Keille kuuluu lasku laskevasta syntyvyydestä Suomessa

Eläkkeiden nykytaso vaarassa

Edellinen ETLAn graafi marraskuulta 2018 tarkoitti siis sitä, että 2015 oli ennustettu työikäisiä olevan 2070 vuonna 3,4 miljoonaa, mutta 2018 tehdyssä ennusteessa vain alle 3 miljoonaa. Eli yli 400.000 työikäistä katosi ennusteesta vain kolmessa vuodessa. Pääsyy on alhainen syntyvyys.

Nykyiset eläkkeetkin ovat 80% suomalaisista hyvin alhaiset. Varaa eläkkeiden leikkauksiin ei ole. Vanhana ei elämä halpene. Tarvitaan palveluita, koska ei itsestä enää ole kaikkiin töihin. Sairaskulut voivat olla yllättävän korkeita eikä hoitoaan voi laskea täysin julkisen hoidon varaan, jos älliä on yhtään.

Ja jos terveys on kohtuullinen tekee mieli pitää auto ja käydä matkoilla, kun kerrankin aikaa on. Moni vanhus joutuu maksamaan myös asuntonsa remontteja juuri silloin, kun tulot ovat pienimmillään. Kuvitelma siitä, ettei eläkeläinen rahaa juuri tarvitse on harhaa.

Tilanne näyttää siis ensinäkemältä todella huolestuttavalta, mutta se ei sitä kuitenkaan ole. Syy on siinä, että meillä on hyvin aikaa säätää eläkejärjestelmää vastaamaan uusia vaatimuksia. Aikaa on 50 vuotta joskin toimiin on ryhdyttävä heti.

Millä toimilla eteenpäin

Kyse on rahan lisätarpeesta eläkerahastoinnissa eli säästöjä on lisättävä. Toisaalta on vähennettävä nuoren polven velvollisuutta kattaa vanhan polven eläkkeitä, jotta nuorten maksukuorma ei nouse kohtuuttomaksi ja he kykenevät säästämään enemmän tuloistaan omaan eläkkeeseen ja silti hankkimaan lapsia ja perheasunnon.

Kyse on eläkejärjestelmän muutosvaiheesta, joka voi kestää pari kolme sukupolvea. Mennään kohti aikaa jolloin jokainen on itse säästänyt yhä suuremman osan eläkkeestään, jota tulee nostamaan.

Tämä siirtyminen pitää laittaa liikkeelle nyt eikä yrittää keplotella eteenpäin tietäen, että vanhan systeemin elo loppuu pakostakin.

Jäljelle jää yksi iso kysymys

Siirtymisjaksolla syntyy epäreiluja tilanteita sen suhteen kuinka paljon kukin työssäkäyvä tulee rasitetuksi maksuilla ja veroilla.

Eläkejärjestelmä kuten koko yhteiskunta tarvitsee kaikissa tilanteissa uusia polvia eikä vain rahaa eli joidenkin on myös tehtävä lapsia ja se onkin melko mukavaa puuhaa. Mutta lasten kasvattaminen yhteiskunnan töiden tekijäksi ja veronmaksajiksi ei ole aina niin hauskaa eikä halpaa.

Mitä maksaa kaksi lasta vanhemmilleen

Tuoreet julkisuudessa olleet arviot kertovat kahden lapsen kuluiksi vanhemmilleen 260.000€. Tämä on hyvin konservatiivinen arvio lasten kuluista 18v ikään asti. Todellisuudessa lapset tarvitset taloudellista apua hyvinkin 25 vuoden ikään, jolloin heillä ovat opinnot takana ja useimmilla työtulo, jolla tulee toimeen. Usein vanhemmat hankkivat lapselle ensiasunnon ja auton tai maksavat näistä osan. Myös lomarahoja on tapana antaa ja tukea kestokulutustavaran ostoissa.

Kahden lapsen todelliset kustannukset 0-25v ovat helposti vähintään 400.000€. Siksi täytyy miettiä miten lapsia hankkineet palkitaan. Koska lapsia tarvitsevat myös lapsettomat, on perusteltua, että he maksavat niille korvausta, jotka uhranneet työtään ja varojaan lapsiinsa usein pitkälti yli 20 vuotta per lapsi. Muistutan vielä siitä, että lapsi ei ole lemmikki, joka hankitaan viihdyttäjäksi vaan lapsia hankitaan välttämättömään tarpeeseen.

Se miten tämä tulonsiirto tehdään on tekninen detalji. Se voi olla verohelpotus tai nykyisestä korotettu lapsilisä tai jokin muu kuten korkeampi eläkkeen kertymäkerroin. Pääasia on, että lasten teko palkitaan taloudellisesti ja tekemättä jättö aiheuttaa lisäkuluja ja tasoittaa palkitsemiskuluja.

Onko jokaisen lisäännyttävä

Kenenkään ei tietenkään ole pakko lapsia tehdä, muttei voi olla niinkään, että yhä kasvava joukko ei hanki lapsia tai vaan yhden ja hyötyy toisten tekemien lasten työsuoritteista, verotuotoista ja eläkkeen maksuista ilman vastaavia kuluja lasten hoidosta, jotka lasten vanhemmille syntyy.

Eli jos Suomen nuoret ryhtyvät hankkimaan enemmän lapsia niin siihen täytyy kannustaa vahvasti ja mikäli syntyvyys nousee, ei tarvitse nykyiseen tapaan huolehtia eläkkeiden saamisesta vanhojen eikä nuorten. Luottamuksen säilyminen taloudellisesti turvattuun vanhuuteen on äärimmäisen tärkeää kaikille.

 

 

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu