haluavia olisi jonoiksi saakka.
Ja on ihan suht normaalia, ettei rokotteesta saa mitään elinikäistä suojaa – usein suoja on voimassa hyvin rajallisen aikaa ja virukset muuttuvat riippuen tietenkin viruksen mutatoitumisalttiudestakin. En usko itsekään että nuo rokotukset tautia poistavat… kyllä sen kanssa pitää vain voida elää jatkossa kuten muidenkin ikävien asioiden kanssa. Mutta ehkä rokotukset hieman helpottavat asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tämän kaltaiseen pandemiarokotteen valmistamiseen pitäisi varustautua maailmanlaajuisella yhteystyöllä. Kun toimiva rokote saadaan valmistettua, sen valmistusmetodi kaikkien standardiltaan riittävien laboratorioiden tietoon. Jos on voitoista kiinni, niin kehittäjille suurin osuus tuotosta.
Vähänkin tästä vaarallisemman viruksen kohdalla tämä olisi erittäin tärkeää. Ja olisi jo nytkin.
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista on tuo ’standardiltaan riittävien’. Siinä on ilmeisesti yksi mRNA rokotteiden pullonkauloista.
Kyllähän sitä tuotantokapasiteettia lisätään:
https://www.inderes.fi/en/tiedotteet/recipharm-ab-recipharm-and-moderna-finalize-agreement-aseptic-drug-product-manufacturing
Ilmoita asiaton viesti
Mitä järkeä on ennakkoon kehittää rokotetta sellaista tautia vastaan, jonka olemassaolosta en ennen sen puhkeamista ole mitään tietoa?
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessa sen kummemmin hallitus kuin EU:kaan ei ole vielä epäonnistunut koronastrategiassaan.
Pfizerin (ja Modernan) toimituskapasiteetti ei riitä laajojen rokotusten toimittamiseen. Erityisesti se ei riitä köyhien mutta väkirikkaiden maiden rokotusohjelmiin. Myöskään vaatimus -70 asteen säilytyslämpötilasta ei helpota toimintaa.
Ongelman ratkaisu vaatii ratkaisua maailmanlaajuisesti. Ei riitä, että rikkaat länsimaat rokottavat itsensä. Pfizer/Biontechin rokotteen kaltaisella rokotteella voidaan rokottaa länsimaiden avainryhmät, esimerkiksi lääkintähenkilökunta. Mutta AstraZenecan kaltaista roketetta tarvitaan massarokotuksiin.
Sikainfluessan toiseen aaltoon ehdittiin saamaan ajoissa Pandemrix. Tilatusta yli 5 miljoonasta rokotteesta riskiryhmien rokottaminen onnistui kahdessa ja puolessa kuukaudessa, jossa ajassa jaettiin 2 miljoonaa annosta. Koko väestön rokottaminen lopahtikin siihen, että pandemia pysähtyi. Kokonaisuudessaan Suomen väestöstä rokotettiin noin puolet.
Joten se, missä hallitus on epäonnistunut, on tiedottaminen. Missään muussa rokottamiseen liittyvässä ei ole vielä epäonnistuttu. Sen sijaan jo ennen pandemiaa epäonnistuttiin siinä, että vastikkeetonta perustuloa ei ole otettu käyttöön. Jos se olisi ollut talouden keinoista käytössä, olisi tarvittu paljon vähemmän epävarmaa ja epämääräistä yritysten tukemista, kun tuki olisi kohdistunut suoraan ihmisiin.
JK. Ennen kaikkea rokottamisessa pitäisi ymmärtää, että rokottaminen vaikuttaa R=DOTS lausekkeen S (susceptibility) termiin. R0 ei ole vakio vaan esimerkiksi O (opportunity) termi vaikuttaa niin, että O on suurempi suuren väestötiheyden ja lukuisten sosiaalisten kontaktien alueella. R:n saaminen alle yhden tarkoittaa sitä, että S termiä pitää saada pienemmäksi erityisesti siellä, missä O termi on suuri. D (duration) termiin vaikutetaan testeillä ja karanteenilla. Tartuttavat henkilöt pitää saada mahdollisimman nopeasti eristetyksi. T (transmission propability) taas pienenee lisäämällä etäisyyttä ja käsi- ja pintahygieniaa.
Terveydenhuoltohenkilökunnan rokottaminen on siis ihan matematiikan mukainen optimi. Heillä on paljon kontakteja ja he ovat ryhmä, jonka luontainen R0 on suuri. Riskiryhmien rokottamisella taas on lähinnä merkitystä vakavien oireiden estämisen kannalta. Terveydenhuoltohenkilökunnan jälkeen tärkein rokotettava ryhmä olisi pikkutunneilla baareissa kävijät ja afterski matkailijat…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ymmärrän tarkoituksesi. Jos nykyinen pandemia lopahtaakin rokotteiden ansiosta kesken kaiken, miljoonat rokotteet jäävät varastoon myymättä. Mikä kauhea tappio lääketehtaille.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän sinnepäin. Jos Israel rokottaa kaikki kansalaisensa ja se toimii, niin virus on (hetkeksi) torjuttu Israelissa. Muualle taas riittää rokotetta vähemmän, joten siellä se jatkaa etenemistään…
Sitähän emme vielä edes tiedä, kuinka kauan rokotteen vaikutus kestää. Eikä sitä, miten paljon viruksen muuntumista se sietää menettämättä tehoaan.
JK. Karkeasti arvioiden 50-80% rokottaminen riittää. Riippuen siitä, mikä on rokotteen teho tartuttavuuteen ja mikä on alueen luontainen R0. Mitä tehokkaampi rokote on tartuttavuuden suhteen, sitä pienempi peitto tarvitaan. Nythän nuo tehot (90-95%) on nähdäkseni ilmoitettu sairastuvuuden suhteen. Sillä on tietenkin merkitystä riskiryhmille. Siinä mielessä riskiryhmien valinta seuraavaksi rokotuskohteeksi on ihan perusteltu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida olla EU:llakaan omaa rokotetta? Jostain syystä britit ja USA onnistuivat niiden kehittämisessä ensin vaikka ovatkin EUn mukaan tyhmien ja väärinäänestävien junttien kansoittamia takapajuloita.
Ilmoita asiaton viesti
Tulisi täsmentää, mitä tarkoitetaan tyhmyydellä ja sen ilmenemisen määrällä. Hyvä aihe sekin, vaikka vähän ohi, ja toisaalta voi vaikuttaa, esim päätöksenteossa, jotain kautta.
Vaatiiko esim valveutuneisuus miten paljon päinvastaista ympärilleen, vai syntyykö parempaa huippua tienoolta, jossa yleinen välkkyys on selkeämmin havaittavissa.
Tai, jos olisi sitä tyhmyyden vastaista terinä, miten sille todennäköisesti käy, tai tällaiselle kokonaisuudelle? Syntyykö miten pahaa jälkeä, ja kummalta puolelta helpommin, vai miten se dynamiikka tässä?
Yleensä erikoisuudet on muuritettava, oli alue mikä hyvänsä. Jos sitten vuotaa, ongelmaa valuu kaikkialle, myös sivullisten harmiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aina vain kummallisemmaksi tämä menee!
Silkkaa kummelia!
Nimittäin:
”Rakennusliiton puheenjohtaja:
Itä-Euroopasta saapuu tuhansia raksamiehiä ilman testejä ja karanteeneja – pelkää isoa tautirypästä
Rakennusliiton nokkamies vaatii pakollisia koronatestejä rajalle. Työnantajan mukaan on hyvä selvittää, miten testaaminen rajalla voitaisiin tehokkaasti järjestää ja toteuttaa.”
Linkki:
Taloussanomat/Heidi Vaali, Petri Turunen, ke 6.1.2021;
Rakennusliiton puheenjohtaja: Itä-Euroopasta saapuu tuhansia raksa¬miehiä ilman testejä ja karanteeneja – pelkää isoa tauti¬rypästä – Taloussanomat – Ilta-Sanomat
Eikö tätä hommaa johda kukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha…. Taas joukossa tyhmyys tiivistyy. Tässä on pari viikkoa vietetty joulua. Tosiasiahan on ettei Suomi toimi 100%:sti juhlapyhä sumassa, paperiteollisuutta lukuunottamatta.
Viime vuosi oli hoitoalalle niin haastava että lääkärit, sairaanhoitajat, ym. ym. ovat joululomansa ansainneet.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä kiiinnostaako suomalaisia, suomalaiset ihmeet, kun mikään oma ei kelpaa, ja katse on aina muualla.
Tästä mitään suomalaista ihmettä saa, tai täytyy ajatella suomalaisuudesta vähän erikoisella tavalla.
Nimenomaisesti suuri osa merkittävistä asioista on luovutettu pois. Tämän aiheen yhteydessäkin on ollut puhetta tästä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukkakleppalahti/suomen-hallitus-lopetti-rokotteiden-valmistuksen-2003-liian-kalliina-oma-rokotevalmistus-olisi-silti-nopein-tie-kattaviin-rokotuksiin/
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on nyt vaatimassa strategiaa ja johtajuutta, hyviä asioita mitä ei valitettavasti koskaan nähty silloin kun ko. puolue on ollut hallituksessa. Sekoilua ja poliittista peliä on kyllä nähty vuosikymmenet.
Herra nähköön miten olisi käynyt pandemian johtamisessa?
Ilmoita asiaton viesti
Kertokaapa tietämättömälle milloin joku hallitus on oikeasti johtanut rokotuksia. Esim. Sikainfluenssa aikaan. Vai onko tämö nyt vaan taas jotain hallituksen syyllistämistä jota jatkuvasti näkee. Tuo syyllistäminen on todella noussut hyvin kärkisijoille koronan hoidossa. Syylistetään kaikkia muita paitsi omaa ylivertaista itseä. Jos kaupassakin joku hyllyn nurkan takaa sattuu vahingossa tulemaan liian lähellä niin äkkiä mennään someen ruikuttamaan kun taas joku tunki ihan iholle. Vaikka syy saattoi olla itsessä. Mutta sitähän ei voi tapahtua itselle. Itse on se tärkein vaikka muka yrittää puhua muiden huomioimisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla. Toisaalta. Eri tahoilta vaaditaan eri asioita.
Osa toimijoista on sellaisia, että vaatimuksia ei voida esittää, kuin kirjoittamattoman säännön nojalla. Joskus päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007719324.html
Norjassa taitaa olla alle 5.4miljionaa asukasta.
EU:n rokoteringin ulkopuolella, mutta onnistunut saamaan rokotteita.
Lisäksi kun Suomi arvioi rokottavansa 20.000 viikossa, niin Norja arvioi rokottavansa 12.000 PÄIVÄSSÄ.
Miten onnistui liittovaltiomainos noin niinkun omasta mielestäs Elina?
Ilmoita asiaton viesti
Norja saa siis 10000 rokotetta viikossa vähemmän EU:n yhteishankinnan ulkopuolella kuin suunnilleen samanväestöinen Suomi.
En pidä erityisen järkevänä Suomen päätöstä jättää puolet rokote-erästä toista annosta varten. Toivottavasti siitä luovutaan. Kannattaisi luottaa siihen, että rokotteita tulee tasaiseen tahtiin, jolloin toiset annokset voi rokottaa uusista eristä.
Sinänsä minusta kannattaisi pyrkiä siihen, että rokotteet käytetään sitä mukaan, kun niitä saadaan. Jos joku muu strategia on parempi, haluaisin kuulla perusteet siihen.
Ilmoita asiaton viesti
No nyt on saanut molemmat 50.000 annosta ja ensviikolla jutun mukaan Norja saa 10.000 vähemmän.
Elina twitterissä antaa ymmärtää, että jos ei kuulu eu:hun ja ei tee ite rokotteita, niin niitä ei saa ollenkaan.
Jutun mukaan Norja saa maaliskuun loppuun mennessä 2,5 miljoonaa annosta, Suomen arvioo ei kerrottu.
Lopulta tuskin paljon eroaa rokotteiden saaminen tai rokotusvauhtikaan loppujen lopuksi, vaikka Norjan arvio.rokotetahdista Suomeen nähden on moninkertainen.
Onkohan siinä joku takaraja miten pian se toinen piikki pitää ottaa? 2viikkoo?
En kadehdi sitä, joka joutuu tekemään päätöksen laitaanko kaikille eka jakoon ja uskotaan, että toimitusvaikeuksia ei tule.
Ilmoita asiaton viesti
Keräilin hieman tietoja mutta en ottanut linkkejä talteen.
Vuoden 2021 (siis tämän vuoden) loppuun mennessä EU:n kannalta kiinnostavat yhtiöt yrittävät saada tuotantonsa seuraaviin vuosituotantomääriin:
– Pfizer/BionTech 1,3 mrd
– Moderna 600 M
– AstraZeneca 3 mrd
– J&J 1 mrd
Mikään niistä ei ole vielä lähelläkään tavoitetta. P/B on esimerkiksi luvannut EU:lle 300 M (200+100) annosta vuoden 2021 loppuun mennessä. AstraZenecaltakin ollaan mielestäni ostamassa 300 M.
Maailmanlaajuisesti siis tuotantokapasiteetin pitäisi siis vuoden lopussa vastata noin 6 mrd annosta. Mutta se ei tarkoita, että vuoden loppuun mennessä oli tuo määrä saatu.
Kaikki ovat ymmärtääkseni 2 annoksen rokotteita, joten rokotettavien määrä on puolet annosten määrästä. AstraZenecan tuloksissa oli jossain vaiheessa tulkinta, että ensin puoliannos ja tehosteena kokoannos antaisi paremman suojan kuin 2 annosta. Missään ei ole näkynyt, onko tulosta todennettu toistuvasti.
Tehosteen antoväli kai liikkuu 4-12 viikon välillä. Luultavasti rokotekohtaisesti.
Kun aikanaan otin hepatiittirokotteen, kaksi ensimmäistä annosta sai antaa yhdessä, kolmas sitten puolen vuoden kuluttua. Joten tuo väli varmaan kerrotaan rokotteen tietojen mukana. Paikalliset lääkintäviranomaiset voivat varmaan säädellä sitä tietyissä rajoissa, jotta rokottaminen olisi sekä tehokasta että sujuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä johtunee liikuttava yksimielisyys siitä, että hallituksen pitäisi johtaa terveydenhoitoon kuuluvia asioita? En nyt tarkoita sitä, että hallitus on selvästi epäonnistunut siinä. Miksi tämä on politiikkaa?
Kulkutautien torjunta ja hoito kuuluisivat alan asiantuntijoille, joita poliitikot eivät ole, eivät juuri virkamiehetkään. Asiantuntijoiden, siis lähinnä epidemiologien ja muiden lääkärien, pitäisi määritellä prioriteetit.
Nyt asiat ovat aivan levällään, kun on ilmoitettu, että seuraavaksi rokotetaan vanhoja ihmisiä ikäjärjestyksessä vanhimmista aloittaen ja sitten siirrytään ”riskiryhmiin”, joita ei ole määritelty tai ainakaan ilmoitettu ja joita ei ehkä edes aseteta mihinkään järjestykseen. Lääketieteellisesti pitäisi olla selvää, että monet nuoret tarvitsevat sairautensa takia rokotteen paljon kipeämmin kuin esimerkiksi perusterve 65-vuotias. Mutta nyt ilmeisesti kaikki yli 65-vuotiaat (joita on yli miljoona) rokotetaan ennen nuorempia perussairaita, vaikka perussairaus aiheuttaisi millaisen riskin.
Valinnat ovat vaikeita, mutta lääkärit osaavat tehdä niitä ja se on heidän velvollisuutensa. Poliitikkojen ja virkamiesten tehtävänä olisi järjestää heille resursseja.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkottaa, ettei asialla ole politisoituneita rasitteita. Siten korona on helppo hoitaa, koronana.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas, kokoomuslainen pääministeri varmaan menisi EU:n ohi tilaamaan rokotteita Tiina Jylhältä…
Ilmoita asiaton viesti
Tänään hallitus kertoo , että rokotteita on viime päivinä saatu vain 50% eli puolet sovitutusta ja paniikkimieliala alkaa nostaa päätään.
Uskallusta omiin EU-kiintiön ulkopuolisiin hankintoihin ei kuitenkaan tunnu löytyvän.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se Tiina…
Ilmoita asiaton viesti
Kristakin (sd.) jo totesi, että on ollut ikäviä päiviä….
Ilmoita asiaton viesti
Mullilauma on nyt päätynyt arvioimaan demokratian tilannetta Washingtonissa kontra Suomen rokotustilanne ja rokotesaatavuus EU: n rokoteohjelmasta ?
Kiuru on tapojensa mukaan löytänyt nyt syyllisen omille töpöstelyilleen ja osaamattomuudelleen jopa EU: n taholta. Onhan tämä vastuunotto demukoille näköjään aivan käsittämätön seuraus ministeriviikkoja vietettäessä.
Ilmoita asiaton viesti