Tiedätkö mitä on kansainvälinen työ yrityksissä

Suomessa on toitotettu sitten 70-luvun kansainvälistymisen tarvettamme. 90-luvulla laman päättyessä haluttiin pelastusta vientikaupan kasvusta. Nyt viimeiset vuodet on etätyö tullut tutuksl laajemmin koko kansalle. Ne kaikki liittyvät toisiinsa kansainvälisessä yritystoiminnassa.

Mutta tiedämmekö mitä on oikeasti kansainvälinen työ. Miten se ilmenee ihmisillä erityisesti yritysmaailmassa, jossa yrityksen toiminnot, asiakkaat, projektit ja kumppanit ovat hajallaan pitkin maailmaa.

Oheisen lyhyen kertomuksen suuren vientiyrityksen maailmasta kohdistan nuorille, jotka vielä etsivät mihin erikoistuisivat työmaailmassa. Näitä asioita ei heille nimittäin kukaan opeta korkeakouluissa.

Suomessa on iso joukko kansainvälisen kaupallisen ja tuotantotoiminnan osaajaa, mutta heitä harvoin kuullaan tai tunnetaan edes. Artistit, popparit, taitelijat, näyttelijät, some-henkilöt, urheilijat ja poliitikot kiinnostavat enemmän mediaa ja kansaa, vaikka näiden merkitys Suomen hyvinvoinnille on marginaalinen.

**

Vientiyritys on nykyään useimmiten vähintään keskikokoinen yritys. Pienillä rahkeilla ei ole varaa hakea onnistumista maailmalta eikä palkata osaavaa väkeä. Yrityksen täytyy myös kestää virheinvestoinnit, joita aina tulee pakostakin. On oltava varaa ottaa riskejä.

Kansainvälisessä yrityksessä tarvitaan samankaltaisia työntekijöitä. Heidän on kestettävä henkisesti painetta ja selvittävä takaiskuista nopeasti. Heidän pitää myös ymmärtää, että työsuhde voi loppua nopeasti, jos kauppa ei käy, toimitukset pysy aikataulussa ja maksut tule ajallaan.

Nämä ovat yksinkertaisia perusasioita, jotka erottavat jo alkuunsa vaikkapa EU- byrokraatin ja yrityksen vientihenkilön toisistaan.

**

Suuret yritykset toimivat kymmenissä maissa, jotkut lähes jokaisessa maailman maassa. Niillä on maatiimejä myynnissä, tuotekehityksessä ja toimitusprojekteissa. Vastaavasti niillä on asiakkaita kaikkialla ja monilla näistäkin on tytäryhtiöitä useissa maissa.

Maatiimin myynti myy, toimittaa ja tukee paikallista asiakasta. Globaalia asiakasta hoitaa toimittajan oma globaali asiakastiimi.

Kun asiakas on harkitsemassa isoja satojen miljoonien hankintoja, on pelkästään tarjousta edeltäviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen kova työ. Omasta asemasta kilpailussa on vielä silloin usein hatarat tiedot.

Varsinainen kokonaistarjous voi maksaa toimittajalle miljoonaluokkaa olevan työn. Myyntityö voi kestää vuosiakin ja siihen osallistuu toimittajan ja asiakkaan johtoa sekä moninaisia asiantuntijoita eri maista ympäri maailmaa.

Tarjouksen hinnoittelu ja hintaneuvottelut ovat oma tieteen lajinsa. Projekteissa ei mikään hinta voi olla kiinteä. Kaikesta tingitään ja laskennalliset katteet voivat olla valtavia tai mitättömiä riippuen markkinasta ja halusta saada kauppa ja esimerkiksi uusi tekniikka markkinoille. Jollei riskit ole tiedossa, ei voi tehdä järkevää hinnoitteluakaan.

Parhaimmatkaan sopimukset ja juristit eivät korvaa erinomaisia henkilösuhteita asiakkaaseen. Niiden avulla selvitään isoistakin haasteista köytännössä.

Toimitusprojekti on vastaavanlainen laaja ponnistus teknisille osaajille. Toimitus voi esimerkiksi ict-alalla sisältää satoja tuotteita toimittajalta, sen kumppaneilta ja myös kilpailijoilta. Silti projektin on saatava kokonaisuus toimimaan virheettä. sopimussakot ovat kovat ja maine kullan arvoinen.

Onnistuneen toimituksen jälkeen on kokonaisuuden käyttöä ja huoltoa ylläpidettävä jopa kymmeniä vuosia kuten on laita ydinvoimaloiden kohdalla. Telejärjestelmissä riittää 7-10 vuotta.

**

Tulemme nyt tämän työympäristön yksilöille asettamiin vaatimuksiin.

Yhä useammin on osaajien liikuttava työn takia viikoittain maasta toiseen. Yhtä tavallista on, että koko perhe seuraa mukana ja muuttaa useita kertoja eri puolille maailmaa. Se, että työntekijä muuttaa Euroopasta tai Etelä-Amerikasta Aasiaan muutamaksi vuodeksi, ei tarkoita, etteikö hän joutuisi edelleen  matkustamaan jatkuvasti Kiinassa, Intiassa, Australiassa, Afrikassa tai Emiraateissa vaan myös USAssa tai Euroopassa

Liikkeellä joutuu olemaan koko ajan. Matkat voivat joskus olla koomisia.

Lennät Thaimaaseen yhdeksän tuntia ja pidät puolen tunnin esityksen, sitten palaat Eurooppaan. On tullut mm lennettyä aamuksi San Franciscoon Oraclen ylimmän johdon pakeille ja iltapäivällä koneella takaisin.

Erittäin koomista on olla aasialaisen yrityksen johdon kanssa Englannissa ja sitten Suomessa buukattuna Kämpin huoneeseen ja herätä aikaisin vanhempieni luota sohvalta ja hosua takaisin Kämpin aamiaispöytään huomaamatta.

**

Työtä on kyettävä tekemään kaikkina viikonpäivinä tarvittaessa, eri maiden toimistoilla, asiakkaan tiloissa, kumppanin tiloissa, lentokentillä, lentokoneessa, hotelleissa ja puhelimessa vaikka taksissa. Puhelinta voi harvoin sulkea kokonaan aikaerojen takia. Ketään ei kiinnosta onko sinulla kello kolme iltapäivästä tai aamuyöstä, kun soittajalla on mielestään tärkeää asiaa.

Sähköpostien määrä on usein 100 300 päivässä ja useissa maileissa on liitteitä. Puhelin- ja videokonferensseja on päivittäin useita. Suunnitellut työtkin pitää silti tehdä.

Asiakkan luokse voi joutua menemään suoraan kentältä kymmenen tunnin lennolta ja samana iltana kapakkaan aamuyöhön asti.

Kun perjantaina lähtee kotiin tai hotelliin, ei tiedä millä mantereella on seuraavalla viikolla.

**

Kun kokoonnutaan hoitamaan yhden asiakkaan tilannetta johonkin kohdekaupunkiin, voi sinne tulla osaajia useista maista. Lähi-idässä vaikkapa Emiraateissa tai Saudeissa tyypillinen kokoelma oli paikallisten lisäksi, britti, ranskalainen, saku, ruotsalainen, egyptiläinen tai vastaava sekä pari intialaista ja sitä rataa.

Projektin johto saattoi olla Saksassa ja myynnin johto Suomessa. Tuotantopaikat pitkin poikin maailmaa. Integraatioresurssit lähinnä Intiasta.

**

Yksilön kannalta tämä toiminta vaatii täydellistä joustavuutta. Puolisolle voi jo alkuunsa sanoa, ettei tule illaksi kotiin eikä ole varma milloin lomat ovat tai missä maassa lapset kirjoittavat ylioppilaaksi.

Yksilön esihenkilö voi edustaa mitä tahansa kansallisuutta tai kulttuuria. Omat esihenkilöni ovat olleet suomalaisten lisäksi, ruotsalaisia, saksalaisia, brittejä, intialaisia, afrikkalaisia, brasilialaisia, singaporelaisia, italialaisia, pakanoita, kristittyjä ja muslineita sekä ihan kaiken värisiä.

Useampaan otteeseen en edes ollut samassa maassa kuin esihenkilö ja kolmea pomoa en koskaan tavannut alaisena ollessani.

Suoria alaisia itselläni on ollut noin 30  eri kansallisuutta.

**

Asuminen ja työnteko eri puolilla vaatii oman osansa. Byrokratiat vaihtelevat suuresti. Voit joutua hakemaan työlupia eri maihin, vaikket edes asuisi niissä.

Muuttaessa on elämä järjestettävä työn ohessa. On hankittava asunto, pankkitilit, luottokortit, kulkuneuvot, vakuutukset, nuorison koulupaikat, varmistettava eläkkeiden kertyminen ja verotus,  terveydenhuolto  sekä oleskelun turvallisuus kuten rokotukset. Näitä ei voi näperrellä erikseen ennen työn aloittamista muuta kuin virkamiehet.

Muutto voi tulla eteen myös niin, että puoliso lähtee heti ja perhe tulee perästä esimerkiksi lukukauden päätyttyä.

Joskus lähtö voi olla niin vikkelä, että uuden työsopimuksen pääsee tekemään vasta muutettuaan. On pakko luottaa suullisesti sovittuun.

Usein myös puolisolle on saatava työpaikka, ettei hän sekoa kotona ollessa. Se tarkoittaa myös usein taloudenhoitajan palkkaamista, mikä on ihan oma proseduurinsa kussakin maassa.

Lasten äidinkielen oppiminen on myös varmistettava, jos nämä ovat vielä pieniä.

Tärkeää on, että puolisoiden palkkataso on niin korkea, ettei arkista rahankäyttöä tarvitse yhtään miettiä. Se hankitaan mikä tarvitaan oli se hyvä loma, vene, avo-auto tai kotiapulainen tai lasten kallis koulupaikka.

Suomen palkkatasoilla ei kannata muuttaa edes Ruotsiin.

**

Kansainvälinen työ on erittäin antoisaa, mutta se ei sovi kontrollifriikille ja varman päälle pelaavalle yhtään.  Vaatimustaso kasvaa, jos toimii yrittäjänä maailmalla.

Kielitaidon olisi oltava laajempi kuin pelkkä englanti. Asiaa on toki hankala korjata yhtäkkiä. Yleensä paikallisen kielen osaaminen pitää olla tavoite.

Muistutan yhdestä oudosta ilmiöstä. Kun olet vuositolkulla maailmalla ja välillä palaat Suomeen, ei ketään kiinnosta mitä koit ja opit muualla. Mieluummin palkataan kymppitonneilla jokin märkäkorva konsultti kertomaan firman väelle kansainvälistymisestä. Vaikka joku sarasvuo. Tämän ilmiön on moni kokenut kotimaahan palatessaan.

 

 

 

+18
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika. Minulla ei ole identiteettiongelmia eikä ilmastopaniikkia. Olen työeläkkeellä oleva isä ja päivettynyt hetero.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu