Suomen kilpailu globaalista koulutetusta työvoimasta

Noin 12.400 expatia lähes kaikista maista vastasi kansainväliseen kyselyyn, jossa tiedusteltiin mitkä maat ovat parhaita asettua asumaan ulkomaalaiselle eli expatille.

Kyselyn kärkimaat olivat järjestyksessä;

Taiwan (1.)

Meksiko

Costa Rica

Malesia

Portugali

Uusi-Seelanti

Australia

Ecuador

Kanada

Vietnam

ja häntäpään maat;

Malta (50.)

Intia

Turkki

Kypros

Japani

Egypti

Venäjä

Etelä-Afrikka

Italia

Kuwait

Pohjoismaista huonoiten sijoittui Ruotsi, joka oli listauksen 49. eli 11. huonoin. Muut Pohjoismaat sijoittuivat perätysten: Tanska oli sijalla 37, Norja sijalla 38 ja Suomi sijalla 39.

***

Tutkimuksen perustavaa laatua oleva ongelma on se, etteivät 186 maan expatien antamat vastaukset kerro kokonaisuutena oikeastaan mitään merkityksellistä.

Eri maiden kansalaisten arvostamat asiat poikkeavat suuresti toisistaan mm kulttuuri- ja kielierojen takia. Lisäksi uskonnon vaikutus on todella suuri kuten poliittisten näkemysten.

Ihmisillä on myös hyvin erilaiset mieltymykset ja tarpeet ilmaston, turvallisuuden, ruoan, vapaa-ajan harrastusten sekä väestötiheyden sietämisen suhteen. Perhetyyppi on myös hyvin merkityksellinen kuten arvata saattaa.

Nimeäisin tämän tutkimuksen kuitenkin  turhanpäiväiseksi kokonaisvertailun kannalta.

***

Tutkimus auttaa kuitenkin ymmärtämän yksityiskohdissaan miksei Suomi vedä puoleensa korkeasti koulutettuja. Ne harvat, jotka tänne eksyvät jäävät harvoin Suomeen pysyvästi.

Ote syistä;

Finland ranks 50th out of 59 in the Ease of Settling Index, not just because of the language barrier. Actually, 75% of expats agree that you can get by without speaking the local language (vs. 54% globally) — which is fortunate, because 71% struggle with learning it (vs. 42% globally). Respondents also consider it hard to get used to the local culture (36% vs. 18% globally), and 57% say it is difficult to make local friends (vs. 36% globally). “The people are distant and not very friendly, though decent and kind once you get to know them,” says a Japanese expat. Lastly, Finland is infamous for its high cost of living (51st). Unsurprisingly, 54% consider it too high (vs. 34% globally). In the Personal Finance Index, Finland comes in a below-average 41st place.

Expats in Finland are pessimistic about the local career opportunities: 50% rate them negatively (vs. 33% globally). “I hate how hard it is to get a secure, well-paying job as a foreigner in Finland!” an expat from Estonia comments, while a respondent from Australia says: “If you do not speak Finnish, getting work is difficult, and you run the risk of being socially isolated.”

***

Suomen haaste on ymmärtää mitä väkeä se tänne haluaa ja mikä näihin vetoaa, jotta voimme muuttaa asioita, jotka muutettavissa, ilmasto ei niihin kuulu.

Nyt elämme täysin migraatiomallissa, jossa Suomella ei ole mitään omia tavoitteita muuttajien suhteen ja ei ole poliittisesti korrektia aiheesta edes puhua. Tänne tulee keitä sattuu ja me huolehdimme heistä mitään miettimättä. Tällaiseen politiikkaan meillä ei ole enää varaa.

***

Omasta kokemuksesta tiedän mitä Suomessa arvostetaan, kun maata on tulija ensin oppinut tuntemaan. Samoin tiedän mitä on itse arvostanut muualla asuneena Suomeen verrattuna.

Suomen harva asutus, puhdas luonto ja turvallisuus ovat tärkeitä ja niiden merkitys kasvaa kiihtyvään tahtiin. Stressitön elämä ja epämuodollinen työelämä ovat myös pidettyjä. Suomessa ei tiedetä mitään niistä työpaineista ja autoritäärisyydestä mitkä maailmalla monasti vallitsevat.

Erityisesti aasialaiset muuttajat nauttivat puhtaasta ilmasta ja nauravat, kun hesalainen valittaa liikenneruuhkista, eihän meillä niitä ole. Kuumasta ilmastosta tulleet ovat kehuneet ilman raikkautta ja vuodenaikojen vaihtelua. Monelle suurkaupungin asukkaalle oma piha tai tontti on ihme. Hienona pidetään, että luonnossa saa liikkua vapaasti.

Äärimmäisen vähän on merkitystä sillä, mikä on kulttuurin ja taiteen tarjonta. Kansainväliset ihmiset liikkuvat ympäri maailmaa eikä heille ole tärkeää, että juuri Suomessa on jokin tapahtuma tai näyttely.

***

Pohjoismaat tarjoavat sosiaalisia etuja paljon, muttei niillä tänne houkutella kuin näiden etujen varassa eläviä, ei osaajia, työllistäviä yrittäjiä ja hyviä veronmaksajia.

Suomen kannattaisi vaihtaa ruotsin tilalle englanti viralliseksi kieleksi. Se on ollut ehdoton menestystekijä mm Intialle, Hongkongille, Singaporelle ja Taiwanille.

Muuttajan elämää helpottaa huomattavasti, jos ei ole hirveä kiire oppia suomea heti alkuunsa.

Rehellisesti sanottuna suomalaisten englanti ei nyt ole myöskään niin korkeatasoista kuin sen pitäisi nykyään olla.

Lopultakin Suomen alhainen palkkataso ja korkea veroaste yhdistettynä korkeisiin elinkustannuksiin tappaa monen osaajan halut muuttaa ja asettua Suomeen. Pienet palkkaerot eivät ole mikään houkutin ihmisille, jotka ovat ponnistelleet kovasti tienatakseen todella hyvin.

Meillä on hyvin vaikeaa työntekijänä säästää merkittäviä summia vanhuuden päiviin verrattuna moniin länsimaihin, joissa tämä on vanha tapa.

+7
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen sekä moninkertainen mamu.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana aina yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu