Suomen huoltovarmuudesta ilman jaarittelua

Oikeassa sotatilanteessa Suomen huoltovarmuus romuttuu täysin. Kirjoitan avoimesta sotatilanteesta enkä jostain naapurin tekemästä kiusanteosta kuten pakolaisten laskemisesta rajan yli. Heillähän on siihen itseasiassa oikeuskin.

Ulkopoliittisen instituutin raportti on turhanpäiväinen jaaritus aiheesta. Kerron miksi näin on.

Sota, jossa Suomi olisi hyökkäyksen kohteena, olisi tilanne, jossa suurvalta hyökkäisi Suomeen. Naapurimme Venäjä on toistaiseksi ainut tähän tekoon epäilty.

Ikäpolveni ja vähän nuoremmat miehet tietävät tarkalleen mistä huoltovarmuus muodostuu. Me olemme tämän oppineet mm paikallispuolustuksen tehtävissä  sekä maanpuolustuskursseilla. Suomen valtion käsitys ei ole tätä millään tavoin laajempi eikä se ole laajempi kuin muiden EUn valtioiden kuten raportti väittää. Kyllä kaikki ymmärtävät nykytalouksien riippuvuuden toisistaan ja herkästä tekniikasta.

Totta on, ettei kaiken aina marketin hyllystä hakenut nuorempi suomalainen asiasta tajua yleensä mitään. Hän ei osaa kuin valittaa, jos juuri haluttua nyhtötuotetta tai kauramaitoa ei tänään olisikaan hyllyssä. Oman ruokansa viljelijäksi ei monesta ole.

**

Suomen omavaraisuus taloudessaan on heikko erityisesti, koska kansa on täysin tottumaton sellaiseen elämäntapaan. Taidot puuttuvat, mutta eniten henkinen kantti on olematon kestämään vakavia vastoinkäymisiä.

Yhden koronapandemian kestäminenkin näyttää väelle ihan ylivoimaiselta, vaikkei juuri kenellekään ole käynyt yhtään mitään.

**

Suomen sotilaalliset, hallinnolliset, tuotannolliset sekä kaupalliset ja pankkijärjestelmät kuten myös  kommunikointi- ja liikenteenohjausjärjestelmät voi suurvalta sotkea hetkessä. Olen näiden kanssa toiminut ikäni ja tiedän, ettei yksikään ole suojassa häirinnältä. Se on uskomattoman helppoa lopultakin.

VIRVET sun muut viranomaisverkkopalvelut pimenevät hetkessä Venäjän niin halutessa. Sama koskee kaupallisia mobiiliverkkoja. Lankapuhelimetkin ovat digitaalikeskusten takana ja jäävät jumiin pienellä häirinnällä. Venäjän urkkijat ovat sitten 80 -luvun tutustuneet kaikkiin operaattorijärjestelmiimme. Heitä on ollut niissä liuta töissä, jollette tietäneet, ensimmäiset jo 70 -luvulla.

**

Maamme kaikki päivittäinen elämä ja kulutus riippuu suuresti tavaratuonnista. Sotatilanteessa ei maahamme tule meritse yhtään rahtialusta, jos Venäjä ei anna niiden tulla Itämereltä. Jokaikinen kiulu upotetaan, emmekä voi sille mitään.

Ainut huoltoreitti on ehkä hetken auki Ruotsin ja Norjan kautta, jollei niitä ole jo valloitettu tai länsirajaamme. Länsirajan sulkeminen ei sekään Venäjältä paljon vaadi etänäkään.

**

Suomen huoltovarmuus jääkin epävarmuudeksi, joka perustuu tarvikkeiden laajaan hajautettuun varastointiin ja omaan tuotantoon.

Ulkopoliittisen instituutin raportti on tämän takia ihan turhaa monisanaista byrokraattien jaarittelua sen sijaan, että tehdään se mikä on oikeasti tehtävissä ja toivotaan, ettei avointa sotaa täällä nähdä.

Voimme toki miettiä missä tapauksissa sotatila olisi lyhyt niin, ettei huoltovarmuus joutuisi kunnolla koetukselle.  Mitään pidempää sotatilaa se järjestely ei kestäisi.

Näyttää siltä, että väkipakolla eräät piirit haluavat Suomesta USAn sotilastukikohdan.  Se sopii USAlle hyvin. Sen strategiana on pitää tulevat sodat mahdollisimman kaukana omasta maastaan. Siinä pelissä Suomi sopii hyvin puskurivyöhykkeeksi. Niin kävi viime sodissakin.

Me olemme puskuri sekä itään että länteen päin. Jäämme väliin jalkamatoksi Naton ohjustukikohtana. En pitäisi tilannetta ideaalina millään tavoin. Ehkä se pitää kokeilla sekin, mutta en sen kunniaksi antaisi pitkiä aplodeja.

 

 

 

+5
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika. Minulla ei ole identiteettiongelmia eikä ilmastopaniikkia. Olen työeläkkeellä oleva isä ja päivettynyt hetero.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu