Suhteellisuudentajun puute on suurinta typeryyttä

Näin äly voi Suomessa tänään

Uutiset Suomessa ovat täynnä juttuja ilmastonmuutoksesta ja suomalaisten poliitikoiden kisasta keksiä toinen toistaan pöljempiä tapoja pelastaa maailman ilmasto.

Tänään hesalaiset poliitikot halusivat maidon pois kouluruokailusta. Vähän aiemmin päätettiin vähentää lihan tarjoamista.

Toisaalla meille kerrotaan kuinka tärkeäksi matematiikka on noussut opiskelivalinnoissa korkeakouluihin. Pitkän matematiikan opiskelun on suositeltu kasvavan nykyisestä merkittävästi. Ilman pitkää matikkaa pääsy korkeakouluihin vaikeutuu.

Kolmas havaintoni oli Hesarin toimittajan juttu lyhyen matematiikan yo-kirjoituksen helposta tehtävästä, jolle onneton toimittaja viisasteli uuden vastauksen, joka sekin oli väärin todellisuudessa.

Mitä yhteistä näillä kolmella 
esimerkilläni on?

No yhteistä on todellakin matemaattisen ja loogisen ajattelun surkea taso. Yhä useammalta puuttuu niiden perustaidot, kuten suhteellisuuden taju. Siitä ei ole tietoa poliitikoilla, ei toimittajilla eikä edes pääsykokeiden laatijoilla. Kaikki vain kouhottavat.

Poliitikko ei tajua, ettei maailman ilmasto pelastu sillä, etteivät koululaisemme syö lihaa tai juo maitoa kasvuiässä. Saamme vain lisää syömishäiriöisiä nuoria, jotka eivät kykene ruokailemaan ilman ravintoterapeuttia tai jotain nettisovellusta, joka pitää päiväkirjaa jo syödyistä aterioista ja niiden laadusta.

Poliitikon äly ei kerro miten merkityksetön on tämä kotimainen ruokaterrorismi maailman ilmastolle. Meitä suomalaisia on 0,07% maailman väestöstä (lue: 1000sta maailman asukkaasta on 0,7 ihmistä suomalainen ja suomalainen koululainen 0,07) ja olemme jo nyt kutistuva kansa, joka on ollut hyvin vastuullinen ympäristöstään. Mutta suhteellisuudentaju puuttuu täysin.

Hesarin toimittajan logiikka ei yllä kuin viisasteluun. Huomaamatta häneltä jää yo-kokeen laskutehtävän varsinainen tarkoitus änkyröinnin sijaan. Suhteellinen ajattelu ei toiminut. Oli kai toimittajalle jäänyt traumoja surkeista matikan suorituksista koulussa.

Korkeakoulujen pääsykokeita tuottavilta on myös asioiden suhteet päässeet hallinnasta. Pitkä matikka on hyvä valinta niille, joilla on tulevaisuudessaan tarvetta sille ja matikan jatko-opinnoille sekä lisäksi lahjoja tähän. Mutta mitä tekee filologian opiskelija pitkällä matikalla. Hän ei tee sillä yhtikäs mitään. Taasen puuttui taju asioiden suhteista.

Ei tämä ollut tässä

Jokainen tekee virheitä ja hänellä on mieltymyksiä, jotka heikentävät kykyä käyttää ja kehittää suhteellisuudentajua. Mutta toistuva sekoilu yhteisten asioiden hoidossa ei käy.

Kotimaamme vanhukset vs ulkomaan väki

Kun tiedämme omien vanhustemme köyhyyden ja hoidon tason, emme käytä miljardeja vuodessa maahanmuuttajien ylläpitoon millään perusteella eikä ulkopuolisten kuten EUn ja YKn määräyksistä.

Tiedämme, että elätettäviin muuttajiin menevillä varoilla saataisiin jatkuva 650€ korotus kuussa 400.000 köyhimmän suomalaisen ansioihin. Asiain näin ollen ei rahoja levitellä ulkomaalaisille eikä lässytetä vappusatasista, jotkä oltaisiin voitu laittaa maksuun jo 2.5.2019. Suhteellisentaju puuttui aika monelta poliitikolta eikä vähiten pääministeri Rinteeltä.

Massojen logiikka

Sisäministerimme on muuttamassa turvapaikan käsittelyä ja palaamassa malliin, jossa yksittäistä hakemusta käsitellään taas vuosia ”oikeusturvan takia”. Ministerin tyttönen ei ymmärrä mitä tapahtuu, kun seuraavat massat pursuvat EUhun ja Suomeen. Mitä sitten tehdään tulijoiden kanssa, joita ei voida palauttaa vuosiin tai todennäköisesti ei ollenkaan.

Presidentti Macron varoitti ranskalaisia kevätpuheessaan ja sanoi, että varautukaa tulijoiden tulvaan. Heitä on lyhyellä jänteella tulossa pelkästään Afrikasta 120 miljoonaa. Ovatko lapsiministerimme oikein ymmärtäneet minkä ongelman kanssa tulemme painimaan tulevina vuosikymmeninä.

Kun migraationhallinnan vastuulliselta ministeri Mykkäseltä kysyttiin montako muuttajaa Suomi ottaa vuosittain vastaan jatkossa, neropatti Mykkänen laski äkkiä päässään ja sanoi, ettemme voi tietää montako heitä tänne kävelee.

Tiedän, etteivät he tajua asian suuruusluokkaa maailmaa halatessaan eikä moni muukaan, joka elää K-marketin tarjoussyklin mukaan elämäänsä.

Edes sitä ei ymmärrys kata miten muuttajat kehuvat kotimaihinsa kuinka täällä saa kaiken tekemättä mitään ja mitä siitä seuraa. Kännykkäkin on heille ostettu. Sukujen yhdistäminen alkaa sitten pikkuhiljaa.

Lennokkien logiikka

Mitään tajua asioiden suhteista ei kerro myöskään aikomus laittaa 10-30 miljardia armeijan hävittäjiin. Kun kysyy takaako niiden hankinta Suomen itsenäisyyden niin on täysin hiljaista langoilla, eivät ne koneet mitään takaa, kaikkein vähiten itsenäisyyden, joka meni jo aikaa sitten.

Suhteellisuudentaju on nolla tässäkin poliitikoilla ja ammattisotilailla, joille lennokit ovat keino päteä kansainvälisissä militaristien järjestöissä ja saada ulkomaan komennuksia koulutuksiin ja Naton esikuntiin.

Hesan keskustatunnelin logiikka

Hesassa vastuulliset virkamiehet kuten pormestari Vapaavuori ajoi Hesan keskustatunnelien rakentamusta erinomaisen hyvin perustein, jotka kattoivat moninaiset tarpeet ja oli nimenomaan mietitty pitkälle tulevaisuuteen.

Heikolla logiikalla varustettu vihervasemmisto piti projektia liian kalliina mitä se ei todellakaan ole huomioiden ratkaisun pitkäaikainen vuosikymmenien käyttö. Vastustajat saavatkin pitää keskustansa ja jopoilla siellä keskenään. He saavat pitää tunkkinsa ja Oodinsa laatikon. Hesaan kehittyy vauhdilla muita keskuksia ja vanha keskusta kuihtuu sijoilleen.

Eläkejärjestelmän logiikka

Eläkejärjestelmämme malli ja rahoitustapa ovat olleet julkista tietoa 60-luvulta asti. Nyt nuorisopoliitikot haluavat muutaman vaarin ohella purkaa systeemin ja moni myös leikata jo maksussa olevia eläkkeitä, jotka ovat 90%sti muutenkin älyttömäm pieniä nettomääräisesti ja kustannustasoomme nähden.

Taju asioiden suhteista puuttuu täysin. Ensinnäkin ei tajuta, että nykyinen järjestelmä on turvallisin, jos rahatalous romahtaa. Se on tehnyt sen aiemminkin. Rahastoidut eläkkeet voivat haihtua ilmaan yhdessä viikossa finanssijärjestelmän romahtaessa. Näin on käynyt aiemminkin. Siksi ei itse säästetty eläkevara ole koskaan turvassa eikä ole silloin vanhuuskaan eikä pienikään eläke. Ainut tae jostain eläkkeestä on malli, jossa nuori polvi vuorollaan maksaa eläkkeistä edes osan.

Edellisestä huolimatta voidaan järjestelmää säätää ja lisätä omasäästöosuutta. Mutta sitä ei voi tehdä tuosta vain ilman siirtymäkautta.

Tätä yksinkertaista asioiden yhteisvaikutusta eivät tajua edes asioista päättävät poliitikot. Taju asioiden suhteista puuttuu.

Esimerkkejä on määrättömästi suomalaisesta logiikan puutteesta eli suoranaisesta typeryydestä selkokielellä ilmaistuna.

Toimenpiteet

Aloitetaan matikan ja erityisesti logiikan jatko-opetus jo työssä oleville poliitikoille ja valtamedian toimittajille eikä kiusata lapsia sillä liikaa liian aikaisin.

Meillä on ollut valtiovarainministerinäkin poliitikko, jolla oli matikassa approbatur eli hän oli faktisesti täysin kyvytön hoitamaan tehtäviään. Nyt hän on ollut pankkiirina korkeassa virassa poliittisen nimityksen kautta. Ja näitä tyyppejä riittää Suomen ja EUn politiikassa.

emailjuuso

Olen ICT-alalla leipäni Suomessa ja eri puolilla maailmaa tienannut helsinkiläinen ja moninkertainen mamu. Kannatan löyhää EUta ja vain hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Kaihdan puoluejärjestelmiä ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu