Koirien jalostus ulkonäköperustein on lopetettava

Jättäkää koirat rauhaan ja menkää itse ulkonäkönne kera jalostettaviksi

Olin aikanaan aidosti kenneltoiminnasta kiinnostunut. Olin myös erään lajiliiton puheenjohtaja vajaat 40 vuotta sitten. Jätin harrastuksen typerän ja osaamattoman ulkonäköjalostuksen vuoksi, joka perustui täysin päättömiin ulkonäkömääritelmiin.

Itselläni on ikävistä kennelkokemuksista huolimatta aina ollut koiria ja on nytkin kaksi, joista kumpikaan ei täytä rotunsa ihanteellista ulkonäköä. Koirat ovat silti vallan mainioita yksilöitä.

Tänään luin iltapäivälehdestä taasen eläinlääkärin näkemyksen koirien  ulkonäön ”jalostuksen” haitoista eläimille. Ihminen on niin välinpitämätön uskollisen ystävänsä terveyden ja hyvinvoinnin pilaamisesta, että toiminta on suorastaan ällöttävää.

Iät ajat on jalostettu koira”rotuja”, joiden keho hännästä kuonoon on terveen koiraeläimen irvikuva. On tuotettu lyhyttä kuonoa, ahdasta kalloa, viallista hampaistoa, vetistäviä mulkosilmiä, tulehtuvia luppakorvia, heikkoa turkkia, ihottuman runtelemaa nahkaa, alikehittyneitä sisäelimiä, viallista luustoa, huonoa kehon rakennetta,  pettäviä niveliä, herkkyyttä eri kasvaimille, toimimatonta ruonsulatusta, märkivää kohtua, kiertyvää mahalaukkua, naurettavia häntiä, epämuodostuneita tassuja ja kynsiä. Lista on loputon ja järkyttävä.

Yhä harvempi koira on oikean koiraeläimen näköinen eli ei muistuta villejä koiraeläimiä. Sen sijaan moni koira muistuttaa enemmän jalostajaansa tai omistajaansa eikä se ole koskaan koiralle eduksi.

Eläinten ulkonäön manipuloinnin on loputtava, jollei muuten niin pakolla eli lain voimalla. Koira ei ole irtain esine, jota saa muotoilla miten lystää, muuta kuin juristin mielestä.

 

 

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu