Kaupankäynnin osaaminen sakkaa

Luemme mediasta jatkuvasti suomalaisten organisaatioiden töpeksinnästä hankinnoissa.

Suomalaisten kyky myydä on tunnetusti kehno noin keskimäärin, mutta osto-osaaminen on jäänyt hieman varjoon, se on usein sitäkin surkeampaa.

Heikointa osaaminen on julkisissa hankinnoissa. Esimerkiksi käy terveydenhuollon vuosia kestänyt Apotti -projekti. Sovelluskokonaisuus on täysi torso. Lisäksi se ylittää reippaasti budjetin. Kokonaisuus ei pysynyt ostajan näpeissä. Lääkärit erityisesti kiroilevat Apotin käyttöä.

Helsingin kaupungin palkanlaskennan järjestelmä on toinen esimerkki.  Ammattitaidoton tilaaja, puuttuva varajärjestelmä, puutteellinen migraatiosuunnitelma ja onneton testijärjestely tuottaa edelleen virhetilanteita palkkojen maksamisessa.

Armeijan aseostot ovat alue, jossa taatusti ylitetään budjetit, se tapahtuu lisäbudjeteilla eikä kilpailutus toimi. On lähes pakko ostaa tietyiltä jenkkiyrityksiltä. Ne määrittävät hinnat.

Yrityspuolella on erittäin ikäviä tapauksia, joista Fortumin seikkailut Saksassa on tuore tapaus. Yritys tai sen saksalainen tytäryhtiö oli tehnyt sellaisia typeriä hinta- ja saatavuussitoumuksia asiakkailleen, jotka eivät olleet millään tavoin yhtiön hallinnassa.

Todellinen typeryys on ollut erilaisen  valtion infran myynti sijoittajille ja täysin keinotekoisten  markkinahintojen maksamista niiden käytöstä.

Tähän kategoriaan kuuluu mm energian siirtoverkkojen yksityistäminen ja luonnonvarojen käyttöoikeuksien anto ulkomaisille toimijoille.

Maamme infraa hoitavien yritysten joukossa on töpeksitty harvoin niin pahoin kuin Olkiluodon voimalan kohdalla, joka tilattiin kokemattomalta toimittajalta Arevalta avaimet käteen toimituksena. Päädyttiin lukuisten vuosien toivottomaan testikierteeseen. Lisäksi kuluttajien sähkökuluissa on Olkiluodon töpeksinnän  maksettavia.

**

Me tarvitsemme Suomessa kansainvälisen luokan koulutusta vaativaan myynti- ja ostotyöhön. Koulutus on hoidettava ohjattuna käytännön työssä eikä se onnistu luokkaopetuksena missään kouluasteessa.

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu