Helppo ennaltaehkäisevä terveydenhoito ei näytä kiinnostavan
Suomalaiset ovat sairasta kansaa. Kansantaudit ja ikääntyminen vievät taloutemme tunkiolle. Ihmiset jäävät eläkkeelle ennen aikojaan, kun sairaudet vievät työkyvyn.
Miksi meillä ei puututa kehitykseen voimakkain toimin ennaltaehkäisyllä ja varhaisilla diagnooseilla? Esteenä ei ole raha tai muukaan pätevä syy. Ihmiset sairastuvat usein salakavalasti ja sairaudet pääsevät tekemään tuhojaan aivan turhaan. Silti meillä on rahaa kalliisiin hoitoihin yhä kasvava määrä.
Otan esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen, joka on piilevänä ainakin 150.000 suomalaisella. Tauti etenee vuosiakin huomaamatta ja on erittäin tuhoisa koko elimistölle, jos sitä ei havaita ja hoideta ajoissa.
Ajoissa löydettynä diabetes voi olla oireeton oikein hoidettuna. Pidemmälle edistyessään tauti tuhoaa verisuonet, munuaiset, silmät, hermoston ja suoliston muutamia kohteita mainitakseni. Komplikaatioihin kuuluvat amputaatiohoidot.
Kysymys kuuluu; miksei diabetestä haluta löytää ajoissa? Kuulee väitettävän, ettei miljoonia voi testata toistuvasti. Ei ole siihen resursseja. Väitehän on täyttä puppua kuten luulo siitä, että diagnoosin voi tehdä vain monen tunnin sokerirasitustestillä.
Näin ei nykyään ole. Diabeteksen voi havaita hyvin halvalla pienellä analysaattorilla ja anturitarralla olkavarressa. Mitään pistoja ei tarvita mittausta varten. Kuka tahansa osaa itse ilman koulutusta tutkia verensä sokeriarvot. Sairastumiseen viittaavat sokeriarvojen nousut ja kestot on helppo nähdä.
Paidan taskuun mahtuva ladattava laite on langattomasti yhteydessä anturiin, jolla on tuo mittausarvo. Mittaus kestää sekunnin. Analysaattori kerää kolmen kuukauden arvot ja esittää ne myös graafisesti. Mittauksiin voi liittää oheistietoja kuten onko mittaus tehty milloin ruokailua ennen tai sen jälkeen.
Lääkäri saa historiatiedot laitteesta ilman lippuja ja lappuja päätelläkseen mitkä ovat jatkotoimet. Potilas saa välittömän tiedon arvoistaan itse ja hän oppii valitsemaan ruokansa ja mahdollisen insuliinilääkityksensä oikein. Lääkityshän monilla ei ole jokin vakio kuten monissa muissa sairauksissa vaan vaihtelee jopa päivittäin.
Eräs yleinen laitetyyppi maksaa verkkokaupassa 269€ ja lisäksi tulee anturilaastareiden kulu eli 2 kpl kk.
Hankinnan kustannus on mitätön verrattuna komplikaatioiden hoidon hintaan ja kärsimyksiin. Näitä laitteita voitaisiin lainata panttia vastaan niille, jotka epäilevät tilaansa tai vain haluavat seurata arvojaan viikon kaksi.
Kakkostyypin diabeteksellä ja lihavuudella on niin selvä korrelaatio, että peili tai puntari riittää. Lisäksi suosittelen enemmän kasvisruokaa ja vähemmän alkoholia.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on vanhentuneet tiedot. Diabetes iskee salakavalasti hyväkuntoiseen ja hoikkaankin kasvissyöjään. Ei mitään eroa vaikkapa syöpään, jonka voi saada kuka tahansa. Syövän voi useimmiten myös parantaa, diabetestä ei juuri koskaan. Asiasta on eri näkemyksiä.
Oleellista on seurata ajoissa sokeriarvojaan, vaikkei edes olisi selviä oireita.
Ilmoita asiaton viesti
”Diabetes iskee salakavalasti hyväkuntoiseen ja hoikkaankin.”
Voi hemmetti !! Samanlainen vääryys kuin se, että Alzheimerin tauti voi iskeä älykkyydestä ja aivoharjoituksista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Alzheimerin varhainen diagnoosi ja jopa parantava hoito voivat olla pian mahdollisia. Onnistunut hoito siinäkin tapauksessa vaatinee varhaisen diagnoosin.
Ilmoita asiaton viesti
korrelaatio on sellainen että 2-tyypin diapetes aiheuttaa ylipainoa.
Ylipaino voi aiheuttaa myös diapeteksen mutta väittäisin kyllä että diapetes, uniapnea, kipusairaudet, kiire, vuorotyöt aiheuttavat kortisolitasojen nousua joka aiheuttaa ylipainoa josta seuraa liikkumattomuutta, kipuja, ylipainoa, diapetesta, sterssiä, unettomuutta..
Itsellä aikoinaan löytyi yllättäen 2-tyypin diapetes ja lääkityksen alkaessa pystyin aika tarkkaan arvoimaan noin 5 vuotta aiemmin alkaneen diapeteksen.. Liikunnan ilon ja aktiivisuuden romahdus, kivut ja säryt alkoivat ja lihasmassa muuttui rasvaksi..
Ilmoita asiaton viesti
No eihän tuo ole mitään ihmisen elämän kokonaiskuluissa ja hyödyn kannalta.
Mielestäni jokainen kännykkä ei pysty kommunikoimaan anturin kanssa ilman muutoksia laitteeseen. Analyysiohjelman hintaa en tiedä.
Päivitys:
Laite sopii msiniosti piilevän diabeteksen havaitsemiseen. Käsitys monien tuntien sokerirasitustestien ja paastojen välttämättömyydestä ovat pötyä. Juuri tämän luulon vuoksi niin moni piilevä diabetes jää havaitsematta.
Toinen yleinen harha on diabeetikon ruokavalio. Todellisuudessa voi sairastunut syödä kaikkea, kunhan seuraa sokeriarvojaan ja ottaa lääkitystä oikean määrän. Kun mittaaminen on helppoa oppii itselleen sopivan ruokailun ja rytmin heti ilman jatkuvia lääkärissä juoksuja. Diabetes-hoitajat eivät kykene auttamaan potilasta mitenkään mitä hän ei itse osaisi tehdä ja lukea aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt kertakaikkiaan usko, että Suomessa on yhtään aikuista, jolla ei tähän varaa. On toinen asia, josko on hauskempaa käyttää summa vaikkapa johonkin päihteeseen. Tietenkin on.
Ilmoita asiaton viesti
”…Esteenä ei ole raha…”.
Näyttää olevan.
Tänään kerrottiin, että ”Tunnin junaan” on varattu 460 miljoonaa jo siihen pistettyjen lisäksi. Jos tuo hanke toteutetaan, homma maksaa suomalaisille veronmaksajille 10-15 MRD euroa. Meillä ei siis ole millään varaa parantaa ihmisten hyvinvointia tai terveyttä. Kyllä ”Tunnin juna” on paljon tärkeämpi, kuin satojen tuhansien suomalaisten terveys. Kysykää vaikka hallitukselta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kuitenkin hyvän asian puolesta ;-).
Ilmoita asiaton viesti