Onko kouluampumisille selitystä ja seurausta

Makaan sairaalan leikkausvalvomossa ja katson tiedotustilaisuutta Vantaan kouluampumisesta. Tapaus on järkyttävä.

Minua hoitaa thaimaalainen hoitaja. Hän arvelee heti kuten kolleegansa, että ampuja on ollut koulukiusattu ja hän on siksi ampunut luokkatovereitaan.

Koululaisten vanhempien mukaan ampuja oli kuitenkin tunnettu häirikkö eli vapaasti tulkiten ei ihan normi lapsi. Totuus selviää aikanaan.

Kun seuraa sitä median ja somen väkivallan määrää ja erityisesti väkivaltaviihdettä, ei  ihmettele, että nuorella voi vakavasti alentua kyky erottaa viihde ja todellisuus.

Kynnys ryhtyä itse väkivaltatekoihin voi alentua selvästi. Omien tunteiden kuten vihan hallinta on monella nykyään myös heikkoa ja se heikentää itsehillintää.

12-vuotias ei mielestäni ole lapsi kuin juridisesti. Harkintakyvyltään hän pystyy hyvin ennakoimaan tekojensa seuraukset muille ja itselleen. Tuossa iässä tietää myös tarkalleen, mikä on oikein tai väärin.

Ampujan pitäminen vapaalla jalalla olisi täysin vastuutonta. Häntä ei voida kasvattaa kotonaan eikä laitoksessa, josta hän voi poistua miten lystää. Hän on niin vakavasti häiriintynyt.

Murhan tehnyt lapsi jää tuomitsematta oikeudessa, mutta hänelle voi jäädä merkittävä taloudellinen korvausvastuu teoistaan, mikä lankeaa maksuun, kun hän saa tuloja.

Lopuksi pitäisin hyvänä, ettei mediassa pidettäisi liutaa tiedotustilaisuutta aiheesta. Se on monelle silmäätekevälle ikävä keino tuoda itseään esille jauhamalla samaa tiedotuslevyä, jota jo liuta muita on soittanut.

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu