Marinin ontto uudenvuoden puhe
Pääministerin uudenvuoden puhe oli tyhjää mutta mahtipontista luettavaa. Sanna Marin asetti tavoiteohjelman, jonka saavuttamisen keinoista hänellä ei ole oikeasti kokemusperäistä tietoa eikä siten riittävää ymmärrystä.
Hänen mukaansa ohjelman painopistealueet ovat:
1) koulutus, tutkimus- ja innovaatiotoiminta
Hallitus ei kokonaisuutenakaan osaa edes innovoida omissa toimissaan. Kuinka se kykenisi taloudellisen reaalituotannon tai tutkimuksen innovointia edistämään.
Hallituksen osaaminen perustuukin vain verovarojen jakoon oppilaitoksille ilman käsitystä varojen tuotosta.
2) vihreä siirtymä,
Tämä ilmenee ihan väärällä tavalla. Ihmisiä siirretään Suomessa asumaan kaupunkien betonislummeihin pois Suomen vihreästä luonnosta, jota riittäisi Helsingissäkin määrättömästi.
Suomen punavihreä paniikkiliike on lähinnä naurettava ottaen huomioon maamme täysin mitättömän vaikutuksen globaaleihin ympäristöongelmiin.
3) Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen,
Mistä yksikään hallituksen jäsen olisi oppinut jotain kansainvälisestä kilpailusta. Hehän eivät osaa edes Suomen maaetuja ajaa EUssa. Se osaaminen puuttuu Mariniltakin.
Olisikin ollut toivottavaa, että hallituksessa olisi useita käytännön talouselämässä toimineita eikä vain poliittisia broilereita ja järjestöihmisiä, jotka eivät ole eläessään tuottaneet, myyneet ja toimittaneet mitään maailman markkinoille.
4) kestävän infrastruktuurin ja digitalisaation vahvistaminen,
Digitalisaatio on erinomaisen kehittynyttä Suomen talouselämässä. Julkishallinto laahaa 10-15 vuotta jäljessä ja jarruna on valtava byrokratia.
Kestävällä infrastruktuurilla ymmärtäisin tarkoitettavan vaikkapa kunnossa olevia maanteitä, joissa ei hajota autoaan. Hallitus tarkoittaa jotain muuta.
5) työmarkkinoiden toiminta, työttömille suunnatut palvelut ja työelämän kehittäminen sekä
Marin ei tiedä, ettei valtiovalta voi työmarkkinoita kehittää. Ne ovat jo olemassa. On työn kysyntä ja on tarjonta. Ne muodostavat työmarkkinan.
Työttömien palveluita on enemmän kuin liikaa. Työntekijä kyllä löytää työn nykyisillä välineillä, jos sellaisia on yleensä saatavilla ja työnteko kiinnostaa. Nyt ei näiden palveluiden takia tarvitse ottaa työtä vastaan, kun tuillakin pärjää.
Työelämää ei kehitetä lyhentämällä työviikkoa yhdellä päivällä. Työ toki siitä kevenee. Marinille tekisi hyvää olla muutama vuosi Aasiassa tutustumassa siihen miten töitä tehdään ja pärjätään globaalissa kilpailussa ja tehdään työttömiä länsimaihin.
6) sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen
Palveluita on enemmän kuin tarpeeksi. Niiden maksajia vain on liian vähän. Kustannusvaikuttavuus sen kuin kasvaa hallituksen nostaessa verotusta. Se onkin ainut asia, jonka hallituksemme ovat aina osanneet.
Sotesta en viitsi enää kirjoittaa. Jokainen näkee mikä torso se on, kun katsoo kuvaa soten organisoinnista.
***
Marin kruunaa puheensa seuraavalla: ”Meidän on rakennettava tulevaisuuttamme kestävämmällä tavalla ja hakien tasapainoa ihmisen ja luonnon välillä. Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja luonnonvarojen kestämätön käyttö ovat ihmiskunnan suurimpia ongelmia. Meidän on luovuttava osasta vanhoista tavoistamme, jotta lapsillamme ja heidän lapsillaan on mahdollisuus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään. Samalla voimme luoda uutta yritystoimintaa, työtä ja hyvinvointia.”
Marin jättää kokonaan mainitsematta pääsyyt globaaleihin kriiseihin. Ne ovat järjetön ylikansoitus ja väestönkasvu, jotka tuottavat niin ympäristöongelmat kuin aseelliset kriisit. Vain väestöä vähitellen pienentämällä luodaan tuleville polville mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään.
Ilman esimerkkejä jää myös se miten luodaan uutta yritystoimintaa, työtä tai kasvua, joilla hyvinvointi maksetaan
Totuus on, ettei pääministerimne sitä oikeasti tiedä eikä hänen hallituksensa. Lopultakin kaikki jää demareiden vakiovälineeseen, tulonsiirtojen eli verotuksen lisäämiseen. Sama on tuo konsti EUn velka- ja yhteisvastuu-unionissa, jota Marin kutsuu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineeksi. Siitä ollaan nyt tekemässä pysyvä väline.
***
Pääministeri tiivistää näkemyksensä siihen, että ”katse on suunnattava omasta nenänkärjestä pidemmälle.”
Korjaan Marinia ja sanon, että hänen ja hallituksensa on suunnattava katseensa omasta harhaisesta ideologiasta reaalimaailmaan ja aloitettava se kotimaastaan.
***
Soten himmeli © STM. Mallista puuttuvat vain potilaat ja hoitohenkilökunta. Mitäpä heistä. Tehoa, laatua ja kustannusvastaavuutta saadaan pelkällä byrokratialla ja koordinoinnilla Suomen kansalle.
T. Hallitus
Kiitos blogista Juha Hämäläinen!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Tuli pakko kirjoittaa puheen onton ytimen luettuani.
Ilmoita asiaton viesti
En onneksi kuullut puhettaan. Ehkä verenpaine pysyi kurissa?
Tuo kilpailukyky on siitä metkaa että me kyllä pärjäämme siinä. Palkat nousevat arviolta 2,5 % ensi vuonna.
Kokonaisveroaste nousee reippaasti.
Hallitus on pienten asialla, ihanko aikuisten oikeasti?
Esim. sähköautojen verovapaata työsuhde-etua nostetaan. Samoin työnantaja voi verovapaasti tarjota sähköautojen latauksen eikä työntekijän tarvitse myöskään maksaa siitä veroa.
Sähköautojen hankitaa tuetaan.
Nuo edellämainitut ovat niitä toimenpitetiä jotka hallitus on suoraan osoittanut pienituloisille, maksettavaksi kun suurituloiset hyödyntävät niitä.
Toimeentulotiuen päiväraha nousee kokonaista 12 centtiä / päivä. Sillä sitä sitten ostellaan sähköautoja.
Poltoaineverot nousevat joten myös se parantaa kilpailukykyä, kilpailijamaiden.
Muutoin, kun en satua kuunnellut niin luottaen tekstiisi siinä on aikapaljon ns. kliseitä kuten:
– innovaatiotoiminta
– vihreä siirtymä, mitähän tämä tarkoittaa? (Olisiko Ohisalon kynästä?)
– kilpailukyvyn turvaaminen, katso edellä.
– kestävän
– vahvistaminen
– työelämän kehittäminen
– saatavuuden vahvistaminen
– kannattavuusvaikutusten lisääminen
– rakennettava tulevaisuutta kestävämmällä tavalla
Nuo olivat poimintoja. Itse puheessa näitä viljeltiin uskoakseni moninkertainen määrä.
Kliseitä jotka ovat suoraan puppugeneraattorista vailla mitään merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Näihin kliseisiin perustinkin juttuni väitteen puheen tyhjyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä kommentti tämäkin. Ja tuo maininta puppugeneraattorista on hyvä 🙂 Tuo vihervasemmiston höpinä on juuri sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Marin voisi keskittyä pandemian hallintaan.
Monet asiantuntijatahot ovat vaatineet valmiuslakien käyttöönottoa jo yli viikon ajan pelkona tartuntojen riistäytyminen käsistä tammi- toukokuun aikana. Mitään ei ole tehty ja hallituksen käsienlevittelyn seuraus alkaa olla nähtävissä parin viikon kuluttua. Tässä samalla sitten Suomeen on levinnyt herkästi tarttuva varsin ikävästi rajoitettava virusmuoto Britanniasta ja Etelä- Afrikasta.
Marinin punaviherhallitus voisi myös huolehtia siitä, että Suomi saa kaikki Pfizer- Biontech rokotteet aikataulussa ja sovitusti maahan EU: n rokoteohjelmasta. Maahan on saatu tähän asti tiettävästi 9.750 rokoteaannosta. Pfizer- Biontech on toimittanut Reutersin mukaan EU: n roketeohjelmaan 12,5 miljoonaa rokoteannosta viimeistään huomenna ja Suomen osuus tästä on sovitusti 154.125 annosta.
Toivottavasti STM kertoo jo viimeistään lauantaina näiden rokotteiden saapumisesta maahan. Jos ei, niin oletettavasti hallitus on tyrinyt tämänkin asian – rokotteiden saatavuuden riskiryhmille sovitusti EU: n rokoteohjelman mukaisesti. Suomen maksamat rokotteet ovat tällöin otettu käyttöön Suomen ulkopuolella.
PS. Hallitus on taas kerran laittanut THL:n kertomaan omasta puolestaan, että maahan on tulossa 140.000 rokoteannosta 14.01.2021 mennessä. Näiden rokotteiden tuli olla Suomessa jo nyt tai viimeistään huomenna. Aika näyttää, miten EU:n rokoteohjelmen mukainen jakelu toteutuu , mutta tässä vaiheessa Suomen osuus näyttää menevän toistaiseksi parempiin käsiin. THL:n käyttö asiasta tidottamiseen STM:n sijaan vaikuttaa SDP: n politiikojen hätävalheelta ja ajan ostamiselta.
Suomessa rokotetoimituksista ja ilmeisistä ongelmista uutisoi vain Iltalehti.
Ilmoita asiaton viesti
Pfizer-Biontechin rokotetta pitäisi tulla se 12,5 miljoonaa annosta, jää nähtäväksi että tuleeko. THL:n mukaan Suomeen on tällä viikolla tullut n. 40 000 rokoteannosta ja viikoilla 1 ja 2 on tulossa n. 50 000 annosta/viikko: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta
Ilmoita asiaton viesti
Maahan on siis tullut tähän mennessä n. 50.000 annosta, jolla on saatu rokotettua nyt 31.12.2020 mennessä 1.767 ihmistä. Ei oikein vakavasti sanottuna vakuuta. Tuolla rokotusvauhdilla kaikkien suomalaisten rokottaminen veisi 34 vuotta.
Painostaako punaviherhallitus THL: n puhumaan ei-totuutta ?
Monet asiantuntijatahot ovat vaatineet valmiuslakeja ja rajoituksia jo ennen joulua. Viherpunahallituksen ja Marinin välinpitämättömyys tulee selvästi esille myöhemmin tammikuussa tartuntojen levittyä Suomessa, kuten etelämpänä Euroopassa. Samaan aikaan maahan tuli herkemmin tarttuvat mutaatiot Britanniasta ja Etelä- Afrikasta, mutta mitään ei näköjään tehdä käsienlevittelyn sijaan ( huippututkija Tuuli Lappalainen ).
PS. Iltalehti uutisoi eilen myöhään, että lähiviikkoina maahan tulee 14- kertainen määrä rokotteita ??? Voisiko nyt todeta, että tiedoitus rokotteiden suhteen on punaviherhallituksella täysin pois lapasista ja puhutaan niitä näitä ja joutavia.
Ilmoita asiaton viesti
Rokotettuja on enemmän. ”Annetut rokoteannokset: 1767*
*Tiedonsiirrossa on vielä monin paikoin puutteita ja niitä korjataan. Rokotettujen määrät tarkentuvat takautuvasti.”
Ja siinä iltalehden jutussa on tammikuun puoliväliin mennessä tulevien rokotteiden määrästä ihan sama tieto kuin THL:n nettisivuillakin. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/6b3fb526-256d-4aa0-9dff-bcca78fd3a93
Ilmoita asiaton viesti
Yliopistolliset sairaalapiirit 5 kpl voivat nyt huokaista helpotuksesta maahan tulleiden rokotteiden myötä 10.000 rokotetta per miljoonapiiri. Rokotukset voidaan aloittaa varmasti nyt liukuhihnalta riskiryhmäläisille, joten ensiviikolla rokotettuja on jo varmasti 25.000.
Rokotustilannetta kannattaa seurata lähiviikkojen aikana. 3 viikon kuluttua rokotettuja tulisi olla jo 90.00 / 180.000, mikäli maahan tulevien rokotteiden määrät ovat totta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä kukaan voi vielä huokaista helpotuksesta, rokotteita tulee sitä mukaa kun Pfizer ja Biontech saavat niitä toimitettua. Muiden valmistajien rokotteilla ei taida vielä EU:ssa myyntilupaa ollakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä tilauskirjat ovat täynnä ja rokotteista kilpaillaan varmasti rajusti taustalla. Toivoa vain sopii, että Suomen hallitus on tässä nohevasti mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, kilpailu ja ennen muuta hintakilpailu on, etten sanoisi veristä.
Kabineteissa shamp… ei kun siis hiki ja veripisarat lentelevät kilpailun tuoksinassa.
Ja lopputulos on sitten edullisin mahdollinen hinta jonka valmistajat kehtaavat vaatia ostajilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo nyt kovin lupaavalta näytä muillekaan EU-maille, jos Biontechin edustajien lausunnot pitävät paikkansa:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e100e9ac-47d4-4568-83ef-79ac5c63d3b6
Ilmoita asiaton viesti
Niin,Tuppuraisen isänmaallisen lausunnon jälkeenkö uskot,että näin kävisi?
Ilmoita asiaton viesti
Vasta AstraZeneca ratkaisee joukkorokottamisen ongelman. Joten toivottavasti rokote täyttää odotukset ja saa EU-hyväksynnän nyt tammikuun aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä varmaan viittaa siihen, kun yritykset siirtävät punavihreästä Suomesta liiketoiminnan Viroon.
Ilmoita asiaton viesti
Tai Aasiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hän, niinkuin monet muutkin poliitikot osaavat puhua, omintakeisuus puuttuu kokonaan.
Matkimiseen on niin lyhyt matka.
Sisällön voi kiteyttää ”te olette väärässä me oikeassa.”
Ilmoita asiaton viesti
”te olette väärässä me oikeassa.” Toisin sanoen,
olemme keksineet keinon, jolla punavhreä aate elättää meidät,
voimme surutta ottaa velkaa niin paljon kuin haluamme.
Ilmoita asiaton viesti
1) koulutus, tutkimus- ja innovaatiotoiminta
Hallituksen ote koulutukseen on ollut jo vuosikausia yhtä hötkyilyä. Siitä koulutus on kärsinyt, vaikka ”uudistuksilla” sitä on mukamas yritetty parantaa. Tilanne on päinvastoin kuitenkin koko ajan liukunut huonommaksi, vaikka ministeriön papereissa tuottavuus on kasvanut. Kyse ei ole mistään paradoksista vaan siitä, että kautta linjan, peruskoulusta tohtoriopintoihin vaatimuksia on radikaalisti laskettu – kahdenkymmenen viime vuoden kuluessa karkeasti puoleen. Jos koulutuksella ylipäätään on merkitystä, se tarkoittaa, että yhteiskunnan ja talouselämän palvelukseen tulee entistä vähemmän osaavaa porukkaa. Sitten huudetaan jo maahan ulkomaalaisia opiskelijoita korjaamaan tilanne, mutta jos vaatimustaso on heille sama kuin suomalaisille, mitä apua siitä voi olla? On myös järjetöntä haalia ulkomaalaisia syrjäyttämään osa omista kansalaisista lähi-idästä tulevien maahanmuuttajien asemaan. Vaatimusten nousun myötä tarvitaan myös karsintaa, jolloin koulutuksesta saadaan kustannustehokasta ja eteenpäin vievää. Mistä löytyisi opetusministeri palauttamaan vaatimustaso 1980-luvun tasolle. Jos asioita tarkastellaan yhteiskunnan näkökulmasta, poliitikot ovat ajattelussaan oikeasti joko tyhmiä tai täysin sikamaisia oman edun onkijoita.
Toinen keskeinen tarvittava muutos on yliopistolaitoksen uudistaminen. Poliitikoilla ei ole mitään käsitystä tutkimuksen ja siihen kytkeytyvän opetuksen luonteesta. Nyt kilpailutetaan yliopistoja kuvitellen, että ne ovat verrattavissa liikeyrityksiin. Eivät ole, sillä niiden ydinajatuksena pitäisi olla tiedon tuottaminen ja sen mahdollisimman vapaa leviäminen eikä mikään bisnes. Jo nyt rahan ansainta Suomen yliopistoissa noussut liian keskeiseksi. Yhteiskunnan kannalta se merkitsee siipien typistämistä. Kilpailun sijaan tarvittaisiin yliopistojen välistä yhteistyötä – yhdennettyä Suomen yliopistolaitosta. Jo yksistään päällekkäisen työn minimoituminen nostaisi toiminnan tehokkuuden samalla rahalla ainakin kaksinkertaiseksi. Siinä olisi myös alusta todellisille innovaatioille. Samalla voitaisiin päästä suureksi osaksi eroon tutkimuksen pilkkoutumisesta lyhytkestoisiksi projektitutkimuksiksi, joilla ei koskaan ainakaan mitään Nobel-tasoa lähestytä.
Olen jo monta kertaa aiemminkin itkenyt sitä, että Suomessa opetus- ja tutkimusalaa johtamaan pannaan poliittisia broilereita. Sen sijaan alan ministeriksi pitäisi valita määräaikainen todella asiantunteva henkilö, jonka ei tarvitsisi yrittää ääniä kerätäkseen keksiä kaiken maailman hokkuspokkustemppuja.
2) vihreä siirtymä
Kaupungistamisen näkeminen vihreänä on virheellistä ja osaoptimoivaa ajattelua. Nykypäivänä pitäisi jo ymmärtää, että olemme niin pitkälle tekniikan ja kansainvälisen kaupan varassa, että järjestelmästä on tullut liian haavoittuva. Historiaan peilaten on ihan realistista olettaa, että karkeasti kerran vuosisadassa sattuu katastrofi, joka johtaa nykykaupungeissa nopeasti nälänhätään. Kun tavalliset ihmiset eivät ymmärrä tilastollisista todennäköisyyksistä mitään, he ajattelevat, että katastrofi tapahtuu aikaisintaan sadan vuoden kuluttua. Tosiasiassa se voi tapahtua yhtä suurella todennäköisyydellä jo ensi kuussa. On kysymys sekä ruoka- että lääkehuollosta. Kumpikin on sekä mahdollisuuksiin että uhkiin nähden retuperällä. Kustannukset eivät muodostaisi mitään ongelmaa, jos poliitikot vain ymmärtäisivät ajatuksen yhdennetyistä jakelu- ja varmuusvarastoista. Se lienee liikaa vaadittu. Toinen juttu on sotilaalliset konfliktit. Jo nykyisellään Suomen isot kaupungit voidaan panna matalaksi puolessa tunnissa. On siis turvallisuutemme takia kaikki syyt suosia hajautettua asutusta. Se tuskin olisi kaupunkiasumista kalliimpaa. Ei tarvitse kuin verrata Helsingin ja muun Suomen rakennuskustannuksia.
Suomen punavihreä paniikkiliike on elämisen turvallisuuden suhteen valitettava tosiasia, jonka räikeimpiä esimerkkejä on turveteollisuuden alasajo.
3) Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen
Kansainvälistä kilpailukykyä ei turvata veronalennuksilla tai erilaisilla vippaskonsteilla. Kaiken pitäisi lähteä liikkeelle koulutuksesta.
Toinen juttu on kaiken paneminen ikuisen kasvun varaan. Ensinnäkään se ei ole oikeasti mahdollista. Toiseksi kasvusta on tullut noidankehä, jossa jatkuvasti kasvava velkaantuminen vaatii kasvua. Kasvun sijaan pitäisi tähdätä hallittuun kulutuksen vähentämiseen. Sen ohella olisi keskityttävä kaikkein akuuteimpaan ongelmaan – maapallon väestön lisääntymisen taittamiseen. Olen varma, että jos Suomi sijoittaisi ulkomaille suuntaamansa rahat siihen, saataisiin monin verroin nykyistä parempi hyöty.
4) kestävän infrastruktuurin ja digitalisaation vahvistaminen
Minäkään en ymmärrä mitä infrastruktuurin vahvistaminen tarkoittaa. Itse lähtisin kyllä sille linjalle, että valtio vastaisi valokuituverkostosta samaan tapaan kuin maanteistä. Ostaisin myös sähkön jakeluverkot valtiolle. Digitalisaation minäkin toteuttaisin niin, että pohjaksi kaikki rakenteet yksinkertaistettaisiin mahdollisimman pitkälle, jolloin digitalisaatio saataisiin samalla rahalla paljon vaikuttavammaksi. Esimerkiksi terveydenhuollossa aivan liian paljon voimavaroja menee monimutkaisuuden ja tarpeettomien toimien hallintaan itse päätehtävien sijaan.
5) työmarkkinoiden toiminta, työttömille suunnatut palvelut ja työelämän kehittäminen
Ihan samaa mieltä, ettei työttömille suunnattuja palveluja tarvita. Asia pitäisi hoitaa organisoimalla töitä, joista ei ole kyllä mitään puutetta. Ideana olisi, että mikä tahansa tarpeellinen työ olisi työttömyyskorvaukseen verrattuna plussaa ja samalla työn välttelijätkin lähes eliminoituisivat. Oikeasti työkyvyttömät hoidettaisiin esimerkiksi sairauseläkkeelle.
6) sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen
Valitettavasti tämänkin kohdan esittäminen on hallitukselta silkkaa propagandaa, koska sen esitys sote-uudistukseksi vie ihan eri suuntaan. Olen ehdottanut ratkaisuksi Pelkistettyä sotea, joka ylittäisi kaikki asetetut tavoitteet vuotuisine miljardisäästöineen. Vaan eipä ole hallitus ollut siitä kuulevinaan, vaikka sen oma esitys ei ainuttakaan tavoitetta toteuttaisi. Puoluepoliittiset edut tulevat siis jatkossa maksamaan kymmeniä miljardeja. Tässä puoluetuet kalpenevat.
Ilmoita asiaton viesti
Olivat hyviä lisäyksiä kiitos. Surullista on, ettei hallitus tee edes selkeästi nähtävissä olevia korjauksia toimiinsa vaan kaikki on sitä samaa tukien ja tulonsiirtojen kasvattamista ilman vastiketta.
Blogeissa oli tänään mm hyvin järkevä kirjoitus siitä miten Suomen syntyvyys saadaan nostettua ilman massamuuttoa.
Ilmoita asiaton viesti
Millaisesta puheesta saammekaan huomenna nauttia keskipäivällä?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Juha Hämäläinen. Kanssasi ei juurikaan voi olla eri mieltä. Marinin kuudesta kohdasta:
1. Innovaatiotoiminta = pääosin yksityisten yritysten yritystoiminnan (ns. pakon) sanelemana syntynyttä yritystoimintaa. Yritäppä itse keksiä joku innovatiivinen uusi menestystuote, niin onhan se vaikeaa. Yritysten on pakko innovoida koko ajan, muuten tulee noutaja, jos ei ole hautausurakoitsija.
2. Vihreä siirtymä = Suomen metsät annetaan EU::n hiilinieluiksi. Kaikki mahdollinen metsäpinta-ala rauhoitetaan ja metsäteollisuus ajetaan alas. Älä osta metsää sijoitusmielessä, menetät sen pakkolunastuksella.
3. Kansainvälistä kilpailukykyä ei voida mitata eikä verrata mitenkään globaalissa toimintaympäristössä. Toiset saavat EU:n tukirahaa, toiset saastuttavat hiilivoimallaan, toiset eivät maksa SAK:n palkkoja, toiset käyttävät lapsi- ja orjatyövoimaa, toiset eivät maksa veroja ja velvoitteitaan, listaa voisi jatkaa. Suomen pitää toimia niin, että omat yritykset ovat erityisasemassa ja niiden elinkelpoisuudesta huolehtii hallitus ja eduskunta.
4.Infra on kunnossa Helsingissä. Hesassa on junat, bussit, metrot, raitiotie liikenne ja lähijuna liikenne. Nyt rakennetaan vielä Raide-Jokeri eli toinen lähijuna verkko. Olisipa meillä täällä periferiassa edes yksi noista kunnossa. OIKEUDENMUKAISUUS on Sannankin sanavarastssa, olen sen kerran kuullut.
5. Työmarkkinoita on vain silloin, kun on työpaikkoja tarjolla. Tarkoitan muita työpaikkoja, kuin puhelinliittymien operaattoreiden puhelinmyyjän paikkoja. Työttömät yksin eivät luo työmarkkinoita. Tarvitaan se toinen osapuoli, joka tarjoaa töitä, vai mitä?
6. Sosiaali- ja terveyspalvelut on asia, josta olen eri mieltä. Tarvitsin palvelua ja sain ensimmäisen ajan julkiselta puolelta 2:n (kahden) kuukauden päähän, vaikka tarve oli akuutti. Suomeen pitää luoda Sote, jossa potilas saa apua heti, kun sitä tarvitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä ja Juha olette mielestäni kumpikin oikeassa sote-palvelujen suhteen. Kapasiteetista ei ole pulaa, mutta sote on kelvottomasti organisoitu pirstaloimalla se joka ikisessä asiassa huonosti yhteen pelaavaksi ja osaoptimoiduksi. Rahoitus tulee monista lähteistä ja kaiken lisäksi osa siitä vaatii vielä erikseen Kelan sossun ja verottajan byrokratioita korvausten ja kompensaatioiden muodossa. Potilaillekin jää vielä oma maksuosuutensa ja kaikki tämä vaatii paljon sääntelyä. Sitten vielä käytännön terveydenhuolto on jakautunut moneen erilliseen osaan. Yksityisten toimijoiden ohella julkisella puolella ovat toisistaan varsin erilliset perus- ja erikoissairaanhoito. Kun vielä noidenkin lisäksi on työterveyshuolto, kyseessä on valtava sekamelska, joka syö paljon resursseja eli heikentää kustannustehokkuutta. On myös tarpeeton historiallinen relikti pitää lääkehuolto erillään muusta terveydenhuollosta. Kaikki toimijat pitäisi saada valinnanvapauteen perustuvan, mutta yhtenäisen ja yksinkertaisen (googlaa Pelkistetty sote), järjestelmän piiriin.
Lääkkeet tilanteeseen olisivat selviä, mutta poliittisesti vaikeita, koska yksityinen puoli on jo päässyt taloudellisesti niin vahvoihin asemiin, että se pystyy vaikuttamaan kaikkiin puolueisiin. En ainakaan minä pysty millään muulla tavalla selittämään esimerkiksi vasemmistoliiton aina viime metreillä ilmenevää nihkeyttä esimerkiksi apteekkiuudistukseen. Sote-uudistuksessa on kyse niin isosta potentiaalisesta markkinasta, että vaikuttamista riittää. Tilanne lienee siis aika tavalla takalukossa. Silti tässä tilanteessa olisi suuri virhe tehdä puoluepoliittisesti motivoitu terveydenhuoltouudistukseksi naamioitu hallinnonuudistus. Se maksaisi lisää, mutta ennen muuta se vaikeuttaisi terveydenhuollon kehitystä kenties vuosikymmeniksi. Se tuntuu katkeralta, kun tiedetään täydellä varmuudella, että esimerkiksi Pelkistetyn soten kokonaisvaltainen ratkaisu poistaisi jonot haluttaessa vaikka heti, ja silti terveydenhuoltokustannuksemme laskisivat jo parin vuoden siirtymäkauden jälkeen nykyistä alemmaksi. Meillä olisi nyt ainutlaatuisen hieno mahdollisuus rakentaa maailman edistynein ja kustannustehokkain terveydenhuoltojärjestelmä, mutta…
Ilmoita asiaton viesti
”Soten” uudistamisen ongelma on sen uudistajat itse.
Kun tällainen toiminta uudistetaan pitäisi olla kykyä aloitta oikeasti nollapisteestä ja jättää kaikki olemassa oleva ja niiden kopioiminen pois.
Tehtävänä se olisi valtava ja onnistuisi ehkä vain porukalta joka tietäisi tarpeet mutta ei sitä kuinka ne on nyt hoidettu.
Vaikka kuinka käytetään ”asiantuntijoita” niin he eivät ole asiantuntijoita muussa kuin siinä kuinka järjestelmä toimii tai ei toimi nyt.
Luoda jotain uutta järjestelmää vaatii avarakatseisuutta, ei suinkaan tieto nykyjärjestelmästä. Pitää tietää ja ymmärtää minkälainen järjestelmän tulisi olla ja kuinka sen tulisi toimia. Ja sen jälkeen alkaa rakentamaan uutta puhtaalta pöydältä.
Pitäisi unohtaa kaikenlaiset ideologiat ja ytksityiset, julkiset ja kolmannet toimijat ja lähteä vain siitä etä joku taho on toteuttaja ja kun järjestelmä on muodostettu, paperilla, aloitettaisiin pohtiminen siitä kuka tai ketkä toteuttavat sen. Ja edelleen ideologiat pitää pitää erossa koko järjestelmästä.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä olemme näköjään yhtä mieltä, että ideologioiden ja puolueiden etujen sotkeminen sote-uudistukseen on kaiken pahan alku ja juuri. Ne siis pitää karsia tekemisestä ihan ensimmäiseksi. Valitettavasti nyt tehdään täsmälleen päinvastoin.
Siihen en kuitenkaan voi enää yhtyä, että kaikessa on aloitettava puhtaalta pöydältä. Se olisi onnistuakseen liian suuri urakka. Ihan nollasta aloittamisen sijaan pitäisi ensin hahmottaa millaisista toiminnalle olennaisista palikoista kokonaisuus syntyy. Sen jälkeen voisi selvittää miten epäolennaiset palikat olisivat poistettavissa ja mitä vaikutuksia sillä olisi. Kun näin on tehty, pitäisi kartoittaa palikoiden väliset synergiat ja katsoa miten ne voitaisiin optimoida ja mitkä olisivat niiden vaikutukset. Sitten vielä varmistettaisiin, että palikat ovat riittävän pieniä, mutta eivät pirstaloivia, jotta niiden sisällä myöhemmin tehtävät muutokset säteilisivät mahdollisimman vähän muiden palikoiden toimintaan. Järjestelmä olisi siis pitkälti modulaarinen, mikä tukisi järjestelmän uusiin tilanteisiin mukautuvuutta.
Yksinkertaistetusti ensisijaisena tavoitteena olisi siis saada palikoista kokonaisuus, joka olisi toimintakykyinen mahdollisimman pitkään, mutta mahdollistaisi palikoiden sisällä tapahtuvan kehityksen. Hahmottelemani Pelkistetty sote on suunniteltu tältä pohjalta. Sen isoja palikoita olisivat: Perus- ja erikoissairaanhoito, työterveydenhuolto, hammashuolto, lääkehuolto, ensihoito, mielenterveyshuolto, ennaltaehkäisy, rahoitusjärjestelmä, tieto. ja toiminnanohjausjärjestelmät sekä kokonaisuuden valtakunnallinen johto.
Karsintavaiheessa on mitä selkeintä, että laskutus kaikkine oheisvaikutuksineen on tarpeeton ja tuottaa paljon turhia kustannuksia. Toinen yhtä selvä asia on lääkejakeluketjun oikaisu ja jakelun kytkeminen varmuusvarastointiin, jolloin saataisiin kansainvälisestikin katsoen ainutlaatuisen kustannustehokas ja turvallinen lääkehuolto. Poliitikot erivärisine silmälaseineen eivät vain kykene päivänselvää asiaa huomaamaan. Kolmas alkuvaiheen yksinkertaistus olisi hylätä ajatukset maakunnista ja perustaa Terveyshallitus, jossa olisi maan paras asiantuntemus toteuttamaan parhaan mahdollisen terveydenhuollon, ja joka kykenisi hyödyntämään kaikki valtakunnalliset mittakaava- ja synergiaedut. Ja sitten tietenkin rahoitus tapahtuisi verotuksen kautta, jolloin saavutettaisiin automaattisesti sosiaalinen oikeudenmukaisuus eikä oltaisi alueiden kesken kilpailutilanteessa vaan puhallettaisiin yhteen hiileen.
Uudistus voitaisiin toteuttaa hallitusti ja halutulla vaiheistuksella. Näin ollen jo valmiita hyviä käytäntöjä voitaisiin jatkaa, jolloin mitään kriisivaihetta ei terveydenhuoltoon voisi tulla. Kyse olisi siis mitä suurimmassa määrin evoluutiomallista.
Minut on aika lailla yllättänyt, että niin ilmiselvissäkään asioissa, joita edellä kuvasin, poliitikoilla ei ole kykyä irtautua puolue-/ideologiakehyksestään ajattelemaan asioita asioina. On ihan tolkutonta, että poliitikolle on samantekevää, vaikka 10 miljardia menisi Kankkulan kaivoon (kuten maakuntamallissa tapahtuisi jo noin viiden vuoden aikana) kunhan puolue saa pienen edun. Tosin jotkut edut voivat henkilöityä niin, että ratkaisut kulminoituvat yksilöiden moraaliin, jota poliitikoilta ei taida kannattaa odottaa.
Valitettavasti kansalaiset ovat todennäköisesti useimmiten vanhoihin kaavoihin kangistuneita, joten poliitikkojen on helppo höynäyttää heitä torjumaan uudistuksia. Tästä oikein kouriintuntuva esimerkki on, että hallitus on päivästä päivään samaa toistamalla pitkälti onnistunut kääntämään terveydenhuoltouudistukselle asetetut tavoitteet oman esityksensä perusteluiksi! Voiko mitään näppärämpää enää olla?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit kaiken perusteellisemmin.
Varsin hyvin tiedän, kokemuksesta että näin suurta järjestelmää ei voida luoda kerralla vaan se tulee tehdä esim. kuten kirjoitat.
Pääasia kuitenkin olisi että ”vanhaa” eikäytettäisi mallina vaan jokainen osa tehtäisiin tarkoituksenmukaiseksi ja yhteensopivaksi muiden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin, kun uudistetaan, lähtökohtana ei yleensä kannata pitää vanhaa sellaisenaan. Politiikassa on kuitenkin tapana edetä paikkaa paikan päälle laittamalla, jolloin lopulta, jos piti saada aikaiseksi hyvät haalarit, tulokseksi tulikin jotain, jotka ovat tarkoitukseensa aivan liian kankeat.
Asioiden uudelleen ajattelua pitäisi aina harrastaa niiden valmisteluvaiheessa. Koettu totuus on, että joskus mielettömän tuntuisistakin ideoista saattaa irrota ainakin jotain käyttökelpoista, kunhan sitä pohditaan riittävän syvälle. Joka tapauksessa uudistusten valmistelussa vaihtoehdot ovat aina äärimmäisen tärkeitä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Siis vasta päätöksenteossa punnitaan mitkä valmistelluista vaihtoehdoista ovat realistisia ja sopivimpia. Esimerkiksi sote-uudistuksessa hallitus on halunnut mennä latvasta puuhun vain yhtä puoluepoliittista mallia tarkastellen. Näin ollen ei ole ihmettelemistä, että sen mallille on jouduttu esittämään toinen toistaan naurettavampia perusteluja.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen, edustat sitä mennyttä maailmaa joka oli ja meni, mutta hyvää uutta vuotta kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuus näyttää kiistattomasti kenen maailma on mennyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Olisi mielenkiintoista tietää hieman yksityiskohtaisemman näkemyksesi siitä uudesta, tulevaisuuden maailmastasi, joka on tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tulossa on maailma, jossa realiteetit menevät väkisin mielikuvamaailman edelle. Se tarkoittaa muun muassa, että velat menevät maksuun, maapallon väkimäärän lisääntyminen romahtaa niskaan, kaupungistumiselle tulee äkkikäännös (liian myöhään) ja maailmasta tulee niin paikallisesti kuin globaalisti rauhaton. Kaikki ei tule tapahtumaan samaan aikaan, mutta milloin näin käy on tarkkaan ottaen ennustamatonta. Se kuitenkin tapahtuu yhden sukupolven elinaikana.
On valitettavasti utopiaa, että Suomen tai minkään muunkaan maan hallitus alkaisi toimia maapallon resurssien tarjoamien edellytysten mukaisesti. Esimerkiksi Suomen hallituksen kaavailemat ilmastotoimet eivät auta yhtään mitään edes oireiden hoitamisessa. Pitäisi suuntautua yleisesti kulutuksen vähentämiseen ja hallittuun elintason laskuun sekä maapallon väkimäärän supistamiseen. Vaikka elintason lasku voi tuntua karulta, todellisuudessa mistään olennaisesta ei tarvitsisi tinkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Kiitokset kommentistasi.
Ajattelin kyllä kysyä asiaa A. Granlundilta, kun niin varmasti ja jokseenkin ylimalkaisesti kommentoi hän.
Mutta menee se näinkin.
Ei tähän viestiisi ole isompaa näkymää.
Yleisesti ottaen kaikki (lähes) toimenpiteet ovat ’yleistä höttöä’.
Konkreettisia näkymiä ei edes haluta(kyetä, vielä pahempi) selvittää.
Mitä tarkoittaneekaan Vihreä elvytys, Hyvinvointivaltio, Hyvinvointialue, yms. jne. ? Tätä höpinää kyllä riittää maailman tappiin. Nyt eritoten, kun vaalit ovat tulossa. Ounailen vaan, että minkämoinen katastrofi tarvitaan, eikä Kreikan esimerkki kelpaa ?
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi, olin huolimaton katsoessani kenen kommenttiin vastasin.
Ilmoita asiaton viesti
Harvemmin saa lukea näin asenteellista blogia. Kaikkien asioiden kokemusasiantuntija laitti taas parastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vai niin?
Asiallinen ja kriittinen kirjoitus ns. puheesta joka on vain kliseiden toistamista. Puheeseen on yritetty ympätä kaikki höttötermit ilman mitään maailman realismia.
Kukahan on puheen kirjoittaja?
Ei minkäänlaista omintakeisuutta, vain saman vanhan toistoa.
Samoin kommentit jotka perkaavat tuota ns. puhetta.
Kun esitetään asialla (Korjaan ”asiallista”) ja perusteltua kritiikkiä se on asenteellista.
Käsi sydämelle, ovatko mm. Hyvärisen ns. blogikirjoitukset vailla asennetta?
Päivän Hesarissa, vai oliko Etlari, oli harvinainen totuus.
Katukuva Mikonkadulta 1920. Siinä oli näkyvissä mm. liike joka valmisti mainoskylttejä. Liikkeen nimi oli Oy Propaganda Ab. Sattuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Mainostoimiston nimi oli joskus aikoinaan propagandatoimisto, luulisin.
Koska propagandalla oli jokseenkin negatiivinen arvolataus !!! niin joku keksi tilalle mainos-sanan.
Vastaavaa ilmiötä esiintyy nykypoliitikkojen jutuissa… Tästä esimerkkinä pääministerimme puheet. Tosin sillä erotuksella, että propaganda-mainostoimisto sai aikaiseksi jotain konkreettista ja asiakkaat maksoivat siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Toimisto oli Oy Propaganda Ab.
Toivottavasti Etlarin linkki avautuu.
Osoite sitävastoin oli virheellinen. Oikea on P. Esplanadi 31.
https://www.ess.fi/uutissuomalainen/3197321
Ilmoita asiaton viesti
Odottelen vastausta kysymykseeni noista harvemmista asenteellisista blogikirjoituksista.
Ilmoita asiaton viesti
Lopputulos on nähtävissä v. 2023.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo puhe olisi ehdottomasti julkaistava äänikirjana Sanna Marinin itsensä lukemana.
”Vihreän siirtymän” alkuhetken julistus on saatava tallennetuksi mahdollisimman elävänä ja aitona kansakuntamme historian lehdille.
SDP pystynee hoitamaan tämän taltioinnin vuoden 2021 puoluetukensa rahavaroista.
Ilmoita asiaton viesti
Allekirjoitan täysin. Hyvä kirjoitus Hämäläiseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa ! Koulutuksesta vielä : Perusopetuksessa olisi kiinnitettävä enemmän huomiota laatuun. Oppivelvollisuuden pidentäminen on nykyresurssit huomioon ottaen iso virhe. Luokkakoot ovat jo nyt liian suuria, sijaisia ei saa palkata jne. mikä johtaa opettajien loppuunpalamiseen ja kyynistymiseen. Heikompia oppilaita ei pystytä auttamaan ajoissa, mikä johtaa varhaiseen syrjäytymiseen. Yliopistoissa tehtaillaan tohtoreita pilipaliaiheista vain siksi, jotta yliopisto saisi rahaa. Suomesta tuntuu löytyvän nykyään dosentti joka hommaan. Kuka pohtisi opetuksen kustannustehokkuutta ja todellista hyötyä Suomen taloudelle ? Mihin tiedealoihin Suomen kokoisen maan pitäisi keskittyä, jotta meillä olisi realistiset mahdollisuudet hyödyntää niitä tuotannossa ja taloudessa ? Tällä en tarkoita sitä, että Suomessa ei kannattaisi harrastaa perustutkimusta, mutta sitä pitää vain kohdentaa oikein. PK yrityksiä ja nuoria pitäisi auttaa löytämään toisensa vanhan kunnon mestari-kisälli -perinteen mukaisesti, koska työ on paras opettaja. En ole kuullut nykyhallitukselta konkreettisia suunnitelmia siitä, miten nuoria autettaisiin pääsemään kiinni työelämään. TE-keskukset ja oppivelvollisuuden lisääminen eivät ainakaan ole se ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Joopa joo, hallituksen/eduskunnan syytä on se, ettei lääkkeitä alettu tilaamaan jo vuoden 2019 aikana. Persuilla ja heidän myötäjuoksijoillaan on tästäkin asiasta ns. varma tieto. Miksi Putkonen panttasi tietoa, Jussuf Allah-aho panttasi eikä sanonut mitään. Onneksi persuissa on näkijöitä, kuten Huhtasaari esittäessään Nobelin rauhanpalkinnon myöntämistäTrumpille. Pieleen meni tuokin aloite. No, jäihän tuo persujen lemmikki Putin vielä varastoon.
Ilmoita asiaton viesti
Pysytään tosiasioissa. Hallitus ja virkamiehet hankkivat sekä maskit että rokotteet myöhässä. Yhteisvastuu ei toimi koskaan.
Trump ansaitsee rauhan Nobelin huomattavasti ennemmin kuin Obama. Trumpin aikana sotiminen oli vähäistä. Lue uutisia ilman värilaseja ja suotimia.
Ilmoita asiaton viesti