Miksi asuntolainamme ovat vaihtuvakorkoisia

Lainojen vaihtuvakorkoisuutta pidetään luonnollisena Suomessa. Asiaan ei nuori polvi kiinnittänyt mitään huomiota, kun lainakorot olivat nollilla niin pitkän kauden. Asia oli samantekevä uusille velallisille.

Nyt korkojen hieman noustessa, monen velkaa ottaneen kerrotaan joutuneen vaikeuksiin. Hekään eivät kokemuksen puutteessa tiedä, että 3-5% korko on täysin mitätön verrattuna siihen, mitä hieman vanhemmat maksoivat lainoistaan 90-luvulla. Monella lainakorko oli 10-18%.

Maailmalla on yleistä, että lainojen korko vakuudellisissa lainoissa voi olla kiinteä läpi lainakauden. Lainarahan hinnan ei pitäisikään muuttua sen jälkeen, kun laina on nostettu ja, jos velallinen niin on valinnut.

Toki vaihtuvakorkoinen laina on ajoittain kiinteäkorkoista halvempi, mutta onko se järkevä pitkissä laina-ajoissa, joissa kaikki voi muuttua moneen kertaan. Nyt elämme juuri tällaista rahamaailman kaaoksen aikaa.

Ajattele miltä tuntuisi, jos ostettuasi rahan sijaan toisen tuotteen kuten uuden auton ja  saisit siitä lisälaskuja vuosienkin päästä. Et sitä varmasti hyväksyisi.

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu