Synninpäästö meille ylikulutuspäivästä

Maailman ylikulutuspäivän merkeissä Iltasanomat kirjoittaa meidän suomalaisten kulutuksen aiheuttavan kärsimyksiä köyhissä maissa asuville ympäristötuhojen kautta.

Suomalaiset kuluttavat laskennallisen osansa maapallon luonnonvaroista vauhdikkaammin kuin valtaosa muusta maailmasta, kertoo Iltasanomat. Koko tarina on kuitenkin täyttä puppua globaalin  kokonaisuuden kannalta.

Kyse on siitä, ettei minkään valtion vastuuta ympäristöstä lasketa per capita luvuilla oikein. Ympäristöpolitiikka, sen säännöt, valvonta ja rikeseuraamukset laaditaan maakohtaisesti ja niiden mukaan maassa eletään. Lisäksi kulutukseen vaikuttaa kulttuuri ja ostovoima sekä eniten väestön määrä.

Oikea tapa verrata kunkin maan ympäristövastuun toteutumista on laskea
(Väestön määrä x per capita kulutus/päästöt)/Maan asuttava pinta-ala (km²). Suomen vertailuluku on tässä vertailussa erittäin kilpailukykyinen eli maailman huippua.

Syynä on selkeästi erittäin pieni väestömme ja harva asutuksemme, joka on ekologisen elämän ydinasia. Niiden ansioista suomalaisten kansakunta elää todellisuudessa hyvin ekologisesti.

Muu täyteen kikitty maailma on se, jonka on lopetettava väestönkasvu ja alettava vähentämään väestöään. Liikaväestö on ihmiskunnan kaikkien ongelmien syy. Se lapsellinen ajatus, että ihmisten on saatava lisääntyä vapaasti kaikkialla, mutta Suomen kaltaisessa maassa olisi mukamas tasattava kulutusta, jotta liikaväestön tuottaneet saavat saman kuin me, on typeryyden huippu. Suomalaisten toimet eivät millään mitattavalla tavoin vaikuta globaaliin ilmasto- tai ympäristöongelmaan tai raaka-aineiden loppumiseen. Turhasta kulutuksesta luopumisen tuleekin perustua Suomessa johonkin muuhun logiikkaan.

Se mitä kulutuksellamme tuotamme on töitä ja ruokaa pöytään miljoonille köyhille muualla ja se tuki tehdään terveesti vastikkeellisesti eikä sosiaalidemokraattisesti tulonsiirtoina.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010354949.html

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu