Asutko ahtaasti, vuokralla, velaksi, kalliilla ja riskillä

Uusien kerrostaloasuntojen keskikoko on pienentynyt 2010-luvun aikana erityisesti vuokra-asuntojen osalta. Vuonna 2020 valmistuneet vuokra-asunnot kerrostaloissa ovat keskimäärin 9 neliömetriä pienempiä kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Vuonna 2020 vuokralla asui 61 prosenttia Suomen alle 40-vuotiaiden asuntokunnista, kun osuus vuonna 2010 oli 52 prosenttia. Vuokralla asuminen on  lisääntynyt eniten 25–29 ja 30–34 -vuotiaiden asuntokunnissa, joissa vuokralla asuvien asuntokuntien osuus kasvoi noin kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Uusien omistus- ja vuokra-asuntojen välinen kokoero on kasvanut vuosina 2010-2020.  Vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet omistusasunnot ovat keskimäärin lähes 20 neliömetriä vuokra-asuntoja suurempia.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehitys pääkaupunkiseudulla 2015-2021 (Tilastokeskus):

Uusien asuntojen hintakehitys on ollut aivan vastaava js erityisen suuri se oli 2020. Joillakin alueilla hinnat nousivat  vuodessa yli 8%.

Hintojen nousu on selvästi suurempi kuin palkkojen nousu.  

**

Löysä lainaraha on saanut ihmiset velkaantumaan korviaan myöten sekä asunto- että kulutusluotoilla. Laina-ajat on venytetty monella tappiinsa. Kun saamme seuraavan laman, jossa työttömyys iskee velkaisiin eikä rahaa tulekaan enään seinästä eivätkä lainojen  vakuudet riitä niin näemme 90 -luvun toistuvan. Tästä on meitä varoittanut mm Suomen pankki. Fiva on taasen pankkien asialla eikä näe tilanteessa tietenkään  mitään riskiä.

On syytä kysyä onko tämä kulutusvimma kaikkien riskien arvoinen. Riskiä ottamalla saa entistä pienemmän asunnon entistä kovempaan neliöhintaan.

Pääkaupunkiseudulla ihmiset asuvat ahtaasti myös asuntojen tonttien suhteen. Tehorakentaminen on tuottanut lisää tylsiä ja laatikkomaisia kolhoosiasuntoja, joilla ei ole edes viheralueita vaan asvalttia riittää seinästä seinään eikä edes autoille ole riittävästi parkkitilaa.

En usko tässä trendissä hyvin käyvän kuin asuntokeinottelijoille, kiinteistönvälittäjille ja gryndereille. Valtiovalta pelastaa taas pankit niiden joutuessa liemeen, mutta velallinen suomalainen ei saa mitään armoa.

+8
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen sekä moninkertainen mamu.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana aina yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu