Muodollisen koulutuksen merkitystä liioitellaan

Aina ei koulutus ole lainkaan tarpeen

Yhteiskuntamme on aina arvostanut muodollista koulutusta. Ei koulutus haitaksi ole, mutta onko sen merkitystä liioiteltu vahvasti?

En haluaisi mennä lääkärin hoitoon, joka ei ole koulutettu lääkäri. Mutta onko koulutus kaikilla aloilla välttämätön, jotta osaa työnsä? Vastaus on, ettei ole.

Töitä, jotka oppii tekemällä

Rakennusalalla olen tavannut erittäin päteviä tekijöitä, joilla ei ole lainkaan ollut alan koulutusta, mutta kokemusta ja taipumuksia alalle sitäkin enemmän. Heitä on ollut kirvesmiehiä, muurareita, laatoittajia, raudoittajia, katontekijöitä, perustustöiden tekijöitä, suunnittelijoita ja mestareitakin.  Olen myös tavannut korkeasti koulutettuja rakentajia, joista moni täysiä poropeukaloita ilman edes vastuuntuntoa työstään tai mitään tervettä ammattiylpeyttä.

Olen tavannut opettajia aikanaan, joilla ei mitään alan koulutusta. Heissä on ollut koulutettuja paremmin alalle sopivia. Olen itsekin toiminut opettajana nuorena enkä tiedä oppilaiden saaneen yhtään kehnompaa opetusta mm matikassa, maantieteessä, ympäristöopissa, uskonnossa tai kielissä kuin opettajiksi valmistuneilta. Tietoni aiheissa nyt vain olivat paremmat kuin koulutetuilla opettajilla.

Tietotekniikka on ala, jonka tunnen kaupallisten tehtävien lisäksi parhaiten. Jokainen alalla ollut tuntee varmasti useita tietotekniikan koviakin ammattilaisia, joilla on hyvin puutteellinen koulutus alalle. Itse tunnen useita huippukoodareita, systeeminsuunnittelijoita ja arkkitehtejä. Tunnen myös alan johtajia, joilla ei mitään ict-koulutusta.

Kaupallinen ala eli markkinointi, b2b myynti ja hallinnolliset tehtävät ovat täynnä ihmisiä, jotka eivät ole titteliltään KTM, ekonomi, tradenomi tai edes onneton merkonomi. Silti he ovat voineet pärjätä mainiosti työssään ja olla suurtenkin yritysten johdossa. Eräs nokialainen tuttuni on ylioppilas ja hän oli menestyvä myyntijohtaja, joka teki erittäin vaativaa myyntityötä ympäri maailmaa ja johti miljardibisneksen tekoa globaalin tiiminsä kera.

Tuttuni, jotka menestyneet teknisen alan yrittäjinä ja olleet miljonäärejä jo nuorina, ovat järjestään vain ylioppilaita tai perustutkinnon suorittaneita. Mitä enemmän ollut koulutusta sitä heikommin ovat pärjänneet.

Muita esimerkkialoja ja tehtäviä, joissa on pärjätty vähällä alan muodollisella koulutuksella: toimittaja, histotorioitsija, taidemaalaus, kirjailija tai runoilija, arkeologia, kielenopetus, muusikko, tuotekehitys, mainonta ja pr-toiminta, vientikauppa, keksijä, näyttelijä, valmentaja, maahantuonti, metsätyöyrittäjä, isännöitsijä, sijoittaja, kiinteistönvälittäjä, kauppias, merimies, taksiyrittäjä, ravintoloitsija, kokki, matkailuyrittäjä, poliitikko ja presidentti.

Ruotsin majuri

Tänään oli ylen uutisissa mainio juttu valeupseerista Ruotsin armeijassa. Mies oli vuositolkulla toiminut vaativissa sotilasalan tehtävissä upseerina ilman mitään alan koulutusta. Hän oli väärentänyt todistuksensa alusta loppuun. Hän ei ollut edes ylioppilas. Hän oli väärentänyt signaalitiedustelun upseeritodistuksensa ja jopa yleisesikuntaupseerin todistuksensa.

Mies oli lähetetty mm Ruotsin armeijan edustajana päälliköksi ulkomaisiin tehtäviin kolmeen otteeseen. Hän oli majurin tehtävissä jäätyään vahingossa kiinni. Hän ei kärähtänyt huonon osaamisen takia vaan muista syistä.

Hän saanee rangaistuksen teostaan enemmänkin sen takia, että hän on osoittanut, ettei majurin hommissa tarvita muodollista koulutusta. Onhan se pirun kiusallista.

https://yle.fi/uutiset/3-11155050

Ruotsin everstiluutnantti

Tämä on päivitys majurin tapaukseen. Se vahvistaa oletukseni miksi Ruotsin armeija on niin katkera valeupseerin teosta. Mieshän ylennettiin vielä everstiluutnantiksi NATOn esikuntatehtäväänsä varten. Onhan se melkoinen osoitus siitä, että tuossakin hommassa voi pärjätä ilman tehtävässä vaadittua koulutusta. Ihan naurattaa. Eikä tässäkään mitään vahinkoa tapahtunut.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006372987.html

 


Kuva: © unplashed

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu