Esimakua terveydenhoidon yksityistämisestä

Laura Rädyn urakehitys – sen lauluja laulat keneltä palkkaa saat

Aikanaan terveydenhoidostamme vastannut ministeri Laura Räty kävi Helsingin kaupunginkin johdossa ja oletettavasti pienen palkan vuoksi siirtyi Terveystaloon kunnon massin ääreen.

Nyt Räty vahtii terveysalan suuren yrityksen etua.

Oikea hintalappu alkaa paljastumaan

Terveydenhoidon siirto yksityisille palveluntarjoajille alkaa paljastaa piirteitään.

Lumijoen kunta on saanut eteensä tuntuvan lisäyksen Terveystalon kiinteähintaiseen hinnoitteluun perustuvaan laskuun.  Räty kertoo kesken sopimuskauden, ettei sopimus ole kannattava firmalle. Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet 55% noin yhtäkkiä yllättäen. Kunta ei taasen ole maksamassa tuota lisää. Terveystalo on irtisanonut sopimuksen.

Päätelmä

Soten ajatus julkisen ja yksityisen sairaanhoidon saumattomasta ja ennustettavasta yhteistoiminnasta on puppua tai sanottakoon emävalhe ja unta.

Yksityiset yritykset tulevat lypsämään julkisen sektorin rutikuivaksi tulevaisuudessa. Palvelusopimukset myydään sisäänheittohintaan ja ajan kanssa lypsetään mehevät katteet palveluista. Silloin on myöhäistä katua, kun viehe on kitusissa. Kun riittävä joukko erikoislääkäreitä on jo yksityisten palveluksessa ei ole muuta tehtävissä terveydenhuollossa kuin maksaa kuten USAssa. Siellä kansalaisen lypsää yksityissairaala tai sitten vakuutusyhtiö.

Sote-sopimukset ovat täysin kaupallisia. Lumijoen tapauksessa sopimus on irtisanottu kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Voimme ihmetellä mistä saadaan tarvittava hoito kuntalaisille tuossa ajassa muuta kuin kovaan hintaan.

Mikä on kannattavuus ja voitto terveysalalla?

Meillä ei oikein tajuta miten toiminnan kate kertyy terveysyrityksissä. Näissä firmoissa on lääkäreitä samaan aikaan töissä ja omistajina.

Tili nro 1 tehdään palkkoina ja palkkioina sekä muina etuina. Ei ole kummoinen erikoislääkäri, joka tekee varttimiljoonan tiliä nro 1. Paremmat tienaavat useampia satojatuhansia.

Tili nro2 ovat omistajalääkärin saamat tuotot yhtiöstä. Ne voivat sitten olla mitä vain varsinkin kun yritys myydään.

Näin terveysyhtiö, joka ei näytä suurta voittoa voi olla ja yleensä onkin lääkäreilleen silti hyvin kannattava. Hoitajat ja muu henkilökunta onkin pääosin vain halpatyövoimaa. Osaava kirurgi tuskin tulisi edes päiväksi töihin klinikalle, jos saisi työstään hoitajan koko kuukauden palkan.

Mitä sitten

Kun sotea viedään taas joskus eteenpäin, on tajuttava mikä kustannuspommi ja riippuvuus liittyy yksityisten terveyspalveluiden käyttöön ja niiden laajentamiseen. On myös ymmärrettävä, että uuden työnjaon synnyttyä julkisen ja yksityisen hoidon välille, sen suhteen muuttaminen on hyvin hidasta, jollei mahdotonta.

Kun näitä päätöksiä taas tehdään, tarvitaan julkisen puolen etujen valvojiksi aikuisia kokeneita alan ja kaupallisen puolen edustajia. Kokemattomista ns lapsiministereistä ja märkäkorvaisista poliitikoista ei hommaan ole.

 

 

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu