Hyökkäyssotaa käyneiden oikeusturvaa sotavankina on heikennettevä

USAn ja brittien armeijat kohtelivat saksalaisia sotilaita sotavankeina joskus hyvinkin raa’asti. Toki saksalaiset, japanilaiset ja venäläiset olivat tässä toiminnassa aivan omaa luokkaansa.

Minua ei jutussani kuitenkaan kiinnosta näiden suurvaltojen raakuusvertailu vaan se milloin, jos ollenkaan, sotavankeja pitää saada vähän rusikoida ja kohdella kaltoin.

Asia on juridismoraalisesti hyvin yksioikoinen. Vankeja on kohdeltava aina hyvin. Niin sanovat kv. sotalait. Ovatko sotalait oikein ja perusteltuja, siitä on eri näkemyksiä.

Ihan loogisesti on perin typerää lähteä siitä, että sodassa saa tappaa ja mutiloida vastustajan miten hyvänsä ja kuinka monta tahansa, mutta vankia hyökkääjän armeijasta ei saisi edes tarvittaessa vähän rusikoida, jotta hänestä saadaan tiedustelutietoja irti.

Mitä järkeä tällaisessa ajattelussa on? Ei yhtikäs mitään. Vakoojat ja vastarintamiehetkin rusikoitiin ja ammuttiin. Niin tehdään edelleen.

**

Kun mietimme mitä kohtelua sodan aloittanut eli hyökkäävä ja valloittava osapuoli ansaitsee vangiksi jäätyään niin häneen sopii mielestäni ihan reiluuden nimissä vähintään yhtä heikko kohtelu,  mitä hän on osoittanut hyökkäämiensä alueiden siviilejä tai sotavankejaan kohtaan.

Hehän ovat olleet vangiksi jääneen hyökkääjän kaltaisessa asemassa eli puolustuskyvyttömiä, mutta sen lisäksi syyttömiä, mitä ei yksikään hyökkääjä ole.

**

Ohessa oleva satunnainen video on paitsi tiedoiltaan useimmille tuntematon osa  Saksan hyökkäyssotaa niin kertoo jenkkien ja brittien kohdelleen kovakouraisesti ja myös pahoinpidelleen vangiksi jääneitä saksalaisia sukellusveneiden miehistöjä.

Kyse oli sodan loppuvaiheissa tehdyistä Saksan sukellusveneiden iskuista USAn itärannikolla ja siitä, että tiedettiin sukellusveneiden varustamisesta V1- ja jopa V2- ohjuksilla, joilla oltaisiin hyökätty USAn rannikkokaupunkeihin kuten New Yorkiin, jonka edustalle uintietäisyydelle Saksan U-veneet pääsivät vaivatta.

Rusikoiduilta miehiltä haettiin kiireisesti tietoa Saksan ohjusten iskukyvyn tilasta. V1- ja V2-ohjukset tappoivat nimittäin jo  eteläisessä Englannissa 15.000 siviiliä ja vammauttivat noin 100.000 sekä tuhosivat satojatuhansia rakennuksia.

Jenkeillä oli hyvät perusteet saada saksalaiset sotarikolliset puhumaan. Hehän niitä hyökkäyssotaan lähtijöitä olivat ja suuri osa vieläpä suurella innolla hakemassa aiheetonta sankarimainetta ja prenikoita murhatöistään. Yksikään saksalainen sotilas ei ollut faktisesti mikään ihailtava sankari.

***

Kv.sotalakeja on syytä muuttaa niin, ettei hyökänneen osapuolen kohtelu sotavankina ole yhtä suojelevaa kuin puolustavan osapuolen. Kovia kokenut hyökkääjän sotilas ei saisi kaltoinkohteluaan helposti tuomioistuimen käsittelyyn. Erityisesti upseereiden kohtelua tulee heikentää ja sitä enemmän mitä korkeampiarvoinen upseeri on.

Tarkkaa rajaa en lähde vetämään mitä sallittaisiin, mutta hyökkääjän oikeusturvan taso ei saisi missään nimessä olla puolustussotilaan tasolla eli kunnioittava ja suojeleva kohtelu. Hyökkääjän ja puolustajan oikeuksien  asettaminen tasa-arvoiseen asemaan on jo sinällään raakaa pilaa oikeudesta.

Olisi tietenkin ilmaistava kansainvälisesti  jo sodan alkumetreillä, kuka on sodan hyökkäysten aloittaja. Se on yleensä helposti tehtävissä.

Näin saataisiin leimattua paitsi hyökkäävä maa niin hyökkäävät sotilaat yksilöinä jo alusta asti eikä tätä muuttaisi edes hyökkääjien saama voitto. He olisivat aina rikollisia murhaajina ja voisivat tulla rangaistuiksi paljonkin myöhemmin.

****

Tämä muutos olisi pieneltä osaltaan vähentämässä sotahulluutta kansan keskuudessa ja vaikeuttamassa hyökkäyssotaa suunnittelevan valtiojohdon toimia ja kutsuntojen onnistumista.  Se korostaisi yksilöiden omaa vastuuta siitä, mihin he lähtevät mukaan.

Muutos ei vaikuttaisi mitenkään yleiseen sotavankien kohteluun, jos joku niin luulee. Ne sotien osapuolet, jotka kohtelevat vankejaan huonosti, tekevät sen kuitenkin. Eivät ne lainsäädännöstä piittaa.

*****

Yksilönvastuu ei nykyään ole suosittua, mutta minä sille viisveisaan. Uhriutujat eivät voisi vähemmän kiinnostaa.

Viime sodassa jäi tämän uhriutumisluulon vuoksi miljoonia innokkaita natseja rankaisematta. Vain kymmeniä hirtettiin, vaikka pelkästään keskitysleireillä heitä työskenteli hyvällä palkalla kymmeniätuhansia.

Nykymaailmassa hyökkäyssotaa käyvä sotilas on käytännössä vain sarja- tai massamurhaaja eikä mikään sotilas. Hän on oikeutensa reiluun kohteluun menettänyt jo hyökkäykseen lähtiessään.

https://youtu.be/C8lnpS7RmF0?si=B0ZqJpozMT52Xa6Z

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu