Paljastaisitko sotarikollisen?

SS -everstiluutnantti Adolf Eichmann oli yksi suurimpia natsirikollisia. Hän pitkälti organisoi miljoonien juutalaisten keräilyn, kuljetukset leireille ja joukkotuhon Euroopassa. Silti hän oli päästä ilman rangaistusta kiitos ihmisten uskomattoman välinpitämättömyyden USAssa, Saksassa, Italiassa, Vatikaanissa ja Argentiinassa.

Eichmann jäi kaksi kertaa kiinni jenkeille  sodan jälkeen, mutta hän karkasi ja asui Cellessä Pohjois-Saksassa kunnes lähti Saksasta vuoden 1950 alussa Italiaan, jossa fransiskaanimunkki järjesti hänelle Ricardo Klementin nimelle kirjoitetun Punaisen ristin passin ja Argentiinan viisumin.

Heinäkuun puolivälissä 1950 Eichmann matkusti Argentiinaan Buenos Airesiin. Hänen vaimonsa ja heidän kolme lastaan muuttivat Argentiinaan 1953. Paikallisessa saksalaisyhteisössä karkurin henkilöllisyys ja tausta olivat melko laajalti tiedossa.

Saksan liittotasavallan tiedustelupalvelu sai asiasta vihiä, mutta maan hallitus empi Eichmannin paljastamista, sillä se pelkäsi Eichmannin kertovan korkeiden virkamiesten ja poliitikkojen entisistä natsiyhteyksistä. Niitä rikoksia tehneitä natsitaustaisia riitti Saksan virkamiehissä ja poliitikoissa.

Saksa kertoi kuitenkin tietonsa vuonna 1958 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lle, mutta CIA ei reagoinut asiaan, eikä kumpikaan maa ilmoittanut asiasta Eichmannia etsiville israelilaisille.

Lopulta juutalaiset asiamiehet löysivät Eichmannin 1960 Argentiinasta,  salakuljettivat hänet Israeliin oikeuteen, jossa hänet tuomittiin ja hirtettiin Ramlassa 1962. Ilman juutalaisten oma-aloitteisuutta ei Eichmannia olisi ilmeisesti koskaan viety oikeuteen.

Natsiajan rikollisista ja sotarikollisista lähes kaikki pääsivät rangaistuksetta jatkamaan elämäänsä rauhan oloissa.

**
Sama on jatkunut myöhemmissä konflikteissa eri maissa. Vakavia rikoksia tehneet kulkevat pääosin vapaina.

Paljastaisitko sinä tuntemasi sotarikollisen vai antaisitko asian unohtua, koska mitä sitä vanhoja kaivelemaan.

+2
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu