Jugoslavian historia kertoo miten EUn käy?

Keski-ikäinen ja vanhempi väki muistaa Jugoslavian historian. Maan nimi syntyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja tarkoitti etelän slaavien maata. Se oli kehittynein ja vapain itäblokin valtio 60 -luvulta alkaen. Kävin siellä itsekin tuolloin maan nousukauden alussa ja ihmettelin eroa verrattuna Neuvostoliittoon tai DDRään.

Jugoslavia oli syntyessään kuin pienoismalli EUsta

Jugoslavia oli kuuden tasavertaisen valtion valtioliitto, jossa oli useita etnisiä ryhmiä, kieliä ja uskontoja ja, jonka talousjärjestelmäksi valittiin sosialismi.

Maata johti sissipäällikkö Josip Tito. Hän oli johtanut menestyksellä kommunistien vastarintaliikettä, kun se ajoi lähes omin voimin natsit alueeltaan sodan loppuvaiheissa.

Jugoslavian talouden nousu oli nopeaa 70 -luvulta. Tuolloin aloitettiin pikkuhiljaa siirtyä  suunnitelmataloudesta markkinatalouteen. Se kuitenkin päätyi pian vakaviin ongelmiin rahatalouden hoidossa.

Ongelmia lisäsivät Jugoslavian osavaltioiden suuret erot. Niistä vaikein asia oli toki merkittävät erot vauraudessa. Sloveniassa oli kansalainen kahdeksan kertaa varakkaampi etelän muslimiin nähden. Lisärasite oli uskonnon sotkeminen poliittiseen toimintaan. Uskonto vaihteli alueittain ja oli pohja myöhemmille etnisille puhdistuksille.

Jugoslaviassa ei haluttu jatkaa mallia, jossa tuottavammat osat joutuivat jatkuvasti antamaan tulonsiirtoja heikosti pärjääville osille. Maksumiesten mitta tuli täyteen.

Jugoslavian voimakkain osa ja kansa oli Serbia. Serbit pystyivät kaatamaan liittovaltiossa ne hankkeet, joista he eivät pitäneet. Serbit käytännössä johtivat Jugoslaviaa Titon kuoltua 1980. Liittovaltion osien tasa-arvo oli jo ehditty unohtaa. Kaikki tehtiin Serbien ja jossain määrin Kroatian pillin mukaan. Nimenomaan serbit vaativat tiukkaa keskusjohtoa maalle.

Kroatia, Slovenia ja etelän muslimit alkoivat ensimmäisinä haluta irti valtioliitosta. Lopultakin vain Makedonia pääsi livahtamaan pakkoliitosta vaurioitta.

Meni vielä muutamia vuosia, kun Jugoslavia alkoi hajota sisäisiin ristiriitoihin. Kullakin jäsenvaltiolla oli oma armeijansa ja lisäksi liittovaltiolla omansa, jota johtivat serbit. Maassa oli raskas aseistus. Alkoi vuosia kestänyt sisällissota, joka päätyi lukuisiin sotarikoksiin ja Naton pommituksiin.

EUn ja Jugoslavian yhtäläisyys on hämmästyttävä

Kun Jugoslaviaa vertaa EUhun niin yhtäläisyydet ovat hätkähdyttävät. EUn alku perustui jäsenvaltioiden itsenäisyyteen ja tiettyyn tasa-arvoon. Nämä katosivat ja EUn Serbia on selvästikin Saksa. Kiilapoikana on Ranska. Näiden kahden ohjauksessa tapahtuu kaikki EUssa.

EUn rahapolitiikka on täysi fiasko. Sen tietävät fiksummat esikouluikäisetkin. Jugoslavian tapaan on markkinoille dumpattu katteetonta rahaa massiivisesti ja tuhot tulevat viiveellä.

EU on myös avokätisesti tulonsiirtojen suosija. Rahaa mätetään heikoille talouksille ja ulkomaille. EU onkin  sosialistinen liitto kuten oli Jugoslavia. Molemmissa on ollut markkinatalous, mutta tulot jaetaan sosialismin periaatteilla.

Pienillä jäsenvaltioilla ei ole mihinkään mitään sanottavaa. Demokratia EUssa halutaan viedä olemattomiin, koska se kuulemma hidastaa Saksan ja Ranskan suunnitelmia. Juuri näin tehtiin myös Jugoslaviassa.

Britit saivat tästä jo tarpeekseen ja jättivät saneluliiton. He ovat EUn Kroatia. Aivan kuten Jugoslavian hajotessa, ei myöskään EUsta lähdetä noin vain. Jugoslaviassa itsenäistymiset päätyivät avoimeen sotaan 90 -luvun alussa.

 

 

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu