Kaupunkirakentamisen väärät profeetat

Nykyään pääsee asiantuntijan rooliin olematta asian_tuntija.

Kaupunkirakentamisen asiantuntijoita riittää mediassa joka päivälle. Hesarin haastattelema kaupunkitaloustieteen professori Tuukka Saarimaa on esimerkki asiantuntijasta, jolla on kapea-alainen  osaaminen asiastaan ja mielestäni kyseenalainen ammatillinen moraali.

Media näyttää kritiikittä ja innolla tukevan näitä megalomaanisen kaupunkirakentamisen profeettoja. Ehkä se saa toimittajatkin tuntemaan itsensä maailmanluokan city-ihmisiksi.

**

Saarimaa väittää, ettei Helsingin niemellä ole yhtään pulaa rakennusmaasta. Hän ei myöskään katso, että asumistiheys olisi liian suuri tai, että Helsingin kasvuhalukkuus olisi haitallista.

Edellisten lisäksi häntä ei vaivaa  vähääkään asuntojen järjettömät hinnat. Ne  voivat kuulemma huoletta nousta reilusti korkeammiksi kuin rakennuskustannukset kunhan asunnot menevät kaupaksi. No niinhän on käynyt ja ostajien rahkeet onkin  käytetty viimeistä euroa myöten.

**

Asuinalueiden lähiluonnon tuhoaminen ei myöskään haittaa professoria. Hänhän itsekin asuu Kalasataman betonislummissa, jossa ei juuri puita tai nurmikkoa näe eikä paskovien urbaanipulujen lisäksi mitään  luonnonvaraisia eläimiä.

Tällaisten kapeakatseisten teknokraattien nimittäminen kaupunkisuunnittelun ja asumisen asiantuntijoiksi on käsittämätöntä. He edustavat omia kapea-alaisia visioitaan ilman mitään syvempää  käsitystä inhimillisesti hyvästä asuinympäristöstä.

**

Betonislummeissa asuvat kärsivät eniten yksinäisyydestä ja mielenterveyden ongelmista, joiden tärkeä syy on asuintavan huonous. Parhaiten tämän näkee nuorten ja yksinäisten vanhusten pahoinvoinnin määrästä.

Vastoin professorin käsitystä ihminen ei ole tasapainoinen ollessaan tapahtumien ja palveluiden ympäröimänä betonikuutioiden keskellä, jonne ei edes aurinko paista.

Kaupunkien suunnittelun päätehtävän tulisi olla ihmisläheisyyden eli luoda viihtyisiä vihreitä asuinalueita ja etsiä keinoja suurkaupungin asuntojen hintojen laskemiseen merkittävästi,  radikaaleillakin keinoilla. On silkkaa silmänlumetta uskoa asia markkinoiden, gryndereiden, pankkien ja keinottelijoiden käsiin.

Ihmisten ainut tapa selvitä tästä ryöstöstä on joko muuttaa kauemmaksi tai ottaa yhä suurempia lainoja ja pidemmillä maksuajoilla. Sehän ei teknokraattia kiinnosta. Hedelmistään puu tunnetaan.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009968089.html

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu