Jos haluat elämäsi hallintaan, jätä syntymättä

Aikamme on täynnä ahdistuneita ihmisiä. Heitä on kasvava määrä ja kaiken ikäisiä. Yhä useampi on sairastunut ahdistukseensa ja tarvitsee hoitoa.

Kaikki tämä kehitys on tapahtunut vastavirtaan todellisuuden kanssa. Yksilöiden subjektiivinen totuus on toinen kuin reaalimaailma. En pilkkaa subjektiivista kokemusta, mutta en hyväksy sitä todellisuuden korvikkeeksi.

Todellisuudessa maailma on kehittynyt lähes poikkeuksetta parempaan ja helpompaan suuntaan omankin elämäni aikana.

Länsimaissa kuten Suomessa jokainen saa asunnon, ruokaa, terveydenhoidon, koulutuksen, ainakin vähän ostovoimaa, pitkän eliniän, turvatun vanhuuden,  turvallisen maan asua ja vapauden lähes kaikkeen. Näin ei ollut aiemmilla polvilla koskaan. Silti henkiset häiriöt ja ahdistus vaivaavat nykyään jo lapsiakin.

**

Hesari on monen median tavoin kirjoittanut vuosia mm syömishäiriöistä ja tietenkin nuorten huumeongelmista.

Syömishäiriöt olivat tänäänkin esillä HSn toimittajan omakohtaisessa jutussa anokreksiastaan ja kenties bulimiastaan. Hänen kirjoituksestaan näkee, ettei hän vielä tavallaan parannuttuaankaan ymmärrä miksi hän sairastui.

Hän kertoi syiksi laihuusihanteen ja terveelliset syöntiohjeet, joita tungetaan joka luukusta. Poikaystävän lähtökin lukioiässä oli yksi syy lopettaa syöminen. Nuori nainen luuli poikien pitävän laihoista tytöistä, mikä ei sekään pidä erityisesti paikkaansa. Näitä syitä riitti lisää.

Mistä tässä on oikeasti kyse. Mietin asiaa oman elämän kannalta ja miten se ja suhtautumiseni elämään poikkesi näistä ahdistuneista nuorista. Mietin samalla perheeni aiempia polvia ja miten he kestivät henkisesti sairastumatta todella kovia kohtaloita ja pitkiä jaksoja.

Asian ydin valkeni.

Ihmiset, joilla on luulo, että elämän saaminen hallintaan tuottaa turvallisen olon ja on tavoite, päätyvät ahdistukseen eli mm syömishäiriöihin ja paniikkikohtauksiin. Elämän hallinta tavoitteena on väärä.

On hyvä ymmärtää lapsesta asti, ettei elämää saa koskaan hallintaan, se on vaan elettävä. Elettäessä tehdään mitä jaksetaan ja katsotaan kuinka käy. Elämä ei anna mitään takuita mistään, ei terveydestä, pitkästä elinajasta, lapsista, varallisuudesta, menestyksestä, kauneudesta, hyvästä parisuhteesta tai työpaikasta ja, jos jotain saavuttaa, sen myös menettää jossain vaiheessa. Elämä on sellainen.

Kun edellisen sisäistää, ei todennäköisesti koskaan sairastu henkisesti elämän normaaleista haasteista.

 

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008472383.html

+4
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika. Minulla ei ole identiteettiongelmia eikä ilmastopaniikkia. Olen työeläkkeellä oleva isä ja päivettynyt hetero.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu