Onko luottamus työeläkejärjestelmään jo mennyt

 

Raimo Ilaskivi kirjoitti blogijutun 23.9.2019 työeläkejärjestelmästä, jota hallitus on romuttamassa puheillaan ja kenties myös toimillaan. Haluan jatkaa tästä tärkeästä aiheesta ja lähettää viestin nuorille, jotta he tajuavat pitää huolen vanhuuden päivistään, kun heillä siihen vielä on mahdollisuus.

Ilaskivi arveli työeläkejärjestelmän olevan vaarassa, mutta minä menen pidemmälle: eläkejärjestelmä on jo romutettu.

Se tapahtui silloin, kun ihmiset menettivät luottamuksen järjestelmään. Luottamus meni siihen, että saattoi uskoa saavansa aikanaan tietyn suuruisen eläkkeen, jonka saattoi laskea etukäteen ja tietää mistä alkaen eläkkeen saa.

Eläkkeen laskentatapaa ja alkamisaikaa on muutettu vuosien mittaan. Nyt moni epäilee, että negatiivisia muutoksia tulee lisää. Lopulta on herännyt epäilys, että jo maksussa olevia eläkkeitä leikataan.

Koko rakennelman pohja järkkyy myös siksi, etteivät eläkkeet pysy mukana elinkustannusten nousussa. Lisäksi eläkkeiden taso on erittäin alhainen johtuen suomalaisten pienistä palkoista ja siitä, että eläkkeet ovat vain noin 50% aiemmasta ansiotulon tasosta. EUssa on maita, joissa vastaava prosentti on 60-80%. Lisäksi on maita kuten Saksa, jossa moni saa lisäeläkkeen yrityksen eläkekassasta eikä tarvitse kituuttaa pienellä lakisääteisellä eläkkeellä. Suomessa nämä yritysten lisäeläkkeet ovat harvinaisia.

Vapaaehtoiset kotimaiset lisäeläkkeet ovat olleet siitä ikäviä, ettei niiden lopullisesta verotuksesta ole aina varmuutta.

Olenkin nuoria kehottanut tekemään edes osan työvuosistaan ulkomailla ja säästämään Suomen viranomaisten tavoittamattomiin rahaa, muuta omaisuutta ja eläkkeitä, koska muutoin ei itsellään ole mitään valtaa työnsä tuloksiin vaan ne voi menettää vanhana. Valtiohan aina ottaa sieltä missä jotain on, elättääkseen kädestä suuhun huolettomasti eläneet. Älkää luottako vanhuuttanne täysin poliitikoiden haltuun.

EUn tiivistyessä liittovaltiona varanne ja eläkkeenne ovat vaarassa pikkuhiljaa kaikkialla EUssa viranomaisten vaihtaessa tietoja kaikesta. Kun EUn finanssijärjestelmä ja euro romahtavat, on kaikki omaisuus vaarassa tulla kupatuksi toisten virheiden korjaamiseen yhteisvastuun nimissä. Ottakaa myös tämä huomioon. Saksalaisten huippuekonomistien mukaan tämä romahdus on vain ajan kysymys. Olen taipuvainen uskomaan heitä nähtyäni faktat euroalueen taloudesta ja deflaatiosta.

Hyvää päivänjatkoa.

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu