Julkisten hankintojen kilpailutuksesta

HUS on ollut median pyörityksessä, koska pari prosenttia sen hankinnoista on tehty suoraan ilman kilpailutusta.

Selvityksiä on vaadittu mm. HUSin aiemmalta toimitusjohtaja Lindeniltä Kohu on vähän helpottanut alun kouhotuksesta.

Pidän täysin tarpeettomana pakottaa julkishallinnon tilaajat koko ajan kilpailuttamaan toimittajat. Se ei takaa sen paremmin parasta hintaa kuin parasta valintaakaan. Jokainen paljon ostanut ja myynyt tietää tämän.

Itse kielsin kaiken myyntitoiminnan julkisen sektorin asiakkaille työpaikassani. Julkisen sektorin asiakkaat ovat niin arvaamattomia asiakkaina, ettei niihin ollut älykästä aikaa käyttää juurikin tuon hintakilpailutuksen seurauksena. Toimittajalle on usein hyvin epäselvää mikä tämän asema kilpailutuksessa on. Kuukausien tai jopa vuosien myyntiponnistelut voidaan havaita turhiksi vasta kilpailun päättyessä.

Harvoin tuotteet ja palvelut ovat niin bulkkia tai täysin sama, että vahvasti hintaan tuijottava valinta olisi edes perusteltu. Niinkin yksinkertainen tuote kuin maski on tästä esimerkki.

Hankinnoissa saattaa toimittava yritys ja sen henkilökunta olla yhtä tärkeä kuin itse tuote. Joskus jopa yksittäinen henkilö voi olla erottava tekijä.

Julkishallinnossa on usein tuotteiden käyttäjiä ja ostajia, jotka tuntevat tarjonnan ja yritykset niin hyvin, että kilpailutus on silkkaa resurssien ja ajan törsäystä. Täytyy olla muita keinoja valvoa hankintojen asiallisuutta.

HUSin taoauksessa on huvittava yksityiskohta. Sisäinen tarkastus on ulkoistettu ns. kansainväliselle tilintarkastusyhteisölle. Niitä ei tulisi ruokkia lainkaan toimeksiannoilla, jotka maksetaan verovaroilla. Tässä on mennyt julkinen hankinta metsään pahemman kerran.

Nämä yhteisöt tienaavat suuret summat opastamalla yrityksiä veronkierrossa sekä verosuunnittelussa. Ne ovat kaikki jääneet lukuisat kerrat kiinni laittomien toimien edistämisestä. Niiden paras osaaminen onkin veroparatiisien käytössä.

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu