Sähköistä asiaa – totuus on tarua ihmeellisempää ja kuinkas’ sitten kävikään?

Electricity transmission towers with orange glowing wires the starry night sky. Energy infrastructure concept.

Saimme viime viikolla lain kuluttajille suunnatusta sähkön hinnan tuista. Laki väliaikaisesta sähkötuesta tulee voimaan 1. tammikuuta 2023. Lain mukaan helpotusta sähkömenoihin voi saada joko sähkövähennyksenä Verohallinnon OmaVeron kautta (vähennys veroista) tai sähkötukena Kelalta (ellei tuloverot riitä em. sähkövähennyksen tekemiseen).

Sähkövähennys, eli kotitalousvähennyksen kaltainen, tuloveroja vähentävä vähennys on ensisijainen keino saada apua sähkömenoihin.

Sähkötuki on tarkoitettu niille kotitalouksille, jotka eivät voi tuloverojen vähäisyyden vuoksi hyödyntää tätä sähkövähennystä verotuksessaan.

Viimesijainen keino on hakea Kelan toimeentulotukea. Tämä se taitaa eläkkeellä olevan tai työttömyyskorvauksella olevan, pienellä sähkön kulutuksella toimeen tulevan kansalaisen ainoa vaihtoehto, sillä joko hänellä ei ole tuloveroja riittävästi (että saisi sähkövähennyksen tuloveroista) tai hänellä ei ole riittävän suuri sähköenergialasku (että saisi Kelan sähkötukea).

Sähkövähennystä tai sähkötukea voi saada sähköenergiamenoihin eli sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollisen perusmaksun kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.1. – 30.4.2023 välillä. Sähkönsiirron kustannuksista ei voi saada vähennystä eikä tukea.

Muutamia huomioita uusista sähkön tukimuodoista ja kuinka ne rajaavat vähän veroja maksavat / vähän sähköä kuluttavat pois uusien sähkön tukien saajista:

  • Sähkövähennystä haetaan Verohallinnolta ja sitä voi saada tuloveroista, jos sähköenergian kulut ovat tammi-huhtikuulta 2023 yli 2000 euroa. Siirtomaksuja ei saa laskea vähennykseen mukaan. Vähennyksen määrä on 60 prosenttia niistä sähköenergiamenoista, jotka ovat yli 2 000 euroa. Enintään sähkövähennystä voi saada 2 400 euroa vuodessa. Jos vuodelta 2023 kotitaloudelle kertyvä tulovero jää alle 1 200 euron eikä täysimääräistä vähennystä voi sen vuoksi tehdä, kotitalous on tässä tapauksessa oikeutettu sähkötukeen. Vähennyksen ja verojen määrää voi laskea Verohallinnon tuloverolaskurilla. vero.fi
  • Sähkövähennyksessä on 100 euron omavastuuosuus, kuten kotitalousvähennyksessäkin.
  • Jos et voi saada Verohallinnolta sähkövähennystä, voit hakea Kelasta sähkötukea. Tuen määrä on 60 % sähkölaskun summasta, josta on vähennetty sähkönsiirron osuus ja 400 euron omavastuu. Kun sähkölasku on 450 e/kk ilman sähkönsiirron osuutta, tuen määrä on (450 e – 400 e) x 0,6 = 30 e/kk. (Laskelman lähde: Verohallinto). Enintään sähkötukea voi saada 660 euroa kuukaudessa, joka tarkoittaa 1500 euron tai enemmän sähköenergian laskua kuukaudessa.
  • Sähkötuessa on omavastuu 400 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkölaskun on oltava kuukaudessa yli 400 e. Keskimääräinen kulutus (laskettuna 35 snt / kWh sähkön hinnalla) on yksin asuvalla keskimäärin 1800 kWh/vuodessa, joten kuukauden sähkön kulutuksen lasku on 52,50 e. Ei mitään mahdollisuutta Kelan sähkötukeen, jossa omavastuu on 400 euroa joten laskun tulee olla yli 400 euroa saadakseen yhtään tukea.
  • Sähkötuki on veroton, eikä se vaikuta muihin hakijan saamiin etuuksiin. Jos hakija on kuitenkin saanut sähkölaskua varten toimeentulotukea, hän ei voi yleensä saada saman laskun perusteella sähkötukea.
  • Sähkötukea voi hakea vuoden 2023 loppuun saakka, säilytäkää siis sähkölaskut ainakin ensi vuosi, niitä tarvitaan sähkötuen hakemiseen. (Kaikki tositteet tosin pitää säilyttää muutenkin kuusi vuotta verovuodesta eteenpäin).
  • Pienikin määrä sähkövähennystä poistaa kokonaan oikeuden sähkötukeen eli vaikka saisi vain viisi (5) euroa tuloveroista vähennettävää sähkövähennystä, ei saa enää lainkaan Kelan sähkötukea.

On tietenkin erinomaista, että kansalaisten ahdinkoa helpotetaan, mutta kuinka tässä näin kävi?
Osa kansalaisista on täydellisen ulkona näistä tukimuodoista. Ja entäpä yritykset, millaista helpotusta heille on luvassa?

 

Ella Kärki

Kristillisdemokraatti, kansanedustajaehdokas, yrittäjä ja maaseudun asukas
Savo-Karjalan vaalipiiri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu