Kai Mykkäsen taloushuolet

Kai Mykkänen on kirjoittanut blogiinsa Puheenvuorossa jutun Suomen talouden ahdingosta. Sen kohde on oleellisen tärkeä, mutta lääkkeet byrokraattisia kuten tukien porrastamista ja vastaavaa viilausta, jotka eivät muuta mitään taloudessa. Muutoksen tarve on liian suuri hoituakseen pikkuviilauksilla.

Poliitikoilla ei riitä ymmärrys asian hoitoon, koska poliitikko on aina ollut vain virkamies tai poliitikko.

He eivät ole yleensä tutkineet markkinoita, kehittäneet tuotteita, myyneet ja toimittaneet niitä, eivät kilpailleet vientimarkkinoilla, eivät johtaneet näitä toimia tai ottaneet riskejä. Siksi Suomen talouden nosto ei heiltä koskaan tule onnistumaankaan. He eivät ole koskaan oppineet rahaa tienaamaan vain sitä jakamaan.

***

Mykkänen tai tukikirjoittajansa ovat kuitenkin tajunneet, että olemme menossa päin seinää ja lujaa. Tulonsiirtoyhteiskunta ja verojen nosto on tiensä päässä. Tuottavia verotettavia on vähenevä määrä ja ruokittavia kasvava.

Kun ihmisten keskiansiot ovat alhaiset ja polkevat paikallaan, jää tätä menoa jäljelle vain velkaantuminen ja lopulta leikkaukset.

Miksi olemme tässä tilanteessa?

***

Julkisen sektorin kasvu nykyiseen kokoonsa on yksi pääsyistä. Olemme rakentaneet julkisen sektorin työpaikoista sellaisen kiinteiden kustannusten kuorman, ettei yksityinen talouselämä kestä sitä. Julkinen talous ei kuitenkaan tuota paljoa siitä mitä haluamme kuluttaa. Yhä harvempaa näistä asioista edes tehdään Suomessa.

On yleinen väittämä, että kaikki työ on arvokasta. Se on valhe. Yleisesti tarpeellisia töitä on osa, mutta  taloudellisesti töiden arvo vaihtelee suuresti. Sosiaalialan, kehitysyhteistyön, migraatiohallinnon, kulttuurin, urheilun, taiteen ja yleishallinnon alueilla ei verovarojen käyttö tuota usein juuri mitään. Meillä on myös paljon turhaa koulutustarjontaa ja tutkimusta, joista ei synny mitään tarpeellista vain kuluja.

Ihmisten varallisuus ja valtion verotulot eivät kasva, koska veroprogressio syö kaiken lisäponnistelun tulokset työn tehneeltä. Voisin itsekin tehdä jotain hyödyllistä eläkkeellä, mutta marginaaliveroni on yli 60%. Jokaisesta lisäeurosta menisi päältä yli 60 senttiä. Miksi siis tekisin mitään.

Ihmiset ovat muutenkin laiskistuneet. Heidän ei kannata haaveilla mistään lisätöiden tuomista lisätuloista verotuksen takia. Yhteiskunta tarvitsisi kuitenkin hyvin tienaavia runsaasti lisää. Lisäverojen maksaminen ei innosta siksikään, että pääosa puolueistamme kuitenkin törsää kaiken eikä mitään loppua näy maksamiselle.

Vastapainona on kasvava työkykyisten väestönosa, joille erilaiset tuet ovat muodostuneet ihmisoikeudeksi ilman mitään vastiketta. Heitä ei pätkääkään kiinnosta kenen selkänahasta he elävät.

Näin on valmis nykyinen syöksykierre. Kaikilla on mukamas oltava oikeus mukavaan elämään, mutta ei velvollisuutta sen tuottamiseen.

***

Mykkänen huolehtii jutussaan, että tuottavuus ei riitä, pitää olla työpaikkojakin. No tietenkin pitää ja niitä on määrättömästi. Niihin vaan ei viitsitä tarttua, kun ei tarvitse, kiinnosta tai huvita puhumattakaan, että luotaisiin edes oma työpaikka.

Ensimmäinen muutos tukien käsitteissä tulee olla vastikkeellisuus. Tukia vastaan voi yhteiskunta teettää töitä julkishallinnossa ja töiden vastaanotto yleensäkin voidaan tehdä pakolliseksi tukien poiston uhalla. Julkishallintoa voidaan samalla pienentää vakituisista virkamiehistä tuntuvasti.

***

Työn perässä muuttoa on tuettava tuntuvasti. Samoin pitkien työmatkojen kulut pitää saada vähentää täysimääräisesti mukaanlukien työmatkojen kestosta tulevat aikatappiot.

Työttömyyskorvausta vastaan on tehtävä töitä julkishallinnossa tai vaihtoehtoisesti voi opiskella kokopäiväisesti uuden ammatin ollessaan työttömyyspäivarahalla.

Parantuneesta tuotoksesta ei saa rangaista lisäverotuksella. Tavoite pitää olla, että sekä työn määrä että tuottavuus nousevat. Toisille toinen on helpompi kuin toinen. Verotulojen nousu pitää saada aikaiseksi työn tulosten kasvun kautta eikä verotusta tiukentamalla.

***

Jollei ihmisten ostovoima nouse, ei nouse kotimarkkinan kysyntäkään eikä synny työpaikkoja lisää.

Vientimarkkinoiden ostovoimaan emme taasen pysty vaikuttamaan eikä EUn tukipakettimme kuten meille hallitus valehtelee.

Voimme vaikuttaa siihen, että vientiyritykset voivat Suomessa hyvin. Näiden henkilökunta tienaa usein hyvin, mutta vain bruttona. Huvittavan käytännön mukaan bruttotuloissa lasketaan verotkin tuloiksi. Pitämällä verotus kohtuudessa, parannetaan vientiyritysten toiminnan mahdollisuuksia ja vähennetään palkankorotuspaineita.

Ulkomaalaisia huippuosaajia ei saada Afrikasta tai Lähi-idästä juuri koskaan. Maat, joissa heitä on, tarjoavat paremman ostovoiman kuin Suomi. Ei Suomeen tulla töihin 3.-5.000€ kk-palkan takia. Nykyisin Suomi vetää voimakkaasti puoleensa vain Kelan luukulla eläviä. Viherpunaiset tyytyvät tähän saadakseen äänestäjiä itselleen.

 

 

 

+15
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen sekä moninkertainen mamu.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana aina yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu