Kilpaurheilun älyttömyys

Vaikevammainen urheilija Aino Tapola pitää haastattelussaan järjettömänä tilannetta, jossa urheilija joutuu stressaamaan avustajatilannettaan tärkeimpiin kisoihin valmistautuessaan. Kyse on kisa-avustajien määrästä per urheilija, joita rajaavat säännöt ja rahat.

”On hullua, että puhutaan huippu-urheilusta, mutta urheilijoille ei pystytä luomaan kisapaikoilla sellaisia edellytyksiä, että he pystyisivät tekemään huippusuorituksia.”

***

Täytyy kysyä onko urheilu näin tärkeää, että vaikeastikin vammaisen tulee reutoa ympäri maailmaa ja hän voi tarvita useampia avustajia voidakseen kilpaurheilla.

Minä en keksi järjellistä perustetta tälle puuhalle ja valitukselle. Meillä on vanhuksia kasapäittäin hoitolaitoksissa eikä heille riitä avustajia viemään heitä ulos edes kauniilla säällä. Vanhuksia pidetään puolipäivää kakkavaipoissaan, kun ei ole avustajia tarpeeksi.

Jos vaikeasti vammainen ei voi kilpaurheilla eri puolilla maailmaa avustajien liian pienen määrän takia niin eipä tuo kuulosta miltään oikealta ongelmalta. Se tuntuu kyllä  merkityksettömältä asialta lopultakin.  Omaan napaan tuijotus on tapissaan.

”En voi käsittää, miten tähän maailmanaikaan tilanne voi olla tällainen”, Tapola sanoo. Minä en voi ymmärtää miten hän voi edes vaatia harrastukseensa tällaista panostusta. Hän hakkaa pingispalloa nimittäin.

***

Tapola jatkaa: ”Sitäkään ei välttämättä ymmärretä, että kehitysvammainen huippu-urheilija tarvitsee apua hyvin erilaisissa asioissa kuin vaikeavammainen. Tapola kuitenkin muistuttaa avuntarpeen olevan niin laajaa, ettei sen tiedostamista voi edes vaatia jokaiselta.”

Ehkä pitäisi urheilijan tiedostaa itse se, ettei kaikkien tarvitse kilpaurheilla, jos siihen ei itsellä edellytyksiä, koska emme ole yhdenvertaisia.

Ihan hyvin maailma pysyy tolpillaan ilman kilpailujakin.

 

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008189191.html

+7
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen sekä moninkertainen mamu.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana aina yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu