Valtion erillisyhtiöiden päästävä keskuspankkirahoituksen piiriin
Koronavirus on vakava terveydellinen uhka ja samalla sellainen myös taloudelle. Kriisi leviää nyt reaalitaloudessa ja pääomamarkkinoilla osin vielä vaikeasti ennustettavalla tavalla. Koska kriisi todennäköisesti syventyy lähiviikkoina, on tehtävä ennakoivia toimia, joilla varmistetaan valtion erillisyhtiöiden kuten Finnveran ja Huoltovarmuuskeskuksen maksuvalmius kriisin yli. Niihin liittyy varainhankinnan lähteiden varmistaminen ja erityisesti myös pääsy keskuspankkirahoituksen piiriin. Euroopan keskuspankki ilmoitti yöllä aloittavansa 750 miljardin euron hätärahoituksen.
Hallitus lupasi maanantaina elinkeinoelämälle noin viiden miljardin euron tukipaketin. Hallitus muun muassa kaksinkertaistaa Finnveran pk-yrityksille tarjoaman rahoitusvolyymin kahden miljardin euron tasosta 4,2 miljardiin euroon. Lisätoimia on tulossa. Myös kokoomus julkaisi laajan kriisipaketin yritysten auttamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Se ehdottaa muun muassa työnantajamaksuista luopumista määräajaksi.
Jotta Finnvera pystyy riittävästi takaamaan pankkien myöntämiä lainoja, takausvälineen laajuutta pitäisi kasvattaa vielä tuntuvasti nykyisestä, jopa 10 miljardiin euroon. Volyymi riippuu kriisin kestosta, jota ei vielä pystytä ennakoimaan. Finnvera-takaus myönnettäisiin yrityksille, joiden liikevaihto ja kannattavuus ovat heikentyneet tai heikentymässä huomattavasti pandemian vuoksi. Yritysten tulee olla lähtökohtaisesti terveitä, ts. ennen pandemiaa niiden liiketoiminta ja kannattavuus olivat terveellä pohjalla. Takaus olisi suuruudeltaan 70-80 % pankin yritykselle myöntämän luoton tai luotollisen tilin luottolimiitin määrästä
Suomen valtio ja sen erillisyhtiöt joutuvat lähiviikkoina merkittävästi kasvattamaan varainhankintaansa. Se ei ole toistaiseksi vallitsevissa oloissa ongelma. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Valtion viitelainojen korko on viime päivinä noussut tuntuvasti suhteessa Saksaan. Espanjan luottoluokitus laski finanssikriisin aikana (2008-2012) nopeassa ajassa parhaasta luokituksesta (AAA) roskalainaluokkaan ja maa joutui turvautumaan pelastuspakettiin pankkisektorinsa sukeltaessa.
Varautuaksemme lähiaikojen kasvaviin rahoitustarpeisiin olisi tärkeää, että Suomessa toimisi sellainen yrityksille suunnattu rahoitus- ja luottolaitostoiminta, joka pystyy toimimaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän vastapuolena ilman vakuusrajoitteita ja ilman EU-vakavavaraisuussääntelyn niitä rajoitteita, jotka koskevat oman pääoman määrää. Suomen Finanssivalvonta on jo muuttamassa sääntelymääräyksiään tavalla, joka antaa luottolaitoksille lisää mahdollisuuksia antolainaukseen.
Suomen valtion omistamat erillisyhtiöt kuten Huoltovarmuuskeskus ja Finnvera ovat nyt alkaneessa kriisissä avainasemassa sekä takaamassa huoltovarmuutta että nopeasti vaikeuksiin joutuneen yrityskentän lainoja. Nämä yhtiöt saavat rahoituksensa joko suoraan itse hankkien pääomamarkkinoilta valtion takauksen turvin tai viime kädessä Valtiokonttorista. Valtiokonttori hoitaa valtion varainhankintaa, muttei ole Euroopan keskuspankkijärjestelmässä vastapuoli. Erillisyhtiöiden oma varainhankinta saattaa tyrehtyä kriisissä kokonaan, vaikka rahoituksen tarve on nyt poikkeuksellisen korkea.
Finnvera on erillislailla perustettu valtion erityisrahoitusyhtiö. Finnveraan ei sovelleta luottolaitoslakia, joten Finnvera ei myöskään ole Euroopan keskuspankkijärjestelmän vastapuoli. Tältä osin Finnvera kuuluu omien verrokkiensa kansallisten kehitysluottolaitosten piiriin, jotka tyypillisesti eivät ole Euroopan keskuspankkijärjestelmän valvonnan piirissä ja siten eivät myöskään keskuspankkijärjestelmän rahoitushuollon vastapuolia. Päinvastoin kuin kuntien, valtion ja Kevan omistaman Kuntarahoituksen, ei Finnveran maksuvalmiushuolto ole keskuspankkijärjestelmän maksuvalmiushuollon piirissä edes epäsuorasti, sillä Valtiokonttori ei ole, eikä se edes voi olla Euroopan keskuspankkijärjestelmän vastapuoli. Sama pätee muun muassa Huoltovarmuuskeskukseen.
Finnveran koko antolainauskanta suuntautuu julkisyhteisöjen ulkopuolelle. Sillä on keskeinen asema lähiaikojen taloudellisen kriisin selättämisessä. Finnveralle ja muille valtion erillisyhtiöille tulee luoda mahdollisuus käyttää Kuntarahoituksen palveluja. Toimi vahvistaisi Kuntarahoituksen asemaa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen mukaisena luottolaitoksena. Elintärkeille valtion erillisyhtiöille avautuisi näin pääsy keskuspankkijärjestelmän maksuvalmiushuollon piiriin ja osaksi Kuntarahoituksen tehokasta varainhankintajärjestelmää. Toimi vahvistaisi myös Kuntarahoituksen asemaa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen mukaisena julkisena kehitysluottolaitoksena.
Tämän mahdollistaminen edellyttää takauskeskuslain muutosta, koska tuo laki määrittelee Kuntarahoituksen toimialan. Toimi olisi tehtävä tulevaisuudessa joka tapauksessa – luontevana osana pankkiunion edistämistä – mutta nyt käsillä olevan kriisin myötä, tarve on akuutti Suomen rahoitushuollon täydentämiseksi tärkeimpien verrokkiemme Saksan ja Ruotsin rahoitushuoltoa vastaavaksi valtion määräysvallassa olevien yhteisöjen osalta. Koska kehittämistoimi edistäisi Finnveran ja myös muiden Suomen valtion määräysvallassa olevien yhteisöjen rahoitushuoltoa, muutos on perusteltua tehdä viiveettömästi.
Miksi ei valtuuteta keskuspankkia rahoittamaan suoraan valtioita?
Ilmoita asiaton viesti
Tilannehan on nyt niin, että liikepankkien tulee huomioida valtioiden ja muiden lainanhakijoiden kasvaneet riskit luottojensa koroissa. Lienee selvää, että riskit ovat kasvaneet huomattavasti, koska yritysten myynti on romahtanut. Tämä taas tarkoittaa julkisen sektorin tulojen romahtamista. Näissä oloissa ollaan hakemassa lisää rahaa rahoitusmarkkinoilta. Samalla kuitenkin myös taataan kuluttajien ja yritysten (myös pankkien) elämää. Tästä yhtälöstä seuraa vain lisää ongelmia. On siirryttävä Kanadan malliin ja otettava velkaa omasta keskuspankista. Eurojärjestelmän valuviat vain korostuvat kriisiaikoina.
Ilmoita asiaton viesti
Keskuspankit voivat tietenkin loputtomiin tulostaa rahaa mm. velkakirjoja ostamalla. Jossain vaiheessa finanssikupla puhkeaa ja raha romahtaa pilvilinnoistaan.
Kestävä kehitys edellyttäisi BKT:n radikaalimpi lasku kun jonkun eilen ennustama 5%. Pääsiäisenä suomalaiset ovat jo kuluttaneet oman osuutensa maapallon uusiutuvista resursseista.
Ekonomistit olettavat BKT:n ja ”hyvinvoinnin” regression olevan suora. Minun hypoteesini on, että se on lähinnä alaspäin aukeava parabeli. Länsimaissa olemme ohittaneet lakikohdan.
Ilmoita asiaton viesti
Margareta, kun olet noin pessimisti, niin onko mitään järkeä jatkaa elämää?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tuolla tarkoitat?
Ilmoita asiaton viesti
Saahan tavarat kulkea. Miten se rajojen sulkeminen vaikuttaa Italian tautitilanteeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Kuka, mikä?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko maapallolla? Kestävä kehitys on mahdollista vain ylenmäätäistä tuotantoa ja kulutusta vähentämällä.
Presidenttikin kyseenalaisti jatkuvaa taloudellista kasvua viime vuoden uudenvuoden puheessaan, mutta sen tärkeän pointtin media ohitti täysin,
Ilmoita asiaton viesti
”Kestävä kehitys on mahdollista vain ylenmäätäistä tuotantoa ja kulutusta vähentämällä.”
Jos valotan tätä hieman valoisammasta näkäkulmasta.
Valmistetaan autot ja tehtaat savuttomiksi.
Valmistetaan kaikki tavarat vähemmällä materiaalilla.
Valmistetaan asunnot energiaystävällisemmksi ja viihtyisämmiksi.
Valmistetaan vaattet ja jalkineet paremmiksi mutta vähemmällä ja paremmalla materiaalilla.
Valmistetaan ruoka paremmaksi ja terveemmäksi.
Suödään ja juodaan tervellisemmin.
Kasvatetaan lapset ja lapsenlapset turvallisessa kodissa.
Siis, elämän laatua voi parantaa rutkasti kuluttamatta yhtään enempää rajallisia luonnonvaroja. Joku on sanonut, että laitetaan tuotteisiin enemmän ajatusta kuin ainetta. Se on hyvin sanottu.
Margareta, tilanne ei ole läheskään niin synkkä kuin sinä sen kuvittelet. Vielä ei tarvii sovitella köyttä kaulalle!
Ilmoita asiaton viesti
Aika synkkää on jos seuraa miten luonnon tuho etenee. Katso vaikka sateliittikuvia maapallosta.
Lisäisin listaan: laaditaan tarvehierarkia.
Kannattaako esim saastuttaa luontoa ja kuluttaa tonneittain vettä yhden paidan takia.
Lopetetaan raha. Nykyisin voi välittää informaatiotaetäisyyksien päähän ilman rahavälitystäkin. Kuvittele miten kalliiksi nykyisin rahan ylläpito tulee. Kaikki rahanpyörittäjätkin on elätettävä.
Ilmoita asiaton viesti
Lopetetaan vaan raha ja otetaan tilalle oravannahkat!
Muuten kukaan ei kiellä sinua lopettamasta rahan käyttö ja mennä mennä metsään asumaan. Voi käyttää oravannahkat pukeutumiseesi.
Ilmoita asiaton viesti
Ooks sä ihan döö? Oravannahat toimivat muinoin kevyesti kannettavana rahana. Nyt eletään it-aikaa jolloin informaatio siirtyy salaman nopeudella ympäri maailmaa. Kuten viime päivinäkin on huomattu raha ei toimi edes suhteellisena arvon mittana.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hieman akateemista, kun CNN: llä puhutaan juuri nyt yksin koteihinsa kuolevista ihmisistä ja kirkkoihin pinotuista ruumisarkuista Italiassa. Jos Euroopan rajoja ei pian avata, sama kohtalo uhkaa meitäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä rajojen sulkeminen vaikuttaa Italian tautitilanteeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen puheenvuoro Elinalta. Hän on talousasiantuntija. Nykytilanne on yritysten kannalta jopa paljon pahempi kuin 90-luvun lama ja 2008 Finanssikriisi.
Itse ne molemmat voimakkaasti eläneenä ja suuria tappioita kärsineenä on Elinan viesti tärkeä ja toivon että sitä kuunnellaan Eduskunnassa. Tuki pitää antaa pääomalainoina suoraan elinkelpoisille yrityksille eikä pankeille kuten 90-luvulla, jolloin tuki meni Pankin osakkeenomistajille ja suurille asiakkaille.
PK-Yritykselle annetun pääomalainan vakuutena on koko yritys ja kun tilanne paranee, niin se maksaa lainan takaisin. Työpaikat säilyvät. Finnvera on paras laitos myöntämään ne lainat. Se tuntee kaikki yritykset.
Ilmoita asiaton viesti
Tukien antamista suoraan yrityksille hallitus ilmoitti suunitelmistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi vaihtoehto olisi varmaankin siirtyä ”roomalaiseen kymmenkuukautiseen kalenteriin”
Muinaisessa Roomassa oli kymmenen kuukautta. Vuosi alkoi kevätpäivän tasauksesta. Tammi – ja helmikuita ei ollut, eli olivat joutilaisuuden aikaa. Silloin kukin teki mitä tykkäsi.
Mehän voisimme lopettaa ajanlaskun nyt ja aloittaa vuoden uudestaan kesäpäivän seisauksesta, eli juhannuksesta.
Siis pyyhitään pois kvartaali kalenterista.
-Pysäytetään oravanpyörä kolmeksi kuukaudeksi!
Ilmoita asiaton viesti