Latinoiden tie pois toimimattomasta demokratiasta

Oikein ilahduin luettuani tänään El Salvadorin pelastajasta presidentti Bukelesta. Hän on nuori poika vielä, mutta ehtinyt paljon. Ammatiltaan hän on mainosmies, mitä se sitten  tarkoittaakin Väli-Amerikassa. Hän on ollut myös pormestari. Siitä viis. Hän on nyt kansan suosima presidentti. Yli 90% kansasta on hänen takanaan kuten myös poliisi ja armeija.

Bukele on osoittanut, että toimimattomasta demokratiasta voi päästä eroon demokratian avulla. 

El Salvador on ollut tyypillinen latinomaa, katolinen, huonosti johdettu, korruptoitunut, veltto ja täynnä rikollisuutta. On yleinen käsitys, että maa on ollut täysin rikollisjengien hallinnassa kuten on merkittävä osa alueen maista Meksikosta Kolumbiaan ja Brasiliaan. Huumekauppa onkin ollut monen latinon peruselinkeino.

Tämä sekasorto on saatu aikaan demokratialla. Se on hallintomalli, joka tunnetusti ei toimi alikehittyneissä maissa. Eipä se toimi kunnolla länsimaissakaan, kun menoa katsoo.

Presidentti Bukele on ottanut hommat hanskaan ja ryhtynyt johtamaan. Maassa laitettiin järjestys kuntoon. Presidentti käy kaljoilla rikollisjengien johdon kanssa ja sopii asiat. Murhien ja väkivallan määrä on murto-osa aiemmasta.

Maan talous on elpynyt ja investoinnit. Korruptiota on vähennetty tuntuvasti.  Bukele hoiteli covid-rokotukset järjestykseen viivyttelemättä ja asetti liikkumisrajoitukset ja maskit naamoihin. Rajoituksia rikkoneita on laitettu leireille kaduilta luuhaamasta.

Bukele ei tiettävästi ollut kiinnostunut perustuslakiasiantuntijoiden höpinöistä. Hän on toiminnan mies. Hän on niin tehokas, ettei maassa tarvita enää kuin yksi puolue.  Tästä tyylistä minä tykkään. Pidän myös Bukelen asukoodista. Hän käyttää mieluiten farkkuja sekä nahkatakkia.

Bukele käyttää lisäksi baseball -lippistä. Sehän on kansainvälinen merkki siitä, että on USAn hyväksymä partneri. Muuta virkaahan ei tuolla typerällä härpäkkeellä ole varsinkaan väärinpäin pidettynä.

Ei olekaan ihme, että enää alle kolmannes El Salvadorin asukkaista pitää demokratiaa hyvänä hallintomallina. No pian meille taas virtaa sikäläisiä sosiaalidemokraatteja ja kommunisteja turvapaikkaa hakemaan. Sitten alkaa heidän huomion hakunsa ja valituksensa kotimaansa tilasta.

***

El Salvador näyttää meillekin hyvää mallia. Pärjäämme hyvin yhdellä puolueella ja kaikki yksinkertaistuu, hallinto halpenee ja tehostuu. Voisimme päästä eroon eduskunnan kyselytunneista ja täysin tuottamattomasta opposition ja hallituksen kädenväännöstä.

Armeijakin saisi hankintavaransa yhdessä istunnossa vuosien jaarittelun sijaan. Ei muuta kuin soitto presidentille. Presidentti huomasi jonkin rannikkokaupungin heikon epidemiakurin. Armeija kävi palauttamassa kurin ilman eri pyyntöä.

Tällainen lean-malli saatava koko EUn hallintoon niin ongelmat oikenevat ja lässytys loppuu. EUstakin tulisi kansan eikä sen korruptoituneen hallintoeliitin mieleinen.

 

 

+2
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen sekä moninkertainen mamu.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana aina yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu