Asumisen kustannukset on saatava alas

Kansantalouden syöpä

Kallis asuminen on kansantaloudelle kuin syöpäkasvain ihmiselle. Se riuduttaa ja vie ensin terveyden ja lopulta hengen.

Ihmisille ei jää varaa kulutukseen asumisen viedessä monelta puolet tuloista vuodesta toiseen. Useimpien ainut varallisuusarvo on kiinni asunnossa eikä se tuota muuta kuin lämpimän tilan talveksi missä nukkua.

Suomalaisen työvuosien tuotoksen pääosa jää yksinkertaisen kopperon ylihinnan maksamiseen.

Miksi asuminen on niin kallista

Ryövärit ovat näin päättäneet. Asumiseen liittyvä laaja keinottelu ilman rajoittimia on tullut meille kalliiksi.

Koko keinottelijoiden remppaa johtavat pankit. Ne lainaavat rahaa määrättömästi sekä asunnon ostajille että gryndereille. Kauppaa liukastamassa ovat pääosin pankkien omat kiinteistönvälittäjät. Nämä välistävetäjät eivät sinällään edes myy mitään, koska asuntoa ei voi myydä. Jokainen myy sellaisen itse itselleen eikä siinä prosessissa ole välittäjällä mitään osuutta paitsi välistävetäjänä.

Tähän rosvojen kerhoon kuuluu myös kaavoittaja. Sen kumppani on grynderi. Hyväveli -porukoissa maa saa hyödyntäjänsä ja kunta ottaa haaskalta osansa vuokraamalla, myymällä, rakentamalla kunnallistekniikkaa sekä saamalla verotettavia kuntaansa maksamaan härskejä hintoja asumisesta ja päälle kunnallisveroja.

Miksi maksamme maasta

Suomi on täynnä rakentamatonta maata. Näin myös pääkaupunkiseudulla. Miksi maksamme siitä mitään esimerkiksi kunnalle. Miksi maa ei voi olla ilmaista kunnan asukkaalle riippumatta asumismuodosta. Ei kukaan ole meistä maata luonut vaan meistä itsestämme tulee maata.

Mikä rakentamisessa on niin kallista

Jokainen joka on itse rakentanut tietää, että asuinrakennus on äärimmäisen yksinkertainen teknisesti ja rakennustyö on helppoa. Se ei paljon vaadi nykyisillä välineillä.

Asuntojen rakennustyö sujuu terveellä järjellä ilman akateemista koulutusta ja työvoimaa, jolle olisi maksettava paljon ainutlaatuisesta osaamisesta.

Miksei asumisen hintaa tiputeta pakkotoimin

Asumisen kustannukset on mahdollista puolittaa nykyisistä kasvukeskusten tasosta. Asuminen pitää ottaa pois keinottelijoiden käsistä. On harhaa luulla, että vapaa markkina toimii laajemmin ihmisten eduksi.

Valtiolla on halutessaan mahdollisuus kehittää Suomea vapauttamalla pääomia merkittävästi asumisesta. Valtio voi lopettaa vapaan keinottelun asuntojen rahoittamisesta, maan hinnoittelusta, rakennustyöstä ja -materiaaleista. Ne voidaan ottaa valtion hallittaviksi ja myytäväksi omakustannushintaan tai ilmaiseksi maan osalta. Asujalle riittää mainiosti maan ilmainen käyttöoikeus. Maata ei edes tarvitse omistaa.

Markkina ei toimi ostajan eduksi

Kaikki edellinen olisi eduksi pääosalle Suomen kansaa ja erityisesti nuorelle polvelle, jolla on taloudellisesti tiukkaa lapsiperheissä muutenkin mitättömillä suomalaisilla nettopalkoilla. Pitkäaikainen asuntovelkavankeus masentaa ja orjuuttaa ihmisiä ja aiheuttaa kitkaa perheiden arjessa.

Jokainen älykäs ihminen tietää, ettei jokin kerrostalon kaksion kopperon oikeasti tarvitse maksaa 350.000€ missään. Ja omakotitalon tehnyt tietää, ettei 150m2 läävä oikeasti maksa 3.500-5.000€/m2. Sen hinta on vain ahneudella ja keinottelulla saatu pilviin.

Vapaa markkinahinnoittelu alueilla, joilla töitä, mutta vähän asuntoja, ei toimi kuin myyjän eduksi.


Kuva © Juha Hämäläinen

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu