Idän ja lännen suhteiden kriisin yksinkertaiset selitykset

Älkää menkö lankaan. Älkää uskoko poliitikkoja ja vielä vähemmän sotilaita tai valtamediaa. He harhauttavat teitä.

Älkää olko kuin matalaotsaiset luolamiehet katsomassa jääkiekko-ottelua. Ei maailmanpolitiikka ole urheilua. Se ei ole yksinkertaisilla aivoilla seurattava laji, mutta se on motiiveiltaan uskomattoman simppeliä.

**

On meneillään tietty etsikkoaika ja sen mahdollisuudet helppoihin ja nopeisiin ratkaisuihin ovat umpeutumassa.

Mitä nämä tavoitellut asiat sitten ovat?

Kaikki osapuolet niin idässä kuin lännessä haluavat korjata aiemmat virheensä alueidensa määrittelyissä.

EU ja USA haluaa levittää Naton maksimiinsa. Nato jätti mm Suomen, Ruotsin ja Ukrainan itsensä ulkopuolelle, kun jäsenyydelle olisi ollut mahdollisuus.

Samaa asiaa ollaan myös korjaamassa mainituissa maissa Nato-myönteisissä piireissä. Ollaan odotettu tilannetta, jossa voidaan sanoa Venäjälle, että tämä on itsekin toiminnallaan ajanut lisää maita Natoon.

Samaan aikaan Venäjällä nähdään hyvänä ajoituksena juuri nyt yrittää estää tämä uhkailemalla ja myös palauttaa Neuvostoliiton hajotessa menetettyjä osia ja saada niille hiljainen hyväksyntä.

Kiina on vastaavassa tilanteessa. Se tietää, että juuri nyt kannattaa laittaa Hongkong järjestykseen, toisinajattelijat leireille, ottaa Taiwan haltuun sekä laajentaa aluevesiään. Länsi ei hevin ryhdy näiden takia avoimeen sotaan vaan antaa myöten. Venäjällä Putin tietää saman.

**

Opetus on se, että vaikka näissä tilanteissa näyttää olevan vaarallinen kriisi niin se ei näin ole. Nyt pelataan ja katsotaan mihin vastapuoli venyy. Hyödyt pienestä riskistä voivat olla nyt  suuria.

Riskit ovat uhosta huolimatta pieniä, koska mihinkään avoimeen sotaan ei mikään osapuoli oikeasti halua tietäen mitä jälkeä siitä seuraa. Tästä voitte olla varmoja.

Sekä idässä että lännessä on valtiojohdoilla myös tarve suunnata kansojen huomio ulkoisiin viholliskuviin. He ovat nimittäin niin täydellisesti mählineet maailmantalouden, ettei vastaavaa ole koskaan tehty. Kansat luulevat kaiken olevan kunnossa ja hoidettu velanotolla. Näinhän ei ole. Lasku on vasta tulossa, mutta ei sota kuten annetaan ymmärtää.

 

 

 

+8
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika. Minulla ei ole identiteettiongelmia eikä ilmastopaniikkia. Olen työeläkkeellä oleva isä ja päivettynyt hetero.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu