Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogisti, oletko aluevaltuutettu tai kuntapoliitikko? Saat asiasta merkinnän profiiliisi tekemällä ilmoituksen ylläpidolle: Ota yhteyttä

Lisää suomalaista valitusta

Puheenvuorossa oli äskettäin kirjoitus siitä, että Puheenvuoro on suomalaiseen tyyliin täynnä valituksia. Kirjoittaja Hannu Sinivirta valitti itsekin, muttei sitä varmaan edes tajunnut.

Hän ei myöskään ollut eritellyt valituksia aiheellisiin ja aiheettomiin. Niillä on merkittävä ero.

Itse triggeroidun valittamaan, kun luen progressiivisen valtamedian täysin turhanpäiväisistä valituksista.

Hesaria vilkaisin tänään. Lehtihän on maan johtava mielestään sorrettujen eli  marttyyreiden ja toisten puolesta loukkaantuvien media. Siinäpä kättelyssä törmäsin juttuun HSn toimittajalta Kaisa Hahdolta, joka valittaa, että toisilla on lastenhoitoon tukiverkko, muttei hänellä. Hän on suorastaan vihainen tästä:

KÄYTTÄISIN v-alkuista verbiä, jos kehtaisin. Olen niin kyllästynyt lukemaan lehtijuttuja, joissa perheellinen poliitikko tai muu menestyjä kertoo huimasta urastaan, jota luo turvaverkkojensa turvin.”

”Alkusyksystä minua kiukutti, kun luin vihreiden puheenjohtajaa sijaistavan Iiris Suomelan haastattelua Kauppalehdestä. Suomela kertoi, että hänen vauvallaan on viisi pinnasänkyä, koska on niin monta hoitopaikkaa.”

TURVAVERKOISSAAN kelluvien vanhempien deitti-illat, dinnerit, viikonloppumatkat ja säännölliset crossfit-harrastukset harmittavat minua, mutta vain vähän. Niistä ei osaa oikein haaveilla, kun ne eivät ole omaan arkeen kuuluneet.

Yksi lounas ja yksi kahvilassa käynti puolison kanssa kaksin. Siinä on kaikki, mikä on ollut omassa arjessani virallista parisuhdeaikaa kodin ulkopuolella neljän vuoden perhe-elämän aikana.

**

Idiotismi on pitkälle kehittynyttä, kun tällaista valitusta joutuu lukemaan maan päälehdestä. Toimittaja on jo äiti, muttei henkisesti kuin teinityttö. Jos vaimoni olisi ollut noin saamaton niin huonosti olisi meillä elo sujunut.

En ole törmännyt koskaan niin uusavuttomiin vanhempiin, jotka eivät olisi neljään vuoteen päässeet keskenään kuin kerran lounaalle ja kahville lastenhoidon estämänä.

Omassa perheessäni on hoidettu kahta vaativaa työtä eivätkä pienet lapset ole estäneet mitään tekemistä, vaikkei lasten kaitsijoita muita ollut kuin muutaman kerran. Lasten lisäksi meillä on aina ollut 2-4 koiraa.

Matkustimme säännöllisesti nuorimmaisen ollessa 1v ja toiseksi nuorimman 3v. Teimme lukuisten lentomatkojen lisäksi viikkoja kestäviä jopa 10.000 km automatkoja Euroopassa aivan pienten lasten kanssa.

Vaimoni harrasti runsaasti liikuntaa ja tapasimme usein tuttuja sekä söimme ravintoloissa. Tarvittaessa otin nuorimman mukaan toimistoon turvaistuimessa. Toki joku ihmetteli, että oliko yli 30 vuotta sitten keskisuuren firman ttoimitusjohtajalla aikaa tähän. Kyllä oli. Lasten oltua hieman isompia, otin heidät mukaan työmatkoillekin. Opin sen omalta isältäni, joka otti minut useasti mukaan matkoille ja töihin jo alle kouluikäisenä.

Jokainen voi järjestellä asiansa omalla tavallaan, jos viitsii. Kun käyttää valitusenergiansa asioiden järjestelyyn, ei tarvitse valittaa. Vähiten apua on kateudesta.

 

https://www.hs.fi/perhe/art-2000008459072.html

 

 

0
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole identiteettiongelmia eikä ilmastopaniikkia. Olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (23)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. emailjuuso
  Juha Hämäläinen #3655982 Kirjoittaja

  Kiitos toivotuksesta. Todella olen samaa mieltä, että juuri pienten lasten tulisi olla enemmän vanhempiensa kanssa. Se vaikuttaa niin paljon lasten turvallisuuden tunteen kehitykseen, että se riittää loppuelämäksi ja osaltaan auttaa hyvän itseluottamuksen kehittymistä.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

 2. hrautomaki

  Alituinen valitus ja marmatus kuuluvat suomalaiseen kansanluonteeseen.
  Ammoin töissäni venäläinen talousjohtaja päivitteli; ”Te suomalaiset olette kummallista väkeä kun aina ja loputtomasti valitatte kaikesta, vaikka teillähän asiat ovat hyvin.”

  0

  Ilmoita asiaton viesti

   • PekkaNrnen
    Pekka Näränen #3656018
    Vastaus kommenttiin: #3655998

    Minun hermoilleni ei käy, vaikka sinäkin valitat täällä turhasta harva se päivä (välillä tosin parin viikon taukoja pitäen). Päinvastoin, ne usein piristävät päiväni ja mistäs minä muuten saisin kommentin aikaiseksi.

    En tosin ymmärrä miksi joku vaipuu epätoivoon siksi, että jossain on listattu muutama kymmen erilaista sukupuoli-identiteettiä. Minulle on herttaisen yhdentekevää vaikka niitä olisi miljoona.

    +3

    Ilmoita asiaton viesti

    • emailjuuso
     Juha Hämäläinen #3656146 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3656018

     Vai että annan Näräselle virikkeitä. No sehän on hienoa.

     Mitä moninaisiin sukupuoli-identiteetteihin tulee niin en pidä hyvänä, että mielen sairauksia normalisoidaan ja levitetään muutenkin herkille lapsille ja epästabiileille ahdistuneille nuorille.

     +1

     Ilmoita asiaton viesti

  • MarkkuJrvinen1
   Vastaus kommenttiin: #3655985

   Alituinen valitus ja marmatus eivät kuulu suomalaiseen kansanluonteeseen.
   Meillä on asiat hyvin, jos sulkee silmänsä eikä seuraa yhteiskunnallisia tapahtumia. Suomessa n 860 000 ihmistä elää asumistuen varassa. Tämä on 15,5 % Suomen väestöstä. Työttömiä, työkyvyttömiä, matalapalkkaisia pätkätyöläisiä. Eivät he valita. Heillä ei ole kanavaa missä valittaa. Heillä tuskin on voimia valittaa, koska ei se mihinkään johda. Valtiolla ei olisi varaa maksaa n. 2 300 milj. € asumistukia vuokra-asuntojen omistajille, mutta meidän päättäjillämme asian ratkaiseminen on liian monimutkaista, tai siihen ei vain yksinkertaisesti haluta puuttua.
   Meillä ei valiteta eikä marmateta, koska asioille ei yksinkertaisesti voida mitään. Ne jatkavat piilosta ohjattua liikettään.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 3. juhamyllarinen

  ”Kun käyttää valitusenergiansa asioiden järjestelyyn, ei tarvitse valittaa.”

  Tärkein suhtautuminen on mielestäni tässä.

  ***

  Joskus valittelu on tuntemuksia, toivottomuutta ja haastetta kuvaava, ja tunnetilanne sitä selkeämpi, mitä kauemmas yksilön hallittavuus maailmaa, ja vaikuttavia tekijöitä ajatellen vähenee.

  Reaktiona valituksenomaiset vuodatukset ovat luonnollisia, ja liian ankara suhde voi tarkoittaa inhimillistä kovettumista, mitä heijastaa jossain vaiheessa laajemmin. Tämä paha loukku kannattaa mainita.

  Toisaalta hyvä muistaa, että analyysit ja tieto objektiivisuuteen ja tilannekuvaan tähtäävinä, tuovat esiin ne narratiivit ja tulkinnat, joita muutenkin ilmenee. Reaktiot voi näissä terästäytyä, mikäli tilannekuviin liittyy aitoa osuvuutta.

  Tilannekuvat vaativat tällaisten inhimillisten suhtautumistekijöiden vuoksi ymmärtävää tasoittelua, eikä tätä toisaalta tarvitse ottaa paapomisena tai todellisuuden kieltämisenä, jos ihmiseen yleisesti liittää ymmärtämisen tarpeen.

  ***

  Kun mennään rintamilla, ja vaikeudet korostuu, EM poikkeusmaininta tulee sitä mukaa tärkeäksi.

  Toisaalta, tällainen tilannelukutaito auttaa palamaan siihen suhtautumiseen, joka tulee tekemistä, jolloin kaikkea rasittavaa on vaikea pitää mielessä, kun muutenkin voi kääntyä enemmän tekemisen tueksi. On tosiaan jotain keskeneräistä, ja toimimisen paikkaa, omakohtaisen koetusti.

  ***

  Kun elämiseen liittyvät valittelut ovat täysin toismaailmallisen vähäpätöisiä siihen nähden, mitä maailmalla ihmiset paljolti joutuvat kohtaamaan (Ukraina,…), sopivaa olisi vinkata hyvinvoivemmille, että mitä jos luovuttaisi hyvinvointinsa etuoikeuktukselliset luksustekijät pois, ja aloittaisi normaalia elämääkin.

  Aidosti ja sopivasti pyrkivä, voi joskus onnistua tavalla, josta jää ontto fiilis, syystäkin, ja joskus tällaiseen voi olla vaikea herätä. En usko, etteikö tätäkin toteutuisi.

  Menestymisen, kurjuuden ja sopivan jännitteisen ja aidon ihmiselle (tai eläimelle) tyypillisen hakemisessa, voi ilmaantua hyvin erilaista psyykkistä sotkua, etenkin kun mukana sopassa ovat vahvat kollektiivit, riippumatta siitä, minkä talousjärjestelmän alaisia ollaan. Nämä vaikuttavat yksilöelämään, ja asetelmien huomioonottamattomuus, on pään pensaassa pitelyä.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • emailjuuso
   Juha Hämäläinen #3656133 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3656056

   Jutussa ei ollut pätkääkään todellista seksiä vaan kertomusta määrättömän huonolaatuisesta ja mauttomasta viihteestä. Et taida sinäkään ymmärtää aiheesta, kun tällaisia levität. Tämä sopii tirkistelijöille, joilla on ongelmia seksin suhteen.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • pasikarhunen9
    Pasi Karhunen #3656235
    Vastaus kommenttiin: #3656133

    No en seksistä mitään puhunutkaan vaan siitä että saisit lisää valittamisen aihetta. Ja olin oikeassa. 😂 En ole itse katsonut yhtään noista jutussa mainituista sarjoista, joten en ota mitään kantaa niiden laatuun tai mauttomuuteen tms. Sinulta se arvostelu toki sujuu ihan katsomattakin. 🤣

    +2

    Ilmoita asiaton viesti

    • emailjuuso
     Juha Hämäläinen #3656283 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3656235

     Minä otan kantaa, kun olen tähänkin tutustunut. Sinun tapasi kirjoittaa on niin turhanpäiväinen. Koska ei asia kiinnosta, alat kirjoittamaan muusta kuten henkilöstä. Olet onneton änkyrä, joka ei itse tuota mitään muuta kuin änkyröintiä uunin pankolta.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

     • pasikarhunen9
      Pasi Karhunen #3656318
      Vastaus kommenttiin: #3656283

      Niin, olet tutustunut sen verran että luit linkittämäni Ylen jutun. 😂 Ja turhanpäiväisyydestä ja änkyröinnistä en sinun blogi- ja kommenttihistoriallasi puhuisi yhtään mitään. 🤣

      +2

      Ilmoita asiaton viesti

 4. TuomoKokko
  Tuomo Kokko #3656066

  Lisää suomalaista vitu… eikun valitusta.

  Lasten syntyminen ja heidän kasvunsa ja kehityksensä ovat nykyisessä keskusteluilmapiirissä päätyneet totaalisesti väärään paikkaan: otsikon ”Rankat ja epämiellyttävät kokemukset” alle. Mikä meitä vaivaa?

  Kiinnostava yksityiskohta kuvaajassa on viimevuotinen ”koronakoukku”:

  https://pbs.twimg.com/media/E_ynNBXVIAUkDdA.png

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

 5. Granu
  Arto Granlund #3656101

  Kesällä tulee 46-vuotta siitä, kun vaimoni kanssa astuimme avioon, sovimme, että elämme tätä ainutkertaista yhteistä elämäämme omalla tavalla, sivuille vilkuilematta ja näin olemme myös tehneet. Yhtä oikea tapaa elää elämäänsä ei ole olemassa, ei myöskään ole yhtä oikea tapaa kasvattaa lapsiansa ja ihmiset kokevat vanhemmuuden mukanaan tuoman vastuullisuuden myös eri tavoin ja jos jotakin kismittää turvaverkon puuttuminen niin suodaan hänelle oikeus siitä valittaa se varmasti hänen ja myös muiden samankaltaisen oloa helpottaa.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

 6. jockerantanen
  Jocke Rantanen #3656120

  Mitä ihmeen ”tauotonta työtä” ja ”kokonaisvaltaista rasitusta” omien lasten hoito muka on.
  Pääsääntöisesti se on vain hauskaa ja aikaa jäöä kaikkeen muuhun aivan riittämiin ja liikaakin.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • jockerantanen
   Jocke Rantanen #3656142
   Vastaus kommenttiin: #3656120

   Sopii olla.

   Koska pitää mennä ansaitsemaan rahaa elämiseen.
   Sitä kun eivät kaikki saa Kelalta.
   Tosin omani eivät koskaan olleet päivähoidossa muutamaa lyhyttä jaksoa lukuunottamatta. Silti kävimme kokopäivätyössä. Eikä ollut kotona piikaakaan.
   Eikä todellakaan ollut tauotonta työtä ja kamalaa rasitusta jota ei kukaan kestä.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

  • TuomoKokko
   Tuomo Kokko #3656171
   Vastaus kommenttiin: #3656120

   ”Pääsääntöisesti se on vain hauskaa…”

   – Juuri niin! Lapsi tuo ilon, ja jos perheessä saavutetaan peräti kolmen lapsen tilanne, siitä todella nauttii. Tietysti kasvatustehtävä on vastuullinen, mutta kukapa haluaisi elää vastuuttomasti?

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 7. artoartovihavainen

  Valittaminen on jokamiehen oikeus.

  Itse omalta kohdaltani näen valittamisen melko turhana, vaikka joskus tietenkin valitan itsekin.

  En silti lähtisi kieltämään valittamista, vaikka sitä onkin ikävä kuunnella, eikä siihen aina oikein jaksa reagoida sen kummemmin positiivisesti kuin negatiivisestikaan.

  Perus-suhtautumiseni valittajiin on, antaa valittaa, koetetaan kestää se.

  Valittaminen ei ole vaarallista, kuten vihapuheet.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • juhamyllarinen
   Vastaus kommenttiin: #3656643

   Joskus on syytä iskeä tuoppi pöytään, vähän kuuluvammin. Ei se aina pahaa tee, päinvastoin. Mikään ei estä silti olemaan sovittelija, jne, sanoisi lattamato perään, ollen samalla oikeassa, jne.

   0

   Ilmoita asiaton viesti