Miksi ihminen pilaa koirat niitä ”jalostamalla”

Olen koko ikäni elänyt koirien kanssa. Koira on minulle perheenjäsen ja ystävä, josta pidän yhtä paljon kuin ihmisistä, ehkä jopa enemmän. Koiran rehellisyys on uskomaton. Se ei kieroile, valehtele eikä vaadi vastapalveluksia kuten ihmiset.  Koiran uskollisuus on myös legendaarinen ominaisuus.

Olemme katsomassa uutta koiraa perheeseen kahden rekun kaveriksi ja olen selannut rotutarjontaa. Ikäväkseni en kuitenkaan tahdo löytää sopivan oloista koiraa milllään. Haluaisimme nimittäin  kokeilla uutta rotua, joka näyttää koiralta.

Olen ollut nuorena myös kenneltoiminnassa lajiliiton puheenjohtajana. Jouduin tehtävän takia tutustumaan Kennelliittoon, näyttelyihin, kasvattajiin ja koirien omistajiin sekä erilaisiin rotuihin.

Jäin tuolloin ihmettelemään monia asioita tässä kenneltoiminnassa. Päällimmäiseksi jäivät kysymykset siitä, miksi ihminen haluaa ns jalostaa eri rotuja ja lopputulokset ovat niin ikäviä ja epäonnistuneita. Jalostamiseen liittyi myös kummastelu muodollisesta  osaamisesta, joka puuttui kasvattajilta.

Tuotamme koiria, joista ovat tyystin kadonneet villien koiraeläinten eli susien ja kettujen luonnossa jalostuneet hienot ominaisuudet, joita ovat sopusuhtainen keho, normaali alastaittuva pitkä häntä, turkki pohjakarvalla, joka ei vaadi trimmausta, normaalit jalat, kallo ja kuono sekä pystykorvat. Luonnostaan koiraeläimiin liittyy tietenkin koko- ja värivaihtelua.

Terve koira on henkisesti tasapainoinen eikä neuroottinen ja arvaamaton kuten monet koirat nykyään. Koirarodun pakottaminen tiukkaan ulkonäkömääritykseen on hulluuden huippu.

Mikä saa mukamas eläimistä välittävät ihmiset tuottamaan paitsi koiraeläimen irvikuvan näköisiä koiria niin myös terveydeltään ja luonteeltaan pilattuja lemmikeitä, jotka kärsivät ihmisen tekemästä ”jalostuksesta”.

Olisiko niin, että meillä olisi koirien sijaan enemmän tarvetta jalostaa ihmisiä, että tämä ikävä kenneltouhu saataisiin loppumaan. Koirarotujen jalostus nykymalliin muistuttaa enemmän natsi-Saksan aikaista kvasitieteellistä rodunjalostusta kuin eläinten hyvinvoinnista välittämistä.

Miksi halutaan olla koirille kuten Mengele oli aikanaan ihmisille?

 

 

 

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu