Tanssitaide kusettaa
Suomalaisen teatterin rappio jatkuu. Hesari uutisoi ”kulttuuri”sivuillaan:
Elina Pirisen tanssiteoksessa virtsataan ja ruiskutetaan rintamaitoa
”Mortal Tropical Dances muistuttaa, että palaamalla omaan kehoon löydämme juuremme ja rauhan. Soveliaisuuden säännöistä ja yhteiskunnan rajoituksista vapaudutaan kehon ja regression kautta.”
Rehellisesti sanottuna mielenvikainen käsikirjoitus ja ohjaus tuottaa tällaista roskaa. Tämä esitys on tanssitaiteilija Elina Pirisen hengentuotos. Hänestä itsestään ei ilmeisimmin ole enää tanssinaan ja pissaamaan näyttämöllä.
Hän on saanut 2022 taiteen valtionpalkinnon. Olisi mukava kuulla kuka ja millä perusteella palkinto on annettu. Toisekseen haluttaisi tietää, onko tähän teokseen ja esityksiin upotettu verovaroja.
Lue lisää: Elina Pirisen Mortal Tropical Dances pyrkii vapauttamaan kehon yhteiskunnan normeista
Ilmeisesti et pitänyt näkemästäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Osattiin sitä aiemminkin tehdä (1987) osallistuvaa vasemmistolaista(?) ’taidetta’. Nuorempi polvi ei taida muistaa, heh.
” Alastomina esiintyneet vuosikurssilaiset olivat varastaneet VR:ltä jauhesammuttimia[2], joilla he ruiskuttivat sammutusjauhetta ympäri teatterisalia. He myös ruoskivat yleisöä sekä heittivät ulostetta, kananmunia ja jogurttia yleisön päälle. He myös heittelivät salissa paukkupommeja.[4] Yleisö pakeni paikalta ja automaattinen hälytysjärjestelmä laukesi toimimaan. Palokunta saapui paikalle. Osa yleisöstä joutui turvautumaan sairaalahoitoon paukkupommeista vapautuneiden räjähdyskaasujen aiheuttamien hengitysvaikeuksien vuoksi.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jumalan_teatteri
Helsingin Sanomat otti kantaa, heh
” Teatterikriitikko Juha-Pekka Hotinen kirjoitti Helsingin Sanomien debattiartikkelissaan, että ”teon tarkoitus oli läpivalaista sameaa konsensusyhteiskuntaa ja sen vallankäyttöä”.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle riitti Hesarin kertomus tästä taideteoksesta. Se oli täyttää skeidaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minkälaisia ovat ”mielikuvitukselliset asennot joissa rummutetaan toistensa pakaroita”. Voi hyvä Isä nähköön mitä skeidaa.
Blogisti kysyy onko käytetty verovaroja? Jos saan arvata niin on, ja paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Koko nelivuotisen SPARKS-hankkeen, johon myös Pirisen tanssiteos kuuluu, budjetti on 800 000 euroa josta Suomen kulttuurirahasto maksaa 500 000€. Kulttuurirahasto on yksityisin varoin toimiva säätiö.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Yksityinen rahasto? Alkupääoma 10 milj. josta valtio sijoitti 5 milj. Sehän on yksityistä rahaa, siis veronmaksajien rahaa.
Onko tuollainen kirjoittamani jotain taidetta?
Budjetti on 800 000 neljälle vuodelle?
Koko tuon porukan liksa on siis 200 000 / vuosi?
Ja siihen tietenkin sisältyvät toimitilakustannukset ym.?
Miksi ei esityksen katsojat voi maksaa siitä mitä heille esitetään?
Eikö se kuitenkaan ole sen arvoista?
Ilmoita asiaton viesti
Taidat nyt sotkea Suomen kulttuurirahaston johonkin muuhun. SKR on perustettu vuonna 1939, ja sen alkupääoma, 2,7 miljoonaa markkaa, hankittiin ovelta ovelle -keräyksellä jonka suoritti 30000 kansakoulujen oppilasta.
Lainaus tanssin talon kotisivuilta:
”Tanssin kehittämishanke SPARKS
SPARKS tukee kotimaista tanssia ja sen tekijöitä uusien teosten tuomisessa suuremmille näyttämöille. SPARKS on Tanssin talolla vuosina 2020–2023 käynnissä oleva kotimaisen tanssin kehittämishanke, jota tukee Suomen Kulttuurirahasto. SPARKS-tuotantoina toteutetaan yhteensä kuusi kantaesitystä, joista kolme nähdään Tanssin talon 700-paikkaisessa Erkko-salissa ja kolme 235-paikkaisessa Pannuhallissa.” https://www.tanssintalo.com/tanssin-talo/sparks
Itse Tanssin talon rakennuskustannukset maksoivat Koneen säätiö, valtio ja Helsingin kaupunki. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tanssin_talo
Lipun hinta tuohon Elina Pirisen esitykseen näkyi olevan 42-45€.
Ilmoita asiaton viesti
Ja uskot että tuolla lipun hinnalla kustannetaan esityksen kaikki kulut?
Ilmoita asiaton viesti
Olenko väittänyt niin?
Ilmoita asiaton viesti
Onko joku vielä mennyt maksamaan pääsylipusta näin järjettömään spektaakkeliin.
Ilmoita asiaton viesti
’Tämä ei ole taidetta”
Aikoinaan (1987) kohua aiheuttaneesta Jumalan Teatterista eräs taiteilija sanoi:
” Kirjailija Matti Mäkelä on analysoinut skandaalia vuonna 2016 julkaistussa esseekokoelmassaan Tämä ei ole taidetta. Mäkelän mukaan Jumalan teatterin tapaus käsiteltiin julkisuudessa aikanaan hämmästyttävän nopeasti ja pintapuolisesti. Tämä johtui useasta syystä: Yleisradio ei vielä ollut oppinut provokaatiota uutisena, lehdistön määrä oli vähentynyt eikä internet ollut vielä muuttanut julkisuuden rakennetta. Esittäjiltään Jumalan teatteri -tempaus oli Mäkelän mielestä ennen kaikkea huonoa käytöstä.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jumalan_teatteri
Huono käytös on palannut taiteeseen. Nykynuoriso (vasemmisto) luulee olevansa
’edistyksellistä’, heh.
Ilmoita asiaton viesti
Hän on saanut 2022 taiteen valtionpalkinnon. Olisi mukava kuulla kuka ja millä perusteella palkinto on annettu.
____________________________________________________________
Valtion esittävien taiteiden toimikunta myöntää esittävien taiteiden valtionpalkinnot koreografi-tanssija Elina Piriselle sekä Q-teatterille.
Elina Pirinen (s. 1981) on monialainen, omaehtoinen ja säkenöivä tanssitaiteilija. Itsellisenä koreografina hän on luonut työryhmineen tunnistettavan, kansainväliseen kiinnostukseen nousseen omintakeisen näyttämökielen.
Pirisen lähestymistapa on feministisessä, psykodynaamisessa ja seremoniallisessa ruumiillisuudessa sekä liikekielessä. Hän inspiroituu psykoanalyyttisesta orientaatiosta todellisuuden ja fantasian tarkastelemisessa. Hänet tunnetaan fyysisesti ja emotionaalisesti vaikuttavista, aistivoimaisista esityksistä, joiden taiteellinen prosessointi on syvällistä ja ilmaisu monikerroksista. Pirinen luo omalakisia, kehollisia ja runollisia näyttämömaailmoja ja meditatiivisia tunnetiloja. Hänen portfolionsa käsittää yli 20 koreografiaa.
Viimeisimmät omat koreografiansa Pirinen ehti toteuttaa kansainvälisissä konteksteissa Lausannessa (2019), Salzburgissa (2020) ja Reykjavikissa (2020) koronapandemian alla. Keväällä 2023 hän vyöryttää Tanssin talon Erkko-saliin 6 tanssijan ja 18 livemuusikon voimin teoksensa Mortal Tropical Dances osana talon SPARKS-hanketta. Pirinen on palkittu vuonna 2014 Kritiikin kannuksilla sekä vuonna 2015 Prix Jardin d’Europe -koreografipalkinnolla.
Ilmoita asiaton viesti
Perustelut ovat yhtä pimeät kuin tämä viimeisin esitys. Kahjoja tuntuu riittävän palkinnon jakajissakin.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs jos ei pissi tule? Onko koko taiteellinen esitys tärviöllä?
Ilmoita asiaton viesti
Käsikirjoituksen ja koreografian puolesta voi myös kakata.
Ilmoita asiaton viesti
Tanssijat myös sylkevät toistensa avoimiin suihin.
Vuorovaikutus katsojiin olisi aivan eri tasolla, jos sylkemisen saisivat tehdä esityksen katsojat.
Aina jää parantamisen varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aleksis Kiven Seitsemän veljestä oli joidenkin aikalaisten mielestä roskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Keitä nämä aikalaiset tarkkaan ottaen olivat?
Näin oli myös Tuntematon sotilas ja Päätalon kirjat. Jostain syystä eivät ole olleet enää pitkään aikaan.
Vastaavuus löytyy siitä että ne jotka hylkivät y.m. ja Kiveä olivat sitä porukkaa joka nykyään kehuu maasta taivaaseen tämän nk. kulttuuriin. Kuten Elina Pirisen ja hänen tekeleensä.
Ilmoita asiaton viesti
Pirisen tanssiteosta haukuu sellainen porukka, joka ei ole sitä edes nähnyt.
Minusta sellainen on ihan helvetin noloa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan normipäivä Uudessa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko itse nähnyt ja jos olet, niin piditkö?
Ilmoita asiaton viesti
En ole nähnyt tätä teosta ja sen vuoksi en pysty sitä arviomaankaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. No tuollaisesta ”taiteesta” pystyy jo tekemään johtopäätöksiä näkemättäkin.
Väität, että on noloa arvostella tuollaista soopaa, vaikka et ole itsekään nähnyt sitä. Kommenttisi voi siis yhtä hyvin tulkita tuon ”taiteen” puolustamiseksi. Vaikka et ole nähnyt sitä…
Ilmoita asiaton viesti
Pystyykö? En minä ainakaan tee esityksestä mitään johtopäätöksiä koska en ole sitä nähnyt. Jos asuisin Helsingissä niin kävisin katsomassa, vaikka en mikään tanssitaiteen ystävä olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Keitä nämä aikalaiset tarkkaan ottaen olivat?”
Ainakin suomen kielen ja kirjallisuuden professori August Ahlqvist haukkui kaikki Kiven teokset pataluhiksi. Seuraavat Seitsemää veljestä koskevat lainaukset ovat Jyväskylän yliopiston nettisivuilta:
“Eipä ollut onnekas se hetki, jolloin Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi tämän teoksen, sillä siten on Seura syystä toimittanut itselleen moitetta, herra Kivi itselleen säälittelyä ja naurua ja suomalainen kirjallisuus itselleen sekä moitetta, säälittelyä että naurua. Tämä kirjallisuus on näihin asti säästynyt huonoista kirjoista, nyt on Suom. Kirjallisuuden Seura hankkinut tällaisen huonon kirjan.”
”Kirjassa ei Ahlqvistin mukaan ollut juonta, luonnekuvausta eikä tavoitteita. Se oli hänen mielestään raaka, ruma, ikävä, lapsellinen ja naurettava. Erityisesti arvostelijaa kauhistutti kieli, josta hän poimi runsaasti esimerkkejä arvosteluunsa.”
https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/opiskelu/materiaalit/klassikot/materiaalit/kirjallisuus%20kivi
Monet muutkin yhtyivät haukkumiseen lukematta itse kirjaa, vaan pelkän Ahlqvistin ”Finlands Allmänna Tidningissä” julkaistun arvostelun. Tästä suivaantuneena Kivi kirjoitti kirjeen ystävälleen Kaarlo Bergbomille:
”Miksi ette ole jollakin tavalla toimittaneet jotakin puolustuskirjoitusta Ahlqvistin hävyttömälle haukkumiselle? Minä olen tänä kesänä kuullut niin paljon loukkaavia soimauksia 7 veljestä. Merkillistä kuinka mielukkaasti he iskevät kiinni. Ja kukaan heistä ei ole lukenut itseä kirjaa mutta ainoastaan Ahlqvistin tarkastuksen, joko lukenut tai kuullut siitä puhuttavan. Nämät ovat olleet kovin kiusallisia minun kuullakseni tässä kivuloisessa, ärsytetyssä tilassani ja ovat olleet suurena haittana terveyteni edistymisessä.”
Lähde: https://archive.ph/20160422150400/http://www.aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi/fi/index.php
Ilmoita asiaton viesti
Et aivan ilmeisesti ymmärtänyt kommentiani.
Ahlqvist kuului juuri ”kulttuuripiireihin”.
Ilmoita asiaton viesti
Myös niihin kulttuuripiireihin kuulumattomat haukkuivat Kiven teoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jahhah, Rantasen mielikuvituksella ei ole rajoja. August Ahlqvist kehuu Pirisen maasta taivaaseen.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jäi jotain lukematta: Vastaavuus löytyy siitä että…….
Etkö muuhun pysty?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sellaista vastaavuutta löydy.
Ilmoita asiaton viesti
August Ahlqvistin pahantahtoinen ja loukkaava kritiikki on kyllä kaikkien teilausten isä: ”Teos on, ikävä kyllä, hassutusta ja häpeäpilkku suomalaisessa kirjallisuudessa.”
Edelleen Seitsemän veljestä ja muut Kiven teokset ovat suomalaisen kirjallisuuden kivijalkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa onneton vertaus.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin laitetaan taiteelle rajoja, sitten kielletään. Seuraavaksi poistetaan kirjoja kirjastosta, sitten niitä poltetaan. Vasta sitten Uuden Suomen propagandaosaston luoma epähenkilö Hämäläisen Juha pääsee ihmisiä kurmoottamaan.
Vuosia olen tätä(kin) foorumia seurannut, ja on tullut hyvin selväksi, ettei tämä J.H. ole oikea henkilö vaan keksitty hahmo.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en ymmärrä?
Kuka on asettamassa rajoja taiteelle?
Jos kritisoi jotain niin ei se mielestäni tarkoita rajojen asettamista tai peräti kieltämistä.
Siitä vaan tehkööt ihan mitä tykkäävät kunhan minun ei tarvise osallistua centilläkään kustannuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
No ei sinun tarvitsekaan.
En kyllä itsekään ymmärrä tuollaista sontaa.
Ei kai tämä muuten ollut kalikan osuminen toiseen keksittyyn hahmoon? Tällainen fiilis tuli kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Keksitylle hahmolle harvoin tulee minkäänlaista fiilistä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, en olekaan keksitty hahmo, vaan ihan oikea ihminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Näyttelijälle suon anteeksi kaikki ihmisen virheet, ihmiselle en suo anteeksi yhtäkään näyttelijän virhettä”. (Goethe)
Ilmoita asiaton viesti
Entäs käsikirjoittajalle tai ohjaajalle?
Ilmoita asiaton viesti
Kysy Goethelta.
Ilmoita asiaton viesti
Eiks se oo kuallu?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Pirinen tuota taidetta vaan mautonta roskaa. Perehdy esityksen sisältöön ennenkuin levittelet mielipiteitäsi blogistista.
Jos edelleen pidät Pirisen tuotosta taiteena niin me puhumme täysin eri aiheista. Minä en arvosta taiteeksi pissileikkejä näyttämöllä, se on pervojen hommia.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin kiinnostuin tuosta esityksestä lähinnä arvostelujen kautta. Nykytaide on astunut ulos korona-ajan lamasta ja nämä uudet teokset näyttävän kiinnostavan kovasti yleisöä.
Valitettavasti en itse päässyt (etäisyyden vuoksi) tätä teosta katsomaan, mutta ilhaduin nyt siitä että niin Juha Hämäläinen, Jocke Rantanen kuin niin monet muutkin ovat rynnänneet katsomaan sitä. Ja nähtävästi kyseessä ei ole mikään tusinateos koska se on herättänyt näin suuria tunteita suomalaisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Et kehtaisi. Missä olen sanonut nähneeni ko. tekeleen?
Kysymys jää: Minkälaisia ovat ”mielikuvitukselliset asennot joissa rummutetaan toistensa pakaroita”. Voi hyvä Isä nähköön mitä skeidaa?
Ja toinen kysymys: Miksi eivät he, jotka tällaista haluavat katsoa, voi maksaa sen kustannuksia itse? Miksi siihen täytyy käyttää yhteiskunnan verovaroja?
Kommentoija Karhunen tuolla ylempänä myöntää epäsuorasti että lipputuloilla ei tätä kustanneta. Eikä neljän vuoden ”projektia” jonka tekemiseen osallistuu kymmeniä tekijöitä. Ja lisätään vielä tilakustannukset ym.
Ilmoita asiaton viesti
Korkman tuolla ylempänä osui asian ytimeen: ”Pirisen tanssiteosta haukkuu sellainen porukka, joka ei ole sitä edes nähnyt.”
Minustakin sellainen on ihan helvetin noloa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mielenkiintoista nähdä muuan ”pro gradu”?
Ilmoita asiaton viesti
Ei siitä varmaan ole gradua vielä ehtinyt kukaan tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin blogikirjoitustasi ”Hullunkuriset perheet” joka katosi täältä. Tuskin ylläpito poisti.
Onko tarvis laittaa tänne pdf-pätkiä kommenteistasi?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sen ylläpito poisti. Minä en koskaan poista mitään mitä olen täällä julkaissut.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi siis mielenkiintoista nähdä tuo pro gradu.
Yliopiston sääntöjen mukaan se täytyy julkaista kirjaston sivuilla pdf:ä. Ei vain löydy.
Mikähän tiedekunta ja missä yliopistossa?
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tämä tosiaan niin vaikea löytää?
https://www.finna.fi/Record/utu.9917792265405971
Ilmoita asiaton viesti
Koska aihe tuntuu sinua kiinnostavan, kehtaan ehkä mainostaa itseäni sen verran, että olen kirjoittanut siitä myös tuolla Vapaavuoron puolella. Kuten otsikosta voi päätellä, tämä ei ole ainoa artikkelini Mannerista siellä:
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/240185-hevonen-mannerin-runoissa-v/
Ilmoita asiaton viesti
Lue Hesarin kuvaus tuosta roskasta. Se riittää Lamminpää.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, luin sen. En pöyristynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Kysymys jää: Minkälaisia ovat ”mielikuvitukselliset asennot joissa rummutetaan toistensa pakaroita”.”
Täytyy olla aika heikko mielikuvitus, jos ei kykene keksimään erilaisia asentoja, joissa voi rummuttaa pakaroita.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri sen tähden kun sitä on niin helppo kuvitella jää vaikeaksi keksiä mitä voisivat olla mielikuvitukselliset asennot
Ilmoita asiaton viesti
Ei hyvää päivää, Rantanen. En ole missään kommentissani sanonut että hanke ja sen esitykset katettaisiin lipputuloilla. Päin vastoin, jo ensimmäisessä kommentissani kirjoitin että hankkeen budjetti on 800 000€, josta 500 000€ tulee Suomen kulttuurirahastolta. Mainitsin lippujen hinnan koska kysyit: ”Miksi ei esityksen katsojat voi maksaa siitä mitä heille esitetään?”
”Ja toinen kysymys: Miksi eivät he, jotka tällaista haluavat katsoa, voi maksaa sen kustannuksia itse? Miksi siihen täytyy käyttää yhteiskunnan verovaroja?”
Niin, miksi esimerkiksi olympiastadionin remonttiin käytettiin lähes 338 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja? Paljonkohan esim. perinteisen Suomi-Ruotsi-maaottelun lipun hinnaksi mahtaisi tulla, jos remontti olisi katettu pääsylipputuloilla?
Ilmoita asiaton viesti
Minun puolestani remonttia ei olisi pitänyt maksaa verovaroilla.
Toki, en tiedä lainkaan maksvatko seurat ja järjestäjät vuokraa stadioinin ym. köytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö siis ole nähnyt teosta, vaikka totesit kommentissasi ”Voi hyvä Isä nähköön mitä skeidaa.”?
Eikö ole vähän omituista ruveta haukkumaan jotain sellaista josta on vain toisen käden tietoa? Ihan niin kuin tuomitsisi jonkun syylliseksi vaikka ei ole ollut paikalla… niin no, ehkäpä sinulla on kokemusta sellaisesta…
Ilmoita asiaton viesti
Salakari harrastaa pissaleikkejä ja arvostaa niitä taiteena, jota tuetaan verovaroilla. Outoa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pitäisi valita kansallisoopperan ja Elina Pirisen tanssiteoksen väliltä, kummassa tilaisuudessa mielummin viettäisit iltasi?
Ilmoita asiaton viesti
Kysyy mies joka luultavasti menee mieluummin kuitenkin tangomarkkinoille.
Ilmoita asiaton viesti
Musiikki-ihmisenä menen mieluummin tapahtumaan, jossa musiikki on pääosassa. Olettaisin kuitenkin, että nykytanssista kiinnostuneet menevät katsomaan nykytanssia.
Ilmoita asiaton viesti
Molempia, kiitos! Suomessa asuessamme osallistuimme paljonkin niin Zodiacin kuin Kansallisoopperan esityksiin emmekä koskaan pettyneet näkemästämme.
Ilmoita asiaton viesti
En arvosta mitään teatteria. Todellinen elämä on parempi teatterin korvike. Siihen ei tarvita näyttämötaidetta.
Ilmoita asiaton viesti
Hamlet mielletään kai yleisesti ihmiskunnan suurimpien saavutusten joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Nykytanssiteoksen kritisoiminen siitä miltä idea näyttää paperilla on aika sama kuin kritisoisi musiikkia levykansitaiteen kautta. Tärkeintä lienee miten teos koetaan siinä tilassa ja tuon on tarkoituskin tuntua epämukavalta.
Ilmoita asiaton viesti
Hohhoijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä videopätkä, olkaa hyvä.
https://www.youtube.com/watch?v=YiUiYsBz78w
Ilmoita asiaton viesti
Todella kiinnostavaa. Ei ihme että Juha Hämäläinenkin innostui.
Ilmoita asiaton viesti
Salakarilla on salaisuus pissa- ja sylkileikeissä. Ilmeisesti niiden pelkkä katselukin tuottaa tyydytystä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tuossa paljon esityksestä näkynyt..
Ilmoita asiaton viesti
”pikkusievää biedermeier-lyriikkaa
karvapersemiehet vaativat”
(Väinö Kirstinä)
Ilmoita asiaton viesti
Eräässä laitoksessa ollessani opin että kaikki muu on taidetta mutta ei työn teko.
Ilmoita asiaton viesti
Kai kaikki kävitte sentään katsomassa Grease-musikaalin, jossa tyttäreni Ella pääsi loistamaan Martyn ja Cha-Chan rooleissa. Feminismillä ei tuo ollut aikanaan pilattu.
Ilmoita asiaton viesti