Bidenin epätoivoinen tehtävä Euroopassa

Presidentti Biden on tullut tapaamaan muutamaa eurooppalaista  nokkahenkilöä sekä osallistumaan Cornwallissa G7 -maiden kokoukseen.

Biden ei ole presidenttinä matkustanut ulkomailla ja sen selittää hänen korkea ikänsä ja selkeät muisti- ja puheongelmat, jotka ikä on tuonut. Valkoisessa talossa on ollutkin  suhteellisen hiljaista viime ajat puuhakkaan Trumpin eli toisen vaarin saatua lähtöpassit.

***

Biden on nyt USAn keulakuvana hoitamassa agendaa, jonka taustaryhmät ovat valmistelleet. Hänellä itsellään ei selkeästi ole kykyä enää luoda ja ajaa jotain politiikkaa. Herää kysymys miten nokikkain tapahtuvat keskustelut sujuvat aikanaan muiden johtajien kanssa.

Englannin kuningatar Elisabeth on paljon Bidenia iäkkäämpi, mutta selvästi terävämpi ja enemmän tässä maailmassa jo ihan silmämääräisestikin.

***

Biden tapaa mm brittien Johnsonin, EU -komission puheenjohtajan van der Leyenin sekä Putinin.

Johnsonin kanssa luodaan kuvaa anglo-amerikkalaisesta veljeydestä. Van der  Leyenin kanssa tapellaan tietotekniikan alustajärjestelmien amerikkalaisesta dominanssista sekä USAn kumppanien vakoilusta.

Lisäksi Biden soittaa pitkäsoittolevyä Natosta. Sehän on USAn projekti, jolla etukäteen varaudutaan pitämään idästä tuleva uhka ja kriisit vain Euroopassa oli sitten kyse Venäjästä tai Lähi-idästä. Suunnitelma hieman jo rakoili Trumpin aikana.

***

Globaali pelikenttä on muuttunut. Siksi sekä USA että EU ovat huolissaan. Tai oikeastaan niiden pankkiirit ja suuryhtiöt ovat. Nousevien talouksien merkitys kasvaa poliittisesti ja kasvun tuojina.

Pelätään, että Kiina vie yhä enemmän puolelleen kehittyviä maita, niiden markkinoita sekä raaka-ainevarantoja. Vanha tapa hyödyntää näitä maita on vaikeampaa.

Aasian talouksien yhteistyö on voimaltaan huomattava. Kaakkois-Aasian nousu yhdistettynä Kiinaan on jo luonut kokonaisuuden, joka etsii yhteistyötä Intian ja Venäjän kanssa. Tämä kokonaisuus on taloudellinen vastapaino EUn ja USAn liittoumalle. Se taistelee kumppanuuksista latinoiden ja afrikkalaisten osalta.

Maailma on nyt jakaantunut kolmeen johtopooliin, kun vain vähän aikaa sitten oli vain yksi globaali johtaja.

Presidentti Biden edustaa ikääntyneenä toista ikääntynyttä eli jo väistynyttä  vallanjakoa. EUssakin on herätty siihen, ettei meidän kannata myötäillä USAta kaikessa politiikassa, vähiten kauppasuhteissa.

EUn johto on jo pitkään potkinut aisaa ja pitänyt omia suhteita yllä niin Kiinaan kuin Venäjään. Kaakkois-Aasia ja Intia ovat meneillään olevan jaon alla. USAlla on EUta vahvempi ote Kaakkois-Aasiasta Kiinan sotilaallisen uhan takia. Intia on molempien vaikutuspiirissä mm korkeasti koulutetun työvoiman lähteenä.

***

USAn maailmanmahti on pohjimmiltaan perustunut sen hyökkäysvoimiin. Bidenin Euroopan vierailu perustuukin juuri tämän opin uudelleenlämmittelyyn Naton muodossa. Bidenin takana oleva aseteollisuus tarvitsee markkinoita aseilleen ja Biden tarjoaa EUlle turvaa näitä ostoksia ja Nato -jäsenyyttä vastaan. Siksi on tärkeää ylläpitää Venäjän uhkaa ikäänkuin se oma-aloitteisesti hyökkäisi EUn alueelle.

Siinä Nato -kelkassa menee itsenäisyys ulkopolitiikassa ja kauppasuhteissa sekä kansalaisten urkinnassa pesuveden mukana ja EUssa tämä on jo alettu tajuta. Nato ei ole mikään demokraattinen yhteisö eikä pelkästään sotilaallinen vaikutuksiltaan. Biden joutuu pitämään kovia myyntipuheita tämän eteen.

 

 

 

 

 

+4
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen sekä moninkertainen mamu.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana aina yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu