Ravintomme vihreä siirtymä eteni merkittävästi
Päivän pääuutisia oli tänään, että suomalaisten punaisen lihan kulutus on vähentynyt merkittävästi. 2020 vuonna söimme lihaa 79kg per nuppi. Viime vuonna syönti väheni peräti 200g.
Tarvitsemme lisää tällaisia tärkeitä vihreitä uutisia.
+4
Ja se näkyy. Vyötärön ympäryksessä.
Vuosi vuodelta se vain kasvaa ja kasvaa….
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Hiilihydraatit tuppaavat lihottamaan. Liha, ei niin paljoa.
Ilmoita asiaton viesti
Hah hah, lihan kulutus on moninkertainen muutaman vuosikymmenen takaiseen ja niin on myös ylipainoisten osuus.
Ilmoita asiaton viesti
200 gramman vähennys vuodessa on yhtä kuin ei mitään.
Raskaita fyysisiä töitä on vähän, joten ihminen tarvitsee liharavintoa vain kerran pari viikossa, tai ei ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se peräti 0,55 grammaa päivää kohti ja laskuissa on mukana myös pitkät joulunpyhät joulukinkkuineen.
Ilmoita asiaton viesti
Taistolaispropaganda vaikuttaa… vai maailman parhaan hallituksen touhu..
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän minä en ymmärrä, että taistolaiset ovat nykyään vegaaneja.
Vanhat kunnon taistolaiset söivät kyllä läskisoosia ja ryyppäsivät
tupla-vodkat päället. Mikä niihin on nyt menny?
Ilmoita asiaton viesti
Silloin vasemmistoi painoi duunia ja tarvitsi energiaa. Muuten aika hyvä kysymys!
Ilmoita asiaton viesti
Osattiin toisaalta myös lakkoilla ja viikottaiset lakkomarssitkin söivät energiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Oletteko bonganneet jossain taistolaisia? Museossa?
Ilmoita asiaton viesti
Kai teitä pitää kutsua stalinisteiksi, jottei tule paha mieli.
Ilmoita asiaton viesti
Vähärasvainen punainen liha ei ketään lihota. Siirtymällä öljyisiin kasviksiin, energiaa tulee paljon enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole siitä lihottaako.
Tunnetusti ihmisen ruoansulatus ei ole vielä täysin lihaan kun ihmislaji on sitä syönyt niin vähän aikaa. Siksi lihasta tulee helposti ähky olo. Tuo on sama syy miksi ihmiset myös kypsentävät lihaa.
Sen lisäksi pitäisi tarkastella kuinka paljon viljelyspinta-alaa se ravinnon tuottaminen vaatii. Tai sitä, että saako lihaa kasvatettua ilman että tuotaisiin rehua tänne. Lihan kasvattaminen helposti haaskaa viljelyspinta-alaa kun niitä nautoja ei enää päästetä metsään laiduntamaan. Toisaalta metsässä sitten kärsii puun kasvatus jos siellä laiduntavat.
Suomessa perinteisesti on haluttu jonkin verran myös pitää nautoja huoltovarmuussyistä, että jos sattuu tulemaan katovuosia niin sitten syödään eläimiä.
Käytännössä kyse on siis hyötysuhteesta. Liha ei ole väärin mutta hyötysuhdetta voidaan aivan varmasti parantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen on aina syönyt lihaa. Ihminen on aina metsästänyt ja syönyt saaliin.
Liha kypsennetään siksi että siitä tapetaan mahdolliset vahingolliset bakteerit. Maku ym. ovat olleet sivuseikka.
Suomalainen ja todennäköisesti muutkin kansat ovat pitäneet nautakarjaa ensisijaisesti lannan takia. Lantaa on käytetty viljelysmaan lannoittamiseen. Liha ja myös maito on ollut sivutuote.
Metsässä laiduntaminen ei ole häirinnyt metsän kasvatusta vaan päinvastoin laiduntava karja on lannoittanut metsää ja pitänyt aluskasvillisuutta kurissa.
Ensimmäisen kerran kuulen että nautoja olisi pidetty huoltovarmuussyistä. Kun on tullut katovuosia niin naudat on teurastettu että vilja jäisi ihmisille ruuaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihminen on aina syönyt lihaa. Ihminen on aina metsästänyt ja syönyt saaliin.”
Ihmisten lähimmällä sukulaisella, simpanssilla, ruokavaliosta on vain 2% lihaa.
Ihmisen ruokavalio ollut vastaava ja on varmastikin metsästänyt, mutta todennäköisesti syönyt myös haaskoja.
”Liha kypsennetään siksi että siitä tapetaan mahdolliset vahingolliset bakteerit.”
No ei. Liha kypsennetään siksi että siitä vapautuu enemmän energiaa ruoansulatuksessa.
”Metsässä laiduntaminen ei ole häirinnyt metsän kasvatusta vaan päinvastoin laiduntava karja on lannoittanut metsää ja pitänyt aluskasvillisuutta kurissa.”
Tekivät tuhoa puiden taimille. Sattumalta siellä on nyt rakennettuja aitoja sinne ja tänne että rajataan missä naudat voivat laiduntaa.
Tuota kyllä kannattaisi toki tutkia enemmän että miten voitaisiin paremmin laiduntaa metsässä niin saataisiin hyötysuhdetta parannettua.
Ilmoita asiaton viesti
Senpä takia ihminen on ihminen ja simpanssi on simpanssi. Banaanin syönti palmun alla jatkuu simpanssilla edelleen kun ihminen on jo miljoonia vuosia syönyt lihaa ja kehittynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten lajityypillinen ylivertaisuusvinouma saattaa estää joitakin ymmärtämästä, että simpanssit ovat joissakin asioissa aivoiltaan kehittyneempiä kuin ihmiset: https://www.youtube.com/watch?v=zsXP8qeFF6A
Onkohan puhtaasti liharavinnolla toimivat kissat sitten vielä kehittyneempiä?
Ilmoita asiaton viesti
Heko heko.
Ilmoita asiaton viesti
Heti kun Kaarnattu tulee yhtä hyvän makuinen synteettinen liha, siirryn ongelmitta siihen. Kasvishamprulaisesta toistaiseksi puuttuu makua. Saati hyvästä pihvistä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi lihasta pitäisi luopua? Tarve lähinnä olisi parantaa hyötysuhdetta.
Kaupassa muuten myydään noita pyöryköitä, lihapulliksikin kutsuttuja. Kasvispohjaiset ovat yleensö paljon paremman makuisia kuin eläinpohjaiset ”nahkapullat”.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen merkittävä syy pitää karjaa oli niiden tuottama ammoniakki, jota lannasta saatiin. Se oli tärkeä ruudin raaka-aine.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan näin. Tosin ruuti ”keksittiin” Eurooppaan vasta kun se tuotiin Kiinasta joskus 1500-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Kaarnattu vetää taas mutkia suoriksi isolla pensselillä:
” kun ihmislaji on sitä syönyt niin vähän aikaa.”
Nykyihmisen esi-isät ovat syöneet lihaa parisen miljoonaa vuotta ennen homo sapiensin ilmaantumista. Evoluutio on muokannut meistä omnivoreja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vain pari miljoonaa vuotta. Kissaeläimillä on pidempi evoluutio sopeutuessaan lihan syöntiin.
Oikeasti ruoansulatuksemme ei oikein toimi raa’alla lihalla vaan se pitää kypsentää. Ja vaikka syötäisiin kypsennettyä lihaa niin runsas määrä lihaa tekee ähkyn olon.
Ilmoita asiaton viesti
Robert Helenius syö kilon lihaa päivässä ja on paremmassa ja tiukemmassa kunnossa kuin koskaan
Liha pitää nälän loitolla, eikä tarvitse napostella jatkuvasti välipaloja ja sitä kautta pysyt hoikempana
https://yle.fi/urheilu/3-12002442
Ilmoita asiaton viesti
Huippu-urheilijan itselleen sopivaksi kokema ruokavalio ei osoita sen olevan terveellinen, ainoastaan urheilullisiin tavoitteisiin sopivan. Ja huipulla on myös vegaaneja.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten aines, joka brittiläisestä aamiaisesta parhaiten pitää nälkää loitolla, on pavut. Ja onhan Suomikin paljolti rakennettu hernekeiton voimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sokeri ja hiilarit ovat terveydelle vaarallisia ja ylläpitävät elimistön hiljaista tulehdusta
Toisin kuin eläinrasvat
Ilmoita asiaton viesti
Sokerit ovat hiilihydraatteja. Puhdas sokeri onkin haitallista, imeytyy liian nopeasti. Kasvisten mukana tulevat saatavat hiilarit taas eivät.
Miksiköhän maratoonarit tankkaavat pastaa eikä pekonia?
Ilmoita asiaton viesti
Tankkaavatko he pastaa?
Luulin että hiilihydraattipitoista ravintoa.
Pasta on yhtä kuin vehnä niin että ranskanleipäkin kävivi aivan hyvin? no tuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Täysjyvä pasta toimii hyvin hiilaritankkauksessa oikein ajoitettuna. Paljon energiaa josta vapautuu pitkään ja tasaisesti paljon energiaa
Eli vähän kuitupitoisempaa pitäisi olla. Mutta tuossa helposti tarkkaa ajoituksen kanssa koska ettei kesken maratoonin ala paskattamaan mutta toisaalta ei silloinkaan jos on vatsalaukussa.
Ilmoita asiaton viesti
”Sokerit ovat hiilihydraatteja. Puhdas sokeri onkin haitallista, imeytyy liian nopeasti. Kasvisten mukana tulevat saatavat hiilarit taas eivät”
Mistä tahansa tulleet hiilarit myös kasviksista, muuttuvat elimistössä sokeriksi, elimistö ei pysty ylenmäärin varastoimaan sokeria niin loppu varastoituu rasvaksi.
Olen aloittanut vhh ruokavalion. Lasken hiilarit, pitäisi pysyä n.50g päivittäin
Ne kasvikset jotka kasvavat maanpäällä niissä on hiilareita vähemmän esim. kaali 0 g hiilareita jotka maan sisässä niin hiilareita enemmän. Painoni on muuten pudonnut 3 kg kolmessa viikossa. Tämä on paras ruokavalio koska meikäläisellä on diabeteksen uhka päällä
Ilmoita asiaton viesti
Elimistö ei pysty käyttämään energiana muuta kuin sokereita. Siis hiilihydraatteja.
Rasvavarastot muuttuvat maksassa (?) hiilihydraateiksi jonka jälkeen ne palavat elimistössä.
Tuo on mielenkiintoista painon kanssa. Jättämällä hiilihydraatit pois ruokavaliosta paino putoaa eikä ole yhtään huono olo.
Sitävastoin kun syö nk. nopeita hiilidraatteja mukaan lukien sokeri niin muutaman tunnin kuluttua tulee huono olo joka paranee kummasti kun syö vähän lisää makeaa.
Oleellista tällaisen ravinnon syöjälle on se että heillä on aina nälkä. Täytyy saada välipalaa välipalan päälle kun muuten väsyttää.
Oikeata ruokaa syömällä ei tarvitse välipaloja vaan pärjää mainiosti 6-8 tuntia ilman että laittaa mitään suuhunsa. Tämä riippuu paljolti myös siitä mihin itsensä opettaa.
Itse syön / juon (rommia illalla ei lasketa ) neljä kertaa päivässä, aamulla kuuden aikaan, puolen päivän aikaan iltapäivällä 17 aikaan ja sitten iltakahvit. Eikä koskaan ole nälkä.
Ihmiset vain syövät ja juovat kaikenlaisia ”kevyttuotteita” joissa mainostetaan olevan vähemmän rasvaa ja vähemmän sokeria. Kuin missä? Sitä ei kerrota.
Ja jostain syystä ne jotka näin toimivat lihovat ja heillä on paino-ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Puheet pastan tankkauksesta on oikeasti sitkeä myytti ja esim. juoksutapahtumien pastapartyilla ei hiilaritankkauksen kannalta ole mitään merkitystä
Käytännössä hiilaritankkauksessa ns pitkäkestoisia hiilareita tankataan systemaattisesti noin viikon ajan, ennen suoritusta. Päivää ennen suoritusta hiilaritankkaus lopetetaan. Hiilarit saa muuten kätevimmin jauheena, nesteeseen sekoitettuna. Neste taas on hiilarien imeytymisen kannalta aivan ehdoton juttu.
Esim. Malto on mansikkamehun kanssa ihan juotavaa sotkua, vaikkakin parin päivän jälkeen se maistuu kyllä aika paskalta.
Nimim. ’Aika monta maratonia plakkarissa’
Ilmoita asiaton viesti
Makuasioita, minä nautin hiilarit mielummin pastana hyvän kastikkeen kanssa. Ja toki lopetetaan ajoissa.
Nimim. 17 maratonia juossut.
Ilmoita asiaton viesti
Mä käytin perunoita ja hyvin toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotevastuulakiin pitänee lisätä ettei perunoita pidä tunkea /cseen
Ilmoita asiaton viesti
Miten ihmeessä jatkuvasti ihmisen hiilaripäästöistä välittavat voi juosta maratoonia kun ne kamalat co2 päästöt moninkertaistuu verrattuna sohvaperunaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ja pavut sisältävät nimenomaan samaa ravintoaineitte kuin liha eli proteiineja.
Proteiinit ovat ”rakennusaineita” eikä kroppa polta niitä ennen kuin rasva loppuu.
Ravinto, siis energiaa sisältävä ravisto varastoituu rasvana ja kun kroppa käyttää sitä niin se muuttaa rasvan maksassa(?)
hiilihydraateiksi.
Jos hiilihydraattien saanti on liian suurta eli enemmän kuin samanaikisesti kuluu, niin ne varastoituvat rasvana ja se näkyy sitten kenellä missäkin, ylipainona, ei lihaksina.
Vasta kun rasva on ”loppu” varastoista niin kroppa alkaa polttamaan proteiineja lihaksista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ihan noin. Proteiineissa on eroja. Tässä linkki, joka selittää asiaa. https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/kasvi_vai_elainproteiinia
Ilmoita asiaton viesti
Jos ajattelee lihaa suhteessa köyhdytettyyn kasvistoon, joista vehnä aika hyvin listoilla… köyhdytys taitaa koskea tuota kautta myös lihaa, jota ihminen käyttää.
Köyhdytetyt kasvituotteet ovat kuin puupelto. Näistä ei ole tapana ajatella, että on extremeä. Luonnon moninaisuuteen nähden, kyse on hyvin vahvasta överijärjestelystä.
Tosi omituista lähteä arvioimaan ekologisia tekijöitä kovin pitkällisesti, kun perustava elintarvikepohja, on hyvin epäluonnollinen sillä tavoin, että vaatii tosi vahvan kompensaation, että toimii, ja silloinkin arvo on omituinen.
L..
Ihmisten ei kannattaisi ehkä ostaa jalostettuja kasvilajikkeita ollenkaan, että edes jotain vastavoimaa voisi syntyä, tähän hullutteluun. Kyseessä on riski, eikä tämä ole riittävästi esillä.
Paitsi ekologia, myös eriarvoistava vaikutus on suuri. Intiassa, kun maanviljelyä saatiin suuryritysriippuvaiseksi… kovin oli omavaraista, ja jatkot meni monella köyden päädyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen on oma piikikäs itsensä. Suomessa kaikki hyvin. Ainut liha nyt kahvin kanssa on Balkania… Ei kun hetkinen, onhan tossa odottamassa kaverin myymää savumuikkua, joka jäi vihreältä ilmastopoliisilta huomaamatta.
Ilmoita asiaton viesti