Helppo ennaltaehkäisevä terveydenhoito ei näytä kiinnostavan

Suomalaiset ovat sairasta kansaa. Kansantaudit ja ikääntyminen vievät  taloutemme tunkiolle. Ihmiset jäävät eläkkeelle ennen aikojaan, kun sairaudet vievät työkyvyn.

Miksi meillä ei puututa kehitykseen voimakkain toimin ennaltaehkäisyllä ja varhaisilla diagnooseilla?  Esteenä ei ole raha tai muukaan pätevä syy. Ihmiset sairastuvat usein salakavalasti ja sairaudet pääsevät tekemään tuhojaan aivan turhaan. Silti meillä on rahaa kalliisiin hoitoihin yhä kasvava määrä.

Otan esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen, joka on piilevänä ainakin 150.000 suomalaisella. Tauti etenee vuosiakin huomaamatta ja on erittäin tuhoisa koko elimistölle, jos sitä ei havaita ja hoideta ajoissa.

Ajoissa löydettynä diabetes voi olla oireeton oikein hoidettuna. Pidemmälle edistyessään tauti tuhoaa verisuonet, munuaiset, silmät, hermoston ja suoliston muutamia kohteita  mainitakseni. Komplikaatioihin kuuluvat amputaatiohoidot.

Kysymys kuuluu; miksei diabetestä haluta löytää ajoissa? Kuulee väitettävän, ettei miljoonia voi testata toistuvasti. Ei ole siihen resursseja. Väitehän on täyttä puppua kuten luulo siitä, että diagnoosin voi tehdä vain monen tunnin sokerirasitustestillä.

Näin ei nykyään ole. Diabeteksen voi havaita hyvin halvalla pienellä analysaattorilla ja anturitarralla olkavarressa. Mitään pistoja ei tarvita mittausta varten. Kuka tahansa osaa itse ilman koulutusta tutkia verensä sokeriarvot. Sairastumiseen viittaavat sokeriarvojen nousut ja kestot on helppo nähdä.

Paidan taskuun mahtuva ladattava laite on langattomasti yhteydessä anturiin, jolla on tuo mittausarvo. Mittaus kestää sekunnin. Analysaattori kerää kolmen kuukauden arvot ja esittää ne myös graafisesti. Mittauksiin voi liittää oheistietoja kuten onko mittaus tehty milloin ruokailua ennen tai sen jälkeen.

Lääkäri saa historiatiedot laitteesta ilman lippuja ja lappuja päätelläkseen mitkä ovat jatkotoimet. Potilas saa välittömän tiedon arvoistaan itse ja hän oppii valitsemaan ruokansa ja mahdollisen insuliinilääkityksensä oikein. Lääkityshän monilla ei ole jokin vakio kuten monissa muissa sairauksissa vaan vaihtelee jopa päivittäin.

Eräs yleinen laitetyyppi maksaa verkkokaupassa 269€ ja lisäksi tulee anturilaastareiden kulu eli 2 kpl kk.

Hankinnan kustannus on mitätön verrattuna komplikaatioiden hoidon hintaan ja kärsimyksiin. Näitä laitteita voitaisiin lainata panttia vastaan niille, jotka epäilevät tilaansa tai vain haluavat seurata arvojaan viikon kaksi.

 

 

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu