Hesan slummirakentamisesta

Olen vajaat 70 vuotta nähnyt Helsinkiä. Ihan pienestä asti muistan kuinka vihreää kaupungissa oli kaikkialla. Vietin vuodet jo ennen koulua metsissä ja rannoilla kavereiden kanssa ja myös yksin. Tekemistä riitti eikä luonnossa olo pelottanut edes pimeällä. Ei ollut valaistuja kävelyteitä ja polkuja olemassakaan.

Hiihtämistä varten ladut tehtiin itse umpihankeen. Kalassa ja uimassa käytiin viiden vanhasta eikä vanhemmilla ollut aikaa yhtään paapomaan ja vahtimaan.

Emme tarvinneet tarhoja ja varhaiskasvatusta, urheiluhalleja ja valmentajia eikä vanhempia keksimään tekemistä. Luonto hoiti homman eikä kenelläkään ollut ahdistusta, paniikkikohtauksia, syömishäiriöitä, ulkonäköpaineita, tarvetta terapiaan ja nappeihin eikä kukaan tuttu syrjäytynyt. Koulut käytiin ongelmitta ja fyysinen kunto sekä omatoimisuus olivat kohdallaan.

***

Ajoin äsken Hesan uusien lähiöiden läpi, lähdin Kalasatamasta ja lopuksi Viikin uuden ”yhdyskunnan” halki. Olin järkyttynyt alueiden uudisrakentamisesta, joka on ilmiselvää tulevaa slummia. Korkeita surkeita laatikoita on rakennettu toisiinsa kiinni. Siellä asuu päällekkäin ja limittäin tuhansittain ihmisiä kuin hyönteiset ympäristössä, joka on onneton paikka elää niin lapselle kuin perheen koiralle. En yhtään ihmettele sitä ongelmien määrää, joita lapsille ja nuorille syntyy tällaisessa elinympäristössä.

Ketkä nämä alueet ja rakennukset ovatkin suunnitelleet niin heillä on koulutus mennyt hukkaan. Sama pätee poliitikkoihin, jotka ovat tämän kehityksen halunneet. Erityisesti punavihreät tuntuvat vähiten ymmärtävän viihtyisästä asumisesta. He ovat tehneet karhunpalveluksen nykyisten lisäksi tuleville polville.

Kaiken kurjuuden lisäksi asuminen näissä betonilaatikoissa on täysin ylihintaista. Kärsimyksen voisi ymmärtää, jos edes asuntojen hinnat olisivat korkeintaan puolet nykyisestä kuten olla pitäisi.

Pääkaupunkiseudulla on määrättömästi tilaa rakentaa löyhästi ja jättää luontoa vapaaksi ilman mitään erityistä käyttöä.

Otan tässä esimerkiksi onnistuneesta kaupunkisuunnittelusta yhden kaupungin Saksasta, jonka väestön määrä on Hesaa suurempi. Baijerin pääkaupunki München on erittäin vihreä ja miellyttävä asua niin keskustassa kuin lähiöissä. Tiedän sen vuosien kokemuksella kaupungista.

Münchenin keskustassa on muiden puistojen lisäksi kilometrejä pitkä ns englantilainen puutarha. Kaupungissa ei ole korkeaa rakentamista juuri lainkaan. Rakennukset ovat yhtenäisiä tyyliltään ja laatikkotyyliä ei juuri ole.

Kaupungissa voi liikkua kaikilla tavoilla vaivatta ilman rajoituksia myös vanhassa kaupungissa. Kauimmat lähiöt ovat kymmenien kilometrien päässä keskustasta upeassa luonnossa, mutta niistä pääsee hetkessä metrolla kaupunkialueelle. Sama toimisi Hesassakin typerän slummirakentamisen sijaan.

Suomalainen myytti on uuden arkkitehtuurimme korkeatasoisuus. Se on todellisuudessa surkeimmasta päästä Euroopassa. Jokainen mannertamme kiertänyt tietää tämän. Arkkitehtimme ja kaupunkisuunnittelijat eivät ilmeisesti matkusta lainkaan.

 

 

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu