Suomalaisten varattomuuden syistä
Kokoomuksen Martti Paldanius toi blogissaan esiin suomalaisten vähävaraisuuden. Jatkan seuraavassa tästä aiheesta.
Suomalaiset ovat läntisen Euroopan köyhimpien kansojen joukossa. Me olemme tulonsiirtojen sosiaalidemokratia, jossa verotuksella on pidetty huoli köyhyydestämme. Vaurastumista ei auta sekään, että tuottavuutemme on keskimäärin heikko ja velkataso korkea.
Lisäksi kärsimme korkeasta hintatasosta ja odottelemme korkojen nousua, lamaa ja leikkauksia, jotka on pakko tehdä.
Suomi kuuluu taloudellisesti Itä-Eurooppaan ja entisen Varsovan liiton venäläiseen vyöhykkeeseen, joka omaksui sodan jälkeen Neuvostoliiton kommunismin tai sen merkittäviä osia sosiaali”demokratian” muodossa.
Neuvostoliitto kaatui itse oppeihinsa. Maassa väestö tasapäistettiin. Korkea koulutustaso ja tuottavuus ei juuri näkynyt yksilöiden taloudessa. Lääkäri tai insinööri ei tienannut paljonkaan enempää kuin duunari.
Seurauksena ei kansan enemmistö tehnyt kuin mitä oli pakko. Tuotanto ja tuotekehitys sakkasi samoin laatu. Kauppojen hyllyt olivat tyhjät. Ruplilla ei edes saanut ostettua kuin viinaa ja kaalia.
Vain korkea puolueen, salaisen poliisin ja armeijan johto sai ostaa länsimaisia tuotteita. Lopulta koko talousjärjestelmä kaatui mahdottomuuteensa.
**
Neukkulassa maksettiin surkeita palkkoja bruttonakin. Suomessa tulonsiirroilla eli veroilla tehdään ihmisistä köyhiä eli varastetaan jopa yli 50% palkasta sekä tukien saajista tehdään velttoja vasemmiston uskollisia äänestäjiä. Vastikkeettomien tukien saajat työkykyisten joukossa on kasvanut valtavaksi ryhmäksi.
Meillä on myös järkyttävän kokoinen ja tehoton julkinen sektori. Se vahvasti muistuttaa Neukkulan vastaavaa. Julkinen sektori on täynnä keksimällä keksittyjä toimintoja, sääntöjä ja byrokraattisia proseduureja, virkoja ja turhia päälliköitä aivan kuten oli Neukkulassa.
Tulosvastuuta ei ole eikä tuloksiin perustuvaa palkkausta. Täysin saamaton ja toisaalta tehokas virkamies saavat samassa tehtävässä samaa taulukkopalkkaa kuten oli Neukkulassa.
Koska julkisia menoja ei haluta leikata jatkuu velkaantuminen ja verokiila pysyy huippulukemissa. Olemme taloudellisesti pakkopaidassa.
**
Suomalaisten varattomuus korostuu eläkkeelle jäädessä. Eläkkeidemme taso on surkea läntiseen Eurooppaan verrattaessa. Nettoeläkkeiden palkkavastaavuus Suomessa on hieman yli puolet palkasta, vaikka sen tulisi olla Ranskan, Italian, Itävallan, Espanjan, Belgian tai Hollannin tasolla eli 75-100% nettopalkasta.
Meillä aniharvalla on lakisääteisen eläkkeen lisäksi työnantajiemme rahastoima lisäeläke kuten on monissa länsimaissa kuten Saksassa.
**
Suomessa voi vaurastua vain yrittäjänä. Suomalaisten täytyy saada vaurastua myös työllään. Se on myös edellytys riskirahan syntymiselle ja käytölle, kun suomalainen alkaa yrittäjäksi. Yrittämisen aloittaminen panttaamalla kotinsa on ollut monen yrittäjän elämän tuhon alku. Konkurssin tehneen yrittäjän asunto joutuu nuijan alle, kun muuta varallisuutta ei ole. Samassa menee usein perhe ja terveys
Sosiaalidemokratia pyrkii tekemään pääosasta väestöä Kelan luukusta ja yhteiskunnasta riippuvaisia orjia, joita on helppo ohjata. Kansalaisen vaurastuminen työllään ja itsenäistyminen aikuiseksi taloudellisesti on vasemmistolle kauhistus. Vasemmisto haluaa, että kansa on varaton ja elää kädestä suuhun parin tonnin nälkäpalkoilla ja on täysin riippuvainen yhteiskunnasta ja siten myös vasemmiston poliitikoista.
Somessa näkee vasemmiston politiikan menneen täydestä nuoriin, jotka kilvan kehuvat miten vähällä tulevat toimeen tai kuinka ei kannata tehdä töitä, kun pärjää tuilla eli tulonsiirroilla
Suomi on edelleen jumissa Neukkulan perinteen kanssa. Taloutemme on väärillä kiskoilla ja ihmiset taloudellisesti alisuorittajiksi alistettuja.
Jostain syystä Ruotsin tai Saksan sosiaalidemokratia ei tuottanut samaa tuhoa kuin meillä.
Olen Ruotsissa asunut, opiskellut ja tehnyt töitä. Ruotsin sosiaalidemokratia on ihan toinen kuin meillä. Väki on siellä töissä iäkkäinäkin. Siellä tuottavuus on korkea mamuista huolimatta ja vientiyritysten määrä merkittävästi suurempi kuin meillä. Ruotsissa on moninkertainen määrä varakkaita Suomeen verrattuna eikä varallisuus ole vain asunnoissa. Ruotsissa peritty omaisuus pysyy perheessä eikä sitä varasteta.
Ruotsi oli vaarallisella tiellä sosiaali”demokratiassaan” Olof Palmen aikaan, mutta hänet hoidettiin pois päiviltä.
Sosiaalidrmoktatia Saksassa on myös minulle tuttu. Siellä eivät edes vassarit hyvällä katso työtä vältteleviä tai kouluttamattomia siivellä eläjiä.
Suomalaisten slaavilaiset piirteet eivät mahdollista muuta kuin kädestä suuhun elävien sosiaaliyhteiskunnan. Vaurautta ei synny venäläisellä mentaliteetillamme.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ainakin porvarihallitus Ruotsissa tämän vuosisadan ensimmäisen vuosikymmenen puolivälin jälkeen poisti perintöveron kokonaan, mikä on vankka vaurauden generaattori tuleville sukupolville.
Ilmoita asiaton viesti
”työeläkemaksu pitäisi poistaa heidän kohdallaan jo ennen 68 ikävuotta.”
Työeläkemaksua maksetaan siksi, että se kartuttaa tulevaa eläkettä. Sekin on yksi ja hyvin merkittävä seikka työnkäynnin jatkamiselle laikisääteisen eläkeiän jälkeen. 68-vuotta täytettyään ei enää voi kartuttaa eläkettään vaikka työskentelisi satavuotiaaksi ati.
En pidä ongelmana työeläkemaksua, vaan varsinaista tuloveroa.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkettä kertyy 1,5% vuosiansioista, joten kolmessa vuodessa 4,5% lisää aiemman päälle. Eläkoitymisen jälkeen 68-vuotiaana ehtii kyllä pääsääntöisesti tuon kolmen vuoden ajan maksetun 7,5% saamaan elinaikanaan reippaasti takaisin.
Ja jos työssäkäyntiä ei olisi jatkanut lakisääteisen eläköitymisiän jälkeen, niin ei todellakaan olisi tarvinnut siitä palkkatulosta tuota eläkemaksuakaan maksaa, mutta eipä sitten olisi saanut sitä palkkaakaan eikä tuota 4,5% suurempaa eläkettä loppuelämän aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen eläkerahastointijärjestelmä on sellainen kuin se on eikä se ole samalla tavalla henkilökohtainen rahasto kuin tuollainen 7.5%:n privaattisijoitus kuukausittain olisi. Ruotsissahan osan eläkesijoituksestaan saa itse ohjata haluamaansa rahastoon.
Mutta jos jatkaa työssä käyntiä 68 vuotiaasta eteenpäin, niin sitten ei enää mene sitä työeläkemaksua ja silloin sen 7,5% saa sitten bruttona kouraansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ongelma on demareissa ja vasemmistossa. He tukevat toimillaan tukien varassa elämistä ja varhaista eläköitymistä. Nuorista monet jäävät tukien varaan elämään jo 18v iästä ja eläköitymään pian sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Verotuksen keventäminen töissä käyvältä eläkeikäiseltä on hyvä ehdotus. Työeläke ja palkkatulo tulisi vähintäänkin verottaa erillisesti veroprogression välttämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mielelläsi olet ottanut Alankomaat aiemminkin esimerkiksi eläkekattavuutta vertaillessasi.
Tilastot kertovat vain mekaanisesti vertailun, jonka tuottamiseksi on syötetty tiettyjä datanumeroita. Fundamentaalisella analyysilla voidaan selvittää syntyjä syviä ja päätyä erilaiseen näkemykseen todellisuudesta.
Esimerkiksi eräs bisneskolleegani Alankomaista mainitsi parisen vuotta sitten hänet tavatessani, että yleisin elköitymisikä Alankomaissa on noin 69-70 vuotta. Se tarkoittaa miltei kymmentä vuotta lisää työuraan Suomeen verrattuna. Kyllä kai moisen pitää jossain näkyäkin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyse on siitä lasketaanko ihmiset nuorina eläkkeelle vai ei. Kyse on myös siitä kelpaako iäkkäämpi töihin kuten mm Saksassa ja Ruotsissa, ei meillä.
Eläke ei kerry merkittävästi suuremmaksi, jos tekee töitä 65v iästä 70 vuoteen, jollei loppuvuosia subventoida keinotekoisesti. Meillä lisäksi lakisääteistä työeläkettä ei kerry 67 ikävuoden jälkeen.
Suomalainen sosiaalidemokratia salli varhaisen eläköitymisen. Varhennettu työeläke on yksi esimerkki tästä. Vasemmisto on puoltanut kaikenlaisten turvaverkkojen ja tukien kasvattamista eli velttoilua ja rangaissut työnteosta. Ei kai sillä mallilla kansa vaurastu.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko silläkin vaikutusta kun superkarttuma poistettiin heti kun suuret ikäluokat olivat sillä saaneet eläkkeensä korotettua.
Itse en tee päivääkään pidempään työtä, kun on ihan pakko.
Sen verran on noita perussairauksia että jos yrittäisin johonkin 68-70 tehdä töitä saadakseni muutaman kympin enemmän, niin ehtisi noutaja todennäköisesti viemään.
Näin on käynyt lukuisille tuntemilleni miehille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä superkarttu toi monelle tarpeen pysyä töissä ja kääntäen sen poistuminen helpotti aikaista eläkkeelle lähtöä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten kotitalouksien velkataso ei ole erityisen korkea.
Sveitsiläisillä kotitalouksilla on lähes tuplasti velkaa suomalaisiin nähden (suhteellisestikin). Tanskalaisilla, hollantilaisilla, ruotsalaisilla ja briteillä on myös noin kolmannes enemmän.
Yleisesti ottaen, varakkaimmissa maissa on eniten kotitalouksilla velkaa, myös tuloihin suhteutettuna. Vähävelkaisia kotitalouksia Euroopassa on mm. Ukrainassa, Albaniassa ja Romaniassa.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_household_debt#:~:text=Countries%20by%20household%20debt%2C%20loans%20and%20debt%20securities,%20%206.35%20%2030%20more%20rows%20
Ilmoita asiaton viesti
Eikös nuo varallisuustasovertailut kuitenkin yleensä tehdä nettovarallisuuden pohjalta, jossa omaisuustaseeseen vaikuttavat niin velat kuin omaisuudenkin arvo?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin tehdään.
Meillä on toki Suomessa tapana ilmoittaa palkasta pidätettävät verotkin ansiotuloiksi bruttotuloissa. Se saa palkat tuntumaan suuremmilta.
Ehkä meidän tilastoissa olisi hyvä myös ilmoittaa velat varoiksi 😁.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä on toki Suomessa tapana ilmoittaa palkasta pidätettävät verotkin ansiotuloiksi bruttotuloissa.”
Melkoista talouden ymmärtystä tuo lause. Suosittelen selvittämään mitä bruttotulo käsitteenä tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Rantalainen ei ymärtänyt lukemaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Katso vastaukseni Hämäläiselle (4481)
Ilmoita asiaton viesti
Viinikka, varallisuus ratkaisee. Se on yhtä kuin varat miinus velat.
Ilmoita asiaton viesti
Toki. Tuossa Credit Suissen raportissa puhuttiin muistaakseni finanssivarallisuudesta. Tämä nettomääräisenä. Suomalaisilla on melko niukasti finanssivarallisuutta. Rahat on kiinni seinissä, jotka eivät tuota kassavirtaa, mutta toki vähentävät vuokrien maksun tarvetta.
Otin kantaa blogin väitteeseen, että suomalaiset olisivat velkaisia. Se ei pidä paikkaa. Suomalaiset eivät ole kovin varakkaita, mutta eivät myöskään velkaisia.
Esimerkiksi Sveitsissä on ihan tavallista maksaa asuntolainaa pois sadan vuoden maksuajalla. Tämä mahdollistaa finanssivarallisuuden keräämisen.
Olen jossain aiemmassa yhteydessä kirjoittanut (liittyen samaiseen Credit Suissen raporttiin):
Erityisesti Suomen ja Ruotsin varallisuuseroa selittää pörssiomistukset ja yrityssektori. Norjalaisten omaisuus näyttää taas olevan enemmän kiinteistöihin sidottuna. Pohjoismaista ainoastaan Suomessa ja Norjassa kiinteistöomaisuuden arvo ylittää finanssiomaisuuden arvon. Suomessa vain hieman, mutta Norjassa selvästi. Tanskassa taas finanssivarallisuus on kaksinkertainen kiinteistövarallisuuteen nähden.
Velkaa norjalaisilla ja tanskalaisilla on selvästi suomalaisia ja ruotsalaisia enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän, että velan taso on monessa maassa suurempi. Se on kuitenkin samantekevää, jos varallisuus on moninkertainen velkoihin verrattuna.
Raportin luvut ovat vääriä, jos niissä ei ole asuntovarallisuutta. Suomalaisessa kahden aikuisen taloudessa ei ole taatusti keskimäärin 330.000€ finanssivarallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo luvut olivatkin asuntokunnan varallisuuksia, ei jaoteltuna per nuppi. Täytyy kaivaa esille tuo Credit Suissen viimevuotinen selvitys. Ainakin siksi olisi loogista, että siinä puhuttaisiin vain finanssivarallisuudesta, että selvityksen tarkoitus oli tehdä selkoa sijoitusmahdollisuuksista. Saattoi toki olla silti jossain kohtaa myös luvut sisältäen asuntovarallisuuden.
Tässä linkki. Täytyy perehtyä…
https://www.credit-suisse.com/about-us/en/reports-research/global-wealth-report.html
Edit:
Täytyy vähän korjata. Sivulla 44 käsitellään Suomea. On per nuppi ja kokonaisvarallisuus. Taulukosta näkyy myös, että emme ihan hirveästi jää ruotsalaisista mediaanivarallisuudessa (73 tuhatta vs. 89 tuhatta), mutta keskiarvo on vain puolet. Suomesta puuttuu siis oikeasti rikkaat.
Samasta taulukosta näkee, että Ruotsissa on 570 dollarimiljonääriä ja Suomessa vain 85.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa. Lue juttuni tilastokuvan tekstit. Siinä lukee Credit Suissen kommentti: luvut ovat per aikuinen, kaikki varallisuus kuten käteisvarat, asunnot ja sijoitukset on huomioitu kuten myös velat.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kuten jo itsekin korjasin edellä.
Kokonaiskuvan saa lukemalla tutkimuksen. Suomi käsitellään sivulla 44. Suomessa keskiluokka ja ylempi keskiluokka ei eroa ihan hirvesti Ruotsista, mutta rikkaita ei juuri ole. Ks. edellisen kommenttini edit-osio.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä ongelmia vastaan hallitus tekee moniammatillista yhteistyötä eri tahojen kanssa ja tukeutuu erilaisten konsulttien ja ajatushautomoiden visioihin. Kataisen hallitus tilasi Himaselta tulevaisuuden visio raportin. Raportin keskeinen sanoma oli ”negatiiviset ajatukset on muutettava positiivisiksi ajatuksiasi”.
Suomalaisilla yrittäjillä ja pääomalla on myös laaja asenneongelma. Toki poikkeuksiakin löytyy. Se ongelma on ”ei kannata”. Suomessa pääomalle odotetaan valtavia tuottoja. Siksi esimerkiksi merkittäviä rakennuskomplekseja keskeisillä sijainnilla on ulkomaalaisten sijoitusrahastojen tai vastaavien omistuksessa.
Pizzaa tai kebabia voisi ajatella blogistinkin joskus syöneen. Rankka ala, pitkää päivää ja rasvakeittimen käryä. Mutta eiköhän se pitkä työpäivä lorvimisen voita.
Ilmoita asiaton viesti
Grynderifirmat tuottavat hyvin. Laajaan rakentamiseen on vain harvalla suomalaisella varaa. Siksi ulkomaalaiset firmat rakentavat täälläkin ylihintaisilla asuntomarkkinoilla. Sama koskee toimitilojen vuokrausta.
Pizzanpaisto tai kebabin vuoleminen on askare, joka ei Suomea pystyssä pidä. Toki siinä voi hiki tulla pintaan. Itse en juuri valmisruokaa osta. Teen parempaa paremmista aineksista itse. Ruoanlaitto on lisäksi mukavaa ja helppoa. Miksi maksaisin moninkertaisen hinnan huonommasta.
Pärjään hyvin ilman yhtään ravintolaa tai kapakkaa, viihdettä, festareita, artisteja, urheilua tai kulttuuria. Sen sijaan on ammattilaisia, jotka on pakko olla saatavilla. Heille maksaa mielellään kunnolla. Moni heistä maksaa lisäksi korkeat verot.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa sosialistisen internationaalin harjoittama solidaarisuus tarkoittaa AINA omien rahojen jakaimsta muualle, Saksassa ja Ruotsissa taas poliitikot ajavat vastaavasti omien kansalaistensa etuja. Koska ao maiden kansalaiset eivät toista kertaa äänestä muiden asioilla olevia.
Eräs blogisti, joka on kai saanut bännit Puheenvuorossa kirjoitti myös tänään samasta aiheesta : Suomen pelastaminen I osa: Mitä on tehty väärin.
Ehkä tuon ihan selviin numeroihin perustuvan jutun löytää netin syövereistä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.vahtera.blog/post/suomen-pelastaminen-i-osa-mit%C3%A4-on-tehty-v%C3%A4%C3%A4rin
Ilmoita asiaton viesti
Kennedy aikaan marginaalivero USA:ssa oli 90%, mutta se ei estänyt amerikkalaisia rikastumasta. Suomen ongelma on se, että täällä suositaan duunaria yrittäjän kustannuksella, ja että hyvät palkat perustuvat lakkoiluun, ei osaamiseen.
Vaadin vapaampaa markkinataloutta ja progressiivisempaa verotusta.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tuota 90%:n marginaaliveroa verifioinut, mutta sen on ollakseen totta pakko olla ollut aivan huipputuloportaikon yläpäässä vainen.
Mutta jos se ei ole estänyt amerikklaisia rikastumasta, niin ei se kyllä ole ollut omiaan siihen myötävaikuttamaankaan.
Kannatan tasaprosenttista tuloveroasteikkoa tulojen korkeudesta riippumatta, kuten esimerkiksi Virossa on käytössä. Se on loogisesti ajatellen oikeudenmukainen. Ei ole mitenkään perusteltua, että urakalla ojaa kaivavista kaksinkertaisen pätkän kaivaneelta verotetaan se toinen puolikas moolokin kitaan. Loogisempaa olisi pikemminkin, että hän saisi noista hikikarpaloistaan pitää suuremman osan itsellään kuin siitä ensimmäisestä puolikkaasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan myös tasaveroprosenttia. Se on oikein. Muistetaan, että prosentti sinällään il.man progressiota toteuttaa tasaisen verokuorman.
Tasavero ei rankaise lisätyöstä ja paremmista tuloksista. Se kannustaa vastaamaan itse elämänsä taloudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tasaverossa on ongelmana se, että jos köyhät maksaa veroja, he joutuvat hakemaan lisää rahaa Kelasta. Tasavero yhdistettynä perustuloon olisi toimiva ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
USA poikkesi Suomesta siinä, että siellä voi helposti välttää verotuksen kokonaan, jos on yrittäjä. Kennedy pääsikin hengestään.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysverotus Suomessa on niin matala, että verojen maksu on ihan kivaa, jos firma tuottaa
https://www.iltalehti.fi/talous/a/ce110024-fa03-4ad0-8775-f8731b4d3c6a
Ilmoita asiaton viesti
Perimmiltään näin, Suomessa on vain pidettävä huolta tuloista, ei veroista, niistä pitää politrukit huolen, viranpuolesta. Siis olet mikä tahansa tulonsaaja, sinun tehtäväsi on pitää huolta tuloistasi, no eläköityneenä yrittäjänä muistelen 90 luvun lamaa, kun valtiovarainministerinä hääri Iiro Viinanen ja sai sellaisen verojärjestelmän aikaiseksi, kuin yhtiöveron hyvitysjärjestelmän, toimi hyvin, kunnes kateus senkin normalisoi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos verojen maksu on kivaa ja suomalaiset ovat iloisia veronmaksajia, eiköhän tehdä veronmaksusta vapaaehtoista. Kylä varrmaan toimis, sano manselainen.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se vanha ratkaisu ole se että verot valtion maksettavaksi 😀
Ilmoita asiaton viesti
Niin Juhani, jos firma ei tuota ei se myöskään maksa tätä naurettavan matalaa 20% yhteisöveroa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä suuntaus jonka kuvasit on vain kiihtynyt nykyisen hallituksen aikana. Tässä on vielä muutama elinvuosi jäljellä ja olen ajatellut myydä yritykseni, muuttaa Espanjaan ja siirtää muun omaisuuden lasten nimiin, kunhan suomen verottajan pitkä käsi on niistä otteensa irroittanut. Suorastaan vituttaa kun eläkkeistään maksaa 48% tuloveroa ja siihen päälle kaikki muut verot. Olen todennut olevani melkoinen filantrooppi, koska annan köyhille noin 70 – 75% siitä arvonlisästä jonka tuotan, joka kuukausi.
Ilmoita asiaton viesti
Demareiden mielestä olet riistäjä. Nykynuoriso inisee somessa, että yli 3.000€ bruttoeläkkeet on kiellettävä, koska kukaan (=opiskelijan renttu itse) ei tarvitse enempää rahaa.
Vallalla on outo ajatus siitä, että palkastasi päättävät muut äänestämällä somessa mitä palkastasi sinulle kuuluu. Loput kuuluu muille.
Ilmoita asiaton viesti
Pari huomiota Hämäläisen blogikirjoituksesta.
Ruotsin asukkaiden keskimääräinen vauraus johtuu etupäässä siitä, että tuo vauraus on voinut kumuloitua heille vuosisatoja. Esim. norjalaiset ovat vähemmän vauraita kuin ruotsalaiset vaikka bkt/capita on siellä selvästi korkeampi.
Suomen vuosittaiset eläkemenot ovat 32 miljardia euroa ja eläkkeet keskimäärin 52 prosenttia vastaavasta työtulosta. Jos tuo korvattavuus haluttaisiin nostaa edes 75 prosenttiin, mitä Hämäläinen tuntuu pitävän alarajana, tarvittaisiin vuosittain 15 miljardia rahaa. Mistä nuo rahat otettaisiin? Kehitysavun lopettaminen ei käy vastaukseksi, koska se on vuosittain yksi miljardi. Mistä saadaan ne vielä puuttuvat 14 miljardia? Summan suuruuden tajuaa, kun vertaa sitä kuntien ja valtion yhteiseen tuloverokertymään 30 miljardia vuodessa tai arvonlisäveron tuottoon 18 miljardia vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa ON vanhaa rahaa.
Mistä sen näkee ?
Kannattaa ajella Vaikka Dalarnan, Gästrikelandin ja Värmlandin alueilla.
Paljon vanhoja isoja tiloja, isoja metsiä ja perusteollisuutta, joka muuten on jostain syystä monessa paikassa edelleen elossa.
Suomessa samaa löytyy Pohjanmaalta.
Ilmoita asiaton viesti
Helppo juttu Näränen.
Ensinnäkin eläkkeiden tasoa ei nosteta takautuvasti vaan tuleville polville. Eläkkeiden korotuksiin saadaan merkittävä osa eläkeyhtiöiden sijoitustuotoista. Muita konsteja on määrättömästi;
Eläkeläisen työtuloa ei veroteta lainkaan, alin eläkeikä nostetaan heti, julkista hallintoa leikataan 30%, työkykyisten tuet poistetaan ja ihmiset pakotetaan työhön, ulkomaalaisten siirtolaisten elättäminen lopetetaan samoin elätettävien maahan laskeminen, kehitysapu tehdään vastikkeelliseksi, valtion budjetti siivotaan turhista kuluista kuten kulttuurin, taiteen, urheilun, harrastustoiminnan ja kaikenkarvaisten yhdistysten rahoituksesta.
Terveydenhuollossa siirrytään pakollisiin sairauksia varhaisessa vaiheessa havaitseviin tarkastuksiin. Ylipainoisten ja alkoholin liikakäyttäjien terveysvakuutusmaksuja korotetaan tuntuvasti.
Luovutaan asehankinnoista. Suomi ei pysty puolustautumaan suurvaltaa vastaan. Talvisota ei toistu. Natohan puolustaa meitä ja maksu on vain 50M€ vuodessa. 19v jenkkiteinit USAn getoista tulevat avuksemme 😅
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläisen leikkauslista😂.
Tuo viimeinen on paras. Osana Venäjää eläkkeemme olisivat todella hyvät, muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa.
Ilmoita asiaton viesti
On ajauduttu tilanteeseen, jossa politiikasta puhumisesta on tullut meillä vitsi.
Eduskunnan kyselytunnilla ministerit ovat aivan ulkona asioista. Mitä ovat saaneet aikaiseksi Sirpa Paatero, Mika Lintilä, Timo Harakka? Marin? Jari Leppä?
Otan esimerkiksi Krista Kiurun. Kuka tosissaan uskoo, että hänen osaamisellaan johdetaan ja toteutetaan koko terveydenhuollon uusiminen? Kiuru on monien muiden ministerien tavoin korruption vankka kannattaja ja toteuttaja. Hän panttasi Hurstin ruokajonossa seisovien rahoja lähes vuoden. Vähävaraiset ruokajonossa ja heidän huolensa eivät ole demareille tärkeitä.
Kaikki mielikuvat poliitikkojen osaamisesta syntyvät medioiden kirjoituksista. Jutut ovat tätä tasoa: Marinin nahkatakin älykkyysosamääräksi on laskettu 147.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, kiitos. Suomalaisten osa on olla riiston kohteena vuosisadasta toiseen. Kun todellinen itsenäisyys oli vihdoin saatu Neuvostoliiton romahdettua ei se kelvannut valtaeliitille. Piti hakeutua taas alamaisiksi ja tarjota kansa maksajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sveitsi ja Ruotsi ovat välttäneet koko lailla toisen maailmansodan aiheuttaman velan jne. Sieltä se kaikki kuitenkin on alkanut. Suomi on omanlainen yhteiskunta ja olemme ennenkin laittaneet puolet petäjäistä, eikö männyn kuoriosa maistu Hämäläiselle? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen on sentään itse ansainnut toimeentulonsa ja tainnut rahoittaa vähän muidenkin toimeentuloa.
Että hänen pitäisi sitten syödä pettuleipää ja joidenkin toisten ihan ruokaa?
Ilmoita asiaton viesti
Se oli ironiaa, jota kaikki eivät ymmärrä eikä varmaan Hämäläinen itsekään. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Vanha versio on tuo kateus joka perustuu ajatukseen ”minulla ei ole näkkileivän päälle laittaa kuin ylähuuli onko perkele naapuri mennyt ostamaan paketin voita?” kun verhonraosta toisiamme kytätään.
Uusi versio, jota mediatkin rakastavat, kertovat meille, että mitä köyhempi suomalainen on sen parempi koska muuten ilmastomuutos räjäyttää pallomme.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin väitteet ei kestä tarkastelua. Se on vahva oletus.
Jos muutosta ei haluta, muuten kannattavatkaan linjat ja ratkaisut ei toimi.
Teknologian alueelta, voinlöytyä parhaat esimerkit, jos niitä kaipaa. Jos puhtaammin lähtisi, tulisi perustelusuunta mennä toisin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on EU: n ylivoimaisesti suurin ja kallein julkinen sektori hyvine ja pitkäikäisine eläke-etuuksineen.
Missään muussa Euroopan maassa ei julkisen sektorin palkkasumma ole kolmannesta kokonaispalkkasummasta – tai edes lähelläkään sitä.
Julkisen sektorin palkkasummaa on kasvatettu nyt v. 2008 lähtien yli 10 miljardilla eurolla ilman mitään pienintäkään talouden- tai tuottavuuden kasvya ainoana maana koko Euroopassa – ja tässäkin suhteessa julkisen sektorin palkkapottia on kasvatettu eniten koko Euroopassa ko. aikana.
Nyt kunta-aloille sovittiin 1,9 % paremmat korotukset seuraavien vuosien aikana, mitä yleislinja ja yksityisen tahon korotuslinja tulee olemaan. Tämäkään ei edes kelvannut hoitajille, jotka haluavat jotakin käsittämätöntä, johon ei ole mitään mahdollisuuksia velkarahoitusehdoin – tai muutoinkaan.
Bensa ja bieselhän meillä on nyt tässä pitkien etäisyyksien ja liikenteestä riippuvaisessa maassa verotettuna nyt Maailman kalleinta.
Ilmoita asiaton viesti
Julkinen sektori työllistää liian vähän. Sen koko pitäisi kaksinkertaistaa ja palkkataso puolittaa. Saataisiin tyhmät ja laiskat töihin, kuten Soininvaara ehdotti.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tääällä lähes mitään eläkettä ansainneita joiden eläke lähentelee eläkeläisten keskieläkettä.
Ja lisää vaativat perusteena esim. se että pitää maksaa lapsenruokkoja.
Arhinmäki on omassa luokassaan ajattelija ja nero.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että Suomi on jossain number1 !
Oli joskus eräs Thaikkukin iloinen kun Bangkok oli number1 one….liikenneruuhkissa !
Ilmoita asiaton viesti
Iso-Venäjä hyökkäsi patriarkka Kirillin opeilla Pikku-Venäjälle pelastamaan venäjänkieltä, niin miksi Pikku-Ruotsi ei voisi hyökätä Iso-Ruotsiin estämään hiljaista kansanmurhaa opettamalla siellä suomenkieliset vaikenemaan seurakunnassa kummitustarinoita kuuntelemalla?
Jenkkiaseita on ainakin hankittu vaikka huru mykky.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksikielisen yliopiston ilmapiirin ”Keskisarjalainen” voisi terminä korvata ”boomerin”, joka ei ole jäänyt elämään suomenkielisen puheessa, kovasta tuputuksesta huolimatta.
Italialaiset kulttuurihegemoniakriitikot kehoittivatkin löytämään kansan omasta kielestä ilmaisuja historian taakan leimaamien sanojen sijaan, esim. ”jumalan” voisi korvata Suomessa sanoilla ”maalainen ei enää vaikene seurakunnassa”.
Keskisarjan voisi ajatella tarkoitetun lehtikuvassa voimakkaasti leimatulle maalaiselle, tai tamperelaiselle nuorelle naiselle, joilta ei juurikaan omaperäistä oivallusta odoteta. Miksei myös valtion kamreereille, elleivät sitten keksikin Helsingin henkeä?
Ilmoita asiaton viesti