Kauppakamarin toimitusjohtaja kirjoittaa puutaheinää ulkomaisesta työvoimasta
Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen kirjoittaa Hesarissa työvoimapulasta ja nopeasti heikentyvästä huoltosuhteesta.
Hän toteaa, että ”Osaajapulan kestävä ratkaiseminen edellyttää, että Suomeen saadaan ulkomaisia tekijöitä, jotka eivät tule tänne vain käymään vaan jäädäkseen.”
Kaikki tämä on totta. Silti koko juttu on puutaheinää hänen tehtävässään olevalta. Koululainenkin olisi voinut kirjoittaa tuon mielipidekirjoituksen.
Kirjoituksessa ei sanallakaan mainittu, mitä tulisi tehdä, että ulkomaalaiset osaajat tulisivat Suomeen ja pysyisivät Suomessa tuottaen ja maksaen veroja. Juuri kauppakamarin tulisi ehdottaa miten väkeä voidaan rekrytoida ja se voisi itsekin tehdä jotain asian eteen.
**
Tämä mielipiteiden ja itsestäänselvyyksien kertominen on tyypillistä myös poliitikoille. Nämä ulostulot ovat kuitenkin täysin arvottomia, koska niihin ei yleensä liity osaamista, kokemusta, havaintoja ja ratkaisuja.
Edes sitä ei tajuta, että muuttajat, joita tarvitsemme, ovat kolmea eri tyyppiä. Tarvitsemme jonkin määrän matalapalkkaisia perustöiden tekijöitä, erikseen tarvitsemme paljon verotuloja tuottavia ja kolmanneksi pienemmän määrän jonkin erityisosaamisen omaavia kuten tutkijoita, kansainvälisen kaupan osaajia ja yrittäjiä.
**
Jokainen, joka on itse muuttanut muualle töihin, tietää jo sangen hyvin, mikä vaikuttaa kohteen valintaan. Kaikki alkaa normaalilla muuttajalla halusta lähteä. Lähtömotivaation syyt voivat olla moninaisia. Muuton edellytys kuitenkin on, että saatavilla on työpaikka ja parempi elintaso kuin kotimaassa. Suomen kohdalla ongelma on jo siinä, ettei niitä paikkoja juuri ole.
Seuraavaksi muutosta kiinnostunut käy läpi kohdemaita, yrityksiä ja niissä olevia työpaikkoja. Sekä kohdemaan että työpaikan on molempien miellytettävä muuttajaa ja tämän perhettä.
Muuttaja lähtee siis matkaan, kun kohdemaa on valittu, työnantaja on löytynyt, työlupa saatu, työsopimus tehty eli kaikki on kunnossa jo ennen lähtöä.
**
Työperäinen maahanmuutto ei missään tapauksessa tarkoita prosessia, jossa kohdemaahan tullaan ilman papereita, eletään vuositolkulla tukien varassa, raahataan perhekin mukaan lisäämään tukikustannuksia, ei kyetä hoitamaan asioitaan ilman tukipalveluita ja tulkkeja, koska ei osata edes englantia eikä opita suomea, eikä ole hankittu mitään pätevää koulutusta jo ennen maahankävelyä.
**
Normaalille muuttajalle on tärkeää, mikä on tuleva nettoansio ja mitkä ovat elinkustannukset. Hän miettii toisin kuin suomalainen, paljonko hän pystyy laittamaan säästöön joka vuosi.
Työtä tekemään tuleva ammattilainen ei ole suuremmin kiinnostunut siitä, mitä tukia hän voi saada, vaikka ei olisi töissä. Hänen tarkoituksenaan on elää palkallaan alusta asti, itse kotiutua maahan sekä oppia sen kieli.
Hän ymmärtää myös sen, että hän voi joutua lähtemään maasta, jollei hän pärjää työansioillaan. Hänelle on myös selvää, että oleskelu maassa päättyy, jos hän tekee rikoksia. Samoista syistä hän ei myöskään tulisi saamaan maan kansalaisuutta.
Suomeen on tullut liikaa väkeä, joille oikein mikään mainituista ei ole selvää vaan enemmänkin päinvastoin.
**
Suomi tarvitsee jo valmiiksi koulutettuja tekijöitä. On selvää, että heille on tarjottava hyvä palkka ja edut.
Meillä on kuitenkin se ongelma, että taloutemme heikko tila, pienet pääomat, kehno riskinottokyky ja kasvuhalut eivät tuota niitä hyviä työpaikkoja kuin vähän. Kahden kolmen tonnin palkoille ei tänne saada kuin taksikuskeja, siivoojia ja apuhoitajia eikä heidän tuloistaan irtoa kuin hippu veroihin.
Suomi ei myöskään houkuta urakehityksellä. On liian vähän yrityksiä, joihin siirtyä kehittyäkseen. Yrittäminen ei myöskään houkuta ulkomaalaisia. Byrokratia on ankaraa ja riskirahaa ei löydy. Yrityksen periytyminen perheen sisällä on tehty myös kalliiksi. Se ei houkuta yrittäjää jäämään maahan pitkäksi aikaa.
Suomen lakisääteisten työeläkkeiden taso on EUn heikoimpia. Tarkoitan tällä eläkkeen palkkavastaavuutta. Pienillä palkoilla uurastaminen johtaa kasvavaan köyhyyteen vanhuudessa. Suomen nettoeläkkeet ovat keskimäärin reilusti alle kaksitonnia. Meidän elinkustannustasoilla puolet kansasta elää eläkkeellä selkeästi köyhyydessä.
**
Näitä keinoja lisätä tuottavien osaajien muuttoa Suomeen on silti todella paljon puhuttaessa keinoista, joihin voimme vaikuttaa.
Suomen ilmasto ja pimeys eivät kuulu näihin tekijöihin ja siksi houkutuksia on keksittävä muilla tavoin tavallista enemmän. Voimme ottaa mallia muista maista.
Persianlahden öljyvaltioissa on ikävän kuumaa lähes koko vuoden, Singaporessa ja Panamassa hikisen kosteaa hellettä tai Monacossa ahdasta. Ne saavat kuitenkin työvoimaa ja pääomia verottomuudella tai merkittävillä veronkevennyksillä.
Ilman sijoittajien houkuttelua moni Suomen kaltainen pieni valtio ei olisi mitään. Näin on tilanne Luxemburgissa tai Sveitsissä. Ne olisivat tuppukyliä ilman ulkomaista rahaa.
Sijoituksista syntyy uusia yrityksiä ja vanhoja laajennetaan sekä otetaan enemmän riskejä. Tätä kautta syntyy työpaikkoja, joissa on usein hyvä palkka.
Tällaisessa ympäristössä viihtyvät ulkomaiset todelliset osaajat ja niistä syntyy valtiota myöten kaikille taloudellista jaettavaa.
Näistä asioista olisi kauppakamarin toimitusjohtaja voinut kirjoittaa eikä vain pyörittää samaa levyä kuin monet jo 30 vuotta.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010692824.html
Orban kertoi keinon, miten saada rikkaita saksalaisia muuttajia köyhään unkariin. Konservatiivinen ympäristö, missä väärät maahanmuuttajat ja woke eivät ole häiriöksi.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan eläkeläisiä onkin muuttanut joukoittain Unkariin mainituista syistä ja pienten lakisääteisten eläkkeiden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
” Muuton edellytys kuitenkin on, että saatavilla on työpaikka ja parempi elintaso kuin kotimaassa.”
Ei.
Aika moni muuttaa toiseen maahan työpaikkaan myös seuraavien syiden takia, myös lähtömaata huonommalla palkalla/reaaliansioilla:
– uralla eteneminen, uuden oppiminen
– puolison mukana
– tulevan partnerin mukana
– kulttuuria ja kieltä oppimaan
– ilmasto
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin harva muuttaa pysyvästi näistä syistä. Sen varaan ei kannata huoltosuhteen ongelmaa lähteä ratkomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä maailmassa nyt on pysyvää. Vastasin vain yhteen väitteeseesi. Mitä kauppakamarin johtajan puheenvuoroon tulee, pidän sitä epäonnistuneena. Keskeisin heikkous oli se, että vaikka Suomessa myös akateeminen työttömyys on kasvussa ja työttömyys huitelee pitkästi toisella kymmenellä, ei kauppakamari eikä myöskään Suomen Yrittäjät tai EK ole esittänyt yhtä ainutta uutta ideaa miten kotimaisen työnvälityksen kohtaanto saataisiin paremmaksi. Todella hölmöä ja vastuutonta työntää vain uutta putkeen pitäen oman maan työttömiä menetettyinä sieluina.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Tutkintotehtaat vain toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
Oli uutinen,jos oikein muistan,niin korkeasti koulutettuista valmistui n.20%suoraan kortistoon.
Ja meillä on pula”huippuosaajista”.
Taitaa pula olla esim metallimiehistä ja muista kädentaitajista.
Ja mikä mielenkiintoisinta,Ek:n Häkämiehen mielestä hallituksen pitäisi hommata yritykselle työntekijät. Häkämies on liitton mies,ja huutaa mitä huutaa.
Itse esim möi lannoitetuotannon Norjalaisille ja nyt kitisee..
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä joitakin kädentaitajiakin voidaan kutsua huippuosaajiksi. Vastavalmistuneita harvemmin sellaisiksi kutsutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja niitä huippuosaajia löytyy ulkomailta ilman kielitaitoa?
Oli nuoria tai sitten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niitä löydy saati, että tulisivat Suomeen. Suunta on päinvastainen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen nähnyt huippu CNC sorvarin oppivan suomenkielen nopeasti ja vielä perustavan oman sorvaamon iltapuhteiksi. Kyse on asenteesta halusta menestyä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitänee sanoa CNC-koneistaja, koska kyseinen kone tekee muutakin kuin sorvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi väärä nimitys! Olen enempi sähkömies, jos nykyään juuri mikään mies.
Ilmoita asiaton viesti
Vain harvat oppivat suomen kielen.
Minulla oli eräässä projektissa yli 200 ei-suomalaista töissä noin 100 suomalaisen työntekijän kanssa. Näistä 200:sta ulkomaalaisesta kolme oppi joten kuten ymmärrettävästi suomen kielen – kolme turkkilaista veljestä. Ilmeisesti sukuvika oppia nopeasti vieraita kieliä.
Ilmoita asiaton viesti
Asenne on ratkaiseva.
Ilmoita asiaton viesti
Moniko tulee Suomen ilmaston ja kielen oppimisen takia. Eihän täällä kohta edes pärjää Ilman englannin kielen osaamista. Finairkin lähettää lipun ostaneille Suomalaisille lisäkirjeitä englanniksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin vastasin blogistin geneeriseen väitteeseen
” Muuton edellytys kuitenkin on, että saatavilla on työpaikka ja parempi elintaso kuin kotimaassa.” Se ei ollut maahan sidottu.
Jos taas puhutaan vain Suomesta muuton kohteena, kaikki edellä listaamani syyt löytyvät motiiveista – myös ilmasto entistä useammalla ilmaston lämpenemisen ja päiväntasajan aluuen lisääntyvän kuivuuden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Missä päiväntasaajan alueella kuivuus lisääntyy?
Ilmoita asiaton viesti
Ei missään.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä niin, Afrikassakin SAHEL levenee ja vihertyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä raha ratkaisee ja mahdollinen työpaikka puolisolle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen sisällä noin 15 kertaa työnperässä muuttaneena voisin sanoa,että jos en olisi koskaan minnekkään liikkunut omasta alkuperäisestä paikastani niin olisin tänä päivänä paljon rikkaampi.
Metsä ja rakennusalalla oli paljon lupauksia vakityöstä.
Pelkkää puhetta..
Ilmoita asiaton viesti
Joo, muuttaminen maksaa ja sitten jos haluaa pankista lainaa niin katsovat väestötietorekisteristä osoitteen muutoksia ja jos on muuttanut usein niin luottoriski korkeampi, että vaikuttaa sitten sillä tavalla elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen epävakaa talous tuottaa epävakaita työsuhteita ikävä kyllä. Epävakautta yrityksissä lisä heikko johtaminen, huono kannattavuus ja heikko suhdannevaihteluiden kestokyky.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppakamarin johtaja on kuin mikä tahansa byrokraatti / poliitikko, puhuvat lämpimikseen niitä näitä, vailla kokemusta yritysten pyörittämisestä, saati ammattitason työvoiman rekrystä 🌞
Ilmoita asiaton viesti
Ketähän se byrokratia suomessa hidastaa ja kyllä riskirahaa on jakaa / varmaan jaetaankin, kun tuskin ”eivät eräät vierasperäiset toimijat varmaan pizzeria / kebab paikkoja omilla rahoillaan toimintaan laita”.
Niin ja kyllä suomalaisilta ideoita löytyy yritystoimintaan, se vaan kun Eu myös määrittää minkälaista yritystoimintaa suomessa saa harjoittaa, ettei ne vaan eräiden maiden yritystoimintaa haittaa ja suomesta ollaan joihinkin Eu-maihin rahaa siirtämässä jo hiukan niikuin enakkoon, ettei vaan vastaanottaja maassa ihmisille tule paha mieli, et kun miljardien jakorahat olis laitettu valtaväestön toimintojen rahoittamiseen, niin pienempi joukko olis kortistoa täyttämässä, mutta eihän niin saa tehdä, kun se on rasismia.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös maumu-rafloilla ole jonkinlainen helpotus alv-maksuista tietyn ajan? Sen jälkeen aloittavat ravintolan uudelleen toisen omistajan vastuulla ja homma alkaa alusta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö huoltosuhteen heikkeneminen yhtään huoleta?
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuutto nykymuotoisena nimenomaan heikentää huoltosuhdetta.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onhan sellainenkin mahdollisuus että maahanmuuttaja maksaa veroja. Onkohan maahanmuuttajien vaikutuksesta huoltosuhteeseen tehty tilastoa?
Ilmoita asiaton viesti
Juhan kirjoituksesta ottaisin esille: ”Muuttaja lähtee siis matkaan, kun kohdemaa on valittu, työnantaja on löytynyt, työlupa saatu, työsopimus on tehty eli kaikki on kunnossa jo ennen lähtöä.”.
Tämän pitäisi olla se tavanomainen menettely, joka usein käynnistyy työnantajan aloitteesa.
Muunlainen tytöperäinen maahanmuutto tapahtuu usein perheenyhdistämisen tai opiskelun sivujuoneena.
Turha tuottaa maahan väkeä summanmutikassa ja katsoa kuinka he työllistyvät itsestään.
Ilmoita asiaton viesti
Asunnonkin olisi hyvä olla tiedossa.
Hyvä työpaikka toki on ehdoton edellytys, josta on hyvä jatkaa eteenpäin.
Vuosituhannen vaihteen tienoilla asiakasyritykseni halusi minun lähteä Belgiaan erästä ongelmaa selvittämään. Yrityksen edustajana lähti mukaan eräs kaveri, joka oli n. vuosi sitten muuttanut Amerikasta heille projektipäälliköksi.
Hän kertoi, kuinka helppo Suomeen oli muuttaa. Eniten hän ihmetteli sitä, kun hän halusi ostaa asunnon ja vei pankkiin lainahakemuksen. Viikon kuluttua pankista soitettiin ja pyydettiin häntä tulemaan allekirjoittamaan lainapaperit. USA:ssa hän ei olisi voinut kuvitella moisen onnistuvan ulkomaalaiselle varsinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vaan vihjeeksi. Ottakaa selvää miten mennään töihin Yhdysvaltoihin. Onnistuisiko jos menisi rajalle ja sanoisi sen taikasanan ”asylum”?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös sinne lappaa väkeä Meksikosta melkoista tahtia?
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on niin yksinkertasta kuin pläkki,luonnonvaroilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen lakisääteisten työeläkkeiden taso on EUn heikoimpia. Tarkoitan tällä eläkkeen palkkavastaavuutta.”
YELstä nyt puhumattakaan. Onko järjestelmä kehitetty vain eläkepomojen lihottamiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Työeläkejärjestelmämme on ollut pitkään kelvoton. Nykyiset ja tulevat eläkkeensaajat eivät yhtään tiedä eläkkeidensä ostovoimaa vuosien päästä. Tilanne on surkea.
Ilmoita asiaton viesti
Akateeminen työtön: ”Puolen vuoden pesti tuntuu lottovoitolta” – Korkeakoulutettujen työttömyys pitkittyy, koronan jäljiltä töihin pääsy on muita hitaampaa. Suomi ei työllistä edes omia kansalaisiaan. Silti halutaan lisää maahanmuuttajia jopa 40 000 vuodessa (rkp).
Heinäkuun lopussa: Laajan työttömyyden piirissä yhteensä oli 407 400 henkilöä. (TEM). Työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia (joilla ei Suomen kansalaisuutta) 49 500, mikä on 7 000 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa.
Koko maassa oli työttömänä 306 000 ja erilaisissa Te-palveluissa 101 400 henkilöä, eli laajan työttömyyden piirissä heinäkuun lopussa oli yht. 407 400 henkilöä.
Ihmisten määrä ei ole ratkaisevaa, vaan ihmisten koulutustaso ja elämäntavat. Jos ihmisten määrä olisi ratkaisevaa, mm. Afrikassa pitäisi olla hyvinvointia ja sopuisaa elämää.
Yle 10.9.: ”Monien maakuntien ja kuntien ongelmana on ollut se, maahanmuuttajat ovat myöhemmin muuttaneet kasvukeskuksiin.” Kysymys kuuluu, millä rahalla, jos sitä työpaikkaa ei valmiiksi siellä ole?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennus edelliseen: Työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia (joilla ei Suomen kansalaisuutta) 49 500, mikä on 7 000 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa.
Lisäksi erilaisissa Te-palveluissa oli 26 000 ulkomaalaista eli laajan työttömyyden piirissä oli yht. noin 75 500 ulkomaalaista.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaan vaan lisää elätettäviä velaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt Juha tuommoisia. Joku vielä ottaa tuon tosissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sattumalta olen sitä mieltä Suomessa jos saa jotain tukia, niin niitä ei pitäisi ottaa pois ennen kuin on näyttöä säännöllisestä tulosta. Ja sen ajan pitäisi olla pitempi kuin koeaika.
Nythän tilanne on se, että työn aloittamisessa on niin paljon riskejä kädestä suuhun elävälle, että se vaikuttaa työllistymiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Rekkakuski laski oikein, rahaa palaa. Hän olikin oikea muuttaja eikä elätettävä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi kärsii työvoimapulasta pitkässä juoksussa vaikka tämänhetkinen heikko taloustilanne työttömyyttä kasvattaakin.
Meillä on kuitenkin 300000 ihmisen työvoimareservi työttömyyskorvausta nauttivissa.Näistä ehkä 100000 on käytännössä työkyvyttömiä, mutta loput pitäisi saada mukaan työelämään. Parhaiten se onnistuu lopettamalla ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset, jotka tulisi jatkossa saada vakuutusyhtiöiden ja vakuutetun välisiksi yksityisiksi työttömyysvakuutuksiksi. Julkisen vallan ei tule osallistua näiden kustantamiseen. Tämä säästäisi valtiolle lähemmäs miljardin vuodessa, mutta se suurin vaikutus olisi työvoiman tarjonnan kasvulla ja sitä kautta talouden ja verotulojen kasvulla.
Jokainen voi kysyä itseltään motivoisiko työnhakuun enemmän se että saisi vain muutaman satasen kuussa perustoimeentulotukea kuin vähintään puolet entisestä nettopalkasta (kun töissäkäyntikulutkin jäävät pois). Vastaus lienee selvä ja näinhän useimmat ansiosidonnaista saavat toimivatkin: töihin palaaminen lisäntyy jyrkästi kun ansiosidonnaisen maksu päättyy.
Olen esittänyt tätä jo useammassakin Puheenvuoron kommentissa, mutta juuri kukaan ei ole kannattanut. Kertonee siitä että nykyiseen työttömyyden tasoon ja paikalleen jämähtäneeseen talouteen ollaan tyytyväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kerros miten hyvin aikasemmat valtion yritysten yksityistäminen on toiminut? muutat jonkin verovaroin rahoittavan järjestelmän voittoa tuottavaksi, verotus tuskin helpottuu mutta tulee uusi kulu työssäkäyville, jonka hinta nousee aina kun työttömyys kasvaa. Ihan ”mieletön” idea, kumma juttu ettei ota tuulta alleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kyse ole mistään valtionyrityksen yksityistämisestä. Kyse on siitä että ne jotka haluavat säilyttää elintasonsa myös työttömänä kustantavat sen itse. Tuo ansioihin sidottu työttömyyskorvausvakuutus olisi luonnollisesti vapaaehtoinen ja vakuutusyhtiöt hinnoittelisivat sen riskit. Aloilla joissa ollaan paljon työttömänä vakuutusmaksut olisivat tietysti korkeammat.
Julkisista varoista kustannettaisiin työttömälle vain tietty perusturva, 600-800 euroa kuussa, jolla kyllä juuri ja juuri elää. Ne jotka haluavat säilyttää elintasonsa myös töitä tekemättä kustantakoot sen itse. On sitten nousu- tai laskukausi niin Suomessa on jatkuvasti vähintään 200000 työtöntä elämässä yhteiskunnan tuella, laskemalla työttömyyskorvaukset minimitasolle ainakin puolet heistä pakotettaisiin töihin tuottamaan paitsi oma elantonsa myös verotuloja. Nyt heistä on vain menoja.
Ilmoita asiaton viesti