Uniper-sopimus käytävä seikkaperäisesti läpi
Uniper-sopimuksen arvioinnissa on kaksi keskeistä kysymystä. 1) Mikä on sopimuksen kustannus eli Fortumin kokonaistappio ja 2) olisiko toisella neuvottelustrategialla päästy Fortumin kannalta parempaan tulokseen.
Tappiota ei ratkaise ainoastaan yhtiön edellyttämä lisäpääomitus (jota hallitus on korostanut), vaan kokonaistappio Fortumin omistajille. Tappio heijastuu yhtiön markkina-arvossa, jota toki kannattelevat Fortumin muut voitolliset liiketoiminnot.
Fortumin markkina-arvosta suli neuvottelutuloksen julkistamisen jälkeen 18 %, mikä on toistaiseksi paras euromääräinen arvaus neuvotteluiden onnistumisesta (suhteessa odotuksiin). Arvonmenetys ei ole oleellinen vain valtio-omistajalle, vaan myös suomalaisille piensijoittajille ja työeläkeyhtiöille.
Sopimuksessa Saksan valtio sitoutui kattamaan seitsemän miljardin tappiorajan jälkeen yhtiölle mahdolliset syntyvät lisätappiot, mutta samalla se hankki heinäkuisen neuvottelutuloksen pohjalta 30 prosentin osuuden Uniper SE:n osakkeista polkuhintaan: 1,70 euroa osakkeelta.
Neuvottelutuloksen julkaisemista edeltävänä päivänä torstaina 21.7.2022 Uniperin osakkeen markkina-arvo oli 10,50 euroa. Saksan valtion Uniperin osakkeista maksama hinta oli siis kuudesosa osakkeen markkinahinnasta. Samalla Fortumin omistusosuus Uniperissa laimeni 56 prosenttiin aikaisemmasta noin 80 prosentista.
Osana rahoituspakettia Saksan valtion omistama KfW laajensi yhtiölle myöntämäänsä valmiusluottoa kahdesta yhdeksään miljardiin euroon. Kyseessä on seniorilaina, jonka ehtojen mukaan Uniper maksaa sen takaisin ennen kuin se voi maksaa muille velkojille tai omistajille (kuten Fortumille). Luoton kustannus ei ole julkinen.
Päämiestason kysymys
Neuvotteluihin osallistuneet henkilöt on kysymyksenä alisteinen neuvotteluiden onnistumiselle. Tärkeintä ei ole protokolla (ovatko esim. pääministerit kasvokkain mukana), vaan lopputulos. Jos neuvottelutulos on Fortumin kannalta kehno, herää kysymys, olisiko se voinut olla parempi toisenlaisella strategialla?
Julkisten tietojen mukaan neuvottelutulos oli Saksan hallituksen pohjaesitys tai ainakin hyvin lähellä sitä. Fortumin esitys (mm. Uniperin jakaminen) ei mennyt läpi. Mistä siis neuvoteltiin 9.-21.7. välisenä aikana ja mihin syihin Fortumin esitys tai osat siitä kaatuivat?
Tottakai on omistajan intressissä käyttää neuvotteluissa vahvinta arsenaalia – kuten on vastapuolellakin. Omistajaohjausministeri Tuppurainen erikseen kertoo tavanneensa “korkeimmat mahdolliset neuvottelukumppanit” (vaikkei hän itse sanomansa mukaan varsinaisesti neuvotellutkaan) ja vastaanoton olleen “lämmin”. Varsinaisiin neuvotteluihin osallistui valtio-omistajan puolelta Maija Strandberg.
Suomen hallituksen osallistuminen oli Fortumin toive. Poliittista tasoa ei sopimusprosessiin tarvittu mukaan diplomatian vuoksi, vaan siksi, että Saksan valtio osallistui Uniperin pakettiin sekä rahoittajana että regulaattorina. Se olisi edellyttänyt Suomelta valtiovallan osallistumista myös arvovallalla – ei ainoastaan omistajaohjauksen toimesta.
Saksa päätti sallia kohonneiden kaasunhintojen osittaisen vyöryttämisen kuluttajille vasta lokakuusta lukien (sen jälkeenkin vain 90-prosenttisesti). Saksan Bundestag hyväksyi heinäkuussa tähän liittyvän energiavarmuuslain. Aiemmin Saksa oli linjannut, ettei räjähdysmäisesti nousseita kaasukustannuksia voinut siirtää kuluttajalle. Jos tulkinta olisi ollut toinen, tappioita ei olisi syntynyt alunperinkään, ainakaan tässä mittakaavassa.
Rusinat pullasta?
Saksan elinkeinoministeri Robert Habeck erikseen kertoi Saksan edellyttävän Fortumilta osallistumista Uniperin tappioihin ja lähtökohdan olevan sopimus, joka olisi saksalaiselle veronmaksajalle edullisin. Yhtiön pilkkominen (Fortumin esitys) olisi Saksan hallituksen mukaan ollut rusinoiden noukkimista pullasta.
Oikeusvaltiossa omaisuudensuojan rajoittaminen poliittisella päätöksellä tai viranomaisten tulkinnan pohjalta tyypillisesti korvataan kyseisen valtion toimesta. Ylipäänsä se on erittäin harvinaista, sillä omaisuudensuoja on markkinatalousmaissa perustuslailla suojattu. Myös EU:n energiaperuskirja suojaa investointeja lainsäädäntömuutoksilta energia-alalla. Tämä on neuvottelutuloksen arvioinnissa keskeisin kysymys. Saiko Fortum riittävän korvauksen lain ja sen tulkinnan jälkikäteisistä muutoksista?
On Saksan, meidän ja koko EU:n intressi, että kriittisten energiayhtiöiden rahoitusvakaus säilyy ja pääsemme Euroopassa mahdollisimman pian eroon venäläisestä energiasta ilman, että kuluttaja joutuu kohtuuttomasti kärsimään. Uniperin ja samalla Fortumin kannalta on elintärkeää, että sopimus syntyi. Silti sen synty ja yksityiskohdat on käytävä läpi – ei pelkästään miljardiluokan koonsa vuoksi, vaan myös siitä näkökulmasta, miten valtio-omistaja voi vastaavissa tilanteissa onnistua tulevaisuudessa.
Maidemme väliset hyvät ja syvät suhteet eivät rasitu tällaisista neuvotteluista, vaikka nyrkkiä olisikin lyöty pöytään. Heinäkuussa niin ei tainnut käydä.
Kovasti ovat kokoomuslaiset olleet ”lyömässä nyrkkiä pöytään” Saksan hallitukselle. Siitä huolimatta, että Saksa löi 15 miljardia uutta rahaa suomalaisten sössimään yhtiöön ja pelasti sen varmalta konkurssilta. Tappiot eivät realisoituneet ja homma saa jatkua ainakin seuraavaan kupruun asti.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän älämölö olisi noussut, jos edellisen/edellisten hallituksen pääministeri ja vastuuministeri olisi hoidellut asiaa nyt käydyllä tavalla -olen lomalla .
—-
Mitkä luvut tulevat vuodelta 2022 ?
https://www.fortum.fi/media/2022/03/fortumin-tilinpaatostiedote-2021-erinomainen-tulos-voimakkaasti-heiluvissa-markkinaolosuhteissa
-> Oikeutettu kysymys blogissa kokonaistappiosta, sillä monelta meni tässä yhteydessä varmaan ohi Fortumin oman pääoman tilanne alaskirjausten jälkeen
https://www.fortum.fi/media/2022/09/fortum-sopinut-suomen-valtion-kanssa-siltarahoituksesta-vakuusvaatimusten-kattamiseksi-pohjoismaisilla-sahkon-johdannaismarkkinoilla
—
Oliko tässä todelliset vaaraan merkit
https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/osakeyhtio/muutosilmoitus/osakepaaoma/osakepaaoman_menettaminen.html
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy olla ensimmäinen kerta maailmanhistoriassa, kun varmasta konkurssista huolimatta sijoittajat ovat valmiita maksamaan yhtiön osakkeesta kympin kappaleelta.
Tappiohan realisoitui Fortumille, kun se menetti lähes kolmanneksen omistuksestaan. Miten se ei olisi tappio?
Ilmoita asiaton viesti
Varma konkurssi vältettiin, koska Saksa antoi rahaa velkojen hoitamiseen ja käytännössä otti vastatakseen Uniperista. Suomi ilmoitti heti kärkeen, ettei se panosta enää lisää yhtiöön, joten sillä ei ollut oikeastaan neuvoteltavaa. Pääministeri Marin teki oikein pitäessään kunnon loman.
Ilmoita asiaton viesti
Eli sijoittajat eivät joko ymmärtäneet konkurssin välttämättömyyttä, tai tiesivät että Saksa takaa tappiot?
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni Uniperia ei olisi voinut päästää velan uudelleenjärjestelyihin ilman, että johdannaiskauppa olisi vienyt Euroopan unionin sijoituskriisiin ja syvään lamaan, vaikka muun muassa Kai Mykkänen väitti konkurssin olevan varteenotettava vaihtoehto. Ilmeisesti Mykkänen ei tiennyt, mistä puhuu tai sitten tuli taas ”vaalinakki.”
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa, mutta sen näen että sijoitusalan ammattilaiset näkivät yhtiössä varsin suuren arvon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten sössimään yhtiöön?
Suomalaisetko ne on Saksassa tehneet kaasusopimuksia venäläisten kanssa?
Itse kun kuvittelin, vaikka en olekaan lakimies, että osakeyhtiö, ja varsinkin tuonkokoinen, tekee ihan itse sopimuksensa.
Ja niitä sopimuksia on taatusti Saksan hallitus tukemassa.
Niillähän on se vihreä hulluus menossa. Hyvä, edullinen ja luotettava sähköntuotanto ajetaan alas samaan aikaan kun sidotaan omat kädet selän taakse, siis Moskovaan.
Sitten laitetaan asioista mitään ymmärtämättömät Fortumista ”neuvottelemaan” saksalaisten kanssa ja pääministerimme on kaikilta muilta ”kiireiltään” ehtinyt jopa lähettää kaksi ( 2 ) sähköpostiviestiä Saksan liittokanslerille.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän Saksa on sosialisoimassa Fortumin omaisuuden Uniperista.
Ilmoita asiaton viesti
Maija Strandberg vaikuttaa kohtuullisen pätevältä pääneuvottelijalta
MAIJA STRANDBERG
s. 1969, KTM, Suomen kansalainen.
Finnairin hallituksen jäsen vuodesta 2020. Riippumaton yhtiöstä ja riippuvainen sen suurimmasta osakkeenomistajasta.
Valiokunnat:
Henkilöstö- ja palkitsemisvaliokunta
Päätoimi:
Finanssineuvos, Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto, vuodesta 2019.
Keskeinen työkokemus:
Uponor Oyj:n talousjohtaja, 2017 – 2019; Valmet (Metso Paper Oy), VP Finance, 2013 – 2017
Keskeiset luottamustehtävät:
Neova Oy, hallituksen jäsen vuodesta 2019; SSAB AB, hallituksen jäsen vuodesta 2021
Keskeiset aikaisemmat luottamustehtävät:
Nordic Morning Group, hallituksen jäsen ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja vuosina 2020 – 2021; VR Group Oyj, vuosina 2014 – 2020 hallituksen jäsen, tarkastusvaliokunnan jäsen (puheenjohtaja 2016 – 2020); Exel Composites Oyj, vuosina 2019 – 2020 hallituksen jäsen; Dustin Group AB, vuosina 2013 – 2017 hallituksen jäsen, tarkastusvaliokunnan jäsen (puheenjohtaja 2014 – 2016)
Ilmoita asiaton viesti
”Maidemme väliset hyvät ja syvät suhteet eivät rasitu tällaisista neuvotteluista, vaikka nyrkkiä olisikin lyöty pöytään.”
Kun lyö nyrkkiä pöytään, niin vastapuoli aggressioituu ja lyö nyrkillä naamaan.
Tytti Tuppuraisella eikä muillakaan neuvotteluun osallistuneilla ei ole ollut kasvoissa ruhjeita tai mustaa silmää, joten sivistyneesti on onnistuttu viemään neuvottelut lävitse.
Valtonen: ”On Saksan, meidän ja koko EU:n intressi, että kriittisten energiayhtiöiden rahoitusvakaus säilyy ja pääsemme Euroopassa mahdollisimman pian eroon venäläisestä energiasta”
Valtosen asenne neuvotteluissa olisi siis ollut sama kuin Tytti Tuppuraiselle. Kun kädessä on Valtosen ja Tuppuraisen pelikortit, niin niillä ei voi pärjätä kuin bluffaamalla. Eikä Saksa menisi bluffiin, koska se tietää, miten kehnot kortit vastapuolella on.
Ainoa tapa voittaa olisi ollut kaataa pelipöytä, mikä tarkoittaisi Uniperin konkurssia ja ehkä myös Fortumin, riippuen sidoksista. Olisiko se ollut parempi vaihtoehto veronmaksajille? Mutta tuskin poliitikkojen rohkeus olisi siihen riittänyt.
Oleellista koko Fortum stoorissa on kysyä, myös Elina Valtoselta, olisitko antanut Uniperin kaatua?
Ilmoita asiaton viesti
Uniperia ei olisi ajettu konkurssiin missään tilanteessa. Nyrkin lyöminen pöytään tarkoitti sitä, että Fortum olisi vaatinut Uniperin pilkkomista ja maakaasuliiketoiminnan kansallistamista koko Uniperin konkurssin uhalla.
Kyseinen neuvottelumenetelmä, jota kutsutaan ”nyrkin lyömiseksi pöytään”, on aggressiivinen neuvottelutapa, joka harvoin johtaa parhaan tuloksen löytymiseen. Perälaudan kertominenhan ajaa neuvottelun pattitilanteeseen ja vastapuolen nöyryyttämiseen. Joskus sitä voi kokeilla, mutta harvoin se toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan Fortum voinut sellaistakin ratkaisua toki vaatia. Luuletko että Saksan hallitus olisi siihen suostunut? Tuskinpa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun lyö nyrkkiä pöytään, niin vastapuoli aggressioituu ja lyö nyrkillä naamaan.”
Ei se noin mene sivistyneiden ihmisten kesken. Vain roskasakki ”lyö nyrkillä naamaan”.
Sivistyneiden ihmisten kesken saattaa olla että asiat riitelevät mutta eivät miehet. Painotus sanalla ”miehet”.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäkö tästä voitaisiin oppia ?
Pieni häviää neuvotteluissa muskeleiltaan isommalle.
Ja opittavana olisi jotta ”ylimääräiset” kylvettävät miljardit eurot kannattaa ja pitäisi ensisijaisesti sijoittaa omaan maahan, omiin kansalaisiin jne.
Yksi näkökulma mitä olen spekuloinut. Kun Scholtz&kump rampannut Putinin ystävä juhlissa. Oliko kuiskattu korvaan jotta myy kaasun jakelu hölmölandiaan kun katkoja voipi tulla.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa sopi itselleen ja veronmaksajilleen kaikkein parhaan ja edullisimman vaihtoehdon seniorilainoineen, valtioneuvoston kanslia ja sen jodossa olevat Marin ja Tuppurainen, sekä virkamies finanssineuvos Strandberg tuskinpa vain.
Asia on syytä selvittää julkisesti perinpohjin, vaikka asiakirjoja yritetäänkin salata.
Ilmoita asiaton viesti
”Saksan valtio kasvatti lainarahoitusta Uniperille yhdeksään miljardiin euroon. Uniperin ahdinkoa kuvaa, että se oli kuluttanut yhdeksän miljardin valmiusluoton jo elokuun loppuun mennessä. Osana neuvottelutulosta Uniper siirtää lokakuun alusta lähtien 90 prosenttia kohonneista kustannuksista yhtiön saksalaisille asiakkaille. Tappioita kaasusta kertyy siis lokakuun alun jälkeenkin.” – IS
– Ei kuulosta kovin hyvältä.
Ilmoita asiaton viesti
Koko ketju olisi hyvä käydä lävitse. Alkaen Uniperin ostosta ja siitä miksi Uniper ei suojautunut maariskiltä eikä kaasun mahdolliselta hinnanousulta. Myös tuota pilkkomista pitäisi pohtia, eli miksi siihen ei menty jo ennen kriisiä, sillä sehän olisi suojannut vähäriskisemmät osat bisneksestä. Uniperin nyt vaikeuksiin saaneet riskit otettiin aika tietoisesti yhtiötä hankittaessa Sipilän hallituksen aikana. Ylipäätään olisi mielekästä tutkia Fortumin johdon ja hallituksen toimia vähän pidemmältä ajalta, analysoida onko yhtiössä vaikkapa riskinottoa suosivaa ilmapiiriä tai palkitsemispolitiikkaa. Ja samalla olisi paikallaan tarkastella pidemmältä ajalta omistajanohjauksen toimivuutta tai toimimattomuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa höpötellään jottei korruptiota. Mutta itse väittäisin jotta just tommoisissa ”seikkailuissa” missä miljardit eurot pölisee erimaissa kiertäen. Pystyy päättävissä asemissa olevat puhaltaa omille ”konsulteilleen” jne massii miljoonii huomaamatta.
Yksi näkökulma on Kokaaiinikin vedetään Suomessakin ennätys määriä öky kerska liike-elämässäkin.. Ja silloin joittenkin focus on vain lisää rahaa ja lisää kokainii keinoja kaihtamatta. Siinä ei isänmaan etua ajatella välttämättä ekana.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin kesäisen prosessin yhteydessä on useampi ”lammas”.
– Samalla tapaa lammas kuin iltalehtien jutuissa tyypitelllään jääkiekossa leijonia ja lampaita.
Suomen kansa tuskin selviää menestyvänä ja elinkelpoisena kansana ellei se opi kunnian velvottavuutta.
*** ***
Kyse ei ole siitä, että Fortumin ”lampaat” olisivat syvimmältään huonoja ihmisiä. He vain sattuivat toteuttamaan tärkeän isänmaallisen kamppailun veltosti ja vetelästi.
– Vähän kuin Suomenlinnan aikoinaan taistelutta luovuttanut Carl Olof Cronstedt.
Suomalainen yhteiskunta tuskin pystyy siihen, että se kääntäisi selkänsä edes Fortumin lampaille. Senpä vuoksi Suomea viedään Euroopan unionissa kuin litran mittaa.
– neuvottelijat ajattelevat kait lähinnä ”mitä hyötyä minä voin tästä saada” eivätkä kamppaile maansa puolesta?
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin myynti-osto hommat todellakin sietää perata, sekä johdon osuus, myös valtion osalta. Ei tämä hyvältä näytä vaikka miten kääntelisi.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa oli 4. suurin talousmahti maailmassa (BKT USD miljoonissa 4 029 140) vuonna 2018. Suomi oli sijalla 44 (BKT USD miljoonissa 276 553) IMF:n listalla. Siinä ei paljon auta, vaikka olisi lyöty ”nyrkkiä pöytään.”
Kuten olen aikaisemmin todennut, Tytti Tuppuraisen rooli oli vertauskuvallisesti toimia ”kahvinkeittäjänä” Uniper-neuvotteluissa. ”Manna-Sanna” ei vaivautunut lomiltaan edes siihen. Tekstarit olivat riittäviä yhteydenpitoon.
Suomi-neito lähti Fortumin kautta ”herrojen kanssa marjaan.” Siinä voi mennä vielä tuokkosetkin. Miljardeista on tullut ”taskurahaa.”
Uniper-tappiota tulee 100 miljoonaa euroa päivässä. Se tekee kolme miljardia euroa kuukaudessa.
On uskomatonta, että alun perin koko liiketoiminta perustui kaasun osalta yhden arvaamattoman tuottajan varaan tunnetuin seurauksin.
Suomi-neito toimii nyt pitkälti saksalaisten kaasulaskujen maksajana. Tähän on tyytyminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Saksa oli 4. suurin talousmahti maailmassa”
Tuo perustuu laskelmoituun röyhkeyteen , itsekkyyteen, omanedun etusijalle laittoon jne.
Kyllähän Ranskan&Saksan isot kihot pelaa myös kortteja niin ollakseen Putinin kanssa väleissä. Jottei heidän maaperällä taisteluita tulisi. Soditaan jos tarvetta reunamaitten maaperillä..
Ilmoita asiaton viesti
Nyt saavutettu neuvottelutulos on Fortumin ja Suomen kannalta niin surkea, että Uniperin konkurssikaan ei todennäköisesti olisi ollut sitä juurikaan huonompi vaihtoehto. Oleellista on tiedostaa, että Saksan valtiolle Uniperin konkurssi oli käytännössä mahdoton vaihtoehto. Se olisi saattanut kaasutoimitukset ja yhtiön täysin hallitsemattomaan tilaan, jonka kaikkia seurannaisvaikutuksia on mahdoton tietää. Tätä vipuvartta ei nyt hienotunteisuussyistä käytetty. Ettei vaan saksalaiset suuttuisi..
Ilmoita asiaton viesti
Kuka olisi uhannut Saksan hallitusta ”kaasutoimitusten hallitsemattomalla tilalla?” Kokoomusko? Vai sinäkö? Vai tekö, tykkääjät? Anteeksi, mutta rohkenen epäillä : D
Ilmoita asiaton viesti
Saksan hallitus esti yhden hallitsemattoman tilan, kun Gazprom Germaniaa oltiin aivan ilmeisesti ajamassa konkurssiin.Ministeri nimitti uskotun miehen ja valtio myönsi toiminnan jatkon varmistamiseksi haltuunottamalleen yhtiölle 10 mrd lainan.Määräaikaisen haltuunoton jälkeen kansallistaminen jäänee ainoaksi vaihtoehdoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos minulta kysyisitte, vastaisin ”mielelläni uhkaisin”.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa ei ikinä päästä Uniperia konkurssiin.Ei päästänyt Gazprom Germniakaan.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/hilfen-gazprom-germania-101.html
Ilmoita asiaton viesti
Kysymykseen ”Miten valtio-omistaja voi vastaavissa tilanteissa onnistua tulevaisuudessa” voin jo nyt antaa vastauksen: ei mitenkään.
Kysyn vuorostaan, miksi 100%:sti valtion omistaman Nevel Oy:n myynti ranskalaisille ei kiinnosta ketään. Miksi näin? Minua asia kiinnostaa hyvinkin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Ja monen muun valtionyhtiön?
Joku tekee isoa tiliä.
Ilmoita asiaton viesti
Uniperin osto olisi käytävä seikkaperäisesti läpi?
Ilmoita asiaton viesti
Nyrkin lyöminen pöytään on vain kielikuva. Se joka pöytää ihan oikeasti ryhtyy hakkaamaan ensimmäisenä, on neuvottelun häviäjä.
Kyseessä on kielikuva neuvottelutilanteesta, jossa takaraja asetetaan neuvottelijoiden toimesta julkiseksi. Kun perälauta on näytetty, ei liikkumatilaa jätetä. Tätä tarkoittaa ”nyrkin lyöminen pöytään”. Tämän voi tiivistää niin, että esityksen jälkeen asiasta ei enää voi neuvotella. Tämä neuvottelutaktiikka on sikäli vaarallinen, että se yleensä estää parempien neuvottelutulosten saavuttamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kappas kun taas entuudestaan tuttu median lellikki pääsee blogisuositukseen; eikö US:n pitäisi olla tasapuolinen? Elina, ei sinua aidosti hyväosaisena, sielusi kapitalismille myyneenä kiinnosta meidän vielä sielunsa omaavien ongelmat; omaa tulevaa ehdokkuutta – valintaasi vain ajat, vieläpä toimit tässäkin asiassa jälkijättöisesti: olisit tehnyt asioita silloin kun asia oli ajankohtainen
Ilmoita asiaton viesti
Päivän tilanne Uniperissa.
Milloin tulee lisärahan vaatimus?
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/761d00b4-eb9c-4b4e-8eef-a0b8060afa2c
Ilmoita asiaton viesti
Saapa nähdä miten käy. Heinäkuussa Fortumin ja Uniperin Saksan hallituksen kanssa tekemässä sopimuksessa (vakautuspaketti) sovittiin että Fortumilta ei vaadita enää lisärahoituksen antamista Uniperille.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/425baaee-a698-4ef6-b8b6-4bbf437f4022
Ilmoita asiaton viesti
Miksi te ette jo usko?
Kusetetaan kerta toisensa jälkeen. Oli Kreikka jolla ”me tienataan”. Sen piti olla ainutkertainen eikä muita tule.
No, kuinka monta muuta on tullut?
Miksi Fortun ja Saksan valtio neuvottelvat uusista tukitoimista?
Sen mitä jo annettiin piti olla ”tarkkarajainen”, ”viimesijainen, vai mitä se oli”.
On aivan varmaa että niin Fortumin johto, saksalaiset, Uniperin johto niin kuin Suomen ”neuvottelijat” ovat tienneet jo ajat sitten että kyseessä oli enemmänkin ”ensisijainen” kuin ”viimesijainen”.
Jos eivät tienneet niin eivät ole seuranneet yhtiönsä tomintaa eivätkä ohjanneet sitä millään tavoin.
Jos eivät, niin silloin voidaan kysyä miksi heille on maksettu ylipäätään palkkaa saatikka sitten valtavia bonuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, siksipä kirjoitinkin että saapa nähdä miten käy.
Fortum, Uniper ja Saksan valtio neuvottelevat uusista tukitoimista siksi että Venäjä laittoi kaasuhanansa kiinni, ja Uniper on joutunut korvaamaan Venäjän maakaasun muista lähteistä kalliimmalla hinnalla. Linkittämässäsi IL:n jutussahan se on ihan selvästi sanottu.
Ilmoita asiaton viesti
”lähtökohdan olevan sopimus, joka olisi saksalaiselle veronmaksajalle edullisin”
Ministeri Tuppurainen olisi saanut opastaa saksalaisia että moinen oma-maa-ensin ajattelu on vahingollista.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää vahvasti siltä, että Saksa tulee kansallistamaan Uniperin. Siihen Suomi-neidolla lähes 140 miljardin euron valtionvelkoineen ei ole juuri sanomista. Velat ovat kaiken lisäksi lähes kokonaan ulkomailta otettuja.
https://www.iltalehti.fi/talous/a/c1768539-d21d-48b7-bc11-61bc0846679e
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä mahtaa olla raskasta julkipunikkien elämä näinä aikoina. Täälläkin joutuu päivystämään tauotta, kun pitää yrittää selittää hallituksen toinen toistaan surkeampia toimia ja päätöksiä parhain päin.
Välillä täytyy oikein pysähtyä miettimään, miltä mahtaa tuntua yrittää keksiä mitään järkevää perustetta näiden surkimusten aivoituksille ? Siinä toki auttaa, kun itse seilaa samalla tasolla ja vain vasensilmä aukesi syntymän hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Vai ”julkipunikkien”. 😂
Kertoisiko Tuominen että mitä hallituksen olisi tässä Fortumin ja Uniperin keississä pitänyt tehdä toisin?
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen ilmoittautui.
Uniperiin liittyen voin kommentoida heti lisää, kunhan meille kerrotaan ensin mitä ja ketkä ovat sopineet. Julkisuudesta luettavan ’tiedon’ perusteella, edes vastuuministeri ei tiedä mitä on sovittu. Sitten pitää vielä selvittää miksi.
Kommenttini käsittää kyllä laajemman kokonaisuuden. Onko tässä hallituksen toiminnassa Karhusen mielestä jotain positiivista kerrottavaa?
Työllisyysasteen näennäistä nousua osa-aikatyötä ja julkista sektoria kasvattamalla ei sitten lasketa. Eikä pääministerin iloluontoista juhlintaa, vaikka se ainakin joissain piireissä on sellaiseksi tulkittu.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, eli et tiedä. Kiitos rehellisestä vastauksesta.
Osa-aika työ on lisääntynyt 1990-luvulta alkaen, myös Sipilän hallituksen aikana lisääntyneistä työpaikoista ainakin puolet oli osa-aikaisia.
Ja kuinka paljon julkinen sektori on Marinin hallituksen aikana kasvanut?
Ilmoita asiaton viesti
Olipa taas hölmö kommentti. Ei yllätä.
On eri asia tietää mitä on sovittu ja mitä pitäisi tehdä.
Jos ei tiedä mitä on sovittu (Venäjä-Uniper-asiakkaat-Fortum-Uniper) niin täytyy olla aika idiootti, jos luulee tietävänsä mitä olisi pitänyt tehdä.
Kun edes vastuuministeri ei vaikuta tietävän tai ainakaan ymmärtävän, niin on suorastaan hupaisaa, kun Pasi Karhunen leikkii asiantuntijaa edellä olevassa ketjussa ja ylipäätään. Osoittaa hyvin sen, että olet ihan täysi mutu-tuntija.
Julkisen sektorin työpaikkojen määrästä alla. Jos jaksaisin, kaivaisin myös jonkun linkin turhanpäiväisen koulutuksen kehityksestä. Todennäköisesti julmaa luettavaa. Nyt on käytävä yöpuulle,
https://www.helsinginseudunsuunnat.fi/tyomarkkinat/tyossakaynti-tk/tyolliset-tyonantajaryhmittain-tk
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, kommenttisi on todella typerä. Lainaus linkistäsi:
”Koko maan tasolla yksityisen sektorin työntekijämäärä kasvoi reilulla kolmella prosentilla ja julkisen sektorin työntekijöiden määrä vajaalla kolmella prosentilla vuoden takaisesta.”
On tosiaan parempi käydä yöpuulle että et nolaa itseäsi enää yhtään pahemmin. Hyvää ötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Säälittävää Karhunen, kuinkas muuten. Huomioithan pääkaupunkiseudun kasvuluvut? Toisekseen, ovatko julkisen ja yksityisen sektorin työpaikat tässä tilanteessa ja tarpeessa saman arvoisia? Siis kansantalouden kannalta, jos edes siitä mitään ymmärrät.
Sinun piti Pasi ensin kertoa niitä Marinin hallituksen saavutuksia; jäi tekemättä. Sitten esitit täysin urpoja kommentteja liittyen Uniperiin ja lopuksi hajosit täysin.
Mutua koko miesoletettu.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion työntekijämäärä lisääntyi viime vuonna noin 1000:lla, kun 2000 luvulla määrä on vähentynyt useilla kymmenillä tuhansilla, esim. 2012-2021 vähennys oli lähes 57000 työpaikkaa. Että sellaista julkisen sektorin paisuttelua.
Koronasta ym. huolimatta Marinin hallituksen aikana työllisyys on kasvanut myös yksityisellä sektorilla, työttömyysaste painunut alle 7%:iin eikä pelättyä konkurssiaaltoakaan tullut. Siinä alkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Hintalappu Karhunen? Mitä tuo maksaa? Siis tekohengitys.
Kun työllisyyden kasvua alkaa edes pikkuisen selvittää tarkemmin, käy selväksi, ettei se ole mitään tervettä kasvua edes yksityisellä sektorilla, vaan Wolt-yrittämistä, jonka pääasiallinen tavoite suurelle osalle on vain saada sitä kautta oleskelulupa. Onhan se tietysti erikoista, että vasemmistohallitus on luomassa uutta kurjalistoa, joka ei edes elä työllään.
Eli lyhyt on lista ja sekin tyhjää täynnä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mitä maksoi vastaava ”tekohengitys” Sipilän hallituksen aikaansaamana? Kun Sipilä & Co esittelivät työllisyysasteen nousua niin hehkutus oli valtavaa ja siitä uutisoitiin kaikissa mahdollisissa aviiseissa ihan etusivulla. Nyt kun työllisyysaste on noussut korkeammaksi kuin ”miesmuistiin” 😉 niin jossain mediassa saattaa olla muutaman rivin maininta. Ja on niitä ihan oikeita kokoaikaisiakin työpaikkoja syntynyt.
Ja kuten jo aiemmin kirjoitin, osa-aikaisen työn määrä on lisääntynyt jo 1990-luvulta alkaen, eli siinä ei mitään uutta ole. Olen itsekin sitä mieltä että työstä saadulla palkalla pitäisi elää, mutta on myös parempi tehdä osa-aikatyötä kuin olla kokonaan ilman. Työttömyys se vasta kalliiksi tulee, sekä yhteiskunnalla että työttömälle itselleen.
Marinin hallitus on myös parantanut sosiaaliturvaa ja pienimpiä eläkkeitä, osittain perumalla Sipilän hallituksen tekemiä leikkauksia ja indeksijäädytyksiä.
Ja annetaan nyt moitteitakin, sote uudistus olisi saanut jäädä kokonaan tekemättä, on ihan yhtä luokaton viritelmä kuin edellisen hallituksen suutariksi jäänyt yrityskin.
Ilmoita asiaton viesti
Se hintalappu Karhunen?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, Tuominen. Tiedätkö sinä?
Ilmoita asiaton viesti
Jättitappioita koko ajan tuottavasta Uniperistä Fortum pyrkii eroon hinnalla millä hyvänsä.
Myöhemmin Fortumista päästään eroon konkurssin kautta, joskin veronmaksajille se tulee erittäin kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Roomalainen valtiomies ja filosofi Seneca on todennut jo noin 2000 vuotta sitten: ”Aika paljastaa totuuden.”
https://www.iltalehti.fi/talous/a/9ad4050b-8aae-45b7-acaa-cb0d8a01d23b
Ilmoita asiaton viesti