Globaali talouslama on hyvä asia

Hallitusvallat kaikkialla ovat huolissaan taloudesta, joka sakkaa globaalisti epidemian vuoksi. Meillä on edessämme tuotannon ja kulutuksen kasvun tyrehtyminen. Mutta onko se huono asia?

Maailman talouseliitti haluaa jatkuvaa kasvua vaikka jättivelaksi. Toisaalta sen kanssa täydessä ristiriidassa ovat ympäristön suojelun tavoitteet. Kyse onkin paradoksista, jonka luullaan ratkeavan insinöörien konsteilla.

Itse näen, että globaali pitkäaikainen talouslama on enemmänkin hyvä asia. Se tarjoaa luonnollisen tien ympäristön parempaan suojeluun, kun kulutamme ja liikumme vähemmän. Vähentynyt ostovoima riittää vain oleelliseen. Ei ole enää varaa matkustaa neljä kertaa vuodessa ulkomaille, syödä tuontiherkkuja, ostaa tavaraa, jota ei oikeasti tarvitse eikä ole varaa heittää ehjiä tavaroita roskiin uuden tieltä.

Sekin etu saadaan, että tulojen romahtaessa ihmiset oppivat elämään vähällä ja eläkkeelle siirryttyä osataan  pärjätä pikkusummilla. Pian monella jo kasvavat potut, kaalit ja nauriit kukkapenkissä sekä metsästä haetaan marjat ja sienet ilman thaimaalaisiakin. Monenlaisia asioita opitaan tekemään itse rahatalouden ulkopuolella. Ihmisten omatoimisuus ja vastuu itsestä kasvaa. 

Myös valtion rooli kaikenlaisen turhanpäiväisen maksajana loppuu. Verotulot eivät riitä massamuuton maksamiseen, tarpeettomiin tukiin, kulttuuriin, urheiluun ja korruptioon. Tulee päinvastoin tarve leikata julkishallinnosta joukoittain byrokraatteja, joita emme kukaan tarvitse.

Ihmisten elämä rauhoittuu työpäivien ollessa lyhyitä eikä heillä ole työpaineita uransa takia. Terapeuttien ja nappien tarve vähenee dramaattisesti. Lisäksi nuorille saadaan tekemistä, kun kaikkea ei voikaan ostaa valmiina ja harrastaa kalliilla välineillä ja erikoistiloissa.

Ehkä he joutuvat auttamaan vanhempiaan kotitöissä ja lisäansioiden hankinnassa sekä huolehtimaan isovanhemmistaan kännykän räpläyksen sijaan. Tulee ihan oikeaa tekemistä eikä syrjäydy. Vanhemmille jää aikaa opettaa lapsiaan eikä tarvitse jättää heitä yhteiskunnan aivopesun haltuun tältäkin osin.

Näin siis laman jatkumista odotellen.

 

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu