NÄPIT IRTI ULKOILEVISTA PIHAKISSOISTA!

Kuvassa yli 18-vuotiaaksi elänyt kissani, joka sai ulkoilla joko vapaana tai valvottuna, asuinpaikasta riippuen. Kävipä hän mukanani Kreikassakin ja sielläkin ulkoili vapaana.

Eläinsuojelijana olen vilpittömän iloinen, että vihreät kärsi vaalitappion ja eläinoikeuspuolue ei edelleenkään yltänyt eduskuntaan. Syystä, että ns. eläinvihreät ja EOP molemmat kannattavat kotikissojen vapaana ulkoilemisen kieltämistä; jopa maalla asuvilta kissoiltakin hiirenpyydystys ulkoistettaisiin rottakoirille ja sähköloukuille. Tämä kävi ilmi Suomen eläinsuojelun (SEY) ja Animalian yhteisestä eläinpoliittisesta vaalikoneesta.

Toki myös muissa puolueissa kissojen ulkonaliikkumiskielto on saanut jalansijaa, erityisesti kissavihaajilta. Hämeenlinnassa oli hiljattain HS:kin uutisoitu tapaus maaseudulla asuvasta kotikissasta, joka loukutettiin ja jonka paikallinen kissatalo myi uudelle omistajalle. Omistaja oli etsinyt kissaansa, mutta ei ollut tajunnut kysyä löytökissatalolta. Kun alaikäinen omistaja otti kissataloon yhteyttä, hän sai ylimielisiä vastauksia.

Sen enempää alaikäisen omistajan kuin sisäkissaksi pakotetun kissankaan kärsimyksiä ei otettu millään lailla huomioon. Leppävirralla viime kesänä omistajansa mökkipihalta loukutetun ja puolen tunnin sisällä siitä lopetetun kissan tapaus on varmaan vielä hyvässä muistissa. Asia on poliisitutkinnassa.Eläinsuojeluyhdistykset ovat halunneet antaa sen kuvan, että nämä ovat erikoistapauksia. Kuitenkin näitä on ollut myös muualla Suomessa. – Olen nyt seurannut vantaalaisessa facebook-ryhmässä keskustelua, jossa tutkapantaa kantava kissa halutaan loukuttaa! Arvokkaan rotukissan osoite on kerrottu isossa ryhmässä eli se on asetettu täten alttiiksi varastamiselle.

Kotikissojen loukuttajat tarjoavat syyksi milloin järjestyslakia tai metsästyslakia, milloin eurooppalaista yleissopimusta, milloin vetoavat siihen että kissa on vieraslaji. Kuitenkin eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola on todennut: ”Suomen lainsäädännössä ei ole määritelmää lemmikkikissan heitteillejätöstä. Ulkona kulkevaa kotikissaa, jota omistaja ruokkii ja hoitaa ei ole hylätty tai jätetty heitteille.”

Ei liene kovin kaukaa haettua olettaa, että suuri osa kotikissojen loukutuksista on pelkkää kiusantekoa ja ”opetuksen antamista” kissan omistajalle. Mutta kuka antaa yksityisille oikeuden rahdata toisen omaisuutta löytöeläintaloon, josta tämä joutuu sen rahalla lunastamaan?

Keskustelupalstoja lukemalla minulle selvisi, että ainakin yksi valvontaeläinlääkäri ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys suorastaan yllyttävät loukuttamaan ulkoilevia kotikissoja. Koska hämeenlinnalainen ”eläinsuojelija” lainasi pohjoiskarjalaista eläinlääkäriä, oletan että näitä kehotuksia kierrätetään eläinsuojeluyhdistysten jäsenille. Olen tehnyt asiasta kyselyn ko. eläinlääkärille, mutta en saanut vastausta. Olen sen jälkeen kysynyt asiasta hänen esimieheltään, mutta ainakaan vielä tämäkään ei ole vastannut.

Ns. populaatiokissojen loukutus on eläinsuojeluteko, koska Suomen ilmastossa kissan elämä on kitumista. Eiköhän näiden loukuttamisessa olisi tarpeeksi tekemistä. Voisiko ulkoilevat kotikissat jatkossa jättää rauhaan?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu