EUn eläkekatastrofi ja sinä

Suomalainen on keskimäärin ihan pihalla liittovaltiomme suurimmasta katastrofista sitten maailmansodan. Se ei ole Putin tai koronaepidemia, jos niin luulitte.

Eläkeläisköyhyys räjähtää silmille eripuolilla EUta.  Arvelen tämän olevan massamuuton ja kriisipankkien ohella  tulonsiirtounioniin painostavana tekijänä, josta poliitikot vaikenevat.

Kyse on kymmenistä miljoonista ihmisistä, joilla ei täyden työurankaan jälkeen eläke riitä elämiseen.

**

EUn talousveturissa Saksassakin  eläkeläisköyhyys on laaja ongelma. Ihmiset elävät vanhoiksi ja tarvitsevat vaivoihinsa kalliita hoitoja ja hoitajia eikä julkinen palvelu kata enään kaikkea.

Monella on vain tonnin eläke ja elinkustannukset nousevat kuten vuokrat ja energia. Sossun rahat ovat jo  kortilla. Verovaroja syövät miljoonat maahanmuuttajat ja kehitysavun kohteet.

Yksityisiin sairausvakuutuksiin ei ole varaa työssäkään käyvillä.

**

Saksan sosiaalitoimi pitää henkilön eläkevuosia ongelmallisina, jos nettoeläke on alle 80% henkilön  viimeisimpien  nettopalkkojen tasosta.

Vapaaehtoisia eläkkeitä on vaikea kerryttää keskipalkoilla. Ne ovat niin pieniä. Suuristakaan palkoista ei kerry kummoista lakisääteistä eläkettä. Eläkettä voi saada korkeintaan 7.100€ kk-ansion osuudesta. Se on bruttona tasoa 45% ansiotuloista. Vain suuremmissa yrityksissä työskentelevät saavat firman maksaman lisäeläkkeen. Se tuplaa eläketulot.

**

Kannattaa ylläolevasta katsoa pieniä vihreitä nuolia. Ne kertovat oikeanpuoleisella akselilla montako % on nettoeläke kussakin maassa aiemmasta nettopalkasta.

Esimerkiksi Itävallassa, Italiassa, Portugalissa ja Espanjassa se on yli 80%. Alankomaissa 100%. Suomessa noin 60% keskituloilla, paremmilla vähemmän.

Edelliset luvut ovat viiden vuoden takaa.

**

Seuraavassa on eritelty bruttoeläkkeet 2019 vuoden lopun tasossa.

Hädin tuskin riittävää yli 2.000€ nettoeläkettä saa vajaat 10% työeläkkeellä olevasta väestöstä. Naisten osuus on aivan onneton.

**

Oletko varautunut eläkevuosiin, pitkään elämään, sairauksiin ja kasvaviin itse maksettaviin sairauskuluihin, puolison kuolemaan, lasten taloudelliseen tukemiseen, asunnon remontteihin, koirasi lonkkaleikkaukseen, nouseviin elinkustannuksiin, korkojen nousuun tai jopa eläkkeiden leikkauksiin?

Ihan vaan kysyn mielenkiinnosta.  Ovatko eläkeasiasi kunnossa vai aiotko eläkkeellä muuttaa Kashakstaniin Boratin naapuriin?

Kuva: Kazaksthan Tourist Bureau

+14
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika. Minulla ei ole identiteettiongelmia eikä ilmastopaniikkia. Olen työeläkkeellä oleva isä ja päivettynyt hetero.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu