Miksi EUn suurin uhka ei olekaan Venäjä

Meillä on vallalla käsitys siitä, että EUlle on pääasiallinen uhka Venäjä. Tämä käsitys on väärä. Venäjä on tänä päivänä uhka vain itseään pienemmille liittoutumattomille naapureilleen. Tällä tulee kuitattua lukuisten asiantuntijoiden aiheettomat pelottelut viime vuosina. Venäjä on enää vain jatkuva riesa EU- ja NATO-maille eikä eksistentiaalinen uhka.

Miten voi asian nähdä näin, miten se on perusteltavissa. Helposti ja suoraviivaisesti.

Euroopan nykytilannetta voi verrata 30-luvun jälkipuoliskoon. Natsit laajensivat ensin aluettaan yksittäisillä valloituksilla ja vasta näiden jälkeen Saksa aloitti avoimen sodan lähes samaan aikaan sekä itään että länteen ja lopulta myös pohjoiseen sekä  etelään.

Onko Venäjä tällä tiellä hyökättyään Ukrainaan ja otettuaan Valko-Venäjän saappaansa alle? Nämä liikkeethän muistuttavat paljon Hitlerin sotatanssin askelien koreografiaa. Lisää maustetta yhtäläisyyteen tuo uhittelu sudeettisaksalaisten ja -venäläisten puolustamisesta ja yhdistämisestä yhteen kansallisvaltioon.

Se ratkaiseva ero on siinä, ettei Venäjän johto ole dramaattisesti itsetuhoinen kuin oli Adolf Hitler, joka jo 1923 julkaisussaan totesi Saksan käyvän taisteluun eloonjäämisestä ja, jos se ei siinä onnistu niin Saksan kansa ansaitseekin tuhoutua.

Hän noudatti tätä kaavaa kaikissa toimissaan omaankin loppuunsa asti. Hitler  aloitti monen rintaman sodan, jonka hänen kenraalinsa tiesivät hävityksi sodaksi jo sodan alussa ja luupäisimmätkin, kun Hitler julisti sodan USAlle.

Putin eikä kukaan maan johdossa ole osoittanut mitään merkkejä tällaisesta itsetuhon vimmasta eikä mitään edes sen henkistä liikettä ole Venäjällä nähtävissä.

Fakta on se, ettei Venäjällä ole mitään kykyä ryhtyä avoimeen ja menestyvään sotaan, kun vastassa on EU, NATO ja USA. Ydinaseiden käyttö johtaisi Venäjän itsetuhoon eli Hitlerin tielle. Siksi Venäjän hyökkäys 2014 Ukrainaan ei vertaannu peliteknisesti Saksan hyökkäykseen Puolaan 1939. Hyökkäysten ketjureaktio ei jatkunut, koska Venäjä ei kuitenkaan ole itsetuhoinen.

Lyhyesti sanottuna ei ole näkyvissä tilannetta, jossa Venäjä lähtisi avoimeen hyökkäykseen EUta ja NATOa vastaan.

**

Maailman kaksinapaisuus ei kuitenkaan ole poistumassa minnekään, päinvastoin.

Kaksi napaa kehittyykin nyt Kiinan ja USAn vetämien valtioryhmien välille Venäjän siirryttyä keskisuureksi pelaajaksi, joka ei johda peliä enää missään.

Kiinalaiset ovat itse todenneet tämän ja heille on Venäjän käymästä sodasta lähinnä haittaa. Venäjän hyökkäys saa EUn vahvistamaan liittoutumistaan USAn kanssa ja osallistumaan myös Kiinan boikotointiin USAn johdolla mm Taiwanin kysymyksen takia. Myös Itä-Aasian maat hakevat Venäjän takia tukea USAsta.

USAn toimesta on nostettu uhkana yhä enemmän esille Kiinan pehmeät valloitustoimet kehitysmaissa, joita Kiina sitoo itseensä kehitysavulla ja investoinneilla varmistaen pääsynsä  luonnonvaroihin sekä viljelymaahan. Venäjän sota on yllättävän haitallinen Kiinalle, joka mielellään toimisi vaivihkaa.

Kiinassa katsotaan Venäjää vähän samalla säälivällä silmällä kuin Hitler katsoi Italiaa aikanaan. Italiasta oli Saksalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Kiina odottaa vain hyötyvänsä Venäjän raaka-aineista ja  tulevaisuudessa Kiinaa tarvitsee tilaa Venäjältä massiiviselle väestölleen, joka kasvaa edelleen.

**

EUn ja USA kuten monien muiden länsimaiden uhka onkin Kiina eikä todellakaan Venäjä. Kiinalla on resursseja joka suhteessa, myös sotilaallisesti suurentaa aluettaan ja vaikutusvaltaansa globaalisti. Toistaiseksi Kiina käy sotaa pehmein keinoin taloudellisten riippuvuuksien avulla. Se sota alkoi jo 1980-luvulla.

Kiinalla on se haaste, ettei sillä ole ideologiaa, jota myydä vientituotteiden ohella kuten on länsimailla.

Muussa maailmassa ei käy kaupaksi yksipuoluejärjestelmä, kattava  kansalaisvalvonta, tiukasti rajoitettu sananvapaus, valtion ohjaama media, ankara yhteiskunnan kuri ja kovat rangaistukset sekä autoritäärisyys eli  pienen puolue-eliitin haastamaton valta.

Kiinan menestys eli elintason nousu perustuu markkinatalouteen ja se ei ole Kiinassa keksitty.

Lännessä on heikosti mietitty, miten Kiinan uhka lopultakin ilmenee meille. Se työ on pitkälti tekemättä yhteiskuntajärjestelmään kohdistuvien uhkien osalta. Vain taloudellisia ja sotilaallisia uhkia on mietitty.

Jos länsimaiden taloudet ja hyvinvointi rapautuu, antaa se Kiinalle mahdollisuuden vaikuttaa länsimaiden yhteiskuntajärjestelmiin ja sisäpolitiikkaan. Tätä valloituskonstiahan käyttivät Venäjän ja kansainväliset kommunistit länsimaissa jo yli 100 vuotta sitten.

Vaikuttamisuhkaa lisää se, että Kiinan kommunistipuolue tuntee myös olevansa uhan alla, koska se joutuu lähitulevaisuudessa taistelemaan vallastaan, kun kansa sielläkin taipuu vaiheittain länsimaisten vapauksien suuntaan. Lisäriski eliitille on talouskasvun hiipuminen. Silloin maan eliitti on vaarassa ja tekee kaikkialla kaikkensa valtansa säilyttääkseen.

USAn liittolaisena joutuu EU osallistumaam Kiinan pakotetoimiin ja kantamaan osansa sen seurauksista. En tietenkään osaa sanoa onko tämä lopulta  enemmän hyväksi kuin pahaksi EUlle, mutta riski se on, jonka ottamiseen olemme melko pakotettuja.

Liittoumat ovatkin myös riski suursotien syntymiselle. Muistetaan miten syttyi ensimmäinen maailmansota sotilasliittoumien aiheuttamana hallitsemattomana sodanjulistusten ketjureaktiona ja aivan mitättömästä kipinästä.

 

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e134d5cc-2e00-4b1e-9fd0-e26d09f51871

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu