Oikeistopopulistit pelaavat kovaa peliä elvytysrahoilla

Perussuomalaisten elvytyspaketin vastustus näyttäytyy kummallisessa valossa, kun esiin on noussut Unkarin elvytysvarojen mahdollinen jäädyttäminen. Unkarissa on jo vuosia heikennetty tuomioistuinten riippumattomuutta, lehdistönvapautta ja poljettu vähemmistöjen oikeuksia. Viimeisin rikkomus on tuore laki, joka kieltää alaikäisille suunnatun viestinnän ja kasvatustoiminnan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Unkarin elvytysrahoja on kaikkien näiden oikeusvaltiorikkeiden valossa mahdollista evätä. Perussuomalaiset europarlamentaarikot eivät tähän taivu, vaan puolustavat Uutissuomalaisen meppikyselyssä Unkarille maksettavia miljardeja, vaikka valtio ei yhteisiä pelisääntöjä EU:ssa noudatakaan.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven totesi juhannuksen Eurooppa-neuvostossa Unkarin pääministeri Viktor Orbánille, etteivät ruotsalaiset halua lähettää rahaa maalle, joka polkee kansalaistensa oikeuksia. On selvää, että kiistanalainen ja tarkkaan syynätty elvytyspaketti varoineen menee niille, jotka noudattavat yhteisiä oikeusvaltion periaatteita.

Osana EU:n rahoituskokonaisuutta hyväksyttiin uusi budjettia suojaava oikeusvaltiomekanismi, jonka avulla budjettivaroja voidaan evätä maalta, joka ei yhteisiä pelisääntöjä noudata. Päätös oli historiallinen ja vuosikausien neuvotteluponnistusten tulos. Nyt EU:lla on viimein kovat keinot puuttua Unkarin kaltaisten jäsenmaiden tilanteeseen.

Myös parlamentin valta-asetelma on muutoksessa näissä kysymyksissä, kun uusi aiempaa suurempi oikeistopopulistinen ryhmittymä on muodostumassa EU-kriittisistä ryhmistä. Oikeistopopulistinen Identiteetti ja demokratia (ID) sekä Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR) muodostaisivat yhdistyessään parlamentin kolmanneksi suurimman ryhmän yhdessä EPP-ryhmästä eronneen Unkarin Fidesz-puolueen edustajien kanssa. ID:ssä nykyään vaikuttavat perussuomalaiset pelaavat siis kiistanalaisen Fidesz-puolueen kanssa samaan pussiin, joka herättää kysymyksen: puolustavatko perussuomalaiset Unkarin elvytysvaroja uuden mahdollisen oikeistopopulistisen ryhmän kuherruskuukauden vuoksi?

Oli niin tai näin, komissiolta odotetaan nyt järeitä toimia Unkarin kanssa. Unkarin elvytyssuunnitelman hyväksyntää ollaan jo lykkäämässä korruptioriskin takia. Samaan aikaan komission tulee ottaa ripeästi käyttöön uusi oikeusvaltiomekanismi, jotta voidaan varmistaa, että veronmaksajien rahoilla ei poljeta kenenkään perusoikeuksia.

+13

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu