Miksi maahanmuutosta kirjoittavat eniten ne, jotka eivät asiaa itse tunne

Hesarin kolumnitoimittaja Anu Partanen kirjoitti maahanmuuton hämärtämisestä ohittamalla aiheeseen liittyviä oleellisia kysymyksiä.

Kirjoitus on koomista luettavaa monin tavoin. Se on ensinnäkin laadittu kuin  luettavaksi lapsille ja olettaen, että muuttajat ovat myös hoivattavia lapsia.

Oli pakko tehdä tämä arvio ja lisäksi  kysyä miksi yleensä asiaa tuntemattoman pitää kirjoittaa tällainen juttu ihmisille, joita asia ei mitenkään koske.

Työn perässä maata muuttaneet tai ihmisiä muualta palkanneet kyllä tietävät vallan hyvin miksi muutetaan ja mikä pitää muuttajan uudessa asuinmaassaan.

***

Partasen väittämä, että Suomi tai muuttajan palkkaaja unohtaa oleellisen, on palturia. Ihmiset, joita asia ei koske, voivat kyllä unohtaa koko aiheen ihan rauhassa.

Jokainen aikuinen tietää erot turvapaikan hakijoiden, elintasopakolaisten ja työn perässä tulevan ammattityövoiman välillä.

Partanen ei itse ymmärrä näiden syvintä eroa. Kaksi ensimmäistä ryhmää muuttaa ensisijaisesti parhaan sosiaaliturvan ja tukien perässä, mutta töihin tuleva parhaan työn houkuttelemana. Suomen kannalta tärkeää on houkutella työhön tulevia koulutettuja ja minimoida muut, tukien varaan tulevat. Meillä hallitus tekee juuri päinvastoin.

***

Olen täysin kyllästynyt lukemaan maamme päämedian Hesarin jatkuvia höpinöitä siitä, kuinka meidän suomalaisten on joustettava miellyttääksemme tulijoita. Meidän on kotoutettava heidät ja sallittava räikeät erot osaamisessa, käytöksessä ja arvoissa, koska kyse on vähemmistöistä. Totuushan on se globaalilla tasolla, että me suomalaiset olemme mitätön katoava vähemmistö eivätkä maahanmuuttajat ja pakolaiset.

Yleisin valtamedian syyte on rasismi. Me emme mukamas siedä väärää ihonväriä. Itseäni ärsyttävät lähinnä kalkinkalpeat suomalaiset, jotka näyttävät  kuolemansairailta. Emme kuulemma arvosta irakilaista insinöörikoulutusta tai tohtorin tutkintoa Mogadishun yliopiston tiedekunnasta. Ehkä tähän on syynsä.

Ehkä emme myöskään halua lääkäreitä ja hoitajia, jotka eivät ymmärrä potilaan kieltä oikein. Nämä eivät liity rasismiin mitenkään.

Ulkomaalaisten työhaastattelut sujuvat aivan kuten suomalaistenkin. Olen niitä nähnyt tehtävän ja itse tehnyt lukuisia. Ulkomaalaisen ammattilaisen työkokemus on usein vahvempi kuin samanikäisen suomalaisen. He ovat olleet kovemmassa kilpailussa maailmalla kuin kotimaan työntekijät.

Muualla ei ole Pohjoismaiden veltostuttavaa sosiaalitukea. On itse vastattava itsestään ja kuluistaan nuoresta asti. Myös heidän valmiutensa muuttaa työn perässä on aivan toista luokkaa kuin suomalaisilla, jotka ovat mieluummin työttömiä kuin lähtevät muualle töihin kotinurkistaan.

***

Jokainen Suomen tarvitsema muuttaja pärjää loistavasti ilman sossun luukkua,  satoja mamujärjestöjä, tukiverkkoja ja kotoutusohjelmia. Suomi on maailman helpoimpia maita asettua asumaan ja töihin.

Meillä muuttajaa ei huijata ja virkamiehiin voi ulkomaalainenkin luottaa. Lähes kaikki työikäisemme  puhuvat englantia ja meillä on kaikkea koulutusta saatavilla englanniksi muiden kielten ohella.

Valitus siitä, että suomeakin joutuu opettelemaan, on absurdia ininää. Kaikkialla maailmalla asuessa törmää tarpeeseen osata paikallisia kieliä, jollei työssään niin vapaa-ajallaan.

Jollei ulkomaalainen opi suomea eikä viihdy, se on hänen ongelmansa. Kun suomalainen muuttaa muualle, ei kukaan kysy oppiiko hän ranskaa, saksaa, ruotsia, espanjaa, kiinaa tai arabiaa. On oma etu osata. Ketään ei myöskään kiinnosta viihdytkö maassa. Se on oma asiasi. Ketään suomalaista ei pakolla pidetä muissa maissa. Pois voi lähteä. Sama pätee ulkomaalaisiin Suomessa.

Sosiaalisia suhteita ei synny EU-maissakaan, jollet puhu paikallista kieltä. Oma kokemukseni ulkomaalaisista Suomessa on, että he oppivat sangen hyvän suomen kielen parissa vuodessa vaativan työnkin ohessa.

***

Toimittaja Partanen saarnaa, että ulkomaalaiset eivät viihdy täällä, koska emme viihdytä heitä kutsumalla heitä koteihimme ja yhdistyksiimme. Tämä ei pidä paikkaansa. Töihin tulleet ulkomaalaiset otetaan mielellään mukaan vapaa-ajan toimiinkin kuntosaleilta, urheiluseuroihin,  Lionseihin, muurareihin,  seurakuntiin, kalaporukoihin ja puolueisiin. Ulkomaalaisten lapset käyvät pääosin samoja kouluja kuin omamme ja heitä kutsutaan kylään ja lasten synttäreille.

Sosiaaliturvan varaan tulleet taasen usein eristävät itsensä omiin etnisiin ja uskonnollisiin ryhmiinsä. He suorastaan välttelevät koiria omistavia, sianlihaa syöviä ja alkoholijuomia nauttivia suomalaisia, jotka sallivat nämä myös naisille. Onko se meidän vikamme?

***

Puhutaan muutama sana niistä maahanmuuttajista, joita Suomi tarvitsee.

He tulevat tänne mielenkiintoisen vaativan työn takia ja olettavat tienaavansa myös hyvin ja saavansa mahdollisuuden kehittyä urallaan.

He yllättyvät kuitenkin täkäläisen ostovoiman heikkoudesta. Sehän johtuu yhdistelmänä törkeästä veroasteestamme, korkeasta alvista, matalasta bruttopalkasta ja korkeista elinkustannuksista.

Tuoreeltaan saimme lukea anerikkalaisesta pariskunnasta, joka osallistui Business Finlandin sponsoroimaan ulkomaisten kykyjen asumis- ja työkokeiluun. Pari päätti palata USAan alle kolmen kuukauden kokeilun.

Perheen rouva totesi, että hänen palkkansa Suomessa oli viidesosa siitä minkä sai Nykissä. Suomalaisten veltto elämäntyyli ja lyhyet työpäivät ei riittänyt kattamaan tulonmenetyksiä.

Muualla kehittyneessä maailmassa ammattilaiset haluavat hyviä työsuorituksiaan vastaan tienata hyvin ja säästää eläkevuosille isojakin summia. Suomalaisten 1.360€ keskieläke netto ei yhtään houkuta. Suomessa on toinen trendi. Täällä kilpaillaan somessakin siitä kuka tulee vähimmällä toimeen ja nuoret toteavat, ettei yli 3.000€ bruttopalkkoja tai eläkkeitä tulisi maksaa kenellekään, koska hekään eivät saa.

Kun näin vaurastumiselle vihamieliseen maahan muuttaa ulkomaalainen, joka on tottunut tienaamaan kymppitonnejakin  kuussa niin eihän hän täällä viihdy.

Kun ihmiset ovat nuoria ja terveitä, eivät he näe edullisen sairaanhoidon olevan tärkeitä. Näihin menoihin varaudutaan enemmän itse. Moni suomalainen ei edes tiedä, että vakavan sairauden kohdatessa kunta vie 85% tuloistasi kuten eläkkeestä ilman mitään kulukattoa. Sairaanhoitomme ei todellakaan ole ilmaista.

Ilmainen koulutus on selkeä valtti osalle ulkomaalaisista. Toisille se tosin hoituu muualla ilmaiseksi stipendeillä tai työnantajan tuella.

***

Partasen kirjoitus moittii muita maahanmuuton aihepiirin hämärtämisestä. Itseasiassa hän itse syyllistyy siihen jättämällä kirjoittamatta siitä mikä muutto on Suomelle hyödyksi ja mikä lähinnä rasite.

Hän jättää myös kokemattomuuttaan kertomatta, että alansa koulutettu ulkomainen ammattilainen löytää itse työpaikkansa Suomesta ennen muuttoa eikä hän tarvitse sossunluukkua, julkishallinnon  tukitoimia ja kädestäpitäjiä. Kaikkein vähiten hän kaipaa toimittajien valitusta hänen puolestaan.

 

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008180791.html

 

 

 

 

+24
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen sekä moninkertainen mamu.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana aina yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu